Gamecon - pche to je pro děcka!

Schválně, co se vám vybaví při slově Gamecon?

Mistrovství v Dračím Doupěti?
Desítky divných chlapců, co neumí používat sprchu a baví se jen o vraždění skřetů?
Akce pro děcka v elfích pláštích?

Asi to tak nějak bude, což? Kdyby se psal rok 1998 musím s vámi souhlasit ve všech bodech obžaloby. Kdyby se psal rok 2003, snažil bych se vám to vymlouvat, ale měli byste stejně pravdu. Kdyby se psal rok 2007, už bych vám řekl, že všechno je jinak (ačkoliv ještě všechno jinak nebylo :). Teď, v roce 2010 vám s radostí řeknu, že nad Gameconem stojí za to uvažovat jako o akci...

Kde si můžete zahrát desítky rpg her, které si jinak těžko zahrajete!
Kde si můžete odskočit do deskoherny na prověřené fláky i novinky!
Kde si můžete zahrát spoustu akčních skopičin!
Kde můžete zakalit s lidmi, kteří umí používat sprchu, bavit se o zajímavých věcech a pařit!
Kde to bude dost v pohodě!

Čtyři dny pohodové zábavy, zajímavých příležitostí si zahrát široké spektrum her a především šance zažít kultovní akci!

Jenže, co když to tak není? Co když si to všechno jenom maluju, protože jsem vlastně jedinec, vyděděný většinovou společností, který potřebuje vyměnit jednou za čas kravatu za pobyt mezi podobně postiženými?

A jsou ty hry opravdu pro děcka? Vlastně mám dojem, že ani ne, protože tam jezdí mnohem méně a méně nových tváří každý rok. I přesto, že se organizátoři každý rok snaží dělat více a více. Spíše tam jezdí i starší a starší hráči, kteří začali na DrD a pokračují v ostatních zábavách. Dělají to blbě nebo ne? No asi jo, protože na Festival Fantazie jezdí stále více a více lidí, kteří jsou taky geekové, na Pragocon jezdí davy nových a nových 13ti letých fanoušků anime a Harryho Pottera.

Tak v čem je tedy ten důvod, proč si všichni spojujeme Gamecon především s těmi výše jmenovanými důvody v záhlaví? Jsou to jen zakořeněné předsudky, neochota ke změně nebo animozita, kterou nevidím? Nebo ještě něco jiného?

Já chci otevřít polemiku, protože je mi líto, že na akci zaměřenou jen na hry a hráče nejezdí hráči a dokonce mají pocit, že ta akce není pro mě. Víte, já jezdím na Gamecon už 16 let, prožil jsem několik jeho genezí a stále je to akce, bez které si neumím představit léto. A to jsem normální smrtelník (nikoliv geek :), mám přítelkyni a nejsem abstinent. To může znamenat jen jediné - buď jsem divnej týpek v elfím plášti, co žere DrDo a nebo bude kouzlo někde jinde. Co myslíte?
Autorská citace #41
14.5.2010 00:15 - sirien
Gurney píše:
Od organitátorů by bylo solidní kdyby v době kdy se spustí přihlašování už byl známej program

eh...hahahahah lol... em, no nic.
(bylo by to krásné, ale věř mi jako orgovi i jako pořadateli, že takhle to v českém prostředí FAKT z různých důvodů nefunguje a fungovat nebude...)
Autorská citace #42
14.5.2010 09:39 - Gurney
sirien píše:
bylo by to krásné, ale věř mi jako orgovi i jako pořadateli, že takhle to v českém prostředí FAKT z různých důvodů nefunguje a fungovat nebude

Why? (Jako bych četl Bouchiho, když vysvětluje proč u nás něco nejde/nefunguje/nevyplatí se/nestojí za to)
Autorská citace #43
14.5.2010 10:05 - alef0
AMATÉRI! POZRITE SA NA SVETOVÉ CONY!

Ehm.

Sirien má tuto pravdu, veď i na veľkých slovenských conoch sa dejú úplne extrémne veci, prednášajúci zrazu rodia, umierajú, opíjajú sa a vôbec. Organizátor väčšinou nemá na nich žiadne páky, keďže je to všetko na dobrovoľníckej báze.
Autorská citace #44
14.5.2010 10:09 - noir
CONy mě vždy nechávaly zcela chladným, ale po alefově posledním postu si říkám, že by na nic přece jen něco mohlo být.
Autorská citace #45
14.5.2010 10:31 - Gurney
alef0 píše:
prednášajúci zrazu rodia, umierajú, opíjajú sa a vôbec.

Jestli to provádějí jako součást přednášky tak bych to použil jako reklamu :)
Autorská citace #46
14.5.2010 10:33 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Argument accepted. Jsem rád, že mohu tak trochu alibisticky říci, že nejsem organizátor ;). Nicméně ačkoliv je běžně obtížné program skládat dlouho dopředu, tak tentokrát je trochu máslo na hlavě i u orgů. Sehnání nového místa a "nejistota, kam se vrtnout" sebrala dost času, takže malinko ve skluzu ty stránky jsou.

Dnes již se nezobrazují staré programy a alespoň za CoM mohu říct, že jsme již část programu odeslali, takže se o víkendu objeví. Stejně tak se pomalu schází i ostatní programové bloky. Nicméně tím, že jde o dobrovolnickou práci, tak to není tak snadné jako na konferencích, kde ještě přednášející platí za to, že mohou přednášet, protože si to pak mohou dát do svých vědeckých CV ;).

Nicméně, pokud krom toho, že dojedete, máte zájem o část programu (já se přiznám, že nevím, jestli d20.cz stojí o propagaci či nikoliv) ať již za d20.cz či jako samostatný jedinec, pak čím dříve jej pošlete orgům, tím dříve bude zrovna váš program to, co bude vidět.
Autorská citace #47
14.5.2010 11:26 - Merlin
Cony mám za sebou dva...jeden tuším v 92/3 a druhý někdy 00. ten první se scvrknul na dvě hry DrD, z nichž obě jsme dělali pro lidi co šli kolem my a sledování nějakého fantasy filmu (polsední jednorožec?) :)
druhý con byl pestřejší... jedna orvávačka v reále a jeden Call of Chultu. Toť vše.
Autorská citace #48
14.5.2010 13:57 - sirien
Gurney: Když deš do multikikina, tak za to dáš za hodinu a půl zábavy 120 ani nemrkneš. 100 určitě.
Na conu zkus nastavit celodenní vstupný na 200 a lidi tě nakopou do řiti, když to tak řeknu... na sponzory v téhle době zapomeň a o státních dotacích vůbec neuvažuj (všechny dostávaj akce pro postižené děti, zdravé děti si žádnou pozornost očividně nezasloužej - ani u státu, ani u neziskovek. Neni to tak smutně cool aby si lidi mohli řikat jak sou altruisticky prospěšný a tak)

Musíš zaplatit nájem, techniku, nějaké blbosti okolo, pak máš možná nějaké další výdaje a tak... celkově si docela rád když to vynese něco málo jako základ pro další ročník.

Na to abys platil přednášejícím nebo aspoň dalším pořadatelům nějaké rozumné peníze můžeš zapomenout. Jedinej, kdo to dělá, je Vašek Pravda a u toho to je víceméně místo denního volňásku - 100 za hodinovou přednášku skutečně neni adekvátní honorář, zvlášť ne když k tomu vezmu přípravu a tak.

No, a když za to lidem neplatíš rozumné peníze, tak to je na čistě fanovské bázi. A teď si vem kdo to dělá - převážně studenti, kteří dělají školu, mají vlastní zájmy, holku (kluka), brigádu... z většiny z nich si rád, když měsíc a půl před akcí vyždímeš, jestli tam vůbec pojedou a jestli tam budou něco dělat, natož kompletní program i s kompletníma anotacema.

A s osobnostma (spisovatelé) to bývá ještě desetkrát horší. Ze zkušensoti musim za vstřícný přístup pochválit Františku Vrbenskou, ta je skutečně zlatá, potom byl v pohodě ještě jeden... snad Leo Medek? Už se nepamatuju, literárku dělal Verlaine, každopádně program zbytku jsme dostali tak týden dopředu a to jsme si ho ještě zvětšiny rozepsali sami. A za zlé jim to mít nemůžeš, protože jsi rád, že se na Tvé akci ukážou.

A to ani nemluvim o tom že Ty sám si student, máš holku, sháníš brigádu a do toho si rád když ten con vůbec stihneš zařídit, takže nějaké přehnané urgování lidí je trochu idealistická vize (ale ano, také jsem jí měl. Dokud sem nezjistil co všechno ostatní musím neustále zařizovat... děláme con ve čtyřech lidech a řeknu Ti, je to zoufale málo)
Autorská citace #49
14.5.2010 14:04 - sirien
...ono aby bylo jasno, nijak tady nechci kňourat jak to je zlý a špatný a jak to nejde, naopak udělat con není zase TAK těžký. Udělat con kterej za něco stojí chce už trochu zkušeností a obratnosti, ale také to jde.
Ale prostě dokud se tu lidé nenaučí za zábavu platit adekvátní sumy, tak nebudou peníze na to aby si to hopnul na nějakej vyšší level. Už jen přesun aby si nedělal con ve škole je docela peklo (i na finance). Představa že si sem dovezeš nějakého zahraničního (západního) hosta... tak ten by Tě vyšel dohromady asi na víc, než je rozpočet průměrnýho conu u nás. Když budeš chtít zaplatit nějak adekvátně (500?) přednášky na víkendovém conu se dvěma a půl liniema programu, tak se Ti náklady na ten con... cca zdvojnásoběj, což je naprosto neúnosný.
Autorská citace #50
14.5.2010 15:41 - Erric
Co se tyce programu na webu GC, resime ted jeden technicky problem s anotacemi k aktivitam. Melo by to byt o vikendu vyresene, pak uz zverejnime podstatnou cast programu.
Autorská citace #51
25.5.2010 14:52 - Jarik
Jsme mistři!
I takový titulek se objevil v novém vydání císařských novin. Přečtěte si, jaký těžký turnaj mají císařští za sebou a čím vším si prošli. Jako bonus pár šprýmů navrch.

edit: Kdyby se někdo chtěl již nyní podívat na anotace, tak zde jsou linky na RPG hry, larpy a přednášky.
Seznam ještě není úplný, ale očekáváme interakci s budoucími účastníky, kteří do obsahu mohou zasáhnout.

Celkové rozložení programu ještě vzniká.
Autorská citace #52
25.5.2010 19:21 - sirien
grafika novin pěkná, ale autor nadpisu "jsme mistři" by si zasloužil zkopat do kuličky, pak nasekat na plátky a hodit do Orlíku v zabetonovanym sudu.
Autorská citace #53
25.5.2010 19:48 - Shako
Jinak objevil si i nejaky naznak programu, ale zatim bez konkretnich casu, ale tak aspon naznak, co bude...
Autorská citace #54
31.5.2010 14:47 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
A já se ptám, je dostatečně kewl a výživný nebo to chce ještě další tisíce slonů? A jakých? A jaké slony umíte vy?
Autorská citace #55
31.5.2010 20:10 - Jarik
Nevim jestli zrovna slonu, ale Sluncesvit uz ma od dneska 4.dil
A k tomu jako bonus za 4 hodinky spoustime vyber PJ pro 1.cast soutezniho hrani DrD.

Mozna jsou to takova sloni mladata. Asi zalezi na uhlu pohledu (zdola bych se nekoukal).
Autorská citace #56
3.6.2010 10:33 - noir
Hele, co se kutí supertajnýho kolem Vládi Chvátila? Zaslechl jsem nějaké náznaky, ale víc ze svých zdrojů nevytáhnu.
Autorská citace #57
16.6.2010 22:17 - Erric
Na webu gameconu uz je zverejneny takrka kompletni program a uz je mozne se i prihlasovat na jednotlive aktivity. PROGRAM zde
Autorská citace #58
7.7.2010 17:46 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Vše podstatné už je na webu, přípravy vrcholí a jako organizátoři jsme udělali vše pro to, aby byl letošní Gamecon "nejen pro děcka". Už je jen na vás, abyste zahodili falešné předsudky a přijeli si to užít. Už za týden to vypukne.
Autorská citace #59
7.7.2010 23:50 - ShadoWWW
Alnag píše:
Nedávno jsem uklízel disk v podstatě jsem si nechal jen pár RPG příruček, které fakt hraju.

Jen ze zvědavosti: Jaké hry sis tam nechal? :-)
Autorská citace #60
9.7.2010 23:06 - Alnag
ShadoWWW píše:
Jen ze zvědavosti: Jaké hry sis tam nechal? :-)


No, není jich úplně málo, ale je to asi tak 1/10 z toho, co jsem měl původně. Call of Cthulhu d20, d20 Modern, Dying Earth, Eclipse Phase, Engel, Exalted, FATE, Hero Quest 2, McWoD, Mutant City Blues, OG, Over the Edge, Pantheon, Paranoia, Pathfinder, Qin, Risus, Shadowrun, Esoterrorists, Extraordinary Adventures of Baron Munchausen, Window, Trail of Ctulhu, WoD, Wushu a samozřejmě D&D 4e. Stačí? :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Petr ´Jezevec´ Pouchlý

Vyprávění v rolových hrách se věnuji již 17 let, přičemž posledních sedm let se orientuji především na tvorbu larpů. Stál jsem jako organizátor za desítkou conů, konferencí Odraz a další spoustou drobnějších akcí, včetně nemála mezinárodních.

Krom organizování larpů a čtení rpg knih kultivuji ...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.083763122558594 secREMOTE_IP: 3.140.192.166