Gamecon - pche to je pro děcka!

Schválně, co se vám vybaví při slově Gamecon?

Mistrovství v Dračím Doupěti?
Desítky divných chlapců, co neumí používat sprchu a baví se jen o vraždění skřetů?
Akce pro děcka v elfích pláštích?

Asi to tak nějak bude, což? Kdyby se psal rok 1998 musím s vámi souhlasit ve všech bodech obžaloby. Kdyby se psal rok 2003, snažil bych se vám to vymlouvat, ale měli byste stejně pravdu. Kdyby se psal rok 2007, už bych vám řekl, že všechno je jinak (ačkoliv ještě všechno jinak nebylo :). Teď, v roce 2010 vám s radostí řeknu, že nad Gameconem stojí za to uvažovat jako o akci...

Kde si můžete zahrát desítky rpg her, které si jinak těžko zahrajete!
Kde si můžete odskočit do deskoherny na prověřené fláky i novinky!
Kde si můžete zahrát spoustu akčních skopičin!
Kde můžete zakalit s lidmi, kteří umí používat sprchu, bavit se o zajímavých věcech a pařit!
Kde to bude dost v pohodě!

Čtyři dny pohodové zábavy, zajímavých příležitostí si zahrát široké spektrum her a především šance zažít kultovní akci!

Jenže, co když to tak není? Co když si to všechno jenom maluju, protože jsem vlastně jedinec, vyděděný většinovou společností, který potřebuje vyměnit jednou za čas kravatu za pobyt mezi podobně postiženými?

A jsou ty hry opravdu pro děcka? Vlastně mám dojem, že ani ne, protože tam jezdí mnohem méně a méně nových tváří každý rok. I přesto, že se organizátoři každý rok snaží dělat více a více. Spíše tam jezdí i starší a starší hráči, kteří začali na DrD a pokračují v ostatních zábavách. Dělají to blbě nebo ne? No asi jo, protože na Festival Fantazie jezdí stále více a více lidí, kteří jsou taky geekové, na Pragocon jezdí davy nových a nových 13ti letých fanoušků anime a Harryho Pottera.

Tak v čem je tedy ten důvod, proč si všichni spojujeme Gamecon především s těmi výše jmenovanými důvody v záhlaví? Jsou to jen zakořeněné předsudky, neochota ke změně nebo animozita, kterou nevidím? Nebo ještě něco jiného?

Já chci otevřít polemiku, protože je mi líto, že na akci zaměřenou jen na hry a hráče nejezdí hráči a dokonce mají pocit, že ta akce není pro mě. Víte, já jezdím na Gamecon už 16 let, prožil jsem několik jeho genezí a stále je to akce, bez které si neumím představit léto. A to jsem normální smrtelník (nikoliv geek :), mám přítelkyni a nejsem abstinent. To může znamenat jen jediné - buď jsem divnej týpek v elfím plášti, co žere DrDo a nebo bude kouzlo někde jinde. Co myslíte?
Autorská citace #1
10.5.2010 17:01 - sirien
ohledně málo stoupající návštěvnosti, moje dojmy:
a) minimální propagace v prostoru, kde může oslovit nové lidi
b) minimální propagace všeho nového, co NENÍ mistrovství universa v DrD
c) malá lákavost pro stálé návštěvníky dotáhnout tam návštěvníky nové (tj. stálí návštěvníci tam jezdí v ustálených relativně uzavřených skupinkách a nemají moc chuť lákat návštěvníky nové na všechno to ostatní, co GC nabízí)

Ohledně image: V uzavřené skupině se novinky šíří pomalu a přiznejme si, že představa soutěže v RPG spoustě lidí prostě principielně nesedí. A GC je stále primárně spojen s mistrovstvím světa v DrD, takže...

A ohledně toho kalení - nevim no, kdybych tam loni nejel primárně s Almim (resp. Almim a Gandalfem) tak bych si nejspíš až tak moc nezakalil...
Autorská citace #2
10.5.2010 17:27 - Jerson
Na Gameconu jsem byl jen jednou - program rozdělený mezi dvě poměrně vzdálená místa, přednášky v malých místnostech, přičemž jsem nabyl dojmu, že co není DrD, na to lidé nechodí, a tak dál. Prostě akce, která mě nezaujala, i když možná že jsem jen vyhmátl ten nejméně vhodný rok.
Autorská citace #3
10.5.2010 17:31 - Gurney
Když tak zmiňuješ rok 2007 tak co se týká třeba nabídky rpgéček tak to moc slavný nebylo (to jsem tam byl), 2008 jsem zas v programu nenašel skoro nic zajímavého. Letos hodlám přijet a uvidím jestli mi to bude stát za to i příští rok.

Co vím ze svého okolí, z netu a z pevnosti tak Gamecon má opravdu nálepku "mistrovství republiky v DrD". Což věřím, že lidi kterým připadá myšlenka "závodů v rpg" trošku mimo mísu (třeba já), může trochu odrazovat.
Autorská citace #4
10.5.2010 17:54 - pipux
@Jezevec: proč se prezentuješ negativně a máš tu potřebu se takto vymezovat? (viz už samotný nadpis)
Předvolební negativní keci na billboardech všude kolem nás hrají akorát na nervy, napětí stoupá a skřípe to ... a pak příjdeš ty s tímto. Ptej se sám sebe: je toto optimální přístup? (spíš jako bys vtrhl do na nepřátelské území -- což může být jen tvůj pocit)

Jinak ...
www.gamecon.cz píše:
9.5.2010, Registrace na GameCon 2010 spuštěny!

...

V termínu 15.-18.7.2010 se v České Třebové uskuteční již 16. ročník herního setkání GameCon.

Kdo příjde, uvidí, ne?

Á počkej, úvod do této diskuze má být tvůj promo leták? Tak to už je vyloženě špatně!

Jak píšou ostatní, zapracovat na propagaci (ve které nemusí být zrovna nahé ženské a/nebo negativní keci).
Člověka zajímajícího se o RPG bez omáčky předsudků může oslovit např. program akce (i když jak koukám, ten je zatím poměrně pustý).
Autorská citace #5
10.5.2010 18:06 - sirien
pipux píše:
@Jezevec: proč se prezentuješ negativně a máš tu potřebu se takto vymezovat? (viz už samotný nadpis)

protože pak má tohle téma o 50% větší návštěvnost, než kdyby se jmenovalo neutrálně nebo s GC pozitivní konotací. Neznáš základy online marketingu? Naopak myslim že tohle Jezevec pojal docela nápaditě.

S politickou kampaní bych to nesrovnával, účel i obsah tu jsou úplně jiné
Autorská citace #6
10.5.2010 18:21 - Lokken
pipux píše:
proč se prezentuješ negativně

Musím se Jezevce zastat, pokud chtěl vyprovokovat diskuzi tak název sem na fóra zvolil správně - a politiku si nechejme jinam ano?

To business: Já mám GC zafixován jako poněkud zkostnatělou akci(byl sem tam cca před 4 lety a byl dost zklamán), především spojenou s MR v DrD. Nic mě zatím nepřesvědčilo abych mu dal znovu šanci! Takže bych souhlasil s nedostatečnou propagací, minimálně co se týče změn.

Navíc je termín chvíli po FF a ani volno není nekonečné...
Autorská citace #7
10.5.2010 18:39 - pipux
sirien píše:
pipux píše:
@Jezevec: proč se prezentuješ negativně a máš tu potřebu se takto vymezovat? (viz už samotný nadpis)

protože pak má tohle téma o 50% větší návštěvnost

Otázka je, jestli bude mít GC s tímto stylem kampaně vyšší návštevnost.
Tímto přístupem také píše bulvár; ten má však následující funkci: upoutat, přečíst, zahodit a pustit z hlavy.

Lokken píše:
a politiku si nechejme jinam ano?

O politiku tu vůbec nejde. Jen tvrdím, že s touto volbou slov se pan autor dostává na styčnou plochu spolu s politikou - škodí sám sobě.
Autorská citace #8
10.5.2010 18:40 - Alnag
Jezevec píše:
Víte, já jezdím na Gamecon už 16 let...


A v tom bude asi jádro pudla. Když jedeš na akci kde znáš spoustu lidí (protože je znáš z předchozích 16. ročníků, je to hned něco jiného, než když jedeš na akci, kde budeš znát ty lidi tak maximálně tři... a s těmi můžeš klidně hrát i u sebe obýváku).

Co vlastně Gamecon nabízí zajímavého?

Desítky RPG her, které si jinak těžko zahraju?

Tak já nevím, možná někdo nemá to štěstí, ale kdybych chtěl nějakou RPG hrát, tak si hráče seženu. Spíš se mi je ale hrát nechce. Nedávno jsem uklízel disk v podstatě jsem si nechal jen pár RPG příruček, které fakt hraju. Zjistil jsem, že hrát pořád nové a nové RPG vystřelky mne stále méně a méně baví...

Asi jsem rozmazlený a zhýčkaný, ale nějak nevidím tu přidanou hodnotu Gameconu oproti jiným akcím. Spíš vidím přidanou hodnotu d20 srazu (potkám lidi, co chce potkat s kterými si mám co říct), nebo nedejbože FFka (i tam mám občas problém najít v patnácti nebo kolika liniích něco zajímavého, na GC bude o to hůř). Nemám chuť vidět některá trdla z nejmenovaného serveru o kterých jsem si jistý, že zase pojedou na GC dělat ramena.

Prostě abych jel, musel bych nejet na FF (což se možná i stane), protože tolik dovolené neobětuji na akce, kde si vlastně neodpočinu, spíš naopak a stejně to bude stát některé moje kamarády spoustu přemlouvání s nejasným výsledkem na konci.

Čímž jsem více méně odignoroval většinu polemiky o elfích pláštích nebo co to tam bylo. Pro mne za mne ať si lidé běhají třeba nazí. Mne to nepohoršuje. Alespoň by to bylo něco zajímavého.

A ještě douška úplně stranou. Včera večer jsem si četl něco o systému nějaký bonusů a korun. Asi už na mne bylo trochu pozdě, ale nemám pocit, že bych to pochopil. KISS = Keep it super simple. Proč připomíná registrace nechvalně proslulý systém DrD+, tedy něco na co potřebuju logaritmické pravítko a dva vysvětlující příklady?

Pohodlí. Zábava. Něco extra. A pak mne to začne zajímat.
Autorská citace #9
10.5.2010 18:41 - Zombie
Mínus:
Co jsem zažil, Gamecon nikdy nebyl o mistrovství v hraní Dračího Doupěte. Ale o nebetyčném ukecávání a protlačování své vůle skrz vůli PJ.
Vím to, protože jsem ho hrál nejen v Chotěboři 2002, ale i v 2008.
Předloni jsme mohli vyhrát beze ztrát jen díky mé kombinaci 2 položek z PPZ.

Plus:
Za výhru jsem vyškemral "Munchkiny".

Edit: Zahrát si nové RPG hry?
Gamecon mne stojí 3-4 dny + hotel + doprava + strava.
Návštěvy Paluby/Outpostu mne vyjdou na zlomek ceny CONu a výběr je 5x větší už jen kvůli tomu, že se to nestěhuje na akci a zpět.

GameCon je pro mne mrtvý. Bohužel, nebo bohudík?
Jak píše Lokken píše:
ani volno není nekonečné...
"
Autorská citace #10
10.5.2010 20:08 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Dovolím si vámi nastíněné otázky zodpovědět. Argumenty faktického rázu plně beru, ostatně program bude doplněný a je možné se podívat na program minulý rok, ze kterého je zřejmé, že Gamecon není jen o Mistrovství v DrD. Věřte mi, že od roku 2003 jsem v podstatě DrD nepotkal a přesto mi přijde, že tam bylo dost jiného programu.

Na druhou stranu, Gamecon je otevřený a nový program se vždy ujme (ovšem jen v rámci herního tématu - necheme za každou cenu pejska a kočičku). Stejně tak návhry na to, co by vás zajímalo jsou zajímavé (protože prostě jste hráči rpg a tudíž vlastně hlavní skupina, pro kterou všichni organizátoři investují stovky hodin času do přípravy). Jsem rád, že diskutujeme v rovině - když dostanu tohle, je to pro mě zajímavé a stojí mi to za pozornost.

Připomínku s dvěmi vzdálenými místy 20 minut od sebe plně beru. Již minulý rok to bylo konsolidované na jednom místě a letos se celá akce přesunula právě do lepších podmínek v rámci jedné lokality - protože ani nám se nechtělo přejíždět sem tam.

Ještě jednou zdůrazním (beru dotazy postupně), že Gamecon není o Mistrovství a program mimo mistrovství je stále o hrách, aniž by byl o soutěžení. A Gamecon už pevně věřím není zkostnatělou akcí, druhým rokem už jej ani oficiálně nedělá Altar, nýbrž samostatná skupina organizátorů.

Samozřejmě k poznámkám na téma - raději jedu na malou akci pro pár přátel, než na velký con - nemám, co bych dodal. To je pak jasné, sice jsem na Gameconu poznal velkou spoustu skvělých lidí, co bych v kruhu přátel nepoznal, ale je mi jasné, že ne každému to vyhovuje být obklopen veselými, byť ne tolik blízkými, lidmi.

KISS - znám to pravidlo (jen tedy jako "keep it stupid single") a beru. Spíše mi řekni, co je ta "extra hodnota". Tím, že jsem součástí skupiny, která se na každý GMC snaží dovést novou zajímavou aktivitu pro ostatní (svého času Špína, minule Rudý říjen, letos Mixér), tak by mě fakt zajímalo, co bychom mohli udělat ještě křupavějšího.

Oproti tomu se s dovolením vyhnu komentování osobních animozit, protože GMC je dost velký na to, abys nepotkal trdla, co ti vadí (tedy pokud ta trdla nejsou zrovna hlavní orgové, ale i ty můžeš vlastně ignorovat, pokud neděláš něco, co akci přímo záměrně poškozuje).

Taky máme v Brně herní klubík, ale kdybychom ještě za dávné éry Moorboyz nezačali vozit deskovky po všech conech, tak možná dnes tolik klubíků s deskovkami ani není. Byly doby, kdy to nebyl mainstream. A pokud jsi opravdu hráč, co se deskovek týká, tak je možná zajímavé změřit síly s jinými hráči mimo běžný okruh.

Děkuji za všechny reakce, vážím si jich a rád si přečtu i další.
Autorská citace #11
10.5.2010 20:45 - Alnag
Jezevec píše:
Spíše mi řekni, co je ta "extra hodnota".


Něco typu úspěšně pozvi Robina Lawse a count me in. Ale tím nemyslím, že to je jediná extra hodnota, která by mne fakt nalákala. Jen prostě, že to, co tobě připadá jako cool mně nijak zvlášť nevzrušuje (můžeš to přičítat mojí introvertní nátuře).
Autorská citace #12
10.5.2010 20:54 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Kdyby všem připadalo cool to, co mě, tak bych se tu tak tupě neptal, protože by svět byl jednoduchý. Proto se ptám - co je hodnota pro tebe, případně další, co chtějí "extra hodnotu".
Autorská citace #13
10.5.2010 21:22 - pipux
Ženský wrestling v bazénku plněném želatinou? :)

Jinak, teď už vážně: zapojit příchozí do dění - diskuze s osobnostmi (kontaktovat, pozvat (tyto významné "Alnagy" české scény bych oslovil stylem "pojďte reprezentovat, budou vás poslouchat")), ty rozšířit na tematické celky, workshopy a zájmové aktivity, defacto účastníky pohltit ve víru dění.

Můžeš si sice otevřít anketu, ale jako 16-násobný ostřílený veterán už určitě sám víš, na které stránky conu se zaměřit a co rozšiřovat.

Já bych např. v duchu inovátorství zrušil mistrovství v DrD, nahradil jej kvalitnějšími aktivitami ...... ]}:-> (pekelný smajl)
Autorská citace #14
10.5.2010 21:37 - Alnag
Když tak o tom přemýšlím, pipuxův návrh má něco do sebe. (Ne, nemyslím ten ženský wrestling.) Uvažovali jste o tom, vybodnout se na mistrovství v DrD. Jednak to určitou skupinu lidí může odrazovat, ale hlavně to zamkne potenciální účastníky jiných aktivit v aktivitě jedné (a tak zatímco by PJové i hráči mohli vyprodukovat více proudů obsahu, jsou furt někde schovaní... čerpám ze zkušenosti z ročníku 2007, třeba je to jinak...)
Autorská citace #15
10.5.2010 22:09 - Erric
pipux píše:
Ženský wrestling v bazénku plněném želatinou? :)


Inu od toho nema moc daleko hra Špína - predstav si leto, slecny v plavkach, strikaci pistole a spooustu vody!:o)
Autorská citace #16
10.5.2010 23:04 - Jerson
Pár fotek vydá za deset tisíc slov :-)
Autorská citace #17
10.5.2010 23:18 - Jarik
Jerson píše:
Pár fotek vydá za deset tisíc slov :-)

A jedna ucast v nove ere za tisic fotek (navic existuje neco jako osobni vlastnictvi:)

Osobnosti jako Aloag jsou zvany kazdy rok. A tusim, ze Alnag zrovna vloni odmitl jen z duvodu sve introvertnosti. :)
Je tezke zlakat Alnaga.

Tak vyhlasuji soutez... 'Prived svoji HVEZDU'
Vy najdete sveho oblibeneho GURU, s nasi pomoci jej premluvite... a ve finale budeme VSICHNI spokojeni, ze GURU byl na G.CONu :D
Autorská citace #18
11.5.2010 08:03 - Jerson
Hm, v roce 2007 jsem Špínu chvíli sledoval, ale nic až tak zábavného jsem v tom nespatřoval (a ani těch holek v mokrých tričkách nebylo tolik.)

Jsem tak namátkou koukal do loňského programu - snad tři čtvrtiny přednášek měli Peekay, Sirien a Dalcor - kvůli nim na GC opravdu jezdit nemusím. Na hraní RPGček je taky dost omezený prostor, když přijedu v pátek a budu odjíždět v neděli, tak zbývá prakticky jen sobota, to jsou maximálně dvě hry, abch jen tak tak stihl něco jiného. Když bych vedl své hry, tak ani to nestihnu.
A týden po FF asi budu pořád dost vyhraný.
Autorská citace #19
11.5.2010 10:26 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Férově - zrušit Mistrovství v DrD povede jen k tomu, že desítky lidí jezdit přestanou. Protože je to baví a to, že tím stráví třetinu dne jim pak nebrání se zapojit do dalších aktivit. A PJ, které baví dělat Mistrovství, by ne všechny bavilo dělat něco jiného.

Lidé, co je Mistrovství nebaví tam mají dostatek jiných alternativ a stále co dělat. Myslím, že "se to nepokouše", pokud tedy někdo není kverulant ze zásady. Nicméně trocha otevřenosti a pochopení i pro jiné fany bude potřeba vždy. A mohu bez skrupulíl napsat, že dnešní mladý hráč DrD umí používat sprchu, má přehled i o jiných sférách lidského bytí, než jsou rpg a často umí být výrazně zábavný společník. To bych řekl, že naše generace byla složená z mnohem větších geeků (počínaje mnou :/).

Nicméně osobnosti jsou potřeba, to souhlasím. Ostatně to je důvod mého článku tady. Vím, že je spousta "komunit", které odsuzují Gamecon na základě zkušeností z dob, kdy sami opouštěli DrD na "vyšší formu rpg" (nebo to tak alespoň cítili, sám jsem byl elitní zlý vampýrista, protože to bylo kewl, že jo :) a nejet na Gamecon bylo známkou punku. Dnes se smrskla komunita hráčů rpg na polovinu, přijde mi takový postoj fakt dětinský a snažím se podat ruku, která říká "všechno dobrý", pojďme udělat jednou za rok akci, která bude kulervoucí. A jsem rád za vaše přispění i zájem.
Autorská citace #20
11.5.2010 11:00 - Jerson
No, ai to udělám tak, že po FF mrknu na program, uvidím co tam je, kdo tam bude a podle toho se rozhodnu. Času mám dost a o peníze nejde, takže budu řešit hlavně společnost.
Autorská citace #21
11.5.2010 11:56 - Jarik
Jerson
Diky za positivni pristup.

All
Dalsi moznosti, nez byt pouze konzument, je pomoci te nove generaci hracu v hledani vlastni identity.
Myslim si, ze kdyz dame hlavy dohromady, tak to ceske RPG scene pomuze vic, nez jakykoliv negativismus :) (a ze ja jsem casto skeptikem :) )
Je zrejme, ze i organizatori (vypraveci, prednasejici, tvurci LARPu,...) se vyviji. A svete div se, i GC se uz zase vyviji.
Prominme GC trosku toho detinstvi (ktere zazival), vzdyt nam dorusta do 16. roku zivota. Snad s nim puberta nazaclouma tak moc jako se soucasnou mladezi - s tou cloumejme skrze GameCON MY :D
Autorská citace #22
11.5.2010 12:35 - Almi
Pipux: Mám drobnou otázečku..hrál jsi někdy GC dobrodružství? Za poslední roky? Musím říct, že se kvalita příběhů rok od roku zvyšuje. A ano, úmyslně píšu příběhů. Už to dávno není pobíhání po jeskyni. Svět i hra se změnila a v systému DrD se hraje částečně z nostalgie i proto, že je to "jednotící" prvek. Pravidla jsou jednoduchá a ve skutečnosti lze každý příběh hrát i bez nich. Takže si ho užije každý.

Osobně se GC účastnit budu a opět tam nechám játra, ledviny, hlasivky i duši! :o)

Vždycky tam poznám spoustu nových lidí, kteří mi tvrdí, že už se přece dávno známe. Užiju si společnosti lidí, kteří jsou fajn postižení, jako já. Vyslechnu si v hospodě inkognito názory zasvěcených znalců legend o rozhodování PJ, abych pak zjistil, že herní projev dotyčného se většinou omezoval na citování z pravidel. Každému na potkání vykládám, jak je DnD úžasné a skvělé. Na dotazy po Alnagovi vykládám, že je to prostě stydlín, což mi stejně nikdo nevěří, tak ho aspoň vždycky zdrbnu a tvrdím, že já jsem přece mnohem lepší! :o)) Bohužel ani jedno mi taky nikdo nevěří ;-)

Vždycky se těším na legendární poloutajený Alcon (zmínka o alkoholu v názvu je čistě náhodná :o) konající se poslední večer před odjezdem, který se Gandalf v roli hlavního organizátora snaží změnit v managerskou teambuldingovou akci, což se mu zatím nedaří.

Největší odměnou je pro mne ale spokojený výraz hromady lidí při závěrečné Jezevcově proslovu vyvolávající záchvaty smíchu ještě hodiny poté, mžourající nevyspalý Sirien i nezničitelná Sethi s Evkou, které jsou živoucím důkazem toho, že si lze GC užít i bez Dračáku :-)

A co se týče extra cool akcí? Popravdě - GC je přesně ten typ akce, která bude taková, jakou ji chcete mít a jakou si ji člověk udělá. Jezevec, Erric i Gandalf, stejně jako hromada pro většinu lidí bezejmenných lidí celý rok slídí a ptají se, co by se dalo ještě zlepšit nebo co by kdo chtěl. Každý, kdo chce přidat ruku k dílu, je vítán.

Jo, a nějakej cizák, jménem Laws, ten je mi ukradenej, ale taková živoucí legenda, jako byl Daniel Ňůmen, to by bylo něco! To by se mi splnil sen... :o)))
Autorská citace #23
11.5.2010 12:44 - pipux
Almi: nevím, neznám, nezakusil jsem.
Jinak, možná přijedu, něco odpřednáším a něco si zahraji i jako hráč (pokud mě tam mistr Erric bude chtít, že).

Pak bude dost příležitostí vyškrtat předsudky (sloužící ostatně jen k rychlé orientaci bez přemýšlení) a poznat situaci třeba i tak idylicky, jak ji maluješ ty :)
Autorská citace #24
11.5.2010 14:31 - Shako
Na Gamecon jsem chtel jet zhruba od ted doby, co jsem si koupil svoje prvni pravidla DrD a dozvedel jsem se, ze neco jako gamecon existuje. Nejaky deset let toho moje prani komplikovali takove podradne veci jako nedostatecny vek, kolizni termin s jinou stejne pravidelnou akci, vyjezdy do zahranici a tak. Nakonec se mi to minuly rok povedlo. Prezentovat tedy muzu pouze pohled noveho cloveka na GC2009.

Lidi: Rozhodnuti padlo. Pojedu, at uz jede nekdo dalsi nebo ne. Nikoho tam neznam (osobne, par lidi jsem znal podle prezdivky), ale proste chci jet, at se deje, co se deje.
Nakonec jsem ukecal kamarada, co bydli v Hradci Kralove, ze by se taky mohl zucastnit, cimz jsem si zajistil i ubytovani (finacne se tim akce dostala na maximalne priznivou castku).
Dalsi kamaradku jsem ukecal na trojboj, protoze stejne mela byt v Pardubicich u sveho pritele.
Tak dobry znam dva lidi, ale moc spolecneho programu s nima nemam. Aspon ma kde bydlet.
Na GC jsem se pote seznamil se spoustou dalsich zajimavych lidi. Poznal jsem nazivo tech par, ktere jsem z znal jen podle prezdivek (treba Jezevce:)). Zjistil jsem, ze par lidi, ktere znam je tam taky, aniz bych o tom vedel. Nektere lidi jsem pak potkal i pozdeji a zjistil jsem, ze uz se vlastne zname z GC.
Takze po strance lidi to bylo super.

Finance: Diky zajistenemu prespani u kamarada to bylo velmi levne.

Program: Chtel jsem zkusit to, co neznam, zejmena volne hrani RPG.
Mistrovstvi v DrD: Nejak me to nelakalo, zejmena diky delce programu. Mozna bych to zkusil, jak to vypada, ale pak bych si pral, abychom v prvnim kole vypadli, tak to mi prislo trosku zcestne.:-) Tuto cast programu jsem tedy moc nesledoval.
Pozdeji jsem tez odmitnul nabidku jednoho z kamaradu, ze maji volne misto v druzine (nakonec skoncili na 2. miste, takze jsem byl rad, ze jsem se nepridal.. zabilo by to moc casu:)).

RPG: Sehral jsem 4 volne hrani, pokazde s jinym vypravecem na jinem systemu. Pobavil jsem se velmi dobre, pochytil jsem zaklady novych systemu, inspiroval jsem se, jak to delaji jiny vypraveci. A hlavne jsem zjistil, ze vetsina RPG je vsude strasne neseriozni (co do celkove udrzitelne atmosfery) bez ohledu na prostredi (scifi, fantasy, western..) jako u nas ve skupine, hlavne, ze se lidi dobre bavi. Uklidnilo me to, ze se nemame pokouset o nic nemozneho. Vyjimkou byl jen atmosfericky horror se Sirienem. Ktery me naopak presvedcil, ze horrorova hra muze byt velmi zajimava, ikdyz porad nevim, jak tu atmosferu navodit.:-)

Trojboj: Zaujal me ten napad. Rekl jsem si, ze to muzeme zkusit. Tak jsem postavil tym a rekl jsem si, ze todle bychom mohli vyhrat.;-)
Deskovka (Space Alert) - Mam doma, ostatni uz to se mnou hrali, natrenujeme.
Sifrovacka - Jen na 4 hodiny? Neni to malo? Todle musime zvladnout.
RPG (Mexicky pat) - Stahnul jsem pravidla, precetl, parkrat sehral s kamarady... a jak se bude hodnotit todle? No, uvidime.:-)
Z Mexickeho patu se nakonec vydaril asi nejlip - v pameti mi utkvelo nekolik nezapomenutelnych hlasek.
Nakonec jen 2. misto, ale za ty 2 zaplnene programy to stalo.

Prednasky: Nevenoval jsem jim moc casu, protoze jsem od nich neocekaval nic objevneho. Nakonec jsem ji obetoval jedno RPG hrani a byl jsem misto toho na 2 prednaskach. Jedne od Siriena, druhe od Jezevce. Dobre, asi to ma nejaky smysl... kdybych tenkrat vice tusil, co jsou zac ty Strepy ci jak se to jmenuje sel bych se podivat i tam.:-)

LARP: Kdyby vysel cas, na nejaky bych sel, ale programu bylo moc. Navic jsem o tom mel nejmensi povedomi, takze jsem nakonec zadny nestihnul. Ale nechal jsem se Jezevcem motivovat na jeden jiny a nelitoval jsem toho.;-)

Deskoherna: Deskove hry znam. Hrat je muzu temer kdykoliv, takze po tom jsem nijak netouzil. Tech par, co nemam moc k dispozici tam stejne nebylo, navic by sezrali spoustu casu uz jen na vysvetlovani pravidel, natoz pak na hrani, takze chapu, ze tam nebyli. Nicmene muj kamarad tam stravil vetsinu casu a byl velmi spokojen. Ja se aspon podival na prototyp Vladcu podzemi, ktery tam byl k dispozici na hrani.

Zahajeni a ukonceni: Zahajeni jsem nestihnul, kvuli byrokraci prijezdu a tak. Ukonceni v podani Jezevce a rozdavani cen byl dobre.;-)

Celkove program: Uzil jsem si ho, jak jen to slo.

Zajimave osobnosti: Byl jsem rad, ze muzu videt libovolny povedomy nick nazivo, takze to pro me bylo asi cenejsi nez jine vyznamne osobnosti, o kterych bych nic nevedel (kdyby prijel nejaky Laws na GC09 tak bych ho zarucene minul). Nicnene mel jsem za to, ze kdyz na trojboji vysvetloval pravidla Space Alertu primo Vlada Chvatil, tak to melo svuj ohlas. Stejne jako kdyz se tak "obycejne" nachazel v Deskoherne a rad vysvetlil nejakou svoji hru, treba jiz zminene Vladce podzemi. Vladu Chvatila uz jsem videl predtim, takze to na me az tak nezapusobilo, ale svym kamaradum jsem rad sdelil "Hele, pamatujes, jak jsme hrali to Proroctvi a nebo Arenu? A nebo treba Space Alert a nebo Galaxy truckera? Tak tahme v te kosili to je Vlada Chvatil, autor tech her...". Precejen Vlada Chvatil je uz v dnesni dobe designer svetoveho formatu, kazdy fanousek jeho her, ktery uz si vsimli, ze ty vsechny zajimave hry maji jednoho autora, ho jiste rad uvidi.

Zaver: O tom, ze jedu zase do Pardubic mluvim uz od vanoc, kdyz si planuju letni prazdiny. A ze ted misto do Pardubic pojedu nejspis do Ceske Trebove to me nemuze moc rozhodit. A to, ze neni zverejneny program, ale je spustena registrace mi taky zatim nevadilo. Do cervna casu dost.

Chapu i namitky, ktere tady padli. Mam i takove kamarady, kterym kdyz jsem rekl: Jedu na Gamecon, nechces jet taky? Tak padali vety typu: No, kdysy jsem cetl v dechu draka nejake dobrodruzstvi, co se tam hralo a moc me to nezaujalo...

Ja do toho sel naprosto nepoznamenan a vratil jsem se z velmi vydarene a dobre zorganizovaneho akce. Nevidim duvod rusit nekterou cast programu. Jen je treba tam natahnout lidi jako byl ja pred rokem, protoze pro ne ma ta akce nejvetsi potencial, aby jim dala spoustu novych poznatku, poznali spoustu lidi, odvezli si spoustu zazitku.
Udrzet tam lidi, kteri uz tam jezdi pravidelne by asi nemel byt problem, pokud je akce dobra.
A pokouset se tam dotahnout lidi kteri tam byli pred 10 lety a maji pocit, ze to stoji za starou belu a nikdy to lepsi nebylo a nebude, to si myslim, ze smysl nema. Tech lidi je totiz vyrazne min nez tech lidi, kteri tam nikdy nebyli. :-)
Autorská citace #25
11.5.2010 20:19 - sirien
Petr ´Jezevec´ Pouchlý píše:
A pokud jsi opravdu hráč, co se deskovek týká, tak je možná zajímavé změřit síly s jinými hráči mimo běžný okruh.

...tak je také dost možná hraju, protože mě baví je hrát - s přáteli, někde na chatě nebo srazu, na akci s vlastní atmosférou.
Vůbec je nemusím mít rád kvůli tomu že bych rád vyhrával, bez ohledu na to nad kým, kdykoliv a kdekoliv (např. jako v těžce, fakt těžce neodvětrané a poddimenzované místnosti jako loni)

ne každý kdo má rád deskovky, klidně i hodně rád deskovky, má potřebu v nich vyhrávat nebo je hrát s novými lidmi.

pipux píše:
diskuze s osobnostmi

česká scéna NEMÁ žádné osobnosti. Má pár lidí kteří jsou trochu známější. Má pár lidí co rozumějí RPGčkům trochu víc, než je obvyklé, ale takových jsou na západě stovky.

Vlastně... jo, šlo by říct že Vláďa Chvátil je osobnost. Docela snadno. Ale nevím, komu všemu to tu něco řekne. A jeden člověk není zrovna bonus na každý jeden ročník...

Jarik píše:
Tak vyhlasuji soutez... 'Prived svoji HVEZDU'
Vy najdete sveho oblibeneho GURU, s nasi pomoci jej premluvite... a ve finale budeme VSICHNI spokojeni, ze GURU byl na G.CONu :D

lol. Ne, díky, dalo docela dost práce přemluvit Alnaga i další lidi, že není špatný nápad aby jezdil na FF, myslim že tohle by bylo trochu kontraproduktivní.

Petr ´Jezevec´ Pouchlý píše:
Dnes se smrskla komunita hráčů rpg na polovinu

A není to dobře?
Víš, myslím... no, RPGčka se zjevně stále prodávají. Dovolím si tvrdit, že se tedy i stále hrají. A... RPGčka co jednou koupíš jen tak nezmizí, zůstanou Ti, takže to že se kupují další asi znamená, že se hrají víc a víc.

A pokud se RPGčka hrají víc a víc, ale "komunita" se zmenšuje... neznamená to, že se z nich stává meinstreamová zábava? O tohle nás (aspoň svého času) spousta usilovala, nebo ne?

Píše:
pojďme udělat jednou za rok akci, která bude kulervoucí.

A to je trochu problém. Protože akce na kterou ukazuješ Ty je týden po akci, na kterou třeba ukazuji já. A jindy jsou zase jiné akce.
Popravdě, proč bysme se měli všichni sjíždět na jedné akci? Skutečně máme společného něco tak speciálního, že to z nás dělá jednu sociální skupinu?
Autorská citace #26
11.5.2010 20:27 - sirien
A ohledně té přidané hodnoty o které se tu mluví...

co se mě týče, tak já chci od akce, aby:
- tam byli lidé, které znám.
- tam byli lidé, které neznám, ale kteří mě zaujmou.
- tam bylo pohodlí. nemyslím tím hotel, to vůbec, ale třeba aby se tam dalo někam sednout a dát si něco k pití, aby to bylo prostorově ucelené... skutečně mě nebaví lítat po ohromných areálech a přemýšlet, kde sehnat nějakou flašku a kam si s ní pak s kamarády sednout.
- přednáškový a workshopový program mě zajímá minimálně a stále méně a méně, běžný program vlastně už ani nevnímám. Zaujmout mě může fakt jen nějaká extra perlička - někdo kdo má co říct co mluví o něčem co je fakt zajímavé. Takové věci si pak naopak velmi hodnotím (akce se třemi přednáškami co mě zaujmou je pro mě programově hodnotnější než akce s tisícem "normálních" pořadů)
- otevřená hraní mě nijak zvlášť nelákají, když si něco chci zahrát, tak si to prostě zahraju v Praze. Sám je dělám poslední dobou hlavně abych si vyzkoušel nějaké vypravěčské techniky a triky, které potřebuji otestovat na někom koho neznám. RPGčka mě čim dál víc baví hrát s lidmi co znám než jen tak s někým. Asi už nemám dost volného času na tohle...
- ...takže z nepřednáškového programu mě mnohem víc zajímají různé kraviny kde se člověk pobaví, odreaguje a může si zablbnout (špína, gnómí ponorky (ty byly geniální) nebo nějaké sociální hry (diplomatické, vyjednávací, roleplayingové ale ne přímo RPG). Kdyby byl program založen především na tomhle, pak bych na GC jezdil o dost nadšeněji.
Autorská citace #27
11.5.2010 21:47 - Zombie
sirien píše:
A ohledně té přidané hodnoty o které se tu mluví...

Souhlas s 11.5.2010 20:19&20:27

Byly doby, kdy jsem jezdil na Cony jen kvůli tomu, abych lidem předal diplomy v za literární soutěž, otočil se a zase zmizel.

Jerson píše:
mrknu na program, uvidím co tam je, kdo tam bude a podle toho se rozhodnu

Tak tak, (až na ten čas). (Z čeho je trefné "Enlighten me?!" Z Farscape?)

Víte, myslím, že my zde tenhle horký kaštan Jezevci ani moc nepofoukáme ;)
Nejsme komunita, jsme spousta malých rozpadajících se a tvořících se skupinek a jednotlivců. A to se těžko oslovuje.

Jsem pesimista, leč dokud za dveřni nezní "Adavra kedavra" a "Crutiatus" ... :D
Autorská citace #28
11.5.2010 22:41 - sirien
Zombie píše:
Souhlas s 11.5.2010 20:19&20:27

v úplně pravém rohu všech postů je jejich pořadové číslo (např. tenhle post tam má #28). Odkazovat se na tohle číslo je poměrně dost přehlednější než odkazovat se na datum - rychlejc se v tom orientuje.
To jen tak jako rada na okraj :)

EDIT: a když na to číslíčko klikneš, tak se dokonce načte přímej odkaz na danej příspěvek

Zombie píše:
Jsem pesimista, leč dokud za dveřni nezní "Adavra kedavra" a "Crutiatus"

Když mi tohle zní přede dveřmi (nejlépe před těmi, za kterými přednáším), tak mám sto chutí vzít těm fuckanům ty jídelní hůlky kterejma ohrožujou všechno v okolí, zlámat je a dát jim lehkou tečku...
...ale to je možná jen přetrvávající pragoconové trauma... nemám ho sám, Jezevec o tom zpětně také mluvil jako o něčem kde ho svrběly pěsti...
Autorská citace #29
12.5.2010 00:39 - Shako
sirien píše:
- otevřená hraní mě nijak zvlášť nelákají, když si něco chci zahrát, tak si to prostě zahraju v Praze.


To vidim jako jediny duvod, proc bude Jezevcova snaha nejspis neuspesna. Mam pocit, ze jsou tady v diskuzich zejmena tento typ lidi.... Ale chudak Jezevec za to nemuze:-)

sirien píše:
nějaké sociální hry (diplomatické, vyjednávací, roleplayingové ale ne přímo RPG).


Tak myslim, ze zrovna tydle hry by se dali delat na Gameconu stejne jako kdekoliv jinde v Praze (Praha je na dost velika a komunita by se na to jiste nasla), tak to porad asi neni ten duvod jet na akci, ne? Ten duvod je spis v koncentraci akci toho typu, ktere bys rad. To je duvod, proc je nekam do Ceske Trebove na nekolik dni a ne jen nekde po Praze na par hodin, ne?
Autorská citace #30
12.5.2010 03:32 - sirien
Shako píše:
To vidim jako jediny duvod, proc bude Jezevcova snaha nejspis neuspesna.

Tady na Kostce jsme dost výjimeční. Máme znalosti, zdroje a lidi okolo sebe. Na Zemi nejspíš neexistuje RPGčko, o němž bychom se nemohli dozvědět, sehnat si ho a s někým si ho zahrát.
Na druhou stranu, většina ostatních je ráda že ví, že existuje DnD, nenacházejí se v žádné RPG sociální síti, nevědí co hledat (většina nejspíš neví ani že by mohla vůbec hledat) a vlastně ani nemají až takový zájem, takže otevřená hraní pro ně opravdu jsou přidanou hodnotou - jinde si další RPG vyzkoušet nemohou.

Jinak ale souhlasím - pro lidi tady na Kostce to má přínos prakticky nulový. Neexistuje RPGčko, které by si někdo nemohl na požádání vyzkoušet na některém ze srazů...
Autorská citace #31
12.5.2010 03:33 - sirien
Shako píše:
proc je nekam do Ceske Trebove na nekolik dni a ne jen nekde po Praze na par hodin

České Třebové?
Autorská citace #32
12.5.2010 09:53 - Shako
sirien píše:
České Třebové?


Koukam, ze si jeste na stranky GC ani nevlezl a nebo si aspon necetl novinky.;-) Tento rok je GC se prestahoval do Ceske trebove.


sirien píše:
nějaké sociální hry (diplomatické, vyjednávací, roleplayingové ale ne přímo RPG).

Premyslel jsem dlouho nad toudle vetou...
Muzes nadhodit par her, ktere pro tebe splnuji pozadavek pridane hodnoty? Ja za tim vidim par konkretni her, jen by me zajimalo, zda vidis aspon podobny typ her a nebo miris uplne nekam jinam.
Pokud mirime stejny smerem, tak v tom vidim zajem hracu, kterych bych se pokusil pokryt nejakou akci (v Praze) nebo prispenim k programu na GC.


sirien píše:
Neexistuje RPGčko, které by si někdo nemohl na požádání vyzkoušet na některém ze srazů...

No, kdyz k nemu nekdo napise i par postrehu, tak se tu pak daji najit dost zajimave veci.;-)
Autorská citace #33
12.5.2010 09:56 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Děkuji za vaše reakce, pochopitelně je mi jasné, že pokud někdo má možnosti a nemá chuť vidět jiné lidi, že pro něj nemá smysl jezdit kamkoliv. Byly doby, kdy cony byly jedním z mála styčných bodů, kde se setkávali lidé podobných zájmů, protože virtuální místnosti na netu neexistovaly. Nyní si myslím, že tyhle srazy nahrazují nedostatek osobního kontaktu virtuálních diskutérů. Ale není to pro každého, to se ani nesnažím tvrdit.

Pochopitelně, že mohu udělat hru jen tak pro svých pět přátel ve městě, kde žiju a neotravovat s desítkami "cizích lidí", ale asi jsem divnej :). Zkušenost mi zatím říká, že to vždy stálo za to, poznal jsem nové zajímavé lidi, udělal si názor z jiné strany, něco se dozvěděl, něco předal. To, co jsem chtěl napsat tímto článek bylo: Gamecon se změnil, stojí za zvážení. Rozhodnutí, jestli zůstanete doma nebo zkusíte zažít něco jiného, je na vás.

Btw: Komunita a její vliv je moc zajímavá přednáška / diskuze na Gamecon. Myslím, že to není tak jednoduché, jak to připadá mě nebo Sirienovi. Ale je to zajímavý fenomén.
Autorská citace #34
12.5.2010 10:50 - sirien
Shako: Sihaja dělala nějaké diplomatické vyjednávací hry na FFku, neměl sem čas, ale hodně mě zaujaly tenkrát - jedno bylo z prostředí OSN, druhé byli nějaký arabáši vyjednávající o ropě a tak. Na to že byly žvanící byly docela akční :)
Pak tu jsou Jezevcovy oblíbené komorní larpy (kterých se většinou nestíhám účastnit, ale vždycky mě napadne jaká to je hnusná škoda...)
a tak

Petr ´Jezevec´ Pouchlý píše:
Nyní si myslím, že tyhle srazy nahrazují nedostatek osobního kontaktu virtuálních diskutérů.

nn. Když se cítíme osamělí, tak si někde zorganizujeme sešlost sami :) Je to ve všech směrech výhodnější než jet na con.
Autorská citace #35
12.5.2010 11:13 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Asi nejde v programu Gameconu napsat všechno na první stránku, ale minulý rok na GMC byla takováto diplomatická vyjednávací hra - jen o ni tuším nikdo neměl zájem :(. - http://www.courtofmoravia.com/larpy/delegace/
Autorská citace #36
12.5.2010 11:17 - Shako
Sirien: A kolik tam slo o pravidla a kolik o vykecavani? To spektrum mi prijde docela siroke. Od toho, ze je to deskovka s vetsim mnozstvim vyjednavani, pres RPG nebo komorni larp nebo jen vyjednavani bez roli.
Z tveho popisu to vypada spis na tu posledni moznost.;-)
Autorská citace #37
12.5.2010 11:24 - Shako
Jezevec: Prislo mi, ze jich tam bylo vic, ne? Tusim, ze Podraz mi treba prisel jako tento typ hry.
A co treba to zkusit propagovat trosku jinak nez jako larp? Dost novych lidi bych rekl, ze ma o LARPu dost jinou predstavu. Pamatuju se, ze jsem minuly rok se pokousel na to ulovit kamarada a reakce byla neco ve stylu: "Larp? A jak to chces stihnout?". Konfrontace s myslenkou, ze ja tvrdim, ze podle orgu to bude tady nekde za rohem (byli jsme zrovna v deskoherne) a ze to bude na par hodin, dopadla spatne.
Autorská citace #38
12.5.2010 11:41 - sirien
Jezevec: Zájem sem měl. Čas ne :( Pokud letos pojedu (budu vědět tak koncem měsíce) tak nejspíš nebudu dělat přednášky (mám jich za poslední roky nějak pokrk, potřebuju pauzu, navíc sem si z loňska po deseti dnech FFka a unavujících třech mezidnech odnes z ranních GC přednášek dost blbou náladu - byl sem nevyspalej a z GC sem si užil tak polovinu toho co sem moh, navíc ty přednášky pak až na jednu která byla docela dobrý ani za moc nestály) takže bych čas měl...

Shako: Ta z prostředí OSN fungovala tak že každej zastupoval jeden stát na jednom jednání odvozeném od skutečné historické situace, každý měl (tajný) papír se svými bodově ohodnocenými, prioritami k bodům programu a mělo se vyjednat, jak to doopravdy bude.
Na konci se pak sečetlo kdo z toho vyšel nejlíp. Startovní pozice států samozřejmě nebyly rovnocenné, takže si spíš porovnával svůj výsledek oproti svým možnostem a pro srandu se to ještě porovnávalo s obecně optimálním možným řešením (tj s řešením co mělo nejvyšší souhrný bodový stav)

Ty arabáše sem až tak nestih, tam se jelo na kola, rokovalo se o prodejní ceně ropy, každý kolo se pak nějak změnily vstupní předpoklady a vyhrál ten, kdo nakonec prodal ropu s nejlepším ziskem.

Tak mě napadá že bych sem zařadil i Sosáčkovo RPGčko Dárek, který sem už asi čtyřikrát prošvih :(
Mám na tohle prostě fakt smůlu.
Autorská citace #39
12.5.2010 11:44 - sirien
...u těch arabášů byla dobrá scéna, když Saudi vyšli ze svý místnosti (měl jsi každý kolo nějaký čas na přípravu strategie, potom jsi jednal), zastupovala je takřka blondýnka (sethi) a její první slova byla: Nemáme žádné zbraně hromadného ničení, to jsou jen pomluvy. A v druhém kole na ně vybafla něco jako: "Cože? To jako máme použít zbraně hromadného ničení nebo co?" "Vždyť jste říkala, že žádné nemáte." "Lhala jsem."
Autorská citace #40
13.5.2010 17:22 - Gurney
BTW Od organitátorů by bylo solidní kdyby v době kdy se spustí přihlašování už byl známej program (zatím jsem tam našel akorát tak kdy jsou mistrovství v DrD což je totálně mimo veškerý můj zájem) - než se napevno rozhodnu jet na akci tohoto typu, tak chci vědět co se tam bude dít. Navíc když si to tak spojím s nenápadným infem na stránkách Gameconu, že můžete mít ubytování (ve smyslu přespání) za třetinu běžné ceny pokud se přihlásíte dřív než další zájemci protože těchto míst je omezené množství, tak mi celé to ujišťování že Gamecon není jen o "závodech v DrD" vyznívá trošku do prázdna.
Autorská citace #41
14.5.2010 00:15 - sirien
Gurney píše:
Od organitátorů by bylo solidní kdyby v době kdy se spustí přihlašování už byl známej program

eh...hahahahah lol... em, no nic.
(bylo by to krásné, ale věř mi jako orgovi i jako pořadateli, že takhle to v českém prostředí FAKT z různých důvodů nefunguje a fungovat nebude...)
Autorská citace #42
14.5.2010 09:39 - Gurney
sirien píše:
bylo by to krásné, ale věř mi jako orgovi i jako pořadateli, že takhle to v českém prostředí FAKT z různých důvodů nefunguje a fungovat nebude

Why? (Jako bych četl Bouchiho, když vysvětluje proč u nás něco nejde/nefunguje/nevyplatí se/nestojí za to)
Autorská citace #43
14.5.2010 10:05 - alef0
AMATÉRI! POZRITE SA NA SVETOVÉ CONY!

Ehm.

Sirien má tuto pravdu, veď i na veľkých slovenských conoch sa dejú úplne extrémne veci, prednášajúci zrazu rodia, umierajú, opíjajú sa a vôbec. Organizátor väčšinou nemá na nich žiadne páky, keďže je to všetko na dobrovoľníckej báze.
Autorská citace #44
14.5.2010 10:09 - noir
CONy mě vždy nechávaly zcela chladným, ale po alefově posledním postu si říkám, že by na nic přece jen něco mohlo být.
Autorská citace #45
14.5.2010 10:31 - Gurney
alef0 píše:
prednášajúci zrazu rodia, umierajú, opíjajú sa a vôbec.

Jestli to provádějí jako součást přednášky tak bych to použil jako reklamu :)
Autorská citace #46
14.5.2010 10:33 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Argument accepted. Jsem rád, že mohu tak trochu alibisticky říci, že nejsem organizátor ;). Nicméně ačkoliv je běžně obtížné program skládat dlouho dopředu, tak tentokrát je trochu máslo na hlavě i u orgů. Sehnání nového místa a "nejistota, kam se vrtnout" sebrala dost času, takže malinko ve skluzu ty stránky jsou.

Dnes již se nezobrazují staré programy a alespoň za CoM mohu říct, že jsme již část programu odeslali, takže se o víkendu objeví. Stejně tak se pomalu schází i ostatní programové bloky. Nicméně tím, že jde o dobrovolnickou práci, tak to není tak snadné jako na konferencích, kde ještě přednášející platí za to, že mohou přednášet, protože si to pak mohou dát do svých vědeckých CV ;).

Nicméně, pokud krom toho, že dojedete, máte zájem o část programu (já se přiznám, že nevím, jestli d20.cz stojí o propagaci či nikoliv) ať již za d20.cz či jako samostatný jedinec, pak čím dříve jej pošlete orgům, tím dříve bude zrovna váš program to, co bude vidět.
Autorská citace #47
14.5.2010 11:26 - Merlin
Cony mám za sebou dva...jeden tuším v 92/3 a druhý někdy 00. ten první se scvrknul na dvě hry DrD, z nichž obě jsme dělali pro lidi co šli kolem my a sledování nějakého fantasy filmu (polsední jednorožec?) :)
druhý con byl pestřejší... jedna orvávačka v reále a jeden Call of Chultu. Toť vše.
Autorská citace #48
14.5.2010 13:57 - sirien
Gurney: Když deš do multikikina, tak za to dáš za hodinu a půl zábavy 120 ani nemrkneš. 100 určitě.
Na conu zkus nastavit celodenní vstupný na 200 a lidi tě nakopou do řiti, když to tak řeknu... na sponzory v téhle době zapomeň a o státních dotacích vůbec neuvažuj (všechny dostávaj akce pro postižené děti, zdravé děti si žádnou pozornost očividně nezasloužej - ani u státu, ani u neziskovek. Neni to tak smutně cool aby si lidi mohli řikat jak sou altruisticky prospěšný a tak)

Musíš zaplatit nájem, techniku, nějaké blbosti okolo, pak máš možná nějaké další výdaje a tak... celkově si docela rád když to vynese něco málo jako základ pro další ročník.

Na to abys platil přednášejícím nebo aspoň dalším pořadatelům nějaké rozumné peníze můžeš zapomenout. Jedinej, kdo to dělá, je Vašek Pravda a u toho to je víceméně místo denního volňásku - 100 za hodinovou přednášku skutečně neni adekvátní honorář, zvlášť ne když k tomu vezmu přípravu a tak.

No, a když za to lidem neplatíš rozumné peníze, tak to je na čistě fanovské bázi. A teď si vem kdo to dělá - převážně studenti, kteří dělají školu, mají vlastní zájmy, holku (kluka), brigádu... z většiny z nich si rád, když měsíc a půl před akcí vyždímeš, jestli tam vůbec pojedou a jestli tam budou něco dělat, natož kompletní program i s kompletníma anotacema.

A s osobnostma (spisovatelé) to bývá ještě desetkrát horší. Ze zkušensoti musim za vstřícný přístup pochválit Františku Vrbenskou, ta je skutečně zlatá, potom byl v pohodě ještě jeden... snad Leo Medek? Už se nepamatuju, literárku dělal Verlaine, každopádně program zbytku jsme dostali tak týden dopředu a to jsme si ho ještě zvětšiny rozepsali sami. A za zlé jim to mít nemůžeš, protože jsi rád, že se na Tvé akci ukážou.

A to ani nemluvim o tom že Ty sám si student, máš holku, sháníš brigádu a do toho si rád když ten con vůbec stihneš zařídit, takže nějaké přehnané urgování lidí je trochu idealistická vize (ale ano, také jsem jí měl. Dokud sem nezjistil co všechno ostatní musím neustále zařizovat... děláme con ve čtyřech lidech a řeknu Ti, je to zoufale málo)
Autorská citace #49
14.5.2010 14:04 - sirien
...ono aby bylo jasno, nijak tady nechci kňourat jak to je zlý a špatný a jak to nejde, naopak udělat con není zase TAK těžký. Udělat con kterej za něco stojí chce už trochu zkušeností a obratnosti, ale také to jde.
Ale prostě dokud se tu lidé nenaučí za zábavu platit adekvátní sumy, tak nebudou peníze na to aby si to hopnul na nějakej vyšší level. Už jen přesun aby si nedělal con ve škole je docela peklo (i na finance). Představa že si sem dovezeš nějakého zahraničního (západního) hosta... tak ten by Tě vyšel dohromady asi na víc, než je rozpočet průměrnýho conu u nás. Když budeš chtít zaplatit nějak adekvátně (500?) přednášky na víkendovém conu se dvěma a půl liniema programu, tak se Ti náklady na ten con... cca zdvojnásoběj, což je naprosto neúnosný.
Autorská citace #50
14.5.2010 15:41 - Erric
Co se tyce programu na webu GC, resime ted jeden technicky problem s anotacemi k aktivitam. Melo by to byt o vikendu vyresene, pak uz zverejnime podstatnou cast programu.
Autorská citace #51
25.5.2010 14:52 - Jarik
Jsme mistři!
I takový titulek se objevil v novém vydání císařských novin. Přečtěte si, jaký těžký turnaj mají císařští za sebou a čím vším si prošli. Jako bonus pár šprýmů navrch.

edit: Kdyby se někdo chtěl již nyní podívat na anotace, tak zde jsou linky na RPG hry, larpy a přednášky.
Seznam ještě není úplný, ale očekáváme interakci s budoucími účastníky, kteří do obsahu mohou zasáhnout.

Celkové rozložení programu ještě vzniká.
Autorská citace #52
25.5.2010 19:21 - sirien
grafika novin pěkná, ale autor nadpisu "jsme mistři" by si zasloužil zkopat do kuličky, pak nasekat na plátky a hodit do Orlíku v zabetonovanym sudu.
Autorská citace #53
25.5.2010 19:48 - Shako
Jinak objevil si i nejaky naznak programu, ale zatim bez konkretnich casu, ale tak aspon naznak, co bude...
Autorská citace #54
31.5.2010 14:47 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
A já se ptám, je dostatečně kewl a výživný nebo to chce ještě další tisíce slonů? A jakých? A jaké slony umíte vy?
Autorská citace #55
31.5.2010 20:10 - Jarik
Nevim jestli zrovna slonu, ale Sluncesvit uz ma od dneska 4.dil
A k tomu jako bonus za 4 hodinky spoustime vyber PJ pro 1.cast soutezniho hrani DrD.

Mozna jsou to takova sloni mladata. Asi zalezi na uhlu pohledu (zdola bych se nekoukal).
Autorská citace #56
3.6.2010 10:33 - noir
Hele, co se kutí supertajnýho kolem Vládi Chvátila? Zaslechl jsem nějaké náznaky, ale víc ze svých zdrojů nevytáhnu.
Autorská citace #57
16.6.2010 22:17 - Erric
Na webu gameconu uz je zverejneny takrka kompletni program a uz je mozne se i prihlasovat na jednotlive aktivity. PROGRAM zde
Autorská citace #58
7.7.2010 17:46 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Vše podstatné už je na webu, přípravy vrcholí a jako organizátoři jsme udělali vše pro to, aby byl letošní Gamecon "nejen pro děcka". Už je jen na vás, abyste zahodili falešné předsudky a přijeli si to užít. Už za týden to vypukne.
Autorská citace #59
7.7.2010 23:50 - ShadoWWW
Alnag píše:
Nedávno jsem uklízel disk v podstatě jsem si nechal jen pár RPG příruček, které fakt hraju.

Jen ze zvědavosti: Jaké hry sis tam nechal? :-)
Autorská citace #60
9.7.2010 23:06 - Alnag
ShadoWWW píše:
Jen ze zvědavosti: Jaké hry sis tam nechal? :-)


No, není jich úplně málo, ale je to asi tak 1/10 z toho, co jsem měl původně. Call of Cthulhu d20, d20 Modern, Dying Earth, Eclipse Phase, Engel, Exalted, FATE, Hero Quest 2, McWoD, Mutant City Blues, OG, Over the Edge, Pantheon, Paranoia, Pathfinder, Qin, Risus, Shadowrun, Esoterrorists, Extraordinary Adventures of Baron Munchausen, Window, Trail of Ctulhu, WoD, Wushu a samozřejmě D&D 4e. Stačí? :)
Autorská citace #61
16.4.2011 16:57 - sirien

GAMECON 2011

21.-24. července (čt-ne), Česká Třebová

Zábava, hry a pohodová atmosféra - přijďte si zahrát!

deskovky, RPGčka, společnost, karetní hry, larpy, přednášky, wargaming, venkovní hry a mnohem víc

Věština z vás ví, jak na tom GC dlouhou dobu byl. Velká část z vás ví, nebo už alespoň slyšela, že za poslední roky, kdy vedení převzaly jeho fanoušci (nejprve Gandalf a nově Erric) značně rozšířil a zlepšil. Nové prostory, nový přístup... vlastně nové takřka všechno.
Z akce, která byla dlouhou dobu jen pro fanoušky DrD, se stala akce, která nabízí velmi příjemné strávení víkendu s přáteli u RPG, deskovek, komorních larpů, venkovních her, přednášek, nebo i u onoho mistrovství v DrD (které se za poslední roky také značně rozvinulo a už nejde zdaleka jen o gamistické prolézání questů).

Tímto si vás jménem celého organizačního týmu dovoluji na GC nejen pozvat, protože to myslím stojí za to* a že si ho užijete, ale zároveň i požádat ty z vás, kteří by měli zájem se na GC aktivně účastnit otevřenými hrami RPG nebo přednáškami (a případně i čímkoliv dalším), aby neváhali a do akce se zapojili. Pokud takový zájem máte, pak se prosím někdy v průběhu příštího týdne (ideálně cca do čtvrtka) ozvěte buď mě (mail či IM, případně PM zde na Kostce) nebou Boubaquovi (marusjakub gmail com, ICQ 242-947-260).

Přijďte si zahrát, pobavit, odpočinout. Gamecon je zábava pro zábavu samotnou.

web Gameconu http://gamecon.cz je funkční a pro ročník 2011 bude aktualizován 1. května


*mnozí z vás si nejspíše vzpomenou, že jsem kdysi GC docela kritizoval a celkově jsem ho považoval za dost nepovedený a nudný. No, věřte, že poslední dva ročníky jsem si naopak velice vychutnal a rozhodně nelituji, že jsem tam byl.
Autorská citace #62
16.4.2011 17:16 - alef0
A na Gamecone sa bude krstiť Dračí doupě II!
Autorská citace #63
20.4.2011 09:57 - Almi
alef0 píše:
A na Gamecone sa bude krstiť Dračí doupě II!


..rád se přijdu podívat :)
Autorská citace #64
11.5.2011 08:03 - Dan
Tak první květen dávno za námi a aktualizace nikde...
Autorská citace #65
11.5.2011 21:00 - sirien
Pokud vím tak to je zpoždění způsobené nikoliv IT divizí, ale programovými sekcemi - lidé mají letos velmi, opravdu velmi protažené lhůty odpovídání oproti standardu (pro GC i jiné cony), s čímž se skutečně nepočítalo, předpokládalo se že to bude jako kdykoliv jindy. Nicméně Erric už rozesílal info o tom že si má každý chacknout texty ke své sekci a odkývat je, takže věřím že to už moc dlouho trvat nebude :(
Autorská citace #66
12.5.2011 18:39 - Dan
Díky za info. Mě to samozřejmě nijak zásadně nepálí, jen jsem měl obavu, jestli za tím nevězí nějaká zásadnější komplikace...
Autorská citace #67
13.5.2011 00:03 - sirien
No, jak se to vezme... zásadní ve smyslu "oh bohové oh bohové boří se svět" to rozhodně neni, nicméně organizačně nepříjemné to relativně je... ani ne tak pro orgy samotné, do GC je na zpracování ještě času dost, ale spíš kvůli návštěvníkům, ke kterým se ta nabídka prostě dostane pozdějc. Bohužel se s tím nedá nic moc dělat

Každopádně teď jsem byl urgován že mám dodat nějaké sekční novinky na web, takže předpokládám že termín bude teď nějak kolem víkendu... snad :)
Autorská citace #68
5.5.2012 19:50 - sirien
Před cca třemi lety Gamecon opustil Altar a přešel pod organizaci nezávislého o.s. Gamecon tvořeného původními dílčími organizátory (Mistrovství aj.), především Gandalfa, Jezevce, později Errica a letos Pavla Zahradila.
Za tu dobu se podařilo Gamecon změnit na moderní akci, která má širší záběr - kromě původní soutěže v DrD se soustředí na larpy, deskovky, společenské hry, částečně přednášky a silně i na otevřená a ukázková RPG.
Jedná se o organizačně poměrně klidnou, pohodovou akci, kterou si užívají i její organizátoři, tvořenou jako odpočinkový víkend pro jednotlivce, páry i skupiny kamarádů, kde je stále co dělat, pokud člověk nemá nic vlastního.


Vstup je zdarma (platí se jen ubytování a účast na aktivitách s omezenou účastí)

Sháním zájemce o vedení ukázkových RPG

.

proč se zúčastnit?
Protože GC je pohodová, klidná akce kde se lidé skutečně baví - a to i lidé co nejsou z komunity (experimentálně odzkoušeno). Kromě her se pořádají společenské akce, párty, posezení...
...jde o výbornou příležitost se odreagovat, pobavit nebo někam jet s kamarády.

Kromě toho je GC plný lidí kteří se zajímají o hry a kteří opravdu ocení jak ukázkové hry (loni jich bylo přes třicet a teoretická kapacita tím nebyla zdaleka dosažena) tak přednášky, ze kterých si narozdíl od FF opravdu i něco odnáší a pamatují si to i na přesrok(také odzkoušeno v praxi)

Kdy: 19-22. července (čt - ne)
Kde: Mohelnice (poměrně pohodová dopravní dostupnost, prostory v Třebové přestávaly kapacitně stačit)

Opravdu to stojí za to - pokud vás to alespoň trochu zaujalo, prosím ozvěte se - ideálně tady do diskuse, ale klidně i jakkoliv jinak.


Z Kostky se tak nebo onak účastní přinejmenším:
Sirien, Arya, Dukolm, Almi, Beltar, Shako, Bouchi, Jarik, Merlin
Autorská citace #69
9.5.2012 13:22 - Merlin
Tak Mohelnici mám víceméně za rohem a dovolenou si asi letos budu muset vybrat..takže bych se mohl přikvašist s dasautem :)
Autorská citace #70
9.5.2012 17:16 - Gurney
Tento rok bohužel nebudu stíhat, ale po zkušenostech z minulého ročníku můžu akci jen doporučit.
Autorská citace #71
22.6.2012 11:39 - ShadoWWW
Mám dotaz: Šlo by letos sehnat kameru se stativem, nahrát aspoň některé přednášky a po GC je vystavit na net (třeba na YouTube)? Určitě bych to ocenil nejen já, ale i další, co se nemohou této akce zúčastnit.
Autorská citace #72
22.6.2012 11:58 - Jarik
Posli kameru se stativem, a my ti radi neco natocime :D :D :D

Si delam trochu legrace. Uvidime, jak to pujde :D
Autorská citace #73
22.6.2012 12:24 - Shako
Shadow: Videl bych to podobne jako Jarik, ale treba ma Sirien nejaky lepsi plan. :)

A nebo se hold pristi rok budes muset zastavit, aby to videl na vlastni oci.
Autorská citace #74
22.6.2012 17:07 - sirien
Shako píše:
treba ma Sirien nejaky lepsi plan.

Mám. ShadoWWW sežene kameru, Shako jí přiveze, Jarik něco natočí a pak společně přemluvíte Godrica že je fakt super nápad to uploadnout aniž by mě tim někdo zatěžoval.

Poděkování za tuto letošní invenci mi stačí zaslat v PM, na veřejné ovace si moc nepotrpím, ale kdybyste na tom trvali...
Autorská citace #75
22.6.2012 17:28 - ShadoWWW
Kameru mám. Ale musela by se nějak vyřešit logistika.
Autorská citace #76
22.6.2012 17:39 - Vojtěch
*ovace* *ovace*
Autorská citace #77
22.6.2012 18:25 - Jarik
ja mohu natacet jedine v sobotu odpoledne.
Na kdy jsem si vyhranil prostor pro ucast na nekolika prednaskach a workshopech :D

Ted uz chybi jen ta kamera :)
Autorská citace #78
22.6.2012 19:22 - Colombo
*ovulace* *ovulace*
Autorská citace #79
26.6.2012 13:04 - Merlin
*ovce* *ovce*
Autorská citace #80
26.6.2012 14:31 - Sosáček
Almi rikal, ze se na gameconu dobre chlasta. Hm.
Autorská citace #81
26.6.2012 15:22 - sirien
a proč myslíš, že tu akci pořád ještě někdo dělá. Kvůli RPG a deskovkám? Nebuď naivní...
Autorská citace #82
27.6.2012 08:07 - Almi
Oranžový Traktor píše:
Almi rikal, ze se na gameconu dobre chlasta. Hm.


..tohle je neveřejná informace! :-)))

Ale každopádně se budu účastnit, hodně se těším a mimo (mé tradiční Pánování dračáku - dokonalá škola pro DMa) jsem jakkoli k dispozici pro většinu špatností.

Gamecon je totiž už několik let po sobě jedna velká Jízda, kdy na spánek moc času nezbývá (chudák Beltar loni.. :-))
Autorská citace #83
27.6.2012 14:14 - sirien
Zajímavý, já se tam obvykle vyspim naprosto na pohodu... pravda že Almi a Beltar občas chodí okolo a nesrozumitelně blábolí něco o nějakých nočních poradách a Shako se z nějakého důvodu nemůže celej den zastavit, ale fakt nevim proč - si člověk brzo ráno, tak kolem desáté, vstane, udělá si snídani, pokecá s lidma, pak se věnuje nějaké troše organizace (ideální je najít Shaka a říct mu co je potřeba zařídit) nebo hraní, kecá s lidma, sem tam dá nějakou deskovku, večer si zachlastá, de spát...
Autorská citace #84
27.6.2012 14:54 - Shako
Shako to ma jako plne herni akci, takze vstava rano na herni blok a chodi spat, az vsechn vecerni bloky skonci, pokeca s lidma a pripravi vse na dalsi den. :) Flakat se muze az Gamecon skonci, coz taky vetsinou stoji za to... :)
Autorská citace #85
27.6.2012 15:55 - Beltar
No a chudák vypravěč DRD do dvou ráno řeší jak bude vypadat dobrodružství, které se bude zítra hrát. Ráno vstává před prvním blokem, na něm se teprve probouzí a snídá, pak má oběd, druhej blok, večeři, třetí blok, porada o postupujícíh, porada o dobrodružství na další den, jsou 2 hodiny ráno a jde se spát.
Autorská citace #86
27.6.2012 15:58 - Merlin
Almi píše:
Ale každopádně se budu účastnit, hodně se těším a mimo (mé tradiční Pánování dračáku - dokonalá škola pro DMa) jsem jakkoli k dispozici pro většinu špatností


:)) i Merlinovi jsi případně k dispozici?
Autorská citace #87
27.6.2012 18:19 - Shako
Beltar píše:
Ráno vstává před prvním blokem, na něm se teprve probouzí a snídá, pak má oběd, druhej blok, večeři, třetí blok,


Delam to stejne, jen vetsinou vic hraju nez organizuju. :-) Ale uznavam, ze ty snidane na ranim bloku uz jsou trosku tradice, ale prekvapive nas tam moc neni. :-D

sirien píše:
Shako se z nějakého důvodu nemůže celej den zastavit,


Se neflakam a hraju, kdyz je to gamecon, ne? Na pokec je cas, az skonci vsechny herni bloky. :)
Autorská citace #88
28.6.2012 11:21 - Almi
Merline, chlape, si piš, že na Tebe se těším! Koukej dorazit a udělej si čas až do pondělka brzo ráno, jinak přijdeš o to nejlepší! :-)
Autorská citace #89
5.7.2012 08:35 - VikingHyky
Zdar,
plánujete si někdo dovést armády na D&D minis? Popřípadě na výměny?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Petr ´Jezevec´ Pouchlý

Vyprávění v rolových hrách se věnuji již 17 let, přičemž posledních sedm let se orientuji především na tvorbu larpů. Stál jsem jako organizátor za desítkou conů, konferencí Odraz a další spoustou drobnějších akcí, včetně nemála mezinárodních.

Krom organizování larpů a čtení rpg knih kultivuji ...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.18053102493286 secREMOTE_IP: 18.226.98.166