Sirienův blogček: Proč hrajete RPG

Zamysleli jste se někdy nějak víc nad tím, proč hrajete RPG? A myslíte, že má smysl se vůbec zamýšlet?

Já osobně myslím že má, a nejsem sám - takový Robin D. Laws a mnoho dalších dokonce vytvořili dotazníky podle kterých poznáte, co vás na RPG zajímá. Podle toho co vás na RPG zajímá se pak dá určit, jaké RPG vás bude bavit, a můžete do hry pak zakomponovat prvky, které jej pro vás učiní zajímavějšími.

Co je ještě pozoruhodnější je to, že lidé kteří se tímto fenoménem zabývali a měli dost peněz na to aby je mohli házet z okna bez jistoty návratu (Wizards of the Coast) objevili, že hry ve kterých se sejdou lidé se stejným zaměřením jsou obvykle vnímány jako méně zábavné a zajímavé než ty, kde je repertoár motivací ke hře u hráčů pestřejší... možná protože pak ten jeden aspekt více vyniká, možná kvůli něčemu jinému.

Tenhle článek ale nemá být o tom, jak strukturovat hru nebo které hry jsou lepší, je o mě a o Tobě - každém jednom čtenáři.

Co nás tedy na RPG láká? Byla by chyba omezovat se jen na samotnou herní motivaci (sejmout co nejvíc skřetů, bejt co nejvíc cool, roleplayovat, řešit hádanky...) a ti kteří se vydali tímto směrem zjistili že mají hezký materiál pro články o struktuře hry, ale neřeknou toho moc o samotné touze hrát RPG.

Osobně myslím že existují (tedy - u mě existují) tři hlavní pilíře, na nichž stojí moje chuť hrát RPG.

Prvním pilířem je kreativita - možnost tvořit, uvolnit fantazii, objevit se v prostoru kde nic není neproveditelné, nemožné, neexistující, ve světě bez hranic, které by mi říkali co je možné a nemožné, protože v prostoru RPG je možné vše, co si dokážu představit. Ta volnost je pro mě skutečně osvobozující, stejně jako naplňující, protože můžu pustit uzdu nejen své fantazii, ale i tvořivosti.

Druhým pilířem je pro mě sociální rovina hry - hraji se svými přáteli, s lidmi se kterými si mám co říct i jinak, s lidmi kteří myslí buď podobně jako já, nebo odlišně způsobem, o kterém se domnívám, že mě osobně obohacuje. Co víc - potkávám nové lidi, mám možnost seznámit se s dalšími zajímavými osobnostmi. Spoustu svých výborných přátel, i těch se kterými dávno nehraji, jsem potkal skrze RPG.

Třetí důvod který mě táhne k RPG trochu souvisí s tím prvním a to je možnost vyprávět a poslouchat příběhy. Ačkoliv jsem velmi racionální, tak v tomhle je něco tak nějak mystického - přátelé v tmavé místnosti osvětlené jen plameny svíček kteří si vzájemně vypráví příběh o tom, co se stalo kdesi jinde, mimo čas a prostor, v místech, která nikdo jiný nepotkal.

Ano - myslím že tohle jsou ty hlavní důvody, proč mě RPG baví, a to, co mě na něm obohacuje. Jsou zde samozřejmě i jiné věci, jako třeba určitá výzva (co všechno dokážu zahrát), to že si můžu přestavit být na chvíli někým jiným, u mě, který jsem RPG věnoval mnoho času a pozornosti je to i určitý "profesní zájem" ohledně mechanik, technik a herních stylů... ale v porovnání s těmi třemi to je u mě spíše vedlejší.

To bylo ale o mě - ale já sám vím, proč hraji. To co mě zajímá je, proč hrajete vy ostatní - co vás na RPG přitahuje, proč vás baví, co je na nich pro vás tak neodolatelné že tím trávíte hodiny svého volného času? Prosím podělte se o to se mnou a s ostatními v diskusi.
Napsal: sirien
Autorská citace #1
24.9.2008 13:25 - jonka
Sociální kontakt, kreativita (taky) a pak ještě možnost vcítit se do týpka, kterému hoří v patách a musí přežít v nehostinném prostředí, totiž jednou z mojich nejoblíbenějších tém v RPG jsou různé survivaly : ) Jop a taky adrenalin, ať už díky hodům kostkama nebo popisem a dobrým vžíváním se.
Autorská citace #2
24.9.2008 13:42 - pipux
Odpovedi nejake te plne racionalni "zrudicky" :) by bylo jasne lamentovani, ze delame spousty veci, aby jsme zapomeli na cyklicky prubeh zivota, na nase "memento mori" ... nu a zde maji hry tak peknou propujcenou skutecnost, ze slava hrdinu je vecna; ze hrdinove nemusi platit dane :)
Opravdove vyhody nad hrami pocitacovymi a hrami na pracovistich mi RPG hry skytaji v udrzovani lidskosti, a ne nutne neseni nasledku za preciny :O
jonka: survivalitu? myslis neco jako temny setting a la terminator, kde, pritlacen ke zdi, musis vsechny zapornaky rychle rozstrilet, jinak to udelaji tobe? :)
Autorská citace #3
24.9.2008 13:42 - Lotrando
Poslední dobou jsem si podobnou otázku mnohokrát položil a zjišťuji, že se to v čase mění. Dřív to bylo kvůli hře jako takové, pravidlům a kombinacím pravidel. Tento rozměr přetrvává a přidává se k němu snaha vytvořit osud, povahu příběh, který je vzhledem k mé osobnosti co nejvíc odlišný. Přiznám, že je to velmi těžké a často člověk sklouzává k hraní sama sebe a nemyslím, že jen a tom cokoliv špatného. Jen mi hraní si na něco jiného přijde jako parádní výzva. Také nalezení způsobu, jak svoji postavu "předat" či zprostředkovat ostatním, aby ji pochopili, nebo aspoň ten záměr. To je možná nejtěžší.
Bitkaření, vytváření příběhů a to vše okolo je taky výborná zábava, to je samo sebou.
Hraní RPG je výborný koníček a když má člověk i jiné zájmy, bývá to daleko bohatší, protože je odkud čerpat.
Co mě někdy děsí, jsou hranice mé fantazie. Na můj vkus se mi stává až příliš často, že nemám nápad a musím počkat na nějaký podmět, obrázek, film, knihu či píseň, než se pohnu dál.
Autorská citace #4
24.9.2008 13:55 - jonka
pipux: k survivalu mi úplně stačí, když si vezmu (virtuálně) batoh s věcma, obleču se do zbroje a vydám se do lesa lovit, stopovat, poznávat kraj - přežívat. Kdykoliv se tomuhle pocitu blížím se svojí postavou tak jsem happy : )
Autorská citace #5
24.9.2008 18:51 - Goran
Asi nejvíc to je již zmíněná kreativita a možnost být někým jiným v jiné situaci - třeba v poslední době mě baví hry založené na špionáži a intrikách, i když v reálu bych si zapletení do nějakého spiknutí či zájem tajné služby o svou osobu rozhodně neužil. A taky sranda a dobrá zábava - proto mám rád takové systémy jako je třeba Og nebo Chuť magie.
Autorská citace #6
24.9.2008 19:46 - Jerson
Asi takto - už od dětství jsem si před spaním vymýšlel příběhy, ve kterých jsem hrál hlavní roli - nebo moje alter ego. Většinou mi jedno téma vydrželo na pár let a jednotlivé scény jsem napřd přidával a pak rozvíjel a přidával detaily.
RPG bylo pro mě vcelku přirozeným přechodem, jen s tím rozdílem, že jsem si nemohl vymýšlet všechno jen tak z hlavy, ale byl jsem podřízen pravidlům, i když ze začátku ne pravidlům dobrého příběhu. Ale mohl jsem tyto příběhy tvořit snáze, a bavilo mě to. Navíc jsem byl hlavní hrdina - nebo jeden z nich.
Jako Vypravěč jsem se víc vrátil k vytváření příběhů, i když jsem už neměl tak velkou moc nad hlavní postavou - ale i tak jsem své nápady mohl realizovat, hodit je do placu a nechat semlít čtyřmi nebo pěti hráči.
A pak jsem se v RPG vrátil ke svému oblíbenému tématu válečného a předválečného světa, čímž jsem spojil oblíbený setting s oblíbenou zábavou, a v podstatě je hotovo. Teď v RPG můžu využít modely, četbu o technice i situaci dané doby, popisy zbraní, sci-fi prvky, magické prvky ... kde jinde to najdu.
Autorská citace #7
25.9.2008 10:23 - Quentin
Ja mam rekneme ty same tri pilire, co ty; myslim, ze je to celkem vycerpavajici popis.
Jeste bych pridal, ze rad sleduju, co mechaniky delaji s hrou, jak se vyber tehle a tehle aspektu pozdeji promitne, jak dokaze nektera mechanika inspirovat, jak dokaze nekdo popsat kouzlo v dnd na 1 radek kde polovina sou cisla a presto to ve hre je kouzlo s popisem jak blazen. Bavi me nechat se ovlivnovat atmosferou a dynamikou systemu, nejen settingu. Jak to rikal bajo ... jsem formalista.
Pak je tu jeste nenapadny hrejivy pocit, ze RPG jsou jeden z nejlevnejsich konicku, takze nemam zadne vycitky timhle smerem :DD
Autorská citace #8
25.9.2008 17:43 - sirien
(mě teda ty chipsy a kola a hospoda po hře a tak obvykle nepřijdou úplně lacino, přičtu-li související ježdění po conech a Slezinách a případně ceny RPG knížek tak se to dost vyšplhá...
nic, to mi jen nedalo si postesknout :D )
Autorská citace #9
25.9.2008 18:53 - Alnag
Hraju hodně kvůli lidem a docela dost kvůli příběhu. Souhrně a jinými slovy - kvůli zábavě.
Autorská citace #10
26.9.2008 08:02 - wraiths
Alnag píše:
25.9.2008 18:53 - Hraju hodně kvůli lidem a docela dost kvůli příběhu. Souhrně a jinými slovy - kvůli zábavě.
tak s timhle souhlasim.
Autorská citace #11
26.9.2008 12:05 - sirien
Ano a ne.
Na jednu stranu má Alnag pravdu - samozřejmě všichni hrajeme RPG z toho důvodu, že nás to nějakým způsobem baví, že nás na tom něco baví. Jenže tahle odpověď je natolik samozřejmá, že je dost nesměrodatná - moje otázka byla spíš o tom, proč nás to baví, respektivě co nás na tom baví, jestli mě teď chápete.
Autorská citace #12
26.9.2008 13:06 - wraiths
sirien: no tak na tohle muzes mit myslim mylionpet odpovedi. nekdo zacne s tim, ze ho bavi prozivat zivot jako barbar(nelibi se mu zivot managera). jiny je sadista a rad se vyziva v tom,ze zde muzes vrazdit a trapit nebohy priseraky,pekne to popsat. dalsi je strateg,militarista,herec(bavi ho predvadet postavu svym kamosum). az muzeme zkoncit u toho, ze hraje protoze na hru chodi slecna co vypada jak C.Diaz. :-)
ja osobne hraju,protoze se setkam s kamarady co maji podobny zajem.dale mam rad fantasy a rad si vymyslim co a jak by mohlo byt. a potom taky abych osalil DM svou novou pro me "ultimatni"postavou :-D.
Autorská citace #13
26.9.2008 13:48 - sirien
jistě, právě proto jsem tuhle diskusi chtěl - abych se podíval na všechny ty důvody proč lidi RPG hrajou :)
Autorská citace #14
26.9.2008 13:51 - Argonantus
A víš, že ani nevím?
Autorská citace #15
26.9.2008 14:14 - wraiths
Argonantus: pro tebe je to tedy stereotyp, nejaky ritual?
Autorská citace #16
26.9.2008 14:29 - Argonantus
Jak říkám; nemám v tom vůbec jasno. Asi mne to baví jako Alnaga; což je ovšem vědecky nepříliš užitečná odpověď.
Autorská citace #17
26.9.2008 14:31 - sirien
vědu se sem neodvažuj tahat!! Tý mám plný zuby v diskusi k jiné části mého blogčku
Jinak - u Tebe mě tak napadá... co třeba zájem o to období ve kterym hraješ? Máš v něm docela přehled, co sem si všim.
Autorská citace #18
26.9.2008 14:55 - Argonantus
Sirien:
samozřejmě, že mám zájem o období, ve kterém hraju; ale to mohu projevovat i mnoha jinými způsoby, než hrát RPG (a to se taky děje).
Viděl bych to obráceně; někde je nějaký důvod, proč hrát RPG... a když RPG, tak samozřejmě středověké, to dá rozum... těžko budu hrát v Arábii 30tých let 19. století, když o tom nic nevím a nemám to rád...
Autorská citace #19
26.9.2008 19:55 - Fritzs
Sirien píše:
vědu se sem neodvažuj tahat!! Tý mám plný zuby v diskusi k jiné části mého blogčku
RPG je pro mě taková věda, strašně mě baví zkoumat vztahy kerý tam vznikají, jak to funguje, vůbec nejlepší je GNS a premisa...
Autorská citace #20
26.9.2008 20:02 - sirien
Argonantus: Hm. To je otázka - spousta lidí třeba hraje v "náhodně" vytvořeném SF prostředí. Ale to je téma trochu na jinam. Nenapadá Tě něco jinýho co by Tě na tom mohlo bavit? Nějak mě ani nenapadlo že by mohl někdo nevědět, co ho na hraní vlastně baví :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.093693971633911 secREMOTE_IP: 18.191.228.88