Alnagův bloček: Jak otevřít diskusi, která neskončí třemi příspěvky

Myslím, že není člověka, který by zakládal diskusi tady na "Kostce" nebo někde jinde s očekáváním natož záměrem, že na ni nikdo nezareaguje, že vyšumí do prázdna. Přesto se to občas stane. Nedá se tomu zcela zabránit, protože někdy se lidem prostě netrefíte do vkusu, někdy je prostě divná doba nebo jste, co já vím, nedostatečně uctívali ikonku Garyho E. Gygaxe, kterou máte jakožto pravověrní hráči mít doma ve sklepě...
Přesto existují poměrně jednoduché návody, jak zvýšit svoje šance, že se vaše téma ujme, že se lidé ozvou a že se nakonec o svém tématu dozvíte i víc, než jste chtěli vědět.

1. Klaďte otevřené otázky

Uzavřená otázka zní...
Citace:
Máš rád zmrzlinu?
Otevřená otázka zní...
Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi?
Důvod, proč neklást uzavřené otázky je jednoduchý. Je na ně omezené množství odpovědí. V tomto případě třeba "ano, ne, možná, nevím, tak trochu... a pár variací na toto téma". Z toho je dobrá statistika a špatná diskuse. Odpovědi na otevřené otázky vás mohou překvapit, zaujmout, šokovat, ale hlavně vás budou motivovat k další diskusi a rozvíjet téma.

2. Klaďte složité otázky

Jednoduchá otázka zní...
Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi?
Složitá otázka zní...
Citace:
Jakou zmrzlinu si dáte i když venku mrzne až praští? Existuje nějaká taková?
Důvod proč neklást jednoduché otázky je ten, že jednoduché otázky často plodí banální odpovědi. A ty nikoho nezaujmou. Rafinovaná, promyšlená otázka obvykle spíše povede k zajímavým odpovědím.

3. Neodpovídejte si obratem sami

Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi? Jo a rád bych předeslal, že já mám rád čokoládovou.
Lepší je nechat opovědět jeden až dva lidi, než v diskusi zareagujete vy se svým názorem. Jednak tím zabráníte tomu, že diskusi hned od počátku ovlivníte svým názorem, jednak to méně působí tak, že si jen chcete "vylít srdíčko" nebo prezentovat svoje ego.

4. Na začátku položte raději jen jednu, dvě otázky a další pokládejte až v průběhu diskuse

Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi? A co cítíte, když se vám rozplývá na jazyku? A podělíte se o zmrzilnu s kamarádem? S partnerkou? S cizím dítětem, které na vás loudí? A kupujte si spíš točenou nebo na špejli, nebo jdete spíš na zmrzlinový pohár. A co si myslíte o těch zmrzlinách od Maca?
Tak takhle prosím ne. Nikdo pak neví, na co má vlastně odpovídat...
Nikdo nepochybuje o tom, že máte k tématu spoustu otázek (nebo připomínek). Trik spočívá v tom, dodávat další otázky v okamžicích, kdy intenzita diskuse začíná skomírat. Toto postupné dávkování umožňuje diskutujícím vyznat se v tom, co je zrovna na programu a být takříkajíc "na společné vlně".

5. Klaďte provokativní otázky

Citace:
Používáte zmrzlinu jako sexuální pomůcku?
Ty jsou zvlášt dobré v okamžicích, kdy už se zdá, že je po diskusi. Témata, která zabírají téměř spolehlivě jsou ta nejvíc bulvární - sex, vraždy, špatně padající kostky, která edice D&D je lepší a tak podobně.

6. Vyvarujte se finálních (zabijáckých) odpovědí

Zvláště v začátku diskuse, tzn. než se rozjede, si odpusťte prokazování toho, že odpověď na svou otázku už vlastně dávno znáte a jediným cílem diskuse je poučit ostatní o tom, jak se věci mají. Od toho jsou také články jako je tento. Diskuse je o tom, že každý přidá vědomosti ze svého soudku. Nyní pozor, následuje příklad zabijácké odpovědi. Používejte na vlastní nebezpečí.
Citace:
Jsou zmrzliny dobré a jsou zmrzliny špatné. A jsou také zmrzliny tak něco mezi.
S tím se nedá polemizovat. To je prostě konstanta. Tečka. Zabiják. Z toho se rodící diskuse bude dlouho vzpamatovávat.

7. Zkuste hájit nějaké stanovisko...

Je hezké být nad věcí a říct, že někdo to dělá tak a někdo onak. Ale zkuste někdy sestoupit do hloubky, vybrat si stranu a chvíli za ní kopat. Však on se najde někdo, kdo do toho půjde za stranu druhou.
Citace:
Podle mně, jíst zmrzliny v zimě je dost šílené. Z toho se člověk může tak leda nachladit. Možná, kdybychom byli v tropech.
Dávná fyzikální poučka platící i v sociálních kontextech tvrdí, že akce plodí reakci. Pokud budete k diskusi přistupovat laxně a bez emocí, bude plochá, neemočí a nejspíš i krátká. Hodně vyostřené diskuse sice spousta lidí nemá ráda, ale jedno se jim nedá upřít. A totiž to, že prostě jedou...

8. Vyvarujte se dlouhých citací (zvláště v cizím jazyce)

Citace:
Once upon a time, hundreds of years ago, Charles I of England hosted a sumptous state banquet for many of his friends and family. The meal, consisting of many delicacies of the day, had been simply superb but the "coup de grace" was yet to come. After much preparation, the King's french chef had concocted an apparently new dish. It was cold and resembled fresh- fallen snow but was much creamier and sweeter than any other after- dinner dessert. The guests were delighted, as was Charles, who summoned the cook and asked him not to divulge the recipe for his frozen cream. The King wanted the delicacy to be served only at the Royal table and offered the cook 500 pounds a year to keep it that way. Sometime later, however, poor Charles fell into disfavour with his people and was beheaded in 1649. But by that time, the secret of the frozen cream remained a secret no more. The cook, named DeMirco, had not kept his promise.
This story is just one of many of the fascinating tales which surround the evolution of our country's most popular dessert, ice cream. It is likely that ice cream was not invented, but rather came to be over years of similar efforts. Indeed, the Roman Emperor Nero Claudius Caesar is said to have sent slaves to the mountains to bring snow and ice to cool and freeze the fruit drinks he was so fond of. Centuries later, the Italian Marco Polo returned from his famous journey to the Far East with a recipe for making water ices resembling modern day sherbets.
Kdo to má sakra číst? Neumíte z toho vybrat to podstatné? Neumíte to přeložit? Tak hoďte odkaz. Na dlouhé texty není nikdo zvědavý.

9. Zamýšlejte se nad opovědmi ostatních

Jedno z nejtěžších a zároveň nejzásadnějších diskutérských umění je pochopit, co chtěl dotyčný skutečně říci...
Citace:
Když říkáš, že máš rád čokoládovou zmrzlinu, souvisí to nějak s tím, že máš rád čokoládu?
Důvod, proč usilovat o to spojovat různé střípky informací, která nám v diskusi poskytují ostatní je jednak to, že to ty druhé potěší, když cítí zájem a jednak také, že to diskusi dodává novou hloubku.

10. A konečně nebojte se býti vtipní...

Citace:
Autor se tímto omlouvá všem zmrzlinám celého světa, které se mohou cítit ublíženy. Při psaní tohoto článku nebyla žádná zmrzlina zraněna ani zabita. Všechny zmrzliny v tomto článku jsou pouze fiktivní.
Humor ještě (skoro) nikoho nezabil. Dobře dávkovaný humor je nejlepším existujícím nástrojem řízení diskuse. Najít něco, čemu se všichni společně zasmát dokáže zchladit lecjaké horké hlavy, zatímco správně načasovaná dávka sarkasmu je někdy jako škrtnout sirkou uprostřed rafinerie.
Rada závěrem: Nebuďte v diskusi zbytečně urážliví a vztahovační. Nemá to smysl.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
11.8.2008 20:38 - pipux
Spousta dobrých tipů, inspirativní (zvláště pak uvědomění si uzavřených otázek, vlastní odpovídání), přesto bych ti rád lehce oponoval - ad5 (provokativní otázky).
Stručně a jednoduše, myslím si že (někdy) takovými reakcemi nabíráš v diskuzi na špínu; ostatní zůčastnění se naladí na tvou špinavou vlnu, a za chvíli, och ouvej, vyzvedneš diskuzi na uplně novou úroveň (smeťák, žumpu :P). A to je jedna z těch věcí, které se chceš vyvarovat (-> diskuze půjde offtopicem do pěkně slizkých obskurností).
Autorská citace #2
11.8.2008 21:26 - Alnag
Pipux: Ale vidíš, jak pěkně ses chytil... :)
Lidé, co mne znají z diskusí déle, vědí dvě věci.
1) Neuznávám pojem off-topic. Pokud diskuse je disktujícími někam nasměrována (ať už z jakéhokoliv důvodu, stává se to jejím tématem. Uměle zabetonovat diskusi do "on-topic" koryta mi přijde jako velmi neproduktivní a neplodné. Kreativní myšlení je vždy (ze své podstaty) divergentní, zabíhavé a rozbíhavé, takže pokud nechceš mlátit prázdnou slámu, je to jediný způsob.
2) Nevím co přesně myslíš tou špínou. Je fakt, že tím diskuse nabírají na emocích a pokud je lidé nejsou schopni dál kontrolovat tak to sjede do flamu. Na druhou stranu diskuse, v nichž se lidé angažují emočně jsou jediné, které je vlastně zajímají. Strojově bezemoční můžeš být jen vůči tématu k němuž nemáš žádný vztah. A co tam pak chceš řešit.
Fakt je, že je zbytečné být kontroverzní ve chvíli, kdy diskuse fungují i bez toho. Tohle je trochu relikt původního materiálu, kdy ty diskuse vyloženě stály...
Autorská citace #3
11.8.2008 21:57 - pipux
Možná ... (a to jsi mě pěkně vyhmátl, plnej kritickej úder!).
Co nazývám špínou? Řeč byla o sexuálních pomůckách. Ale asi fakt jo, to budu dost deprimovanej jedinec, jakpak se mi v pohledu přes sklíčka do reality utváří obrázek: sexualita = špína, hmm ... ale čert to vem ...
Jedna věc je upnout se suše akademicky na téma diskuze (máš recht, že uměle něco udržovat v lajně není to pravé ořechové); však jsem to spatřil z druhé stránky věci: příjdeš do diskuze s určitým názvem, plný očekávání a natěšený, najednou zjistíš, že diskuze se nám stočila kamsi jinam; už pro tebe není tou zajímavou, jak se zdála z nadpisu odkazu, ze kterého jsi vstupoval. Pak nastává trošku ta otázečka přehlednosti ... a to už je trochu na způsob řád X chaos :)
Nemusíme být paladini s pravítkem, ale zase kdo se má prosekávat hodně blbou diskuzí "vzdáleně od věci" ?
Nápad: jestli se Max o prázdninách jó hodně nudí, mohli by jsme ho uprosíkovat na hodnocení příspěvků (pluska a mínuska) :)
Autorská citace #4
11.8.2008 22:10 - Alnag
Kontroverzní nemusí být jen o sexu. O sexu se lze bavit i velmi akademicky nebo velmi romanticky. ;-)
S tím očekáváním je to trochu blbé, ale na jednak ta diskuse by měla začínat u očekávaného tématu (což vyžaduje nečíst od konce ;-) a jednak co (kromě přirozené skromnosti) ti brání diskusi vrátit k tomu, co tě zajímá (nejlépe nějakou kontroverzní otázkou? ;-))
Ten nápad s plusky a mínusky klidně rozveď, ale mám nejsem si jistý, jestli by to nebyl trošku nápor na databázi?
Autorská citace #5
11.8.2008 22:38 - pipux
Číst od začátků diskuzi třebas o stovce stránek (viz vaše překladová), to by pohořel i ten nejpilnější pionýr :P . Hmm, možná jako novodobou mučírnu? :)
Násilné ohýbání diskuzní vlny máš takto: oni se baví o kočičkách; příjdeš, a hned pravíš, jakého máš úžasného klokana. A jsi za idiota :) Ovšem, promyšleně a plíživě, "můj klokan také žere kočičí granule ... a nestěžuje si" ... otázka umění komunikace (tj. třeba ohýbat něžně) :O
Autorská citace #6
11.8.2008 22:51 - Alnag
Pipux: No je fakt, že číst 100 stránkovou diskusi, dělat si poznámky a pak to všechny vybalit na konci je docela mazec. To jsem udělal snad jen jednou (a ten post byl velmi, velmi, velmi dlouhý :)
Autorská citace #7
12.8.2008 07:24 - Jerson
Pipixi, z mého pohledu jsi měkoň. A to myslím vážně (: )
Když jsem přišel na RPg forum a viděl jsem tam šedesátistránkovou diskusi (takže přes 600 příspěvků) o významu HP a úrovní, přečetl jsem ji celou, než jsem tam něco napsal. Na Pevnosti jsem svého času četl celou diskusi o Dracích - tři sekce po 500 příspěvcích, v průměru tak dvacet řádek na příspěvek. Od té doby to takto dělám pořád, hlavně člověk zjistí, co všechno se už probralo a získá ucelený náhled na převládající názory.
A pokud jde o téma diskusí - vezmu opět Pevnost. POvažuju za lepší pojmenovat diskusi spíše obecněji, nebo probírané obecnosti dát do závorky za téma - "Falšování hodů (a jiné problémy ve hře)" - které ti zajistí, že z tématu utečeš zřídkakdy. A navíc některé smyčky jsou důležité, protože vyřešením zdánlivě nesouvisející otázky se ti pak mnohem lépe řeší otázka původní. To opět vyžaduje, aby si nový čtenář přečetl diskusi od začátku a zjistil tak souvislosti.
Autorská citace #8
12.8.2008 14:29 - Geralt
Může délka příspěvků zabít diskuzi?
Zajímaly by mě především ty dlouhé, takové půl stránkové posty. Je docela přirozené, když se objeví občas, ale jaký účinek podle vás (a na vás) mají v diskuzi, která se takto "vleče" již hezkých pár stran? Dají se také považovat za zabijáky diskuzí?
Podle Alnagovy rady č. 3 v tomto článku zatím nechám svůj pohled stranou a vytáhnu jej později, budu-li mít ještě co říct. ;-)
Autorská citace #9
12.8.2008 15:10 - Jerson
Dlouhé příspěvky k věci diskusi nezabíjí a takové diskuse jsem několikrát vedl třeba i rok. Občas z odpovědi vynechám všechny vedlejší vlákna a soustředím se zase na původní otázku a funguje to.
Autorská citace #10
12.8.2008 15:24 - Corvus
z mojej skusenoti cim vacsi post (a cim menej strukturovany) tym vacsia sanca ze ho bezny citatel preskoci alebo len zbezne preleti.
Autorská citace #11
12.8.2008 15:29 - Alnag
Dlouhé posty mají často tendenci pohřbít ústřední myšlenku, což je přinejmenším škoda. Taky to může občas znamenat, že autor se neumí vyjádřit stručně, což sice může znamenat velkou erudici, ale zároveň nespornou neschopnost rozeznat to klíčové poselství a rozumě jej předat.
Autorská citace #12
12.8.2008 19:52 - Jerson
Proto je třeba zvládat umění začít dlouhý post tak, aby se čtenáč chytil a psát dostatečně zajímavě, aby si ho přečetl až do konce. Tedy vyčerpat téma, nikoliv čtenáře.
Autorská citace #13
12.8.2008 20:02 - pipux
To ti nevím ... řekněme, že za jistých okolností NEmůžeš vyčerpat téma. Některé články jsou opravdu hodně zlé ... Takhle, stalo se ti už, že jsi dopsal vyčerpávající článek sám vyždímaný, vědouce, že tě čekají čtyři články navazující, aby doplnily díry v právě sepsaném článku? :)
Autorská citace #14
13.8.2008 07:11 - Jerson
Jestli mluvíš o příspěvku, tak ne, po jejich dopsání prakticky nikdy nejsem vyčerpaný. A propovídka s vyčerpáním tématu je původně myšlena k přednášejícímu, neber ji doslova.
Autorská citace #15
14.8.2008 17:13 - Geralt
Jak jsem o tom přemýšlel, narazil jsem na několik úskalí, která s sebou dlouhé posty nesou. Některé už tu zazněly, takže zmíním ještě dva.
Zaprvé, když člověk píše dlouhý příspěvek (zvláště je-li to první vstup do diskuze), může mít tendenci říci vše. Z toho mohou vyústit dvě situace. Buď vnese do debaty řadu argumentů a člověk pak neví kam dřív (debata se může drobit a rozmělňovat), nebo naopak obsáhlým shrnutím "sebere vítr z plachet" jiným čtenářů, kteří se sami cítí, že již nemají co podotknout. To na specializovanějších fórech hrozí méně, ale na těch obecněji orientovaných jsem si toho parkrát všiml.
Druhé poznámky se dotkli Jerson a Alnag. Sepsat delší, čtivý text klade jisté nároky i na autora. Dlouhá souvětí či tečky až na konci odstavce sice působí v některých případech impozantně (třebas takový Josef Šusta), ale potěš pán bůh čtenáře, který má v takových souvětích kličkovat. Připadá mi, že někdy na to autoři dlouhých příspěvků zapomínájí (což není případ d20 :) a berou to jako samozřejmost, že čtenář už se textem prokouše. Ve výsledku tak může vzniknout sice obsahově zajímavý a dobře míněný příspěvek, který však málokdo najde odvahu pročíst a dočíst.
Autorská citace #16
14.8.2008 20:18 - Jerson
Jo, to že člověk napíše vše a zabije diskusi se mi už párkrát přihodilo, i když to nikdy nebyl první příspěvek, spíše tak třicátý nebo stý po několika měsících.
Ale psát srozunmitelně a bez vkládaných vět se ještě pořád učím, kdo to má pak po mě číst (: )
Autorská citace #17
27.8.2008 15:43 - Argonantus
"Diskuse, v nichž se lidé angažují emočně jsou jediné, které je vlastně zajímají."
Možná nejdůležitější Alnagova poznámka. "Pokud v tom není trocha krve, nejlépe vlastní, čarování nemá sílu." To je starší ekvivalent téhož.
Stran Geraltových obav o únik čtenářů skrze dlouhé posty; pokud je někdo líný to číst, pak stejně asi není pro zajímavou debatu ten pravý.
"Hodně příspěvků" může také znamenat přehlídku chatování a spamování; každá debata má svoji duši, a lidé mají často tendenci se přizpůsobovat stylu.
Jinak jsem taky pro Alnagoivo poměrně volné a široké pojetí tématu; lehké o.t. debatu nezabije, nýbrž naopak oživí. V delší debatě je nějaká ta zatáčka dost nevyhnutelná. Cit pro vyjetí zatáčky, aby byla spíš inspirativní, než devastující, je roven vypravěčskému umění a umění vést RPG. Amen.
Autorská citace #18
28.8.2008 18:04 - Alnag
Argo: Velmi magicky shrnuto. Jako vždycky... :o)
Autorská citace #19
28.8.2008 18:25 - Léto
Je to tak, ty nejlepší diskuse bývají polarizované. Copak je to nějaká debata, když jedna osoba něco tvrdí a ostatní to doplňují výroky typu "To máš úplnou pravdu!", "Neřekl bych to lépe!" a "Souhlasím!"? Podobné diskuse upadají rychle v zapomnění, třebaže se mohou týkat zajímavých témat.
Naopak mě fascinují situace, kdy stačí lehounce šťouchnout do vosího hnízda a hned se vyrojí desítky vos (odpovědí). :-) Proto se také vyhýbám poměrně nudným výrokům typu "zlovlci jsou dobří". Lepší je posunout to víc do extrému a prohlásit "zlovlci jsou nejlepší, králové mezi obludami". Tak nějak si představuji tu nížu zmíněnou "krev". Podobná slova totiž snadno přilákají zastánce draků, milovníky beholderů a obdivovatele lidožravých slimáků. A hned se to začne řezat!
Dokonce i v případech, kdy si nejsem jistý, na čí straně vlastně stojím, je lepší zaujmout nějaké konkrétní stanovisko. Debata se rozjede, ostatní přispívající se budou pokoušet dokázat opak a já jim to budu vyvracet. A nakonec pravděpodobně zjistím, že jsem zapáleným zastáncem té strany, kterou jsem si na začátku s velkými pochybami vybral. Je to trochu jako se sportovními kluby. :-)
Stran délky postů bych řekl asi tolik, že jsou posty dlouhé a jsou posty krátké. A jsou také posty tak něco mezi.
Autorská citace #20
28.8.2008 19:10 - Rytíř
Jojo, je to tak. Je třeba se polarizovat.
Se zlovlky to neznám, mě stačí prohlásit 3k6 hod vede, k20 je bída a klam! A jsem rázem vypískán. Diskuzi na tohle téma vydýchávali zúčastnění sakramentsky dlouho, zdálo se mi ;) A přestože jsem argumentoval korektně, byl jsem opakovaně zaujatými oponenty napaden, že je osobně napadám, jsem jedovatý a vůbec nesnesitelný.
:)))
Nebyla by nějaká rada, jak vést emočně ožehavou diskuzi v rovině, kde tě uznávají i oponenti? Hmm, asi blbá otázka, co :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10797095298767 secREMOTE_IP: 18.221.13.173