Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
26.6.2021 21:49 - ShadoWWW
Náhodou jsem narazil na tento post, jehož autorem je sám Gary Gygax (autor D&D)

26.6.2021 21:56 - Jerson
Nepoznám, zda si Gary dělal legraci nebo to myslel vážně.
26.6.2021 21:58 - LokiB
To myslel vážně, není jediný důvod v tom postu, který by svědčil o opaku.
Nakolik na tom je něco pravdy, nakolik se společnost za 50 let změnila a muži i ženy se změnily spolu s tím ... to ať posoudí jiní.
26.6.2021 22:07 - Corny
On Gary měl hodně ... specifické názory na řadu věcí...ono už to, že používá "Females" a ne "Women" trochu o něčem svědčí.
26.6.2021 22:31 - York
Proč by to neměl myslet váženě? Až na dneska překonanej biologickej determinismus to je celkem neutrální postřeh. Naopak mi přijde fajn, že se zjevně nesnažil o gatekeeping, prostě to jen holky v tý době nebavilo.
26.6.2021 22:47 - LokiB
Hmm, prej překonanej biologickej determinismus ... kdo to rozhodl? Křivka rozložení předpokladů pro něco (třeba pro typ oblíbené zábavy) se i dnes mezi pohlavími liší. Se už o tom nesmí mluvit?
26.6.2021 22:48 - York
Loki: Spoustu holek prokazatelně DnDčko baví.
26.6.2021 22:53 - LokiB
To ale není důkaz ničeho. Moje tvrzení bylo "křivka rozložení předpokladů pro něco (třeba pro typ oblíbené zábavy) se i dnes mezi pohlavími liší".
Neznamená to, že by žádnou holku hraní RPG nebavilo a všechny kluky bavilo.
I když najdeš z 5 milionů žen v ČR tisíce těch, které RPG baví, tak to nevyvrací to, co jsem napsal.
26.6.2021 23:00 - York
Gary v tom postu napsal, že je to biologicky daný a tudíž se nemá vůbec smysl snažit. Což je zjevně překonanej pohled.
27.6.2021 01:33 - sirien
Actually... To co tvrdí mi přijde dávat smysl. A reálně to i osobně myslím pozoruju - včetně té části o rozdílu RPG a larpů. Což je btw věc které si všimli mnozí jiní a párkrát jsem o tom i mluvil s lidmi z larp komunity a je to vidět i na generovém složení herních (rpg/larp) akcí, festivalů a komunit.

Corny: Ty jsi lingvista a expert na dobovou angličtinu a americkou kulturu navíc se znalostí dialektu komunity odkud ten post původně pochází, abys mohl říct, jak moc použití nějakého jednoho konkrétního slova "o něčem svědčí"? Protože ten post je generaci starej a svět a jazyky a amerika a angličtina zejména se za tu dobu hodně změnily (nemluvě o tom že Gary sám je ještě "o generaci starší", což jeho slovník také ovlivňuje). A mimochodem gender se dodnes označuje jako female a ne jako woman, a to jak formálně tak jazykově při gender specifikaci v angličtině jinak gender neutrálního termínu. (A běžně se píše bez kapitalizace, když už do Tebe reju...)

TLDR: Tvoje úvaha těžce přestřeluje a ukazuje víc Tvůj osobní postoj (bias) než cokoliv o Garym, jeho názoru, nebo pravdivosti jeho názoru.


York: prosím nastuduj si nejdřív rozdíl mezi individuálním, populačním a obecným tvrzením. (Hint: Garyho tvrzení je populační, Tvoje reakce je jakoby bylo obecné - tj. totální red hearing reakce od Tebe, Gary vůbec netvrdí to proti čemu argumentuješ.)

A jen tak FYI biologický determinismus je časem spíš potvrzená věc než co jinýho, navzdory snaze a tvrzením (propagandě) kdekoho, kdo by si přál jinak. Viz psychologické výzkumy, reálný marketing, prokázané preferenční trendy (čím více reálné kariérní volby ženy mají, tím více se jejich kariérní volby populačně rozchází s mužskými - object/people etc.) But again, populační tvrzení (google it).
27.6.2021 01:46 - Corny
Sirien: Nejsem, a v tomhle ani být nepotřebuji ;) Ale tohle zrovna fakt patří do kategorie témat "Mám v tom docela jasno a s ohledem na to, že nejde o otázku blíže se týkající TTRPG, tak Kostka nepatří mezi místa, kde mám za přínosné o tom nějak hlouběji diskutovat", takže víc to tu skutečně rozpitvávat nemám potřebu :) (Zrovna na tohle ať si každý udělá názor jaký chce).
27.6.2021 01:52 - Chyba
Corny píše:
ono už to, že používá "Females" a ne "Women" trochu o něčem svědčí.

Ono F jako Female najdeš i v českém občanském průkaze u pohlaví.
27.6.2021 02:15 - sirien
Popravdě víc než Cornyho osobní názor na obecnou věc mě zaujala Garyho myšlenka se ženy nemají z RPG stejný požitek (populační tvrzení). Vždycky jsem o tom obecně uvažoval tak že je ta zábava jako taková zajímá míň, ale tahle specifikace toho co/proč je zajímavá (možná) specifikace věci. Která křížem koresponduje s mojí zkušeností s larperkami (vztahy, bleedy - again, populační tvrzení).
27.6.2021 06:22 - Tronar
Mozna oznaceni female pouzil kvuli tomu, ze women jsou pouze dospele osoby zenskeho pohlavi?
27.6.2021 08:26 - Colombo
Tronar: Toho si moc nevšímej. Males, Females a Women, Men se bežně používalo a používá. To jen moderní thoughtpolice přišla s novým objevem, že kdokoliv, kdo používá females je misogynní a dělají z komára velblouda. Všimni si, že použití males nikomu nevadí a není misandrie.
27.6.2021 08:33 - shari
Já nějak tápu v tom, co má být na tom "postu, jehož autorem je sám Gary Gygax" zajímavého. Něco jako "Podívejte, před 20 lety byl Gary zlý"? Nebo "Ha, Gary měl pravdu"? Nebo něco jiného? Kde je pointa, ShadoWWWe?

EDIT: Ano, opravdu mě zajímá, co tím chtěl ShadoWWW říci, či na co poukázat. Opravdu tam žádnou pointu nedokážu najít.
27.6.2021 09:19 - Corny
Colombo píše:
misogynní

Já teda jen podotknu, že jsem nikde Garyho neobvinil z toho, že je misogynní, protože mluví o "females" :D Ostatně já ho neobvinil z ničeho vyjma toho, že měl specifické názory :)
27.6.2021 09:22 - Jerson
Tou "legrací" jsem myslel to, že v roce 2002 napsal
Píše:
"I am positive" (což nevím, kam v tomto kontextu přesně přeložit), "že ženy nehrají RPG kvůli rozdílům ve fungování mozku. Můžou hrát, ale nezažívají to samé uspokojení ze hry."

Kdyby to napsal v roce 1980 nebo 1990, nebo kdyby to napsal jen o DnD, tak bych to chápal. Ale v roce 2002 jsem si už i já v Česku (které bylo v oblasti RPG tak deset let pozadu) všiml, že ženy RPG hrají, jen dávají přednost jinému stylu hry.
Nevím, zda je to rozdíly ve fungování mozku.

A pak to že píše, že je ztráta času a úsilí pokoušet se přiblížit RPG k Larpům (myšleno z toho důvodu, že ženy se u larpů baví víc).
Jako bych slyšel devět hráčů RPG z deseti ve své tehdejší sociální bublině (a vlastně možná i o deset let později).
27.6.2021 09:32 - Necromancer
Ehm, jestli umím počítat, tak těch důvodu je jen devět...

Každopádně nevím jak je ta diskuze (a její stránky) stará, ale je pravda, že i když jsem někdy s holkama hrál, povětšinou je to záležitost spíš můžů. Tedy, myslím spíš TtRPG, u Larpů je to o něco lepší.
27.6.2021 09:46 - Corny
Jerson píše:
Kdyby to napsal v roce 1980 nebo 1990, nebo kdyby to napsal jen o DnD, tak bych to chápal. Ale v roce 2002 jsem si už i já v Česku (které bylo v oblasti RPG tak deset let pozadu) všiml, že ženy RPG hrají, jen dávají přednost jinému stylu hry.
Nevím, zda je to rozdíly ve fungování mozku.

Je otázka, nakolik je to na ten jeho názor relevantní, ale možná na to má vliv i to, že Gary měl docela vyhraněné pohledy na to, jak by se TRPG mělo hrát a třeba moc neuznával roleplaying. Takže u něj ty hry vypadaly spíš jako minimalistický akční figurkový wargaming (jako třeba Mordhaim).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089498043060303 secREMOTE_IP: 18.191.216.163