Projekt Void

Void: Sci-Fantasy je česká RPG hra, poprvé vydaná v roce 2012. V roce 2020 vyšla předělaná verze 2.0, která již nese název Void: Science Fantasy.

Kombinuje žánr fantasy a sci-fi, to vše v „grimdark“ hávu temnoty, beznaděje a utrpení, kde hlavní roli hrají nekončící války, intriky a korupce. Hra toho plně využívá a tak nabízí především drsnou akci a boj ve všech jeho rozmanitých formách, kde skutečně jde o život. Pravidla jsou jednoduchá, inspirovaná wargamingem a bez zbytečných komplikací. Gamemaster i hráči mají k dispozici nástroje, které jim dovolují vytvářet nekonvenční kombinace a prožít napínavá a nebezpečná dobrodružství. Koneckonců, pokud hráč svoji postavu řádně nepřipraví na všechny hrozby, smrt ji může dostihnout poměrně rychle. Je tu nepřeberné množství zvláštních schopností, předmětů, zbraní a dopravních prostředků, takže postavu lze dobře přizpůsobit každé taktice, každému protivníkovi.

Void: Science Fantasy má vlastní svět, který je prostorově i časově dosti rozsáhlý a inspirativní. Má mnoho dějových linií, na které lze snadno navázat. Hlavní zápletkou je boj spásného Světla proti korumpující Temnotě. Když byla galaxie zmítána obrovskou válkou mezi stoupenci dvanácti bohů Nebe a dvanácti bohů Pekla, pětadvacátý bůh se rozhodl obětovat svůj život, aby ji ukončil – tím, že přivede zlo tak hrozné, že se proti němu budou muset všichni spojit. Na místě jeho smrti vznikla Trhlina do Prázdnoty, ne-prostoru za hranicemi vesmíru. Z ní začala vyvěrat Temnota, která se brzy zformovala v pětici Temných bohů s jediným posláním – pohltit všechny duše. Válka mezi Nebem a Peklem sice oficiálně skončila, mír mezi galaktickými frakcemi však nenastal. Technologicky pokročilí lidé Černých říší bojují s magicky nadanými lidmi z Bílých říší, zatímco obě skupiny jsou pod útokem lidí Šedých říší, kteří je považují za separatisty. Orkové vedou bleskovou válku proti těžebním klanům trpaslíků, hobgoblini jsou v zákopové válce s průmyslově orientovanými gnómy a goblini provádí své partyzánské akce proti zemědělským půlčíkům. Vznešení elfové fanaticky oddaní Nebi pokračují ve svaté válce proti Temným elfům, kteří jsou slepě věrní Peklu. Lesní elfové, kteří se této války odmítli účastnit, odešli do exilu, kde se však dostali do konfliktu s xenofobními ursary. Felirové a canirové spolu vedou kruté predátorské bitvy o suroviny a teritorium. Mocní Titáni – trollové, zlobři a obři – se snaží vybudovat velké říše na troskách impéria svých dávných pánů, při tom však musí bojovat o cenné otroky. Mezitím armády Temné ruky pomalu postupují a dobývají jeden planetární systém za druhým. Zdá se, že vyhasnutí veškerého Světla se neodvratně blíží.

Přehled toho, co zatím vyšlo:



Základní kniha
Základní kniha pravidel. Dovoluje hrát za žoldnéře – nájemné bojovníky.
Verze 2.0 je rozdělena na jednotlivé kapitoly:
- Systém
- Tvorba postavy
- Dovednosti a vybavení
- Zápasník
- Střelec
- Technik
- Lékař
- Kouzelník
- Kněz
- Infiltrátor
- Víra a korupce
- Mise
- Zbraně
- Implantáty a talismany
- Zvířata
- Protivníci
- Dopravní prostředky
- Svět

Výcvikový tábor
"Demoverze" hry, která na pouhých třiceti stránkách obsahuje ta nejzákladnější pravidla. Ke stažení ZDE

Triskelion
Příručka pro hry Trilogie Void, která se zabývá Triskelionem. Ke stažení ZDE

Hrdinové říší 2.0
Příručka přinášející pravidla pro hraní dalších kariér (mimo žoldnéře a plenitele) a také vůdců organizací i vládců říší, což je užitečné především tehdy, když postavy získají mnoho bodů zkušeností a velké bohatství. Kromě toho obsahuje pravidla pro tvorbu základny. Ke stažení ZDE

Arzenál zkázy 2.0
Příručka zaměřující se na další vybavení, brnění, zbraně, implantáty a talismany. Ke stažení ZDE

Temná ruka 2.0
Příručka pojednávající o silách Temnoty. Dovoluje hrát za plenitele, „temnou“ obdobu žoldnéřů. Jsou to krvelačné bandy upírů, vlkodlaků, nemrtvých, mutantů a zatemnělých, jejichž úkolem je získávat duše smrtelníků pro Temné bohy. Ke stažení ZDE

Nespoutaná magie 2.0
Příručka zaměřující se na další kouzla resp. psi-síly. Ke stažení ZDE

Velkolepé zázraky 2.0
Příručka zaměřující se na další rituály resp. seance. Ke stažení ZDE

Smrtící divočina 2.0
Příručka obsahující nová zvířata a rostliny. Je tu také uvedeno vybavení, které je možné zvířatům přikoupit a zvýšit tak jejich efektivnost v boji. Ke stažení ZDE

Grimdark karty 2.0
Grimdark karty jsou herní pomůcka, která zajišťuje, že hra bude mít atmosféru v grimdark stylu. Ačkoliv jsou primárně navrženy pro hry trilogie Void, je možné je použít v kterémkoliv jiném stolním RPG. Ke stažení ZDE


Příručky dosud ve staré verzi:

Apokalypsa
Příručka týkající se přírodních katastrof, zbraní hromadného ničení, mocných kouzel a rituálů. Nabízí mnoho možností totální destrukce a zkázy, které gamemaster může použít jako pozadí zápletky a hráči jako „eso v rukávu“ proti těm nejmocnějším protivníkům. Ke stažení ZDE

Ocelové bestie
Příručka zaměřená na bojové dopravní prostředky, jejich modifikace a přídavné vybavení. Obsahuje Lodní deník, ve kterém si hráči mohou udržovat přehled o svém námořním, oblačném či vesmírném plavidle. Ke stažení ZDE

Zuřící bohové
Příručka o astrálních služebnících bohů - dovoluje za ně hrát již od začátku. Kromě toho se zabývá vírou smrtelníků a obsahuje také vzácné vybavení pro křižáky. Ke stažení ZDE

Nelítostné armády
Příručka obsahuje pravidla pro boj oddílů i pro velké bitvy armád a flotil. Jsou tu popsáni také noví bojovníci majoritních ras. Ke stažení ZDE

Kolébka života
Příručka obsahující pouze popisy nejvýznamnějších a nejzajímavějších míst galaxie. Spolu s ní je k dispozici také galaktická mapa. Ke stažení ZDE

Šedé stíny
Soubor předpřipravených misí, který je vhodný pro začínající Gamemastery. Ke stažení ZDE
Napsal: Gediman
3.2.2010 13:44 - sirien
svého času nabízel sraz v ČR
3.2.2010 14:36 - TJ
A byls ste tam nekdo? Videls ste ho nekdo na zivo? Ja bych fakt chtel vedet kdo to je, protoze to je kazdopadne "neuveritelnej clovek"...
3.2.2010 14:42 - TJ
Ja bych s nim hctel mluvit z oci do oci abych zjistil jestli to vsechno mysli vazne anebo je to jenom strasne dobrej JOKE!!
3.2.2010 14:47 - Merlin
třeba přijede na sraz 2010 a udělá promo akci :)
3.2.2010 15:39 - Sosáček
Me nepripada gedimanuv system o nic tragictejsi nez jiny domaci systemy co jsem videl, spis bych rekl ze se chovate jak banda deti co nekoho pro srandu sikanuje.

Smat se colombovi je vetsi sranda, ten hazi kolem sebelitosti a tak. A kdyz ma nekdo sebelitost, nepotrebuje litost ostatnich, ne?
3.2.2010 16:03 - sirien
uvažovalo se o tom, ale nakonec to do toho ČR myslim nikdo nějak nestih.
3.2.2010 16:24 - Colombo
Glitt: Díky, velmi si toho cením.
3.2.2010 16:31 - Jerson
Glitterhash píše:
Me nepripada gedimanuv system o nic tragictejsi nez jiny domaci systemy co jsem videl, spis bych rekl ze se chovate jak banda deti co nekoho pro srandu sikanuje.

Můžeš nějaký takový systém jmenovat? Z těch co jsem viděl já Void na žebříčku nepoužitelnosti zatím vede.
3.2.2010 20:28 - Quentin
F.A.T.A.L ??
3.2.2010 20:46 - Jerson
Ah, pravda.
3.2.2010 21:34 - pipux
QuentinW píše:
F.A.T.A.L ??

Neznám, ale koukám na to.

wikipedia píše:
F.A.T.A.L. has an unusual focus on sex - particularly bizarre/extreme sex, rape, and sexual violence. The game includes an extensive list of paraphilias which may afflict characters[12] as well as detailed rules to determine if an anus or vagina rips when an object is forcibly inserted[13], detailed mechanics for sexual intercourse[14] and rules to rape an opponent as a combat action[15].

Eh? o.O Ach jo :)
Takové nápady se můžou rodit jen v hlavě herního géniuse ... nepochopeného :)
3.2.2010 21:52 - alef0
FATAL je synomymum pravidlovej masturbácie (povedal som masturbácie? nie, to je patričné slovo k tejto hre). Každý základný atribút je rozdelený na štyri subatribúty. Viete napr. poľahky zistiť, koľko alergií má vaša postava (je to tam doslovne uvedené).

Tie vulgárno sexuálne elementy ale nie sú tou najväčšou tragédiou -- ňou je posadnutosť tabuľkami.

Na každú zo 827ich strán pripadá rádovo jedna tabuľka. Napr. tabuľka na to, aké dielo sa vám podarí, ak maľujete. Alebo tabuľka na pľutie, s dodatkom kvality slín.

Ono to nie je RPG hra, ale kolekcia pravidiel, zoznamov a tabuliek, ktorá má simulovať reálny svet (a teda má byť fyzikálnym modelom).

Mnoho dizajnérov ide stále presne týmto štýlom -- ale keďže nepoužívajú fyzikálny model rozmnožovacích orgánov, nie sú až takí slávni ako FATAL.
3.2.2010 22:14 - skew
Tak jako podle mně ty ukázkový předměty, u kterých musí druid provozovat sex se zvířaty aby se zbavil prokletí hvozdu, věci který když člověk spolkne, tak mu z penisu vyskočí potomek mluvící sprostě a magic fumbles ve stylu "sesilatel má nutkání čuchat k prdeli všech kolem sebe"... pohřbí i ten po mechanické stránce nejdokonalejší systém.
Tabulky o dvou tisících položkách a hody 1d10.000.000 už jsou jen taková třešnička na dortu, aby člověk viděl, že se to dá sprasit ještě víc. Hej, tak mě napadá že ten Byron Hall by dobře zapadl mezi furries a guro fandy a nevím jaký další fetiš komunity.

EDIT: na druhou stranu, docela by mě zajímalo, jak by vypadalo takový RPG míněný jako sexuální pomůcka. Jakože sice sexuální pomůcka, ale pořád stolní RPG, žádný živý hraní. Vytvořená někým, kdo ví co dělá.
3.2.2010 22:32 - Colombo
Skew: Něco jako: Tohle tě nažhaví, je to fakt dobré porno
Tohle tě nažhaví, je to RPG?

Nebo: Máš ten spešl vibrátor?
Mám něco lepšího, RPG!
3.2.2010 22:48 - skew
Asi jo, no.
-Prej se RPG používají jako různý terapeutický nástroje.
-Nebo normální RPG si kladou sice společně za cíl pobavit (ehm, protože každej ví že hlavní je zábava a je to o lidech and shit), ale dělaj to různou formou - někdy je kladen důraz na taktickou složku, je to určitá intelektuální výzva (třeba), jindy té zábavy spíš dosahuješ nějakým kolektivním kreativním vytvářením děje, jindy bavíš ostatní hraním osobitého charakteru.
Prostě (ehrm) uspokojuješ trochu jinej druh potřeb.
(EDIT: teď mě napadá jestli to náhodou nějak nevyznívá, ale ne, nechci nijak vytahovat GNS, křupky nebo teoretiky nebo nic takovýho)
4.2.2010 02:01 - pipux
skew píše:
Prej se RPG používají jako různý terapeutický nástroje.

Prej ano :) . Říká se tomu psychodrama, nově též drama terapie, a jde tam o promítnutí svých vnitřních konfliktů na vztahy s ostatními osobami skupinové terapie. Jde asi o obnažení svých dysfunkcí ostatním tak, aby mohli tvé špatné představy utlouct těmi svými správnými, a ty jsi mohl vstřebat nové pohledy na věc.

Praktikovat jsem to neviděl, ale hádám, že to může být něco jako stiocký DM + hráči, kteří ječí a brečí :)

skew píše:
Prostě (ehrm) uspokojuješ trochu jinej druh potřeb.

Tohle je už narozdíl od psychodramatu trochu jiná kategorie. Jasně, že nemůžeš uspokojovat tělesné potřeby intelektuálně.
4.2.2010 06:14 - skew
Píše:
Tohle je už narozdíl od psychodramatu trochu jiná kategorie. Jasně, že nemůžeš uspokojovat tělesné potřeby intelektuálně.
To s různými potřebami jsem ale vztahoval ještě pořád na normální RPG mezi sebou - jiný RPG, jinej způsob jakým to hrát a zaměření se na jiný potřeby (taktika, intelektuální challenge, autorská kreativita, estetika a tak).

U toho sex-tool-like RPG by to byla nejspíš erotika a intimita. Asi by v tom nebylo moc házení kostkou, málo intelektuální challenge, málo taktizování na úrovni mechanik (leda by ta hra byla určena fakt divným lidem... čímž se vlastně dostáváme zpět k fatalu).
4.2.2010 06:28 - Nachtrose
skew píše:
sex-tool-like RPG


Priznavam, ze ponekud tento vyraz nechapu. Kazdopadne pri trose fantasie by slo za RPG i hrani si treba na ucitelku a zaka, pana a sluzebnou a par dalsich oblibenych mileneckych her.

/edit: jednu dobu jsem premyslel, jak IRL sehrat iniciaci knezky Sehanine ( krome jineho bohyne lasky ) se svou pritelkyni, ktera tuto postavu hrala. Z mych planu me vytrhlo az kdyz mi oznamila, ze ona ale nebude hrat zenskou postavu, ale muzskou. :-)
4.2.2010 07:54 - Jerson
Hm, bavit se na toto téma ve Voidu ... nebyla by lepší samostatná diskuse?
4.2.2010 08:20 - noir
Jerson: No, nevém, jestli jsi viděl Gedimanovy zbraně. Pokud se dočkáme podobné záplavy detailů i u sexuality, bojím se, že tohle fórum brzy zaplaví diskuze o parních trpasličích vibrátorech a gravitonových venušiných kuličkách dekadentních temných elfů...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Gediman

Gediman.cz - domovská stránka mého osobního projektu stolního RPG, plus recenze na další RPG, které mě osobně zaujaly. Dále zde naleznete popisy materiálů k wargame Warhammer 40.000, články o popkulturních fenoménech a také můj audioblog.více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082207918167114 secREMOTE_IP: 3.146.255.127