Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
14.2.2008 16:33 - Rytíř
Morrígain: drsný :)) Takto bych si do našich milovaných žen a dívek nikdy rejpnout neodvážil.. ;)
Myslím, že už se shodujem v tom, že pravidly ty jemné odlišnosti mezi muži a ženami odlišovat netřeba (kor když si vzpomenu, jak malé vlastně jsou úpravy podle designérů naprosto odlišných ras).
A není pochyb o tom, že onen ženský element dodá hře více rozměrů. Není to prostě tak ploché, :) ať už se to projeví onou ženskou citlivostí anebo zákeřností.. :))
Co by mě zajímalo, jestli máš Morrígain zkušenost s hrou jen s holkama. A jestli jo, lišilo se to hodně od nějaké té smíšené hry? Známe to, ženský i chlapi se chovaj jinak v přítomnosti opačného pohlaví. A obvykle se říká, že ti i ti se chovají jaksi... líp ;) Tak jestli to platí i ve hře.
14.2.2008 17:01 - Pilgrim
14.2.2008 14:32 - Rytíř Pilgrim: dovolil jsem si malinko ti upravit příspěvky, aby byly čitelnější.. a předpokládám, že reakci na Jersona jsi poslal taky ty? Byl tam náš oblíbený Unknown :)
Díky moc, omlouvám se za nejasnost.
14.2.2008 17:05 - Jerson
Horacio píše:
Ve fantasy nebo jakymkoliv RPG si to každej může nastavit, jak chce, ale tvrzení, že ve skutečnosti jsou ženy schopné stejných atletických nebo bojových výkonů nebo mají stejnou sílu jako muži by chtělo podpořit nějakým důkazem :-) Já o ničem takovém nevím a tak nějak mi připadá, že to jednoduše neumožňuje jejich fyzická schránka.
Je zajímavé, že když dojde řeč na fyzické výkony, tak většina hráčů RPG vytasí sílu. Já o síle nemluvil. Síle je pro boj vcelku irelevantní parametr - potřebuješ určité minimum abys zvládl zbraň a její další zvyšování už není nijak podstatné.
Pokud chceš "důkazy", tak to bude těžké. V rudé armádě ale i třeba v jugoslávii a Maďarsku bojovaly ženy s puškami a samopaly v rukách, obsluhovaly protiletadlová děla a případně létaly s letadly - a jejich výsledky se nijak extra nelišily od mužů. Snad je s tím rozdílem, že ženy které bojovaly bojovaly občas s větší odvahou, ale to může být dané tím, že muži narukovali všichni, zatímco ženy nikoliv.
Mimochodem, pokud jde o atletiku - předpokládám že míníš pouze výkony měřitelné objektivně, tedy délku doskoku nebo čas nebo rychlost, kteréžto kategorie si muži zavedli pro sebe a považují je za určující. Přesnost pohybů se do toho třeba nepočítá, nebo schopnost zopakovat složitou sestavu pohybů, a další takové věci ... opravdu mi chceš říct, že i v tomto jsou ženy horší?
Kromě toho když mluvíme o boji, tak fyzické vlastnosti hrajou druhé housle vedle odvahy a odhodlání. 75% mužů (amerických vojáků) nemá dost odhodlání, aby bojovali tváří v tvář nepříteli, pokud mají možnost ustoupit nebo se vzdát (čísla z 2. světové války). Pro ženy taková čísla nejsou k dispozici.
Nicméně pokud ti půjde o osobní souboje nebo závody v nějaké silové či rychlostní disciplíně, tak ano, muži asi v průměru vyhrajou častěji. To že k takovému měření sil třeba ani nedojde už nebudou brát jako výhodu ženy. Takže muži jsou lepší - podle mužských měřítek a v kategoriích, které muži uznávají (: )
14.2.2008 17:25 - Pilgrim
14.2.2008 14:43 - Gurney píše:
Pilgrim: Pokud mluvíš o hrubé síle svalů typu vzpírání, sprint, skok nebo podobně tak tam mají ženy menší výkony ale to všechno jsou sporty prováděné za ideálních podmínek - rozcvičení, tartanová dráha +1, +2 boty Adidas, ... Zdrhat uprostřed lesa tlupě orků (typická DnD situace) ve zbroji a s mečem v ruce je trošku o něčem jiném, minimálně pud sebezáchovy hodně rozdílů stírá. S bojem je to podobné - že je někdo nejlepší vzpěrač ještě neznamená že bude i nejlepší bojovník, naopak od chvíle kdy máš dostatečně vyscvičené reflexy už víc rozhodují trénik, myšlení a zkušenosti (v DnD se to u bojovníka láme kolem 4-5lvl). Průpovídku že muži nejsou schopni provádět víc činností najednou znám, ale že by se to projevovalo vyššíma bojovýma schopnostma? To spíš ženy budou věnovat bojovému výcviku míň času, za podmínek kdy všichni cvičí boj protože zítra jdem už zase o bitvy budou rozhodovat individuální schopnosti. Snášení bolesti v boji je o tom, kolik adrenalinu ti pumpuje tělo do krve, tedy individuální.
Víc diplomatům a politiků-mužů máme protože je to tak zvykem už minimálně 3 000 let - az starého Řecka bylo postavení žen nevalné, Řím to moc nezměnil, křesťanství už toho většinu měnilo jenom k horšímu. Kdyby byla lidská společnost odedávna stavěná jako matriarchát bylo by mnohem víc diplomatek a političek a říkalo by se ženy na to mají lepší schopnosti. Btw nevím jestli zrovna charisma souvisí s politikou... (Paroubek, Klaus, Bush, Putin, ... :)
To, že tréning rozdíly stírá je možné, nemyslím si ale že to platí absolutně. Připadá mi např. že s větší silou bude bijec dávat vždycky o něco větší rány atd. O pudu sebezáchovy si to nemyslím - nikdy mě nenapadlo, že by to tak bylo. Dá se to nějak podepřít?
Ten argument s hypotetickým matriarchátem mi připadá přitažený za vlasy. Jak můžeš ty Gurney jako příslušník nejméně 3000 let staré patriarchální kultury vůbec vědět něco o nějakém matriarchátu? Historici spekulují o tom, jestli někdy něco takového vůbec bylo (narozdíl od matrilinearity: odvozování původu člověka od matky, v dobách kdy se ještě nevědělo, že se muži také nějak podílí na plození dětí, ta je doložená). Jak by vypadalo lidstvo po 3000 letech matriarchátu? To doopravdy nevím. Když uvažuju o mužích a ženách tak uvažuji o tom, co je teď a o tom, co znám z historie, ne o nějakých hypotézách "co by bylo kdyby před 3000 lety".
K oněm politikům: domnívám se, že musí mít nějaké (někdy třeba podivné a zvrácené) charisma, když je tolik lidí volí.
Jinak jsem vděčný za diskuzi a doufám, že nejsem příliš konfrontační a nikoho jsem nijak neurazil.
14.2.2008 17:27 - Morrígain
to Rytíř: Jop, měla jsem tu čest několikrát masterovat jenom bandu holek. Musím říct že po dlouhé době masterování jenom chlapské bandy to byla poměrně zajímavá a neotřelá zkušenost. Krom toho, že se holky vrhaly na každé mužské CP a pak se o ně rvaly mezi sebou (tedy ty, co nehrály crossgendery), se mi málem nechaly zabít. Skutečnost je, že mezi nimi byly méně zkušené hráčky, které na otázku a "jaké máš vybavení?" (bylo to volné RPG) odpovídaly "No co má normální elfská hraničářka, ne?", a pak popsaly velký výtřih a kudličku. S tím se na polární vlky fakt nemůže (nemluvě o tom, že při výpravě za polární kruhy si nebraly zimní oblečení :D)
Njn, ale to bylo spíš takové RPG pro srandu a zabití času.
Jinak mám zkušenosti, že dámy dokáží být pěkně zákeřné, a že někdy lituju svých CP, které se jim postaví do cesty (pro příklad-sice z LARPu- dotěrného samozvaného Dona Juana se dámy - a já mezi nimi - zbavovaly bramborákem Trenky Dolů, který si obstaraly u mistra alchymisty. Don Juan dal pokoj!). Hra byla mnohem víc intuitivní, méně se plánovaly jednotlivé kroky (jako třeba moment, kdy se dámy bezhlavě vrhly na jakési obrovité stvoření-už nevím, co to bylo-a nechaly polovinu věcí - zbraní- v táboře, neb to cosi ohrožovalo dítě), a dámy se spolehály víc na momentální impuls. Zas velmi dobře zvládaly vykecávání děr do hlavy CP :D (ovšem to bylo spíš výmluvností hráček samotných).
Hra fakt diametrálně odlišná od smíšených nebo čistě pánských her, ale rozhdně zábavná (zvlášť když holky loupily, na co přišly, a zašlo to až tak daleko, že otrhávaly drahé kameny z posvátných soch, za což je pak hnali jak... Mno znáte to :D )
Ovšem myslím si, že je to typem hráčů/hráček... Znám naprosto logicky a analyticky smýšlející dívka, co zas naopak dají spíš na rozum, než intuici. Ale hra v tenhle moment bude vždycky jiná, holky se svým způsobem odvážou - můžou se vyblbnout tak, jak by v reálu nemohly, a je to na hře vždycky vidět....
Um... už jsem říkala, že jsem snad grafoman, či co? Není to poznat, že :D:D :D:D:D
14.2.2008 17:29 - Pilgrim
morrigain píše:
Mno on se klidně může najít nějaký ten "lepší" bojovník než dotyčná zmiňovaná výjimka potvrzující pravidlo (jak jsi řekl), ale na ženskou chlap vždycky bude ztrácet body, neb ženské pohlaví umí být větší sviňa než leckterý chlap, a co se nedá rozštípnout mečem, jde vždycky jinak :D (nejen obrazně řečeno) Mluvím z vlastní zkušenosti: každá ženská má tyhle skilly vrozené, u některých se rozvíjí dříve, u některých později. A neříkejte, že nemluvím pravdu, tohle je bezesporu nejsilnější stránka nejen v RPG
Částečně souhlasím je docela pravděpodobné, že onen bijec tu amazonku fatálně podcení nebo prostě bude mít pochopitelné zábrany "ubližovat ženám" atd. Pokud se vyskytne ještě nějaká ta lest...:)
14.2.2008 17:33 - Horacio
Jerson: jen mě překvapilo, žes vytasil ten nesmysl s tím, že ženy by měly být lepší v ultramaratónech...
O nic mi nejde a jako ženáčovi je mi jasné, že v mnoha věcech jsou ženy lepší než muži :-)
...tak jako atletika je o pouze přesně měřitelných výkonech, tkaže pls neuhýbej :-) O těch sestavách pohybů to je zajímavé a nejsem si jist. Podobná by mohla být sportvoní gymnastika a tam, ač totální laik, vidím manévry chlapíků o dost krkolomnější :-) BTW: existují přece šermířské soutěže...nevíte někdo, jak si tam stojí ženy vs. muži? já nemám šajna, ale bylo by zajímavé to vědět :-)
14.2.2008 17:37 - Vaeranias
Teda, tady to je jak v ústavu genderových studií. Mohu také přispět. Myslím, že tu rozdíly skutečně jsou - medicínsky je to širší pánev, větší otvor ve dně pánevním, prsa a jiná pohlavní soustava, menší průměrný vzrůst a kvůli hormonům svalstvo méně objemné. A na tom rozdíly končí.
Důsledky jsou celkem doložené a logické. Menší průměrný vzrůst znamená kratší končetiny a tedy kratší krok a nižší rychlost - ale je to pod rozlišovací schopností DnD. Menší průřez svalů zase menší maximální sílu stahu, ale opět je to na hranici rozlišovací schopnosti DnD a navíc to neříká nic o ostatních věcech zahrnutých pod vlastností "Síla". Jiná stavba pánve může znamenat horší stabilitu v běhu apod (stehenní kosti jsou v kyčlích dále od sebe a noha je tak víc šikmo, když má být pod těžištěm) - ale opět je to diskutováno a není zcela jasné, jestli to má skutečný nebo jen teoretický vliv, protože faktorů ovlivňujících pohyb je mnoho. Takže se na fyzické rozdíly z pohledu DnD můžeme vykašlat.
No a pak slavný práh bolesti, výdrž a ještě slavnější Venuše a Mars, proklamované "na technické věci ženy nemají buňky" (a to tvrdí obě pohlaví :-). Není možné objektivně říci, jestli by muž vydržel porod, protože žádný nerodil a rodit nemůže, a na měření bolesti neexistuje jakákoli objektivní metoda. Výdrž - najdete haldy důkazů pro i proti, takže pouhou volbou podmínek a subjektů dokážete to i to.
Já dokážu se všemi třemi dětmi na sobě (jedno na zádech, po jednom na každé ruce, věk tehdy byl 6, 4 a 2.5) vylézt na Plešivec u Berouna bez zastávky, a to nejsem nadprůměrně svalnat, spíš podprůměrně. Žena to odmítla i po rovině jen jak je zvedla. Já zase odmítl chovat prcka hodiny na ruce jen proto, že zrovna chtěl a byl nemocný. Co to znamená No, jen to, že tak jako žena nebyla ochotná se zcela nesmyslně vláčet do děsného krpálu s dětmi, z nichž dvě by to s trochou vůle a více pauzami zvládly klidně samy, tak já zas nebyl ochoten zcela nesmyslně pochodovat celý den a noc s děckem, kterému se zjevně jen líbilo se nechat nosit. Opět nic víc a nic míň. :-)
A technika, děti, domácí práce, vaření... pitomosti. Neexistuje rozdíl, existuje jen větší nebo menší ochota se danou věcí zabývat a k tomu pak slouží společenské konvence, které občas umožní přehodit to či ono, co by mohl dělat stejně muž jak žena, na toho "kdo to dle zvyku dělá" a zdůvodnit to "to víš, na techniku jsou lepší chlapi, tak to sprav" nebo "vy ženský to s těma dětma zvládáte líp, tak na...". Tyhle "duševní" rozdíly a rozdíly v komunikaci jsou zčásti pohodlný úzus a zčásti výchova. Vidím to i na dětech. Nechte holky vyrůstat mezi klukama, a bude si hrát na piráty, šermovat a válčit o 106. Nechte kluka mezi holkama a přinese domů panenku. Jenže abyste to viděli dlouhodobě, tak byste dotyčné děti i jejich okolí museli izolovat. Ale i krátkodobě to je vidět jasně. To, že si chlapeččci hrajou s meči a obludami a jdou po akčních věcech, zatímco "holčičí" věci by nevzali do ruky není o přirozenosti, ale tlaku okolí. Holčičky totéž. Prohlašovat tohle za vrozené rozdíly je poněkud úsměvné.
Ad boj - seznam mystryň bojových umění je dlouhý a košatý. I přes tlak společenství. Ale nebyly mezi ostatními mistry nějak absolutně výjimečné. Neznamená to ani "ženy jsou lepší, protože i přes takový tlak okolí jich tolik dosáhlo mistrovství" ani "jsou horší, bylo jich méně".
Byly v historii dokonce i velitelky vojenských oddílů, pirátky apod. Hm. A? Opět to neznamená ani plus ani mínus. Většina žen prostě dala přednost dětem a jisté existenci v psychickém pohodlí jasného postavení než by močily proti větru společenského mínění. Znamená to, že by bez toho byly lepší? Nebo horší?
Prostě pohádky, přátelé, nic jiného. Feministický tábor se snaží jimi doložit, že žena je lepší. Male chauvinistic tábor zase, že jsou podřadné. Běžní muži i ženy zase využívají vhodných argumentů jednoho nebo druhého tábora, pokud se chtějí z něčeho ulejt nebo si zdůvodnit, proč zrovna jim něco nejde a nemuset přiznat, že to je jen jejich problém. :-)
Tedy shrnuto: Těch pár objektivních fyzických rozdílů je skutečně mimo rozlišovací schopnost RPG systémů. Kdo chce herní rozdíly v pohlavích, ať hraje kampaň temných elfů :-). A rozdíly mezi hráči a hráčkami jsou opět - neexistující. Že je hráček míň je jen logický důsledek událostí, snahy zapadnout a her s vrstevníky už od školky, nikoli nějakou vrozenou dispozicí, útlakem žen nebo geny danými schopnostmi. Dobrou hru, dobrou zábavu a dobrou noc, ať jste kdo jste...
14.2.2008 17:40 - Vaeranias
Nebrblejte na délku. Řekli jste si o to :-).
14.2.2008 17:46 - Horacio
Vaeranias: Dobrou :-)
14.2.2008 17:48 - Pilgrim
Wikipedia: heslo Matriarchy Most modern anthropologists and sociologists assert that there are no known examples of human matriarchies from any point in history,[2][3][4][5][6][7] and Encyclopedia Britannica describes their views as "consensus", listing matriarchy as a "hypothetical social system.[8] Some examples of matrifocal societies, however, are known to exist. The Britannica article goes on to note, "The view of matriarchy as constituting a stage of cultural development is now generally discredited. Furthermore, the consensus among modern anthropologists and sociologists is that a strictly matriarchal society never existed."[9]
Přiznávám, že o tom moc nevím, ale ten matriarchát vypadá jako ničím nepodložená hypotéza.
14.2.2008 17:51 - Argonantus
proboha... zlatej greatsword. To byla proti tomuhle seriózní věda.
14.2.2008 18:18 - Gurney
Pilgrim: Možná neexistoval v lidské společnosti, ale proto je sranda hrát fantasy ne? Ti drowové jsou geniální simulace coby kdyby :) A sice z toho nechci dělat diskuzi o boji, zvlášť když tu Morrigain vykládá svoje zážitky (hustý :), hned bych si zahrál) ale v boji rozhoduje technika (teď myslím nácvik) mnohem víc než síla, když víš jak, není problém zvednout si na záda pořeza co váží dvakrát víc než ty.
14.2.2008 18:33 - Morrígain
to Pilgrim: A já si nemůžu pomoct, tohle je nějaké podivné! Nám na Arše říkali něco úplně jinýho. V historii a archeologii jsme vždycky měli doklady fungující matriarchální (nebo popř. zcela rovnostranné) společnosti. Ta citace z Wiki mi přijde prostě přinejmenším úsměvná :D
14.2.2008 18:34 - Morrígain
to Gurney: Děkuju :D:D
14.2.2008 18:44 - Vaeranias
A co takhle netahat nikam matri/patriarchát. To nevyhnutelně skončí na tezích typu "tak vidíte..." nebo "jak je možné věřit tvrzení 'nebyl matriarchát' od skupiny chlapů"/"jak je možné věřit tvrzení 'matriarchát byl a byl lepší' od skupiny ženských". Záleží na tom až tolik? Hádat se dá mnohem líp o greatswordu, to je aspoň exaktní a fakty jakž takž doložitelná hádka o falickém symbolu (jestli vyhraje nebo nevyhraje ten, kdo ho má většího :-).
14.2.2008 18:48 - Morrígain
to Vaeranias:Já se nehádám, jen jsem poznamenala, že nás na Archeologii učili něco jiného :D A pokud je geratsword exaktnějšní než archeologické objekty... mno o tom bych si asi popovídala zas jinde :D
14.2.2008 19:13 - Argonantus
Morrigain:
mne učili o matriarchátu taky plno věcí... a taky to byly většinou dost voloviny. Nebo kraviny, když matriarchát...? Posmívám se hlavně obecným závěrům toho druhu, kterak ženy snášejí lépe bolest... ne, hůře... ne, lépe...a rychleji běhají... ne, pomaleji... když je někdo honí, tak rychleji...
O greatswordu na koni tu padlo mnoho teorií... některé taky dost praštěné. Ale gender studies do toho ještě nezasáhly. Debata je ještě živá.
14.2.2008 19:24 - Morrígain
to Argonautus: 14.2.2008 19:13 - Argonantus Morrigain: Posmívám se hlavně obecným závěrům toho druhu, kterak ženy snášejí lépe bolest... ne, hůře... ne, lépe...a rychleji běhají... ne, pomaleji... když je někdo honí, tak rychleji..
Obávám se, že jsem tohle úplně přesně nepochopila, ale okej, každému jeho názor. Já na matriarchát nahlížím jako na období z čistě profesionálního hlediska, nejsem šílená feministka, co by bila všechny chlapy po hlavě v momentě, kdy by popřeli, že něco takového kdy existovalo. A gender stduies do toho tahat nechci už vůbec.
Fakta tu jsou, matriarchát, či jeho volnější (rovnoprávnější) verze se v historii v několika kultutách vyskytl (Mohendžo Daró, pokud se nepletu, Čatal Hüyük, Kréta na příklad), jeho důkazy tedy jsou (podložené i archeologickými výzkumy). Prostě mě jen zarazilo tvrzení, že "Hádat se dá mnohem líp o greatswordu, to je aspoň exaktní a fakty jakž takž doložitelná hádka o falickém symbolu".
Nějak to má profesionální stránka asi nepřekousla... Sry :D
14.2.2008 20:51 - Lokken
Uáá,zrovna mi skončilo zkouškový a ani si nevydechnu a dokonce i tady to vypadá jako na srazu studentů gender studies.Mě stačí má politologie...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.086802005767822 secREMOTE_IP: 3.145.74.54