Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
14.9.2021 14:39 - York
sirien píše:
A jinak co mu je do toho je to, že když by si náhodou chtěl koupit knížku od nějakého nového autora kterého nezná, jen tak namátkou na blind bez doporučení (což jak všichni dobře víme se děje neustále a je to běžný způsob nákupu knížek a objevování nových cool oblíbených autorů), tak množství vyšlých mizerných děl zvyšuje šanci, že omylem šáhne na špatné dílo


No jo, máš pravdu, my bad. Jdu pořádně zamknout šuplík, aby z něj náhodou něco neuteklo :-)
14.9.2021 15:09 - LokiB
Já jsem knížky nablind přesně z toho důvodu přestal kupovat.
V 90. letech jsem toho kupoval mraky, přicházely čerstvě staré knihy zvenku, které jsme neznali resp. neměli je doma a chtěli jsme je.
Českých autorů moc nebylo a co bylo, tak "nějakou úroveň" zajišťovalo (než začal vycházet Kopřiva a spol :P)

Pak jsem měl pauzu a když jsem za začal chodit do knihkupectví, tak si neumím vybrat ... jsou tam stovky knížek, každá "vypadá hezky", nemálo mě i zaujme "popisem" ... ale už jsem se tolikrát spálil, že prostě raději nekupuju nic, dokud se někde nedočtu, že "to je fakt dobrý, to by se ti líbilo".

To je moje realita ... možná to máš Yorku jinak.

sirien: děkuji ti náčelníku, že ses mě zastal!
14.9.2021 15:24 - York
LokiB píše:
sirien: děkuji ti náčelníku, že ses mě zastal!


Actually... Well, nevermind :)
14.9.2021 15:34 - sirien
Loki: ...takže vlastně self-publishing žádná změna, shitama si tak jako tak zavalenej už ťe i od ofiko vydavatelů ;)
14.9.2021 15:42 - LokiB
sirien: jo, já to taky nebral nějak pro sebe úkorně, že by ti selfpublisheři zničili mou krásnou zahrádku :) ale asi ji spíš nezvelebí, řekl bych.

ale tohle, co jsi psal, imho platí: "tak množství vyšlých mizerných děl zvyšuje šanci, že omylem šáhne na špatné dílo" :)
14.9.2021 16:03 - sirien
spíš ne. Ten aktuální autorem článku nalezený počet případů se nezdá bejt jakkoliv signifikantní oproti tomu co všechno vychází a pokud by se self-publishing rozšířil víc, tak to IMO skončí tím že poměr dobrých autorů v něm bude stejný jako u vydavatelů.
14.9.2021 16:30 - York
Já bych naopak řekl, že čím snazší je publikovat, tím lepší to ve výsledku je pro čtenáře, a to i za cenu, že bude třeba menší poměr kvalitních autorů k nevypsanejm. Jasně, určitě je jednodušší jít do knihkupectví a prostě něco koupit s tím, že předvýběr už za mě někdo udělal, ale ti kvalitní autoři se musej odněkud rekrutovat a čím širší je základna, tím vyšší je pyramida.
14.9.2021 16:33 - LokiB
York píše:
čím širší je základna, tím vyšší je pyramida.


To je něčím podloženo, nebo je to dojmologie? Ono taky mohou být jen o to pozvolnější stěny, ale výška pyramidy bude stejná. a možná se ti nejlepší na vrchol ani nedostanou, protože v množství zaniknou ...
14.9.2021 16:48 - sirien
Loki: tak zrovna tohle je podloženo tržními principy. Představa, že všichni ti nejlepší jsou už ve hře a že tlak na výkon je už teď maximální je... divná a nerealistická.
14.9.2021 16:49 - York
LokiB píše:
Ono taky mohou být jen o to pozvolnější stěny, ale výška pyramidy bude stejná.


I v tomhle případě budeš mít v horní desetině víc autorů a titulů. Nevim jak ty, já třeba nemám dost kvalitní scifi a fantasy na čtení. Jeden čas jsem například hodně četl naval scifi, a tam je v podstatě jeden fakt dobrej autor, pár celkem slušnejch a tím to hasne. Opravdu dobrý fantasy je trochu víc, ale taky to zdaleka není čtení na celej život, pokud čteš hodně.
14.9.2021 17:28 - LokiB
no já prostě té přímé úměře, že víc autorů zákonitě vyprodukuje více kvalitního obsahu, nějak nevěřím. nechce se hádat, jestli je ta křivka spíše hyperbolická, nebo jaká, ale přímka, tedy hrana pyramidy, to podle mě není.

v Číně takhle zkoušeli vyrábět ocel v každé rodině ... a nefungovalo jim to. jj, blbá metafora, vím, ale nepřijde mi horší než ta s pyramidou
14.9.2021 18:48 - Corny
Sirien: Často bohužel ani nepomůže, že to je údajně "bestseller" :D (Aneb na blind koupený 'Ready Player One' ... jako dočetl jsem to, ale docela děs).
18.9.2021 11:01 - malkav
Zajímavá demonstrace, jak moc co chrastí - aneb plížení ve zbroji (zmíněno DnD) :)
18.9.2021 13:22 - RoVan
Hezké, hezké.

Mně vždy u DnD vždycky bije do očí, že nevýhodu k plížení má i vycpávaná zbroj. A to mě jiné fantasy klišé nevadí, když patří k žánru, ale tohle je zbytečnost.
18.9.2021 21:50 - Jerson
To vážně posuzovali hlučnost zbrojí za řevu cikád, jejichž hlasitost dosahuje běžně 60 dB a v maximu i 120 dB?
A plížení hodnotili podle chůze za dne v otevřeném terénu? No, dobře.
18.9.2021 21:54 - Corny
A ona v noci ta zbroj dělá větší hluk? :D
19.9.2021 08:47 - sirien
Cikády nemají 120dB, to je nějaký maximum za extrémních podmínek kdy se někdo extra snažil naměřit rekord. dB stupnice je navíc neintuitivně exponenciální a 60db není nijak moc - 50-60db je běžná hodnota "šumu v pozadí" ve městě. O tom že mikrofony neberou zvuky rovnoměrně nemluvě.

Zároveň v tom videu demonstroval obecnou míru hlučnosti, nesnažil se to exaktně měřit.
19.9.2021 08:51 - Jerson
V noci bývá větší ticho, ale hlavně v noci člověk méně vidí, kam šlape, takže dokáže hůře kontrolovat zvuky vydávané svým vybavením.

Jen pro představu - noční speciální jednotky řešily i to, aby jim necinkaly táhla na zipech.

Když by se v té zbroji občas musel pod nějakou překážkou protáhnout nebo se skrčit, tak v hned poznal, proč za ni má tak velký postih.

60 dB je hlasitost běžného hovoru. To že jde o "běžný sumve městě" právě ukazuje, jak strašně hlučná města jsou - mimochodem zvuk běžného města v otevřené krajině je slyšet na dva až osm kilometrů.

A cikády těch 120 dB mají přímou zdroje, jen je to malý zdroj, takže veselé tisíce dalších podobných na vzdálenost desítek metrů to lidem tak nepřijde. Nicméně automatické vyrovnávání hlasitosti u mikrofonů ho bere v potaz.

Píšu to pro případ, že by někdo z takového videa chtěl dovozovat, že se v kovové zbroji dá plížit tiše.
19.9.2021 09:15 - LokiB
Tak ona i ta vycpávaná zbroj omezuje v pohybu a tím pádem se v ní člověk obtížněji pohybuje "nenápadně".
19.9.2021 09:58 - malkav
Jerson: Podle mého názoru je při pokusu zesílena citlivost mikrofonů, aby byly schopny zachytit právě i ty drobné zvuky. Zároveň video ukazuje, jak neúměrně moc se musí snažit, aby minimalizoval riziko různého cinkání, tedy potvrzuje nevhodnost zbroje pro tichý/nenápadný pohyb. Pokud ti vadí zvuk cikád, pak by sis mohl všimnout, že k závěru jde ve zbroji (nejde očividně o ten samý kus) skrz dveře v domě. Co na tom videu chceš vlastně rozporovat?

LokiB: Celkem dobrý point, že u této vlastnosti vlastně nejde jen o tichý pohyb. Jen tedy dát nevýhodu na nenápadnost u vycpávané zbroje a tím ji zařadit vedle plátovky? Podle mě má mnohem blíže vlastnostmi ke kožené zbroji.

Mimochodem teď jsem si všiml u popisů zbrojí ... označení v překladu "kroužková zbroj" popisem odpovídá spíš "falérové zbroji", která byla vyráběna našíváním kovových segmentů (kovových kroužků nebo plíšků) na kožený nebo látkový podklad.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075860023498535 secREMOTE_IP: 54.221.69.42