[podcast] Dinosaurium obskurních světů

Ahoj všichni!

Rozjeli jsme s Markusem nový podcast, kde si budeme povídat o inspirativních světech, dobrodružstvích a jiné RPG herních produktech. Nejsou to recenze, jako spíš diskuze o věcech, které podle nás stojí za to poznat, prozkoumat a nechat se jimi inspirovat.

Odebírejte nás na:
Anchor.fm
Spotify
iTunes / Apple Podcasts
Google Podcasts
...a prakticky jakékoli další podcastové platformě.

Kontaktujte nás:
--> V téhle diskuzi!
--> Na RPG Foru
--> Na Instagramu
Napsal: Vandal
28.6.2022 12:07 - sirien
Gergon píše:
Pro mě je dobrý herní nástroj ten, co mi pomůže zlepšit hru.

Což se Ti opakovaně smažíme vysvětlit že je hezký přístup pro Tvé pozitivní myšlení, ale mizerný přístup k hodnocení. Zlepšit hru mi může i encyklopedie porcelánu, když při jejím čtení dostanu náhlou herní inspiraci.

Navíc to je volňásek na odmávnutí čehokoliv špatnýho - jedno že je něco railroad a má to příšerný rady pro GM co nejspíš hráčům zkazej hru a že to je naprosto nevyvážený a místy nejasný, tady je jedna věc co se mi hrozně líbí, 5*! - asi chápeš že to je recenzní přístup na tužku. Ale přesně to mnohdy děláš a přesně tak mnohdy argumentuješ - jenže v důsledku to pak není o tom co je dobré nebo dobré pro ostatní, ale jen co se Tobě pro Tebe líbilo.
28.6.2022 12:50 - Log 1=0
Holt Gergonovy recenze říkají, jak dobrý by produkt byl, kdyby k němu přibalili Gergona.
28.6.2022 13:22 - LokiB
Pak máte druhý pól hodnocení - Jersonovu recenzi na JaD - "nehraju, nerozumím, nelíbí se mi, nechci ve hře, nedává mi smysl ... ale hodnotím objektivně pozitivně za 4*"

Imho, kdyby k recenzi přistoupil stejně subjektivně, jako kluci z Dinosauria, tak to asi taky dopadne jinak ... ale měl holt pozitivní myšlení, a chtěl hladit po srsti, tak i když si byl vědom nedostatků, nešil do toho.
28.6.2022 13:47 - Gergon
Však já taky nikdy neříkal že dělám profesionální recenze které jsou 100% objektivní, ale pouze natáčím své vlastní názory a pohledy na produkty, které se mi dostanou do ruky. To neznamená že je vše růžové, zrovna v rozboru Strixhavenu jsem taky říkal že to zpracování je o ničem a že by tam bylo potřeba kupu věcí předělat a upravit, aby byly použitelné.

Log 1=0 píše:
Holt Gergonovy recenze říkají, jak dobrý by produkt byl, kdyby k němu přibalili Gergona.

Vím že to myslíš jako vtip =) ale přesto - pochybuji že by ty produkty byly dobré s mou asistencí, protože mnoho lidí nechce hrát stylem jaký vyhovuje mě, takže přibalit k tomu Gergona by mnoha skupinám mohlo přinést mnohem horší výsledek než příručka samotná =)
28.6.2022 14:02 - Corny
(Ono teda zrovna o 100% objektivitu nikdo nestojí, ale je užitečná subjektivní recenze a neužitečná subjektivní recenze)
28.6.2022 14:34 - sirien
Loki: u recenzí jako je ta Jersonova na JaD je pak otázka jak moc vidí autor hodnotu v tom udělat recenzi podle sebe pro stejně smýšlející a jak moc vidí hodnotu v tom udělat recenzi podle sebe pro jinak smýšlející. Obojí má něco do sebe a hodně záleží na kontextu (třeba na tom jak moc jedna ta skupina něco vyčte z recenze pro tu druhou, popř. jak moc je ta nebo ona už asi obeznámená s tím produktem i jinak...)

Jakože typy recenzí jsou zajímavé téma, které by si zasloužilo vlastní diskusi - Gergon a Jerson bez ohledu na svou rozdílnost rozhodně nejsou protiklady na nějaké přímočaré škále.


Gergon: pls. Zaprvé a především recenze je z podstaty vždy subjektivní, kdokoliv nadává na neobjektivitu recenze se jí buď snaží shodit protože se mu nelíbí nebo plácá koniny. Zadruhé "pouze natáčím své vlastní názory a pohledy na produkty" - ano, jinými slovy recenzuješ.
28.6.2022 14:41 - Jerson
Jen bych dodal, že stejně jako JaD jsem hodnotil i ZZ, jen v nich bylo mnohem víc věcí,, že kterých jsem si mohl dělat srandu. A dostaly tři hvězdy i tak. To není žádné hlazení po srsti :-)
A už končím s offtopicem.
28.6.2022 15:02 - Gergon
sirien píše:
pls. Zaprvé a především recenze je z podstaty vždy subjektivní, kdokoliv nadává na neobjektivitu recenze se jí buď snaží shodit protože se mu nelíbí nebo plácá koniny. Zadruhé "pouze natáčím své vlastní názory a pohledy na produkty" - ano, jinými slovy recenzuješ.

Ano to tvrdím už několik let =) a právě proto že je to subjektivní tak se snažím lidem co mě kritizují za špatně dělanou recenzi (s tím že má být objektivní) tohle vysvětlit tím, že to neberu jako recenzi ale jako svůj pohled na věc. Ale je to jen slovíčkaření a než jim vysvětlovat že recenze jsou subjektivní, tak je snazší říct - není to recenze tak to tak nehroťte =)
28.6.2022 15:28 - sirien
Gergon: to je hezkej trik, to se musí nechat.

Na druhou stranu, to že je recenze subjektivní neznamená, že nemůže být obecně vzato dobrá/špatná - je rozdíl mezi subjektivitou (obsahu, názoru) a kvalitou (řemeslné formy, jasnosti předání, poskytnutého vhledu...) To neříkám, že to děláš špatně, jen mi to nedá neujasnit, že subjektivita je sice recenzi daná, ale taky to neni volňásek proti kritice kvality recenze.
28.6.2022 15:32 - Corny
Ostatně, jelikož každá recenze je z povahy věci subjektivní, tak by to znamenalo, že žádnou recenzi by nikdy nešlo hodnotit po stránce její kvality :)
28.6.2022 15:51 - sirien
Markus: OU! Ještě jedna věc co jsem zapomněl...

Larper. Ne Larpista. Larper / Larperka.
28.6.2022 15:54 - LokiB
sirien: a tak já si u kluků z Dinosauria zvykl na to, že nejsou objektivní (ostatně oni to vždy přiznávali), i když mě nějakou dobu iritovalo, že obdobnou věc jednomu produktu vyčítají a u druhého říkají, že je to vlastně fajn (protože jeden rádi nemají a druhý ano) :)

Tentokrát mi recenze narozdíl od jiných předchozích prostě moc nesedla. A fakt ne proto, že bych Strixhaven nějak obdivoval, pro mě ten produkt není.
Spíš proto, že kdyby jen řekli "je to shit, tohle nemá cenu", tak bych ušetřil čas. Nešlo mi (narozdíl od tebe, tobě to podle všeho šlo) to ani brát jako vtipnou recenzi, na to smáli recenzenti víc než já.

Možná v té příručce opravdu není pro mě vůbec nic použitelného, ale jistý si po poslechu nejsem, to bych si to musel koupit, abych se převědčil :)
28.6.2022 16:13 - Markus
Loki: Napadá tě nějaký příklad toho, kdy stejnou věc jednomu produktu vyčítáme a jinde je fajn? Rád ti vysvětlím, proč to tak není. :)
28.6.2022 16:41 - LokiB
Markus: xixi, tak si přečti #210 zde ;) už jsme to tu probírali
5.8.2022 07:00 - Vandal
Bonus: Old-school Essentials (OSE)

Právě vychází český překlad retro dobrodružné hry Old-school Essentials (OSE). Jelikož jsme se na něm oba podíleli, tady máte rychlé bonusové povídání o tom, proč. Proč jsme do toho šli, proč podle nás má smysl vydávat kopii starého D&D z roku 1981 a proč si myslíme, že tahle hra stojí i za vaši pozornost.



Epizoda na Anchoru
Domovska stranka OSE na Mytagu
8.8.2022 02:49 - LokiB
Kucí, "kompatabilní" - to je zas nějaké nám cajzlům neznámé krajové slovo? ;)

DND Rules Cyclopedia byla mým vstupem do DnD v roce 1991 a té nostalgické afinity se už asi nezbavím. Chápu, proč některým tato edice nesedí, ale, co se týče dřevního DnD, zůstanu u ní :)
8.8.2022 07:44 - Markus
Loki, tys potkal D&D už v roce 1991? Wow, tak to teda smekám před pokrokovostí. Kde to bylo, v Praze? Zajímá mě, kde se už takhle brzo D&D vyskytovalo

Pro mě to byla až druhá edice skrze Baldur's Gate, takže to jsme někde 1998+. První hraní přes chat kolem roku 2001.
8.8.2022 09:30 - LokiB
Markus: V Praze. Spolužák, se kterým jsem začli na jaře na chmelu hrát DrD, tak byl pak na prázdninách v UK a přivezl odsud právě Rules Cyclopedii. Jsme na to koukali jak na zjevení :)

A teď už nevím, jestli o rok nebo o dva později přivezl stejným způsobem ADND 2E, na které jsme přešli (hráli jsme paralelně DrD i xDnD, a v té DnD části her jsme přešli právě na ADND 2E, protože nám to přišlo "modernější a lepší" než oDnD :))
8.8.2022 11:00 - Merlin
Markus píše:

Pro mě to byla až druhá edice skrze Baldur's Gate, takže to jsme někde 1998+. První hraní přes chat kolem roku 2001.


Four and pony? :D
8.8.2022 15:54 - Markus
Je to tak, drahý spoluhráči. :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10797309875488 secREMOTE_IP: 34.228.7.237