Turnaj v Dračí Hlídce z pohledu jedné hráčky

Takže... v sobotu 13.3.2021 se odehrál první turnaj v Dračí Hlídce.

Disclaimer: Toto shrnutí píšu ze svého pohledu, tedy to, co jsem zažila já. Je samozřejmě možné, že jiní lidé měli jiné zážitky, obzvláště pokud byli v jiné skupině. Pokud vy jste si to užili, tak vám to neberu.

Šla jsem do tohoto turnaje s tím, abych si hru vyzkoušela a že když se budu snažit, může z toho být i "celkem OK hra". A přinejhorším to spadne do "ale jo, ušlo" kategorie. Ovšem realita kolem této kategorie jen prosvištěla směrem dolů.

Jak tedy vypadal první turnaj DH z mého pohledu?
Družina: Flakón
PJ: Dart
Postava: Kovelína - trpasličí klerička

Co se dělo:
Začali jsme včas, což bylo velmi pěkné. PJ se nás zeptal na věk, tedy ne konkrétní věk, ale jestli jsme všichni dospělí. No, všichni ne, ve skupině jsme měli 12letého hráče. PJ řekl, že to je dobré vědět.

Samotná hra začala tím, že naše postavy (dále "my") přišly do hostince a daly si občerstvení. Hostinský po pár dotazech vyklopil, že za dva dny se chystá poprava dvou vrahů, bude to velká událost, protože jeden z nich je dlouho hledaný a všude známý týpek, co prý zavraždil desítky lidí. Strážní se obávají, že měl komplice a ti se ho mohou pokusit osvobodit.

Zaráží mě hláška od PJe: "Až si budete chtít na něco hodit, tak řekněte." (Cožeco? Nemá si snad PJ říkat o hody? Jak mam jako hráč poznat, co vyžaduje hod a co ne?)

Fast forward 2 hodiny, po všemožném vyptávání se na potenciální komplice supervraha se dostáváme ke hlavnímu úkolu - vysvobodit z vězení toho DRUHÉHO týpka, o kterým doteď nikdo nic nevěděl. Prý ho obvinili neprávem. Poté, co mi bylo naznačno, že se nemám zajímat o to, zda ho opravdu odsoudili neprávem, rezignuji na jakýkoli smysl a jdu s družinkou po tom, co nám PJ předhodí.

Potřebujeme získat informace o věznici, takže jdeme zpátky do hospody, kde víme, že se hostinský dá podplatit. Ten sice nic neví, ale odkáže nás do místního nevěstince, kde pracuje jeho dcera. (Uhmmmm what? Jakožeco?)

Dva členové družinky (asi bojovník a hraničář, už nevim, možná byl jeden z nich zloděj) jdou do nevěstince. Následuje půlhodinový, bizarně pitomý (sice ne explicitní, ale dost sugestivní) roleplay v nevěstinci. (Už jsem zmiňovala, že hráči kouzelníka bylo 12?) Borci se dozvídají info a jdou zpátky.

Druhý den si pronajímáme veslici (věznice je na ostrůvku a na mostě bysme byli nápadní), chystáme odvedení pozornosti a večer jdeme na to. Kouzelník spolu s najatými týpky vytváří chaos ve městě. My ostatní doveslujem k věznici, u zadního vchodu jsou dva strážní, tak je zabijeme. (To je polehčující okolnost, až nás obviní z napomáhání útěku z vězení.) Zabijeme i další dva strážné uvnitř. Najdeme týpka, zjistíme, že zadavatel úkolu nás podvedl a od tohohle týpka chce nějaký magický amulet a pak ho zabít.

Vedeme týpka z města do jiného města. Cestou, aby toho nebylo málo, zabíjíme strážného u brány. Borci od zadavatele úkolu nás ale pronásledují na koních. Následuje půl hodiny vymýšlení strategie, jak jim ty koně sebrat nebo splašit. (už jsme skoro hodinu po časovém limitu)

PJ hru končí poté, co borce dopravíme do druhého města. Prej jsme stihli jen 2/3 zápletky a měli jsme s ním jít ještě do nějaké laboratořečico.


Po vyslechnutí hodnocení turnaje a přečtení prezentace se "shrnutím" děje (které obsahuje 90% nepotřebné vaty... kdyby byla aspoň cukrová...) to vypadá, že PJ si to možná jednou prolétl, ale nevěnoval tomu moc přípravy.

Shrnutí:
Utahané, zdlouhavé, pomalé, bizarní a otravně nudné. Ty první dvě hodiny tam vůbec nemusely být.
PJ Dart s výjimkou scény v nevěstinci zněl, jako by tu hru ani vést nechtěl, ale někdo mu u hlavy držel pistoli a nutil ho k tomu.


Zde (youtube link) můžete najít audio shrnutí z pohledu postavy.
Napsal: shari
Autorská citace #1
14.3.2021 22:17 - Gergon
Smutné čtení :(
Autorská citace #2
14.3.2021 23:59 - sirien
...a smutný poslech.

Ale tak 12, to je pohoda, ne?

(Co sem slyšel, tak na Discordu k tomu bordelu a 12 letýmu hráči byla zábavná diskuse. EDIT: ale abych byl fér, tak co sem z ní viděl mi přišlo minimálně z části až typicky soc-síťově zbytečně vyhrocený. I když tu hru samotnou jsem neslyšel, takže nemůžu úplně soudit.)
Autorská citace #3
15.3.2021 00:46 - Aegnor
sirien: já ti nevím, já se u poslechu skvěle bavil. Je to přesně ten absurdní typ humoru, kterej mi sedí.
Autorská citace #4
15.3.2021 07:15 - shari
sirien píše:
(Co sem slyšel, tak na Discordu k tomu bordelu a 12 letýmu hráči byla zábavná diskuse. EDIT: ale abych byl fér, tak co sem z ní viděl mi přišlo minimálně z části až typicky soc-síťově zbytečně vyhrocený. I když tu hru samotnou jsem neslyšel, takže nemůžu úplně soudit.)

Jako... jo, no. Teď když se na to dívám s odstupem, působí to maličko jinak. Podle mě se stalo něco podobného, jako se stalo Gergonovi při review - poslouchat tu hru bylo celkem utrpení* už od začátku a tahle scéna byla tou jiskrou, co zapálila všechno to nahromaděné smetí.

Stále si ale myslím, že v ofiko turnaji tahle scéna neměla co dělat. I kdybysme byli všichni dospělí, tak na erotické hře s neznámýma lidma jsme se nedomlouvali.
A i kdyby tam nebyla, tahle instance hry by zůstala špatná.

* Ano, byli jsme tam dobrovlně a nikdo nás tam nedržel. Já jsem to ale chtěla vydržet až do konce, abych si mohla o dobrodružství udělat obrázek. (Fast forward 1,5 hodiny, toto dohodlání značně opadlo.) A diváci/posluchači tam asi zůstávali z morbidní zvědavosti, nebo mě chtěli podpořit, že v tom nejsem sama. :D
Autorská citace #5
15.3.2021 07:38 - Nachtrose
Ja si vzdy rikam, ze nejsem nijak skvelej GM. A pak si prectu/poslechnu nejakou takovouhle horror story a rikam si, ze takovej prusvih to me GMovani nakonec asi nebude :-)

Osobne na scene z nevestince nevidim nic spatne v principu. Obzvlaste, kdyz se jedna o mestske dobrodruzstvi. Dulezite je spis jak se poda. Jine to bude s nezletilimi hraci, jine se zletilimi cizinci a jine s bandou kamaradu, o kterych vim, ze jsou dobytci.
Ale zase pokud se od zacatku pocitalo s tim, ze tam mohou byt nezletili hraci, precijen mohla dcera radeji pomahat korenarce. Na vysledku by to asi moc nezmenilo.
Autorská citace #6
15.3.2021 08:08 - Corny
Tak asi není problém o samotné scéně v nevěstinci ale právě o tom podání. A tam bych asi taky souhlasil s Shari, že by defaultně měla být podána ... řekněme "taktněji". Doma s kamarády je to přecijen něco trochu jiného, než na ofiko turnaji, kde nevím, s kým hraji a pokud o tom nemám nějakou předchozí diskuzi, tak bych asi měl být spíš opatrnější (resp. ono by bylo úplně ideální o tom třeba na úvod prohodit pár slov, pokud je navíc někdo nezletilý - ono nemusí jít úplně o něj, ale spíš vím, že někteří rodiče dokážou být v podobných věcech docela balističtí, kdyby se to k nim nějak dostalo).

Jinak musím dát kladné body za Kovelínu :D
A teda docela dobré shrnutí v tom, že ty zmíněné body jsou asi ty samé momenty, kdy by mě úplně stejně, ne-li více, skřípaly zuby.
Autorská citace #7
15.3.2021 08:13 - Šaman
Shari: Zajímalo my mě ještě krátké shrnutí, jak moc vám pomáhala / házela klacky pod nohy samotná pravidla DH. Vpodstatě celý článek se týká výběru a vedení dobrodružství, tak jestli bys mohla napsat svůj pocit ze systému? Díky.
Autorská citace #8
15.3.2021 08:31 - shari
Šaman píše:
Zajímalo my mě ještě krátké shrnutí, jak moc vám pomáhala / házela klacky pod nohy samotná pravidla DH. Vpodstatě celý článek se týká výběru a vedení dobrodružství, tak jestli bys mohla napsat svůj pocit ze systému? Díky.

To je dobrá otázka... My jsme vlastně házeli jen na útok, obranu a dovednosti. Jinak jsem si nevšimla, že by se vyloženě "pravidla" nějak projevovala.
Jen teda PJ byl v jednu chvíli překvapen, když jsem se chtěla přesvědčit, že pod oknem našeho pokoje v hostinci není nic očividného, po čem by se k nám dalo vyšplhat: "Ale ty seš klerik, ne?" "No například střechu z nižšího patra snad uvidim i jako klerik." "Aha, nic takovýho tam neni."

Corny píše:
Tak asi není problém o samotné scéně v nevěstinci ale právě o tom podání.

Ano, dalo se to odehrát líp a neprotahovat to na půl hodiny. (Na začátku scény PJ hodil do chatu portrét té informátorky, tak se ten čas dal docela dobře určit.)
Autorská citace #9
15.3.2021 08:40 - Jerson
Ona se pravidla DH z pozice hráče těžko posuzují, když se k nim dostaneš jen tehdy, pokud chce PJ, a jen tak moc, aby tě PJ mohl ilusionisticky vést.
Takže si něco napočítáš s různými bonusy a případně postihy, hodíš si, hod zapadne do černé skříňky PJje a z něj vypadne popis, co se stalo.
V lepším případě máš tušení, co asi tak přibližně +- musíš hodit pro úspěch, tedy stylem "když hodím 9 - 10, tak to asi dám / když hodím 1-2, tak to nedám", v horším netušíš ani tohle.
Autorská citace #10
15.3.2021 10:53 - RoVan
Díky za sdílení dojmů, dali někde to dobrodružství online, případně je někde záznam libovolné skupiny? Přijde mi to na stejné brdo, jako dobrodružství, které mají na webu (a většimu jsem nebyl s to dočíst,) ale zajímalo by mě, jestli tam třeba tentokrát jsou pro PJ nějaká čísla.

Když pominu vlastní zaujatost proti kompetetivní hře (kterou mám spojenou s hardcore minmaxery, munchkiny a vypravěči, kteří předpokládají, že jim hráči čtou myšlenky), tak začít turnajové dobrodružství bez cíle nebo motivace, nebo ji na hráče nehodit během prvních scén je teda úlet, natož to ještě to páčit z hostinského.

Nevěstinec nebudu radši ani komentovat.
Autorská citace #11
15.3.2021 11:02 - shari
RoVan píše:
dali někde to dobrodružství online

Přímo dobrodružství bude prý zveřejněno, až k němu nakreslí obálku - cca za 2 týdny. (Pokud si to pamatuju dobře.)
Jinak nějaké "shrnutí" na 5 hustě popsaných slidech v prezentaci bylo odprezentováno po vyhlášení vítězů na Teams eventu - a prý to bude i na Youtube, jen nevím kdy.

RoVan píše:
je někde záznam libovolné skupiny?

Jedna skupina to prý nahrávala a i streamovala na FB, ale nevím kde přesně.
Autorská citace #12
15.3.2021 11:07 - mrkew
Autorská citace #13
15.3.2021 11:27 - LokiB
Jerson: a to, co píšeš, je dobře, nebo špatně, nebo...? svým způsobem to zní v pohodě :)

shari píše:
"Až si budete chtít na něco hodit, tak řekněte." (Cožeco? Nemá si snad PJ říkat o hody? Jak mam jako hráč poznat, co vyžaduje hod a co ne?)


Tak samo o sobě je to spíše takové informační, různí hráči mají různé zkušenosti a návyky, tak je asi ok, aby PJ nějak řekl, jak to vidí on. Ono to může znamenat, že by rád odlišil, kdy jen tak mluvíte, a kdy "něco chcete dělat". Přeci jen někteří hráči mají zvyk, že mluví stylem "tohle bychom mohli prohledat, na tohle bychom se mohli zeptat" ... a PJ pak neví, jestli si jen tak nahlas přemýšlí a plánuje s ostatními, nebo opravdu něco zkouší (a někteří hráči to tak opravdu i myslí a pak se diví: však jsem celou dobu říkal, co zkoušíme)

To jen tak co mi zarezonovalo z toho popisu, není to nějaká obrana dané hry :)
Autorská citace #14
15.3.2021 11:39 - Pan Bača
nevím, kde bych se jinak zeptal, tak to zkusím tady: jak se hraje turnaj v RPG? turnaj má mít vítěze, a ten se určí jak? časy dračáku mě minuly, takže jsem teď tak trošku mimo.
Autorská citace #15
15.3.2021 12:00 - Corny
Osobně jsem to nikdy nezkoušel, ale třeba kompetetivní hraní DnD má poměrně dlouhou a rozsáhlou tradici, zejména v US :
https://en.wikipedia.org/wiki/D%26D_Championship_Series
Takže si zkus něco najít v tomhle duchu na netu. Obvykle to je o tom, že dostaneš předpřipravené postavy, kolem je hromada "proškolených" a schválených gamemasterů, co jedou to samé předchystané dobrodružství, hráči jsou za něco bodově ohodnocováni (za zabité nestvůry, rébusy, jak daleko došli...) a podle toho se hází do žebříčku.

Je to vlastně docela podobné wargamingu (čímž se to docela vrací ke kořenům TTRPG).
Autorská citace #16
15.3.2021 12:03 - LokiB
Tak byl jsem jen na jednom MR v DRD.
probíhalo to tak, že je jedno dobrodružství, které hrají všechny družiny. dle kapacity paralelně či postupně. hraje se v časovém limitu
a podle toho, jak dobrodružství "zvládnou" (posuzuje porota) - tedy dosažení nějakých milestonů, výsledků atd. - tak se určovali postupující do dalšího kola. Tam to probíhalo stejně. Imho to bylo tříkolové, finále bylo možná už jen pro dvě družiny.

Jak asi tušíš, principem je, určit si sadu kritérií, u kterých můžeš hodnotit, zda a jak je daná družina splnila. Nehraje se tedy na "dojem" (i když ten mohl být nějakým pomocným kritériem), ale na to, zda jsi došel tam a tam, a i jinam a jinam, dokázal zjistit to a to, získat to to, domluvit se s tím a tím případně porazit toho a toho.
Tím že je to v časovém limitu, je prostor pro vyhodnocení většinou dán.
Autorská citace #17
15.3.2021 12:12 - shari
Pan Bača:
Co si z hodnocení pamatuju, tak byly body za:
- vyřešení hlavní zápletky
- vyřešení navazující zápletky
- kolik postav přežilo
- originální řešení (PJ měl přidělit určité množství bodů)
- roleplay (PJ měl přidělit určité množství bodů každé postavě)
...a asi ještě něco - z tohohle slidu jsem screenshot nedělala. Vítězná družina měla, tuším, 37 bodů.
Autorská citace #18
15.3.2021 12:53 - Xeth
Pokud vím, tak většině lidí se turnaj líbil. Kritiky jsem alespoň moc nezaznamenal, a že lidé o dost raději kritizují, než chválí. Samozřejmě ale nemám přesná data, takže se mohu mýlit.

Pokud jde o hru v této skupině (Flakon, PJ Dart), tak o ní moc nevím, jen to, že se na discordu nějaká osoba důrazně asi třemi příspěvky pohoršovala nad ničením mravní výchovy mládeže právě kvůli scéně v nevěstinci a zmiňované přítomnosti 12letého hráče.
Nevím, jak moc divoké to bylo, ale přijde mi zvláštní, že by to nikdo z přítomných nezatrhnul na místě, pokud by to bylo až tak otřesné. Přece jenom tam byli nejméně další 4 dospělí hráči a nejspíš nějací pozorovatelé. Není přece tak těžké říct PJ "hele, to je přes čáru, stopni to" případně se v takovou chvíli obrátit na adminy turnaje nebo přímo na Tiruse, který na turnaj taky dohlížel. Řešit to po daných událostech mi přijde laciné (tím myslím kohokoliv, kdo takto v podobných případech jedná). V tomto směru i částečně chápu rozpačitou reakci Tiruse po "funusu." Podle všeho PJovi zprávu, aby se nadále krotil a na PJ meetingu po hře se to probíralo. Čili kroky, aby se to neopakovalo podnikl. Mimochodem Tirus předem upozorňoval, aby se v této věci jednalo citlivě s ohledem na věk hráčů. To, jak to odehrál ten který PJ je druhá věc. Osobně bych se docela rád podíval na záznam té hry, pokud byl dělán.

Pokud jde o samotnou hru, tak holt si ne vždy PJ s hráči sedne. To se stává. Vesměs jsou na turnaj ale pozitivní reakce, tak to vypadá, že se většina lidí bavila. Snad to tedy v případném dalším turnaji, pokud se na něj půjde podívat, dopadne lépe i pro shari.

Dobrodružství jako takové mělo své mouchy, ale bylo docela dobře hratelné (i když ne popsané do detailu, krok po kroku). Nevím, jak by takové turnajové dobrodružství "mělo" vypadat, tak nemohu moc soudit, jak dobře taková kritéria splňovalo.
Co mohu říct je to, že mělo svou kostru, skrz kterou měli PJové postupovat a ta se sestávala z (pozor, spoilery):

- Příjezd do města A s karavabem a seznámení se situací v něm.
- Účast na turnaji, kde si družiny má všimnout zadavatel hlavního úkolu - osvobození vězně.
- Osvobození vězně (hlavní úkol) a získání jeho amuletu (též ve věznici)
- Předání vězně zadavateli nebo útěk s vězněm
- Konflikt se zadavatelem (kvůli falešným penězům v odměně nebo nevydání vězně)
- Odhalení umístění laboratoře dávného alchymisty s pomocí amuletu
- Vyčištění laboratoře

Pro město pak bylo navrženo několik NPC/CP, s kterými se družina mohla setkat a získat od nich např. nějaké informace. Mezi ně patřila i nevěstka (bez definovaného rodiného vztahu). To, jak s tím PJové pracovali bylo na nich.
Autorská citace #19
15.3.2021 13:11 - Jerson
Xeth píše:
lidé o dost raději kritizují, než chválí

To mluvíš o DH, kde se kritika dílem odmítá, dílem bagatelizuje a hlavně se útočí na osobu kritika? Zkusil jsem napsal svůj názor na to, že 95% bylo nadšeno je dost zavádějící zhodnocení, když to tvrdí 53 hráčů ze 70, a názor vyjádřilo 55 hráčů. A hned mě Tirus označil za trolla, s ještě v odpovědi napadl i d20.

A pokud jde o tu situaci, tak po upozornění Tiruse, tak Shari ti nejlépe řekne, co v té chvíli udělala. Rozhodně nečekala až na potom.
Autorská citace #20
15.3.2021 13:11 - sirien
Xeth píše:
přijde mi zvláštní, že by to nikdo z přítomných nezatrhnul na místě, pokud by to bylo až tak otřesné

To je dost alibistický postoj. Populární, ale alibistický.

Fakt je, že při konfrontaci se špatným jednáním je intuitivní reakce většiny lidí stáhnout se a uzavřít se - neúčastnit se ho. Aby proti němu aktivně vystupili běžné není, zejména, pokud si nejsou jisti, že ostatní jejich pohled sdílí nebo pokud jsou v situaci, ve které by konfrontace (zejména okamžitá a přímá) mohla udělat víc škody, než chyba samotná, zejména, když protistranu neznají, když tam jsou ještě neutrální přihlížející (diváci) atd. O tom, že většina lidí se konfrontaci radši vyhne obecně nemluvě.

Na Tiruse se lidi obrátili, jeho reakce byla dost... neobratná. Jakože jak jsem už říkal jiným lidem soukromě, osobně bych mu to nevyčítal, ale fakt je, že situaci nezpracoval zrovan dobře - konfrontován s poměrně vážným tématem to nejdříve "odmávl" (doslova "stalo se, jedeme dál") a následně kritiku otevřeně zesměšnil ("...PJ po turnji za trest rituálně zabijeme, haha"). Znovu - chápu co ho k tomu vedlo a že tam nejspíš nebyl zlý záměr, není první člověk co něco vede aniž by měl PR skill pro sociální média, ale reakce to byla v danou chvíli spíš dost nešťastná. (Nicméně bych zdůraznil že pořádat na něj kvůli tomuhle twitter lynč by bylo fakt debilní.*)

* na druhou stranu, prolhanost s níž on nebo jeho minioni jeho jménem vedou propagaci DH je stále aktuální a v mob-lynči na tohle téma moc problémů nevidim.

Xeth píše:
Dobrodružství jako takové mělo své mouchy, ale bylo docela dobře hratelné

Z toho co sem viděl dřív i z toho co vim o tomhle (a co se dál s každou chvílí dozvídám) zjevně nemáš moc vysoké standardy. (Jakože - já sem pár soutěžních dobrodružství od autorů tohoto jednoho četl - a je to bez prominutí shit vedle shitu.)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11641693115234 secREMOTE_IP: 3.16.147.124