EDGE - články

Hraní D&D 4e: Na hraně

Obsah článku:

Na prvním sezení jsme dávali dohromady informace o herním světě. Tady jsou věci, ke kterým jsme došli, obohacené o trochu fluffu z Over the Edge.

Zeměpis a klima

Al Amarja (inspirováno OtE) je malý ostrov v mírném podnebném pásu, zhruba oválného tvaru asi 80 mil dlouhý a 60 mil široký. Neboť je vulkanického původu, má ostrov ve svém středu nízkou horu. Země je nehostinná a členitá, porostlá převážně jehličnatými lesy ve vyšších polohách pak ostrůvky kosodřeviny a plná malých zátok, útesů, kroutících se potůčků a písečných pláží.

Klima je typicky typicky deštivé a zejména na jaře a na podzim plné mlh. Slunečné dny jsou extrémně vzácné.

Na západním výběžku ostrova leží městské centrum ostrova - pradávný přístav Skylla a těsně k němu přiléhající na útesech se tyčící zhruba půlmilionové město Hrana. Dávní vládci z rodu D'Aubainne vybudovali toto město, když dobyli ostrov na původním elfím obyvatelstvu. Na jih od Hrany leží slumové čtvrti chudiny známé jako Traboc, které se rozrůstají téměř viditelným tempem.

Podél pobřeží se rozkládají soukromé statky a sídla místních boháčů a aristrokacie, zejména z řad tieflingů občas narušená nějakým luxusním hostincem pro bohaté turisty. Centrum ostrova je převážně lesnaté a nerozvinuté, obývané zotročenými kmeny elfů, kteří zásobují město jídlem. Soukromými sídly jsou také posety svahy ústředního vulkanického vrchu.

Na vzdálené, východní straně ostrova je podstatně menší Svobodné město, sídlo vlády, do něhož mají přístup jen vybraní jedinci. Zde sídlí současná vládkyně ostrova Monique D'Aubainne, stejně jako řada různých úředníků, byrokratů. Svobodné město je takřka paranoidně střeženo.

Politika

Předkové její vznešenosti Monique D'Aubeinne vybudovali ostrov jako nezávislý stát, sám sebe popisující jako demokracii. Oficiální titul rodu D'Aubeinne je "prezident". Ve skutečnosti je to anarchická monarchie a občasné volby, které D'Aubeinnové vždy vyhrají nemohou nikoho oklamat.

Rod D'Aubeinne zároveň tvoří hlavu místní církve a část úřednického aparátu tvoří jakýsi kvaziklérus.

Vztah k Pevnině, která je spíše tušená než reálná, by se dal označit za v lepším případě paranoidní. D'Aubeinnové přerušili s Pevninou téměř veškeré styky a označili ji za tyranskou hrůzovládu. Jediná ambasáda Pevniny tyčící se jako výhružná černá pevnost na útesech Hrany je strážena zachmuřenými členy mírových sborů zvenčí a podivnými stíny na jejích hradbách zevnitř.

Na ostrově je slovo D'Aubeinnů zákonem, byť obvykle nechávají prosté lidi dělat si více méně, co chtějí. Výsledkem je proměnlivá politická scéna v níž vládnou peníze, informace a moc.

Mírové sbory

"Sloužit a chránit" - motto Mírových sborů značící sloužit a chránit rod D'Aubeinne

Mírové sbory jsou první linií ochrany ostrova proti všemožným hrozbám. Běžní členové mírových sborů nepatří k nejlépe trénovaným nebo nejspolehlivějšími a jsou jim běžně odpírány informace o tom, co se skutečně děje a proč dostávají určité úkoly.

Pro speciální případy mají mírové sbory svůj ekvivalent Delta Force, tzv. Útvary zvláštního určení (UZU). Ti jsou pečlivě vybíráni z řad členů Mírových sborů, aby se posléze podrobili náročnému výcviku na Důstojnické akademii ve Svobodném městě. Protože jsou UZU velmi nákladné, jsou obvykle nasazovány, jen když si to situace opravdu vyžaduje, obvykle poté, co už pár členů Mírových sborů žere hlínu. UZU sídlí v Železné kleci na Náměstí zbraní.

Nedůvěra ale panuje i vůči členům UZU, kteří se musí pravidelně podrobovat výsledchům Vnitřní bezepčnosti, zkoumající jejich loajalitu.

Současné hlavní úkoly Útvarů zvláštního určení
  • Boj proti teroristickým buňkám Archivářů
  • Potlačování kriminálního gangu Síť
  • Shromažďování artefaktů dávného místního vynálezce a proroka Santoriho
  • Odhalování a eliminace špiónů z Pevniny

Rasy

Nejhojnějším obyvatelstvem jsou lidé.

Ve vyšších postech jsou však tieflingové, kteří drží vládu nad celým ostrovem. Všichni tielfingové jsou tak či onak levobočci rodu D'Aubeinne, což se však veřejně neví a Monique D'Aubeinne je zpodobována jako člověk. Tieflingové tvoří zejména většinu obyvatel svobodného města.

Nízké postavení mají elfové, nahnaní do zemědělství a průmyslu. Po mnoha uplynulých generacích už se tento stav bere jako daný a nikdo se nad ním nepozastavuje. Elfové ale umí vyčkávat a je možné, že spřádají plán na své osvobození. Naproti tomu vládnoucí vrstvy je krmí propagandou, podle níž je chrání proti vnějšímu nepříteli (Pevnině), která je mnohem horší a zle by s nimi zatočila. Půlelfové apod. jsou méně nežádoucí, ale stále v horším postavení.

Půlčíci žijí na loďkách (tvoří plovoucí město v přístavu Skylla). Jedná se o extrémně podezřelý element, už proto, že mají podle všeho kontakty s Pevninou. Na druhou stranu zásobují ostrov rybami a proto jsou nepostradatelní pro místní ekonomiku.

Technologie a magie

  • Počátky střelného prachu
  • Počátky užití páry
  • Plynové lampy
  • Veřejné dostavníky
  • Potrubní pošta (parní princip)
  • Rapíry, zastaralé rodové meče
  • Hojný okultismus (rituály), magie jako taková (zejména bojová) extrémně vzácná

Síť

"Ctíme zákon. Zákon poptávky a nabídky."

Síť je rozsáhlá kriminální organizace o níž se říká, že její prsty sahají i na Pevninu. Většinu jejich operací zahrnuje kuplířství, prodej drog, pašeráctví apod. Existují nepsaná pravidla mezi Sítí a běžnými členy Mírových sborů o vzájemném neútočení, které jsou upevňovány finančními injekcemi na ta správná místa.

Řádní členové Sítě mají kolem oka magické tetování, které lze vůlí vyvolat a identifikovat je tak coby členy Sítě. Což se hodí právě při střetu se členy Mírových sborů nebo rozpoznávání se mezi sebou.
< Střípky informací >
Kdo, kdy a kde Postavy
Napsal Alnag 27.10.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 119 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.055253028869629 secREMOTE_IP: 3.140.198.43