Za zrcadlem - články

"Za zrcadlem" - dodatečné informace

Obsah článku:

Korunní války

 
 
Před přibližně 13 000 lety začalo období Korunních válek. Přes 3 000 let, kdy pět velkých elfích konfliktů vedlo téměř ke zničení celé rasy. Celé to začalo, když eladrinská vládnoucí rodina království Aryvandaar, klan Vyshaanů, odhalila údajné spojení mezi nimi a vládnoucí rodinou temných a divokých elfů z Miyeritaru. Coronal Ivosaar Vyshaan si začal nárokovat vládu nad celým jejich královstvím, a když to nešlo mírovou cestou, plně ho obsadil. Zbylá elfí království byla šokována, jak agresivní politiky jsou elfové schopni.
 
 
Druhá Korunní válka, temní elfové z jihu ve snaze vymanit své severní bratry z pod nadvlády Aryvandaaru útočí na okolní malé elfí říše. Po nich zůstává jen smrt a oheň. Pověsti o přemrštěné brutalitě těchto útoků se rychle šíří a temní elfové začínají být nazýváni dhaerow, zrádci. Pro temné elfy to nevypadá dobře, čelí nejen partizánské válce ze strany Aryvandaaru na severu, ale i odvetným útokům na jihu.
 
V této době si temných elfů všímá Lolth a ve chvíli, kdy jsou pod největším válečným tlakem vysílá na jih mocného balora, Wendonaie, který je učí víru Lolth. Pod vlivem Pavoučí bohyně se válečná situace začíná otáčet a menší elfí království jsou temnými elfy srovnávána se zemí.
 
 
Třetí Korunní válka, Aryvandaar se prohlašuje za Vyshaantarské císařství, a přestože pořád okupuje Miyeritar, otvírá druhou válečnou frontu proti Shantel Othreier, další z pěti největších elfích říší. Tu se mu nakonec daří zabrat, ale vzájemné boje naruší třetí strana. Horda více jak 100 000 orků se rozhodne využít chaosu a bojem oslabených elfů a zaútočí. V jediné bitvě umírá více jak 70 000 elfů.
 
Nikdo neví, že ve skutečnosti klanu Vyshaanů z Aryvandaaru pomáhá padlá solar, kdysi nejvyšší z andělů ve službách Seldarine, Malkizid, který byl Araushnee sveden ke zradě Corellona a po duelu s ním byl svržen do Devíti Pekel. Tam si rychle získal pozici arciďábla, ale poté upadl v nemilost Asmodea, a i z Devítipeklí byl vyhoštěn. Říká se, že dodnes se mstí drowům i elfům za to, že Lolth zapříčinila jeho pád a Corellon neprokázal žádnou shovívavost. Možná dokonce i podporuje některé jednotlivce Eldreth Veluuthry.
 
 
Čtvrtá Korunní válka, Vyshaantarské císařství se skládá z Aryvandaaru, Shantel Othreier a již od První korunní války oficiálně také Miyeritaru, tedy tří z pěti největších elfích říší. Ve skutečnosti se však Miyeritar nikdy plně nepodvolil. Vyshaantarské císařství tak vytahuje do boje Vysokou magii. Nastává Temná pohroma, podivná magická bouře, která během tří měsíců promění celý zalesněný Miyeritar, říši temných a divokých elfů, v pustinu.
 
Bohužel pro temné elfy, nikdo nedokázal najít žádný důkaz, že za to opravdu mohou Vysocí mágové z Aryvandaaru, naopak, historii píší vítězové, a tak Temná pohroma byla považována za nepovedený pokus ubránit se Vyshaantarskému císařství. Rozhněvaní temní elfové veřejně přiznávají víru v Lolth a divoce útočí na Vyshaantarské císařství, během dvou měsíců vypalují 70% lesního porostu na území bývalého Shantal Othreier. Něco takového považují zbylá elfí království za nejhorší zvěrstvo a více jak tisíc Vysokých mágů a kněžích se spojují v rituálu s prosbou o Corellonovu pomoc. Corellon vyslyší, vede magii elfů a mění všechny temné elfy, ať už zkorumpované či ne, na drowy, které zahání do hlubin Podtemna.
 
 
Corellon sám se rozhoduje ukončit války a sjednává mírové jednání Elfího dvora. Krátký mír je přerušen, když se Elfí dvůr shodne na plné vině klanu Vyshaanů za tisíce let válek. Vyshaantarské císařství divoce útočí, bez rozmyslu vyhlašuje válku naprosto všem a okupuje všechna elfí království kromě Keltormiru. Nakonec samotné šlechtické rody Aryvandaaru povstanou proti klanu Vyshaanů a během dvou set let je Pátá korunní válka ukončena. Aryvandaar je zničen, jeho sídlo, Vysoký hvozd, je opuštěn, a slovo Vyshaan je dodnes stejně smrtelnou urážkou jako slovo dhaerow.
 
 
Přeživší ze zničených království zakládají tajnou zemi a útočiště běženců, Everesku. Elfové si stále udržují velký vliv na Faerunu, ale ukončení elfích válek dává prostor rozvoji jiným rasám. Jako první zažívá rozkvět trpasličí civilizace, ale po dalších 6 000 letech musí i elfí a trpasličí říše dát prostor lidem, nastává Věk lidí.
 
< Korunní války >
První rozkvět Imaskarská říše
Napsal Assassin 28.01.2014
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.05787992477417 secREMOTE_IP: 3.133.114.221