Vedení hry (podle Jersona)

Komentáře k vedení hry a další (ne)související témata
Napsal: Jerson
10.6.2019 12:05 - Jerson
Aegnor píše:
Krom mě znám další čtyři lidi, co rádi vedou hry. :-)


Koukám, že jsem se zase nevyjádřil úplně jasně.

O tom, koho baví vedení hry, bez ohledu na to, jak se k vedení her dostal, se moc bavit nechci - předpokládám, že kdo hry vede dlouhodobě, toho to i nějakým způsobem baví.

Takže moje první otázka by zněla, jak se kdo k vedení hry dostal. Napadá mě několik možností.

  • A) Hráč se doslechl o RPG/získal pravidla a rozhodl se, že chce zkusit vedení hry
  • B) V partě kamarádů se rozhodli hrát RPG, a hráč si vybral, že chce hru vést
  • C) Hráč nějaký čas hrál(a) postavu a pak se rozhodl zkusit vedení hry, i když původní Vypravěč byl stále ochoten vést hru
  • D) Hráč chtěl(a) ukázat RPG několika úplným nováčkům
  • E) Hráč hrál postavu, jeho GM přestal vést hru a nikdo jiný ji vést nechtěl
Napadá vás nějaká další možnost, kterou jsem nezmínil?

Druhá část otázky je, jak moc GMma vedení hry baví:
  • 1) Nikdy nehrál postavu
  • 2) Vedení hry ho baví výrazně víc než hraní postavy
  • 3) Baví ho vedení hry i hraní postavy, záleží na okolnostech
  • 4) Vedení hry ho baví, ale raději by hrál postavu
  • 5) Vedení hry ho příliš nebaví, ale jiní dostupní GMmové jsou výrazně horší než on a zábava při hraní postavy je u nich horší než zábava při vedení hry.
  • 6) Vedení hry ho nebaví, ale nemá možnost hrát postavu
    10.6.2019 12:23 - Log 1=0
    Možná rozlišit u C převzetí původní a založení paralelní skupiny?
    10.6.2019 12:24 - sirien
    kropy: nikdo neříká, že takoví nejsou. Jen Jerson žije neustále v přesvědčení, že to je nějaká drtivá většina - a cucá si k tomu z prstu bullshit číselný poměry a kdykoliv je konfrontován s opakem, tak si najde důvod, proč se to nepočítá (např. teď jeho výrok o tom že se tu schází dlouholetí GMové - a co? Pokud má pravdu, tak by většina z nich stejně měla být původně nedobrovolných, ne?)

    Přitom dál motá dohromady to zda GMové co jsou jsou dobrovolní nebo ne s tím, zda je GMů dostatek - citovaná výměna Jakuba se Scrattem neříká vůbec nic o dobrovolnosti existujících GMů.

    Jerson píše:
    Napadá vás nějaká další možnost, kterou jsem nezmínil?

    Několik. Třeba:

    - (někteří) hráči ve skupině se v GMování točej, ať už rovnoměrně nebo nerovnoměrně kdy tam je hlavní GM a čas od času si to de zkusit někdo jinej (vcelku častej scénář, btw.)
    - GM přestal vést hru a bylo víc hráčů co by to mohli převzít a ti se dohodli který si to vezme
    - GM přestal vést hru a jeden hráč si to vzal, aniž by k tomu měl nějaké zábrany (tj. byl ochotný GMovat, jen to do té doby nebylo potřebné/žádané)
    10.6.2019 12:32 - Log 1=0
    sirien píše:
    - (někteří) hráči ve skupině se v GMování točej, ať už rovnoměrně nebo nerovnoměrně kdy tam je hlavní GM a čas od času si to de zkusit někdo jinej (vcelku častej scénář, btw.)

    To je možná i třetí věc-Jak často se vedení hry střídá.
    10.6.2019 12:40 - York
    Jerson: Hodně dlouho jsem nevedl hru stabilně. V Dračákových začátcích PJoval někdo jinej. V Shadowrunový skupině jsme rotovali GMy. V té době už jsem občas vedl hry i na conech. Pak jsem měl dlouhou hrací pauzu (4 roky v Brně...) zakončenou krátkým přicmrndáváním jako hráč. Po návratu jsem se tuším přidal k jiné Shadowrunové skupině jako hráč. Pak až jsem rozjel svou první kampaň (taky Shadowrunovou. Vlastně kecám, moje první delší kampaň byla asi v ADnD 2e) a pokračoval s několika dalšíma. Při tom jsem průběžně hrál i za postavu v dračákové skupině se stabilním PJem. U dlouhodobých kampaní, které jsem vedl, jsem tuším vždycky skupinu skládal já. Taky celkem často vedu různé oneshoty.

    Do tvých škatulek se asi moc nevejdu. Vedení u hry u mně souvisí s tím, že pracuju na tvorbě vlastních pravidel. Hry jsou tudíž zároveň i testovací (to celkem funguje) a ideálně propagační (to moc nefunguje).

    Víc by mě bavilo hrát postavy (je to každopádně jednodušší), ale přesto preferuju vedení hry - ne, že bych musel, chci to dělat.
    10.6.2019 13:22 - Jerson
    sirien píše:
    nikdo neříká, že takoví nejsou. Jen Jerson žije neustále v přesvědčení, že to je nějaká drtivá většina - a cucá si k tomu z prstu bullshit číselný poměry a kdykoliv je konfrontován s opakem, tak si najde důvod, proč se to nepočítá (např. teď jeho výrok o tom že se tu schází dlouholetí GMové - a co? Pokud má pravdu, tak by většina z nich stejně měla být původně nedobrovolných, ne?)

    V Budějkách znám jen jednoho GMma, který vede hry z důvodu, že je opravdu chce vést víc než chce hrát postavy. A tenhle GM vede hru asi tak jednou nebo dvakrát za tři roky.
    Moje přesvědčení o tomto nepoměru je velmi silně ovlivněno právě takovými lidmi, se kterými se potkávám.

    V jiné skupině jsem narazil ještě na toto.
    Sparkle píše:
    GMů je málo a když je budeme stresovat podobnými memy, bude jich ještě míň.


    Osobně budu velmi rád, když se moje odhady počtů ukážou liché, protože to bude znamenat, že potenciálně je těch GMmů dost, jen se s nimi nesetkávám.
    10.6.2019 13:29 - Aegnor
    Kdyby to někoho zajímalo (a přijde mi, že to může sedět do tématu, který se tu zrovna řeší), tak tohle je mem, na který Sparkle reagovala:

    10.6.2019 13:35 - LokiB
    Jerson píše:
    V jiné skupině jsem narazil ještě na toto.
    Sparkle píše:
    GMů je málo a když je budeme stresovat podobnými memy, bude jich ještě míň.


    Když ono tyhle výkřiky, to fakt nejsou důkazy. někdo si postěžuje na svůj pocit, že něco není, něco je špatně ... ok, neberu mu to, ale považovat to za důkaz čehokoli je přeci jen trochu přehnané
    10.6.2019 13:38 - Jerson
    Loki, když napíšu něco na adresu toho, že je GMmů málo, nebo že jsou lidé, kteří GMMují neradi (a proto je GMmů málo), tak se tady pravidelně dozvídám, že je to jen můj pocit, že nikdo jiný takové věci nepozoruje.
    Tohle jsou pro mě důkazy, že nedostatek GMmů pociťují i jiní lidé.
    10.6.2019 13:47 - Lethrendis
    Tady musím dát za pravdu spíše Jersonovi. Domnívám se, že většina lidí hraje raději postavu, než aby GuMovali. Já to mám tak taky. Na druhou stranu to ale neznamená, že bych to nedělal rád. Baví mě to taky, jen asi trochu méně. Je to jiné, také dobré.

    Jinak třeba v naší skupině je nás 5 hráčů, z toho se 3 víceméně pravidelně točíme, ti zbývající dva hráči to rádi nemají a jen hrajou. Ale myslím, že v té trojici si vystačíme, nikdo z nás, myslím, nedělá PJ z donucení, ale že ho to taky baví. Takže u nás dobrý, za nikoho jiného mluvit nemůžu :)
    10.6.2019 14:00 - sirien
    Aegnor: u-hm. Osobně věřim tomu že GMové (a lidi obecně) nejsou takový skleněný citlivky aby je tohle tak hrozně vystresovalo. Popravdě ani nevim co na té dobré radě má být stresujícího, přijde mi to spíš naopak uvolňující. Leda by Sparkle při hře chtěla aby jí hráči jen pomohli odvyprávět její Tolkienovský příběh - což se vsadim že by Sparkle jak jí znám obratem popřela že tak to neni.
    10.6.2019 14:01 - LokiB
    Jersone, to, že někdo napíše v diskusi povzdech "GMů je málo, tak je neodrazujme strašením" ... za důkaz prostě nepovažuju. Takhle se seriózní rozbor dělat nedá. to jsou pro mě jen výkřiky. a chytat se jich nedává smysl.
    10.6.2019 14:06 - Aegnor
    sirien píše:
    Popravdě ani nevim co na té dobré radě má být stresujícího, přijde mi to spíš naopak uvolňující.

    Nápodobně. Netuším, co je na tom stresujícího. :-)
    10.6.2019 14:11 - sirien
    Lethrendis píše:
    že většina lidí hraje raději postavu, než aby GuMovali

    to ale neni moc relevantní, protože pro vyrovnaný stav potřebuješ několikrát méně GMů než hráčů postav. Tj. to že většina hráčů RPG preferuje postavy není problém, protože 1 GM zvládne klidně 5 hráčů.
    10.6.2019 14:12 - Lethrendis
    Sirien, jo, souhlas.
    10.6.2019 14:32 - York
    Hádat se o tom, jestli je nebo není dost GMů a jestli je to baví nebo nebaví, není moc konstruktivní. Jevy jako "vyhoření PJe" nebo "nikdo u nás nechce PJovat" reálně existují, takže i kdyby na světě byl nadšených GMů dostatek, pořád stojí za to bavit se o tom, jak pomoci těm, kdo na tyhle problémy naráží.
    10.6.2019 14:35 - sirien
    Lethrandis: no ale pak je otázka, kolik % hráčů RPG baví víc GMovat popř. je to baví tak nějak nastejno / na střídačku.

    Vzhledem k tomu že na vyrovnaný stav je potřeba cca... 17.. fuck it, 20%, tak pokud 5% explicitně preferuje GMing a 15% je někde "nastejno / na střídačku", tak to je docela vpohodě a problém není ani tak existence dotyčných, ale komunikační kanály které sou dost rozvětvené aby umožnili se GMům a hráčům potkat v nějakých optimálních poměrech.

    (btw. IMO to neni ani takhle špatné - osobně bych tiplnul že nějaké inklinace ke GMingu má klidně třeba 1/3 hráčů - věřim že primárně GMů bude třeba 10+% a dalších 20+% k tomu bude různě ochotnejch...)
    10.6.2019 14:43 - sirien
    York: podle mě je problém v přecenění role online komunit na úkor lokálních komunit. Povšechně pozoruju, že existuje nepřímá úměra mezi tím jak aktivní je lokální komunita a jak moc se z daného místa ozývá stesk po nedostatku GMů.

    Např. v Brně od doby co se rozjela otevřená hraní co začal ShadoWWW podobné stesky dost poklesly. Naopak v Praze od doby co se rozpadly srazy kolem OG/ČR/Dalcora ty stesky dost narostly (v našem okruhu - měl sem náhled i do pár dalších Pražských RPG hrajících komunit co sou uzavřenější a nás tady míjej a ty když si udržely svou aktivitu problém taky moc nemají).

    Jerson pořád křičí že v Budějicích nejsou GMové - jenže v Budějicích chcíp příslovečnej čokl (obecně - v poměru k jejich velikosti pak ještě víc... sorry Budějičákům, ale jako sami víte, že to tak je.)

    Ostatně tuhle mojí hypotézu zjevně sdílí i WotC, které s nástupem 5e značně navýšilo důraz na podporu místních kamených obchodů (už jen tím že jim daly objednávky přednostně předtím než otevřeli obecnou distribuci přes internet typu Amazon atp.) - určitě to nedělali jen tak pro srandu.


    Tzn. pokud chceš někde pomoct něco podobného řešit, tak prostě musíš podpořit reálné lokální srazy kde se ty lidi můžou potkat a pokecat a to hraní si dohodnout a hlavně nabrat kontakty a dát vědět ostatním z daného místa atp. FB skupiny a webové komunity to zjevně nejsou schopné plně nahradit, ani zdaleka. Může jít o otevřená hraní RPGček nebo třeba o nějaké srazy nad deskovkama, pivem a grilovánim, ale prostě potřebuješ, aby ta lokální komunita nějak žila a fungovala.
    10.6.2019 14:55 - York
    sirien píše:
    Může jít o otevřená hraní RPGček nebo třeba o nějaké srazy nad deskovkama, pivem a grilovánim, ale prostě potřebuješ, aby ta lokální komunita nějak žila a fungovala.


    Samotné hraní to úplně neřeší, prostor pro následnej pokec je fakt důležitej. Jinak vcelku souhlas.

    Fakt mi chyběj RPG dny v Praze. Žižcoňáci se snažej, ale plnohodnotná náhrada to není.
    10.6.2019 16:23 - Jerson
    Podle mě je v mém okolí (sociálních bublinách, se kterými můžu hrát) mezi hráči asi tak 10% Vypravěčů. Bylo by jich potřeba tak 20%, přičemž 5% hráčů preferuje vedení hry před hraním postav, nebo ma tyhle dne role vyrovnané. Nicméně souhlasím s tím, že sklony k vedení her má víc hráčů, možná těch 30%.

    Přesnější čísla chci zjistit pomocí dotazníku, v následujících dnech dám dohromady koncept a předložím ho k připomínkování.

    Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

    Věděli jste, že...
    Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
    Jak se chovat v diskuzích
    Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
    Formátování článků
    Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
    ČAS 0.095111846923828 secREMOTE_IP: 54.85.255.74