Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
3.11.2008 17:14 - Fritzs
QuentinW: Občas se tam pohybuje, pokud vím.
Alnag: Zkoušíš na mě mereologický nihilismus...? Jinak pokud jde o dobu po odeslání posledního příspěvku použil bych fuzzy termín "dost dlouho", což by mělo odpovídat asi tak čtvrt až půl roku.
3.11.2008 18:38 - Quentin
Fritzs: ale "neni" tam ... kdyz se ho dva dny po zalozeni tematu v O hrani obecne zeptas, asi nebude vedet o cem je rec.
"Obcas se tam pohybuje" sedi, ale "neni" tam
3.11.2008 18:48 - sirien
lol. Takže někdo, kdo přijde na fórum, protože od někoho dostane link aby se k tomu vyjádřil, přečte téma o šesti postech a krátce odpoví na fóru je, ale někdo kdo tam chodí tři roky a čte spoustu diskusí ze kterých čerpá informace na fóru neni?
A někdo kdo chodí výhradně do jedné sekce (např. Akce, nebo do sekce vlastní družiny) na fóru je taky, i když tam nic nečte a k ničemu co je na fóru stěžejní se nevyjadřuje?
Kapku pomatené...
3.11.2008 20:15 - Fritzs
sirien: Tkže jsem vklastně dospěli k tomu, že určit jestli někdo na gfóru je nebo není nejde určit. Hezké, ale stejně jako mereologický nihilismus pro potřeby běžného uživatele k ničemu. A ano, žádná definice není neprůstřelná a dokonalá (a pokud dokonalá je, tak je zbytečně složitá), jde o to, jestli je dostačující. A IMHO si myslím, že když někdo na fórum dostatečně dlouho nepřispívá, tak tam prostě už není. A kdo tam nikdy nepřispěl, tak tam nikdy nebyl, i kdyby to četl tři roky nasspátek a uměl na z paměti, jelikož fórum je o komunikaci (už ten název) a ten hypotetický nepřispěvatel se žádné komunikace nedopustil.
3.11.2008 20:28 - Alnag
Fritzs: Vítej do světa soft science. :)
Ve skutečnosti by se taková definice určit dala. Např. si umím představit, že moment, kdy píšeš příspěvek je tvoje míra bytí na fóru 1, průměrná doba všech uživatelů mezi všemi příspěvky je řekněme 0,5 (tohle je asi nutné dát arbitrárně event. předložit několika expertním hodnotitelům) a jako zavedeme si, že míra náležení klesá lineárně (což je taky trochu vacrhlaté, ale dá se s tím žít, pokud bys to chtěl pro fanjšmekry, dalo by se to odvodit lépe na základě univerzální podobnosti určitých prvků v sítích, ale to je už trochu hodně mimo můj obor). Takže stačí jen nějaký větší grant EU a pak můžeš konstatovat, jak moc sirien na fóru je nebo není :))
5.11.2008 23:07 - Sosáček
jinak, ted jsem mel skvelou moznost pozorovat tzv. Argonantuv jev na diskusnich forech o autech. Super vec, vazne.
5.11.2008 23:33 - sirien
Kterej že to je?
6.11.2008 08:35 - Argonantus
Hrngz:
A ten jev funguje...? Když založím diskusi, Argo do ní napíše nějakou kravinu?
6.11.2008 11:25 - Sosáček
"argonantovym efektem" myslim tohle:
argo píše:
Rozpad Neviditelného Psa byl docela poučná událost o tom, jak fungují internetové komunity. 1) Nejprve se místní osazenstvo začalo hádat, a štěpit se na dva mlhavě se rýsující tábory; mezi tím pobíhalo pár zoufalců, co to chtěli uklidňovat.
2) Fáze 2 začala[...] [zkraceno mnou]
pousta veci se pojmenovava po jejich objevitelich.
6.11.2008 11:37 - Sosáček
mozna bych tomu rikal spis "argonantuv jev" kdy to zni vic jak neco co argonantus objevil a ne jak neco co zpusobil. hm.
6.11.2008 13:50 - Argonantus
Aha, tak díky za vysvětlení. kdyby se to ještě rozpracovalo, těch šest stupňů odloučení bych vymyslel taky.
Přísně vzato, úplně bez viny jsem asi nebyl, protože jsem jeden z aktérů.
9.11.2008 18:32 - Ebon Hand
Tak jsem si na doporučení přečetl tuto diskuzi nyní v jednom tahu a věnoval tomu tři hodiny krásného nedělního odpoledne.
Jsem sám překvapen, jaká emotivní diskuze se z původně nevinného článku rozpoutala. Sám jsem jej pochopil jako postěžování si nad novým precedentem ve vývoji webové odnože RPG komunity.

Při souvislém čtení mě podavilo, jak sám sebe Fritzs znemožnil svým úvodním nástupem, pak přešel na střílení do všech směrů, pokusil se to zachránit převedením do osobní roviny útoků vůči Alnagovi a zkončil ve slepé uličce naprosto nesouvisejícího tématu.
Alnagu líbil se mi tvůj nádhled.
Siriene svým rozčilováním se a dětinským vřískáním nad svým banem si dost protiřečíš s tím, že tě to nezajímá. Myslím, že nedostatkem sebereflexe trpíš. Doufám, že se neznemožníš tím, že se provalí tvé alter ego na RPG F. O tom, že by si tam nebyl, zejména v diskuzi o tvém banu, nemám nejmenších pochyb, tvé ego ti to neumožňuje.

A teď ještě můj příspěvek k celému problému.
Na RPG F jsem dost dlouho a začil jsem lecos. Přes původní euforii webu CzechDnD, kde bylo forum jen jednou z podsekcí. Zde vyvstal problém, původně to byl web velmi demokratický, ale poté se Markus prohlásil za šéfa a stal se webem autokratickým s tím, že je poslední ze základajích členů Bammal, Merlin, Markus. Postupně oděšla z mého pohledu většina tvořivých lidí. Makus nesnese konkurenci a bohužel ani odpůrce. D20 stránky kolem Vannaxe, Alnaga a Rytíře (všechny tři znám osobně) je web postavený na původní vizi CzechDnD. Nejedná se o žádný truc podnik, ale o realizaci původní kocepce, kterou Markus zavrhnul. Jedná se primárně o web s publikovanými články a diskuze jsou sekundární. RPG F je nyní jen forum se všemi nectnostmi z toho pramenícími.

A nyní se dostáváme do finále, odpověď na Fritzsovu otázku zda by Alnag vedl RPG F lépe než Markus. Nechci říci jestli lépe, ale určitě jinak. Markus to je kontrola, výbuchy zápalu a občasné represe. Alnag je vlastní tvořivost a svoboda projevu. D20 se za tu dobu vyvíjí kontinuelně podle původního plánu ke spokojenosti všech jeho návštěvníků.
Ač má Markus mnoho předností, jeho manažerské schopnosti a asertivita pokulhávají, pod jeho vedením se rozpadlo CzechDnD tak, že někteří z vás ani neví, co to bylo. Další výkřik do tmy byl projekt CzechDnD reload, který totálně umřel a poslední, co z toho zůstalo je forum, původně jen podsekce CzechDnD, nyní prezentovaná jako RPG F. Z toho mi jasně vyplývá, že pod jeho rukama z toho zůstala jen okleštěná varianta původně ambiciózního projektu, jež se bohužel dále sebeničí starýma křivdama, jež jsou podsouvány jako úpně jinak, než jak původně vznikly.
9.11.2008 18:33 - Ebon Hand
To jsem já.
Měli by jste prodloužil interval, aby to uživatele neodlogovalo, během psaní příspěvku..
9.11.2008 22:11 - sirien
píše:
pod jeho vedením se rozpadlo CzechDnD tak, že někteří z vás ani neví, co to bylo
přes čtyři roky na RPG F, 7,500 příspěvků, svýho času i moderátor... a vim, že něco jako CzechDnD bylo, ale ne, nevim co to mělo bejt.
píše:
jež jsou podsouvány jako úpně jinak, než jak původně vznikly.
Tohodle jsem si všiml už dávno. Co mě spíš překvapuje je to, jak hrozně snadno lidi zapomenou, jak se věci děly
(jo, btw - alternick byl Galth, nepoužíval sem ho pro svoje ego, ale protože mě zajímalo pár věcí, ke kterejm sem si skrz něj šťournul. Od chvíle co jsem na ně dostal odpovědi sem ho nepoužil a vlastně jsem ani na RPG F nebyl... už to bude přes tejden, myslim.
A jinak k té mé "zainteresovanosti" - ono když se tu vede diskuse o mě, tak mi je takové protivné se do ní nezapojit, a když tu někdo napíše nějakou pitomost... no, nemyslim že bych reagoval jinak než v jinejch diskusích)
9.11.2008 22:54 - Lotrando
Ebon: zajímavý exkurz, dik
10.11.2008 14:31 - Ebon Hand
Číst diskuze celé najednou je velmi zajímavé! :-)
Siriene, já jsem se s tebou naučil diskutovat. Myslím, že by to mohl zvládnout kdokoliv, kdyby chtěl. A chápu, že máš potřebu reagovat někde, kde se o tobě diskutuje. Myslím, že bych jí měl taky, neumím zabouchnout dveře, jako to zvládli jiní zde.
10.11.2008 15:26 - Alnag
IMO číst dlouhé diskuse v kuse je část diskusního umění. Je v tom jednak ochota poznat téma než do něj člověk vpadne, určitá míra investice, která zaručuje, že to co potom napíšete bude mít přínos pro aktuální směr debaty, ale zpětně i pro vás a že snáz zapadnete. Bohužel spousta lidí nemá chuť nebo čas číst dlouhé diskuse a podle toho to vypadá. Nejzhůvěřilejší diskusní formou je potom chat.
10.11.2008 15:41 - Jerson
Ebone, tak to tě musíme pochválit, když sis to přečetl od začátku. Aelspoň máš hezky ucelený náhled. Sirienovo ego masíruješ tak jako tak, ať reaguješ na jeho "mě to vůbec nezajímá a nad tou diskusí se směju" nebo se zapojuješ do této debaty, jejíž přímým původcem je Alnag, ale hlavním tématem Sirien, takže si nevybereš - tak jako tak Sirienovo Ego už zasahuje k obežné dráje Jupitera (před rokem to bylo jen k Marsu :-)
10.11.2008 16:14 - Merlin
Tak to brzo dožene moje ego, které je někde ke konci naší sluneční soustavy...
10.11.2008 17:20 - Ebon Hand
Dohonilo už Voyager 1 v blízkosti Heliopauzy? :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.083840131759644 secREMOTE_IP: 3.140.198.173