Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
9.12.2008 20:34 - Fritzs
Lotrando: Když se tady chovám jako sosacek (teda, když demonstruju jak sosák jedná a jasně naznačím, že se jedná v podstatě o citaci), tak mě Alnag taky napíše varování... myslíš, že kdybych tady někomu vyhrožoval, tak mě bude jenom do nekonečna napomínat... taky nafasuju ban.
9.12.2008 20:36 - Conlai
Sosáček je opravdu zvláštní případ. Ještě před nedávnem doporučoval jako řešení osobních problémů s jiným člověkem začít chodit na kickbox a romlátit mu ciferník a teď prozměnu hýří (eh, hýřil) soudy o něčem z doslechu jako rozený pacifista.

Jen tak pro shrnutí, šlo o to, že aténský policista zastřelil chlapce házejícího zápalnou lahev na policejní auto. Eleshar, který si dovolil poznamenat, že by v takovém případě také střílel, si tím vysloužil (i z mého, relativně nezůčastněného, pohledu) dost nepříjemný osobní útok a nařčení z krvežíznivosti a touhy zabíjet, kterou se navíc chvástá na internetu. Dostalo mě na tom nejvíc to, jak "pacifistická" strana argumentu prskala a vykřikovala, zatímco "konformní" (Argonantus, Eleshar, Vallun) stoicky a trpělivě odpovídala...

Píšu v reakci na tohle:
Sirien píše:
Sosáček dostal ban za to že odsoudil Elesharův výrok podporující policejní zabíjení v Řecku. Eleshar který porušil pravidla RPG F a nejsem si jistý jak to je se zákony ČR když otevřeně podpořil neadekvátní násilí je očividně bez viny


Jestli dávat bany za extrémní projevy nedospělosti, to už je na jinou diskusi...
9.12.2008 20:45 - Alnag
Fritzs píše:
taky nafasuju ban.


K tomu bych jen dodal, že pokud tady někdo nafasuje ban, tak to bude napořád. Na výchovnou sílu banů nevěřím, pokud by tedy někdy došlo na bany (a já upřímně doufám, že nikoliv) pak jedině po vyslechnutí názoru všech stran (tedy něco ve stylu audi alterem partem).

To by nemělo být záminkou pro volné řádění ve zdejších diskusích. Opravdu bych apeloval na to, abyste se v nich chovali pokud ne dospěle, pak alespoň přiměřeně slušně. To jen pro vysvětlení mého přístupu k věci. Proto je pro mne laškování s bany (zvláště dočasnými) na RPGfóru vcelku nepochopitelná záležitost, ale zase uznávám, že mi do toho nic moc není...

EDIT: pro porovnání

Sosáček píše:
Tak tys byl vzdycky chudak.

Uz budes mit pristi rok odvahu jet na slezinu, nebo se bojis ze by te tam sikanoval mainstream?


Fritzs píše:
Voe ti asi rosekám tlamu, poď ven, BTW sem slyšel, že tě šikanovali žes byl asociál.


Řekl bych, že ta druhá verze je ještě navíc okořeněna vlastní invencí...
9.12.2008 21:20 - Lotrando
Fritz: bohužel v nesouvisející diskuzi, kdo to má všechno sledovat; teď je mi to jasnější a popravdě, je mi celkem jedno, za co přesně Sosáček dostal ban. Já s ním sice obvykle nesouhlasím, na druhou stranu mě zas až tak jeho reakce nepřekvapuje. Co mě překvapuje, je ten ban z ničeho nic, rozuměj, zas tak moc nevybočil.

btw, já vám v tom vlastně vůbec nerozumim. (a to myslim vážně)
9.12.2008 21:41 - Fritzs
Alnag: Že prej na RPGF nachodíš... teda, když tam nechodíš, tak bys měl pročíst onu diskuzi pořádně, já sem vlastněš jenom zkompiloval Sosakovy projevy.
9.12.2008 21:49 - Argonantus
Hm, Argonantův efekt v akci.
Pravdu měl Eleshar (pokud si přečtete tu přiblblou debatu, je to zřejmé) - a Sosáček neměl dostat ban.
A tak furt dokola. Jak malí.
9.12.2008 21:51 - Alnag
Fritzs píše:
Že prej na RPGF nachodíš...


Říkal kdo? Už jsem to psal jednou a klidně to zopakuji. Rozhodl jsem se na RPGfórum nepsat. Kdybych ho četl, lákalo by mne to, tam psát a proto ho raději ani nečtu. Nicméně v některých případech dělám výjimku. Např. v tomto.
10.12.2008 00:37 - sirien
Fritzs: lol. Tak zaprvé Sos nevyhrožoval fyzickým násilím. Popravdě mám tak trochu pochyby i o tom chápat to co napsal jako výhružku, spíš mi to přijde jako rejpnutí. Když k tomu přidám to že to psal Sos kterýho všichni známe, tak mám takřka jistotu že to bylo jen rejpnutí

NAOPAK - Eleshar se otevřeně přihlásil k zabíjení teenagerů, schválil ho, a to navíc na základě docela diskutabilní informace o zápalné láhvi (znám pár jiných variant). Tak nebo tak - zápalná láhev není smrtící útok, a reagovat na to zastřelením, zvlášť někoho komu je patnáct, mi přijde zatraceně neadekvátní. Schvalovat takové jednání mi přijde jako podpora extremismu, která JE nezákonná.

Sosáčkova reakce byla ostrá, ano, nicméně původní příspěvek shledávám ostřejší.


Co se tvého chování tady týče, tak jde hlavně o to že vnímáš RPG F a d20 jako nějaké protikladné strany nějaké války a když sem já flameoval (ne Sosáček, reagoval si paralelně se mnou) na RPG F tak si Ty chodil po d20 a dělal si tu bordel, dost to působilo dojmem "tak jim tam ukážu jak se jeden z nich chová u nás". To že to je hloupý samo o sobě je věc jedna, to že se tu bezdůvodně chováš jak učebnicovej příklad trolla je věc druhá - já ani Sos sme na RPG F netrollovali (ač si to PK nejspíš myslí podle toho co psal) a nedivim se, že Ti Alnag pošle varování. SPAMerský IP tu taky dostávaj bany jako úplně všude jinde na aspoň trochu spravovanejch stránkách

Boubaque: Blbost, to co píšeš je spíš výmluva na politickou korektonost. Sosáčkův post je jasně k tématu - očividně říká že reakci považuje za neadekvátní a že schvalování takové reakce považuje za ubohé, a v obojím s ním naprosto souhlasím.

Mám takovej dojem že se v tom banování začínáte trochu moc vyžívat. Kdo další že mě hájil před banem a mám mu tu chystat uvítání? ilgir? Quentin?



Jinak si prosím povšimněte skutečnosti, že M opět dal ban v návaznosti na diskusi, které se neúčastnil, nejspíš bez toho, aby se informoval (jak maYda nevěděla proč nejsem na RPG F byl fakt přinejmenším vtip týdne), jen protože se na něco mrknul a zrovna mu nějak hráblo že bude nějak vychovávat uživatele (mimochodem opět jednoho z nejaktivnějších lidí Fóra, může mi někdo říct, jak moc že se po mém odchodu oživili diskuse a o kolik víc slibovaných prý odrazovaných nováčků že začalo chodit? Už to je přecijen asi měsíc...) - docela by mě zajímalo jestli to probíral s Elesharem nebo jestli se Sose zeptal proč napsal co napsal, z osobní(ch) zkušenosti(í) mám za to že ne.
Jinak opět jde o ban udělený v návaznosti na to co se děje v Rozličném pokecu, člověku, který toho o RPG ví docela hodně, má nahráno a má k nim co říct
10.12.2008 09:48 - Quentin
Píše:
Jinak si prosím povšimněte skutečnosti, že M opět dal ban v návaznosti na diskusi, které se neúčastnil, nejspíš bez toho, aby se informoval (jak maYda nevěděla proč nejsem na RPG F byl fakt přinejmenším vtip týdne)

Zrovna tady bych veril, ze se toho banu dozadoval eleshar. Sosova poznamka znela dost trefne a to zaboli :)

Píše:
Mám takovej dojem že se v tom banování začínáte trochu moc vyžívat. Kdo další že mě hájil před banem a mám mu tu chystat uvítání? ilgir? Quentin?

5 z prvnich dvaceti temat v "o hrani obecne" je ode mne. Kdybych byl admin, tak se teda nebanuju (pokud bych chtel mit web o rpg)
10.12.2008 10:24 - Argonantus

sirien píše:
Popravdě mám tak trochu pochyby i o tom chápat to co napsal jako výhružku, spíš mi to přijde jako rejpnutí. Když k tomu přidám to že to psal Sos kterýho všichni známe, tak mám takřka jistotu že to bylo jen rejpnutí


No, Sosáček promluvil o revoluci, o seznamech, které si na to dělá; zkrátka, jakoby sám Lenin vstal z mrtvých. Bylo vidět, že blbne, a čeká, až se s ním někdo pohádá. Zkoušel to na kdekoho, Eleshar mu odpověděl věcně (vysvětlil mu, že píše příšerné blbosti), a Sosáček dál hrotil osobně (jakože se Eleshar bojí jet na Slezinu a tak). Než jsem stačil napsat, že se taky bojím na Slezinu, tak Sosáčka zabanovali.
To je asi tak celé to drama.

Sirien píše:
Eleshar se otevřeně přihlásil k zabíjení teenagerů, schválil ho


Teď zase pro změnu blbneš ty. Eleshar nic takového neschválil.
Navíc s tím začal Sosáček, ne Eleshar.
Eleshar prostě jen šel okolo; s tím banem nesouvisí naprosto nijak.

Píše:
nedivim se, že Ti Alnag pošle varování.


A posšle? To by mne zajímalo.

Píše:
Sosáčkův post je jasně k tématu


K tématu v Rozličném v pravém smyslu, které si Sosáček sám vymyslel. To téma se týkalo konfliktu v Řecku. Souvislost s tím, že se Eleshar bojí na Slezinu je zřejmá jen tobě.

Píše:
Mám takovej dojem že se v tom banování začínáte trochu moc vyžívat.


Prečo ten plurál?
10.12.2008 10:28 - Alnag
Argo píše:
A pošle? To by mne zajímalo.


Sám se můžeš podívat:

Jak se chovat v diskusích píše:
Jediné, co netolerujeme, jsou urážky a vulgarity jakéhokoliv druhu. (Zdroj.)


V kontextu zdejších pravidel a netikety bych tě Fritzsi prosil, abys poněkud zmírnil svůj slovník.

EDIT: Teď jsem pochopil, že to asi měla být citace. V takovém případě to prosím nějak lépe vyznačit. Pokud se o citaci skutečně jedná.

(Z této diskuse)
10.12.2008 10:34 - Argonantus
Jinak pokud to někdo chce ex post soudcovat, nechť si to přečte pěkně celé; začíná to na str 290 nahoře

http://rpgforum.cz/viewtopic.php?t=2182&postdays=0&postorder=asc&start=4350
10.12.2008 11:01 - boubaque
Sirien: Dodej si do mého příspěvku před zvýrazněné slovo "jen" ještě "dokonce". Aby bylo jasné, že jsem chtěl říct, že Sosáček se ani neobtěžoval tvářit se, že to není osobní útok.
A pokud znamená politická korektnost to, že se lidi nebudou v diskusi urážet a vyhrožovat si násilím (ať už to myslí vážně nebo ne), pak jsem pro politickou korektnost.

Quentin: Tebe ani ilgira není důvod banovat, nevšiml jsem si, že by se někdo z vás choval nějak nepatřičně a dával k banu důvod.
10.12.2008 11:03 - Horacio
...tak tady máme nový žánr - rpg-komunitní bulvár. elleshar se sosáčkem už spolu nikdy nevstoupí na molo :-)

Argonantus: co chceš na tomhle soudcovat? kdyby se za tohle za starých časů na rpgf banovalo, tak tam nezbyl lautr nikdo.
10.12.2008 11:10 - Argonantus
Horacio:

Já nic; já už jsem vše podstatné řekl. Jen mi šlo o to, že Sirien to celé pojal tak nějak od prostředka.

Jinak já nevylučuji, že Sosáček a Eleshar spolu na molo vstoupí... a jejich ohnivé zraky se protnou...

Celé by to byla úplná kravina, kdyby to nevedlo k docela protivným důsledkům pro všechny okolo. Což je asi důvod, proč o tom furt žvaníme.
10.12.2008 11:18 - Horacio
Teď jsem si to představil - ty ohnivý zraky na mole. A vyhrkly mi slzy.
10.12.2008 11:22 - Jerson
Tady to říct můžu - když střílet lidi, tak dobře volit koho hned a koho za chvíli. V některých případech znamená "dobrá volba" i hod kostkou.
10.12.2008 11:36 - Conlai
Jo jo, staré časy (zatlačuje slzu)...

Sosáčka a Eleshara si na molu dokážu představit velmi dobře: Walk Off!
10.12.2008 14:02 - sirien
Píše:
5 z prvnich dvaceti temat v "o hrani obecne" je ode mne. Kdybych byl admin, tak se teda nebanuju (pokud bych chtel mit web o rpg)

M nechce mít web o RPG. M chce mít web kde si budou chatovat lidi co hrajou RPG, sám to řikal, pokud si vzpomeneš ;) . Kromě toho to co člověk ví a řiká o RPG je pro ban irelevantní - to řikal taky ;) . Nebuď si moc jistý... Tebe tu ale vítat nebudu, stejně tu si jak doma :)

Argo píše:
Prečo ten plurál?

Protože to je přece společné rozhodnutí MOD týmu, ne? Přece by M nerozhodoval sám, nejdřív napíše lidem co o tom nic nevědí aby mu to schválili :) (Vlasák... i když ten se o Sosově banu dozvěděl až ode mě, takže to asi tentokrát s tou demokracií nebude tak žhaví. Jupí! Sem důležitej, můj ban si pro jistotu nechával podepsat od všech, u jiných to nepotřebuje, to potěší (: )

Argo píše:
Teď zase pro změnu blbneš ty. Eleshar nic takového neschválil.

Eleshar píše:
Pokud jsem postřehl, tak zastřelili jednoho 15letého kluka, když chtěl hodit po poliejním autě zápalnou láhev... Taky bych ho zastřelil.

tohle je pro mě jasné schválení a podpora, promiň. A stejně tak poznamenávám že ta zápalná láhev kterou chtěl údajně hodit je stále jen jedna verze příběhu, o to víc je pro mě Elesharův výrok nepřípustný.

Jinak od str 290 jsem to už četl. Nebejt okolo toho ban tak bez zájmu projdu kolem, viděl jsem na RPG F mnohem krvavější záležitosti který odezněli a všichni byli zase ok. Tohle banování je inkviziční zařezávání každýho bez jasné svatozáře, zachvíli se bude muset odůvodňovat i jednoduché klení aby za něj nebyla výstraha.

Boubaque píše:
Sirien: Dodej si do mého příspěvku před zvýrazněné slovo "jen" ještě "dokonce". Aby bylo jasné, že jsem chtěl říct, že Sosáček se ani neobtěžoval tvářit se, že to není osobní útok.

SUPER!!! Tím se opět dostáváme ke starému a již několikrát u banů zmíněnému paradoxu:
Nemůžu Ti říct, že seš idiot.
ALE - můžu Ti říct že seš idiot, pokud to řeknu způsobem který ostatní nepochopí.

Takže můžu urážet jak je libo a bezohledně se opírat do čehokoliv, jenom nesmím v postu použít slovíčko "idiot", jen ho musim nějak pěkně opsat. Sakra... to ste fakt fórum na vyjadřovací úrovni, každej kdo u vás chce urážet musí ovládat rétoriku a mít sklony k neupřímnému pokrytectví. Super, ať žije politická korektnost.
10.12.2008 14:52 - Lotrando
Sirien: myslím, že ty nesmíš, u tebe by to každej pochopil :)

(sry, to nebylo k věci, jen mě to napadlo:) )

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09058690071106 secREMOTE_IP: 3.140.185.170