Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
11.12.2008 12:13 - Fritzs
Sirien: Ano máš pravdu, neznám tě a nemám potřebu se do tebe nevážet sofistikovaně... ta námaha mi za to nestojí...

BTW: To je opravdu poprvé, co mě někdo označil za primitivního týpka, za nevyrovnaného agresivního kokota mě lidi označují celkem často a nevadí mě to )proč by mi měla vadit mě samotnému zjevná pravda), ale za primitiva sem označené snad poprvé... děkuji.
11.12.2008 12:16 - Sosáček
Nejsem si úplně jistý, jestli ti rozumím, fritzsi.

EDIT: snažíš se nějak říct, že jsem se jednoho dne programově rozhodl "tak, a dneska budu urážet eleshara dokud se nezhroutí nebo nedostanu ban" nebo tak?
11.12.2008 12:43 - Lotrando
Jerson, + spol: nezapomeňte na jedno, já totiž neobhajuju policajty, ani je neodsuzuju; já především říkám, že komentovat smrt mladého člověka slovy, "ty toho naděláš, to se děje pořád", je velmi divné a v podstatě ani nevěřím, že to myslíte vážně. My se nebavíme o nějakém bezejmeném černoouškovi tvořím statistiku zemřelých na choleru, my se bavíme o konkrétním člověku a já mám prostě problém s tím ho označit číslem, zapomenout a hodit to za hlavu. V tom vidím ten problém, že v rámci intelektuální přestřelky pohrdáte cenou lidského života a obhajujete něco, co prostě obhájit nejde. Můžete mě uhádat, ukřičet apod., ale pravdu prostě nemáte, toho kluka už nikdo nevzkřísí a v důsledku selhání toho policisty jsou další zranění a možná další mrtví.

EDIT: Sosáčku! Tohle oni tvrdí od začátku! Probuď se :)
11.12.2008 12:55 - Fritzs
Lotrando: Zapalování cizích aut a rabování ve jménu čehokoliv asi obhájit jde. A IMHO většina z těch demonstrantů tam nejde z nějakých vyšších cílů, ale prostě proto, že můžou někomu zapálit auto, vyrabovat někomu obchod a házet dlažební kostky na cops da pigs. To jesi byl zásdah toho policajta adekvátní, nebo ne si nedovolím posuzovat, neznám všechny okolnosti.

Tendle případ IMHO dokonale demonstruje Stalinovo tvrzení, že zmeře li jeden člověk, je to tragédie, zemřou li miliony lidí, je to statistika.

A BTW: Sosák mohl svůj nesouhlas s Elešarem řešit velmi snadno i jinak než osobním útokem, nicméně Sosák se rozhodl to řešit ve vlčím stylu, což pochopitelně vedlo k banu. Koneckonců, když deš do zoo, tak sou vlci umístěni v bezpečně zaizolovaném výběhu a to z dobrého důvodu (mají tendenci napadat lidi, ovce a jiná domácí zvířata), takže ten ban mohl čekat.
11.12.2008 12:58 - Lotrando
Fritzs: beru to jako konstatování, nevidím v tom rozpor, ale ani žádný závěr. btw, vlci se člověka bojí :), jako většina divokých zvířat co není dostatečně velká.
11.12.2008 12:58 - boubaque
Siriene, nikdo kromě tebe tady snad nepsal o tom, že by Eleshar něco nahlásil nebo se dožadoval banu. Žádný nahlášený příspěvek na Fóru za poslední dobu není a ani na mail mi nepřišlo žádné upozornění.
Jediné, co nacházím, je Elesharův příspěvek v diskusi: "Sosáčku, zacházíš daleko." A ten mi zas tak ukřivděný a ubohý nepřijde.

Nauč se, prosím, že když ti tvoje hypotézy nikdo vehementně nevyvrací, že ještě proto nemusejí být pravdivé.
11.12.2008 13:00 - Jerson
Lotrando, odpovím soukromně.
11.12.2008 13:00 - Bajo
2 Sosacek: Muzes mi prosim vysvetlit, proc jsi Eleshara urazel timto zpusobem, jestli to vubec za urazeni povazujes a zda ti to prijde korektni? Doted to vubec nechapu.

edit: klidne jako soukromou zpravu, mail, nebo pres icq
11.12.2008 13:56 - Sosáček
fritzs: je chovat se k nekomu stejne jako se on chova ke mne vlci?

on a side note, takze ty si nedovolis rozhodovat jestli neco bylo nebo nebylo adekvatni protoze neznas okolnosti, ale dovolis si rozhodovat ze lidi kteri demonstruji to delaji jen z touhy po nasili prestoze (nebo protoze?) neznas okolnosti.

nedava moc smysl z mista kde stojim.
11.12.2008 14:10 - Bajo
Sosi píše:
on a side note, takze ty si nedovolis rozhodovat jestli neco bylo nebo nebylo adekvatni protoze neznas okolnosti, ale dovolis si rozhodovat ze lidi kteri demonstruji to delaji jen z touhy po nasili prestoze (nebo protoze?) neznas okolnosti.


Fiitzs píše:

Lotrando: Zapalování cizích aut a rabování ve jménu čehokoliv asi obhájit jde. A IMHO většina z těch demonstrantů tam nejde z nějakých vyšších cílů, ale prostě proto, že můžou někomu zapálit auto, vyrabovat někomu obchod a házet dlažební kostky na cops da pigs.


Sosi píše:
ostatne, diskuse na tema jestli ma smysl vubec resit nejaka pravidla a zakony, kdyz vim ze jak ti co je navrhuji, tak ti co je prosazuji jsou zkorumpovani, neschopni, neferovi a nezodpovedni by mohla byt zajimava. a pri tom co se v evrope deje ani ne zbytecne teoreticka, hm.
11.12.2008 14:11 - Fritzs
Sosacek: Hmm, já mám pocit,ž es ho ty napadl první, ale envím, co mezi váma dvěma je IRL.

Na základě toho, co sem zatím vypozorovaů, to tak vypadá. Koneckonců, kdyby tam šli se vznešenými pohnutkami, tak asi nebudou zapalovat auta a rozbíjet výlohy.
11.12.2008 14:22 - Sosáček
qual: te citaci moc nerozumim, jinak viz odpoved fritzsovi. ale zalezi na tom, co odpovim? stejne jste bezchybni moderatori co se nikdy nepletou, a at napisu uplne cokoli, nic se nezmeni, ne?
11.12.2008 14:26 - Fritzs
Sosacek: Ano, sme dokonalí vyslanci mimozemským vládců lidstava z dimenze X a díky tomu pochopitelně všechno víme a neplánujeme na tom nic měnit.
11.12.2008 14:47 - Bajo
2 Sosacek: Sosacku, ja se snazim bavit ruzumne. Prosim te o totez. Argumenty typu "stejne jste nejchytrejsi a vsechno vite" je k nicem. Chtel jsem vedet tvuj nazor, proto jsem se zeptal (kdyby me tvuj nazor nezajimal, tak bych se neptal). Bud mi ho reknes a nebo ne. Pokud jsi presvedceny o tom co jsi naspal, tak ok. Tvuj nazor ti asi nevyvratim a ani by to nemelo smysl. Pokud se k me otazce chces vyjadrit, tak se prosim vyjadri.

Ty citace jsem daval jen k porovnani vasich nazoru a pristupu k diskuzi (oba dva generalizujete: Fritzs demonstaranty, ty zakonodarce a policajty)
11.12.2008 16:12 - sirien
Fritzs: Není zač. Mimocodem sem si nevšiml že bys kdy kohokoliv urazil sofistikovaně, ale možná že ti za to jen nikdo nestál...

Lotrando: Em... v tomhle s Tebou nesouhlasím. Ten mrtvej typ JE jen další mrtvola z mnoha, když to řeknu zcela cynicky. Kolik teenagerů sejme denně auto v NY? Nebo jen v ČR?
To že si z něj pár skupin udělalo symbol je věc druhá.
Přesto že je ten typ stále jen další položkou na seznamu, STEJNĚ se nedomnívám že by v západní kultuře mělo být přípustné střílet do teenagerů.

Fritzs píše:
Sosák mohl svůj nesouhlas s Elešarem řešit velmi snadno i jinak než osobním útokem, nicméně Sosák se rozhodl to řešit ve vlčím stylu, což pochopitelně vedlo k banu.

Zrovna od tebe mi tohle prohlášení fakt sedí. Vzhledem k tvému chování tady a jeho důvodům to je dobrá esence pokrytectví, zameť si nejdřív u sebe (nejsi mimochodem i moderátor na RPG F? To mě teď jen tak napadlo)

boubaque: No, pokud skutečně rozdáváte na Fóru bany naplno za to, na co si postižený ani nestěžuje (nevím jak Eleshar, ale maYda ani nevěděla že sem ban dostal, takže si asi moc nestěžovala) tak mi to přijde jako ještě enormější stupidita a dobře inkviziční přístup... tak nějak jsem doufal že aspoň jednáte na základě nějaké žádosti někoho komu něco vadilo a ne že samosoudcovsky rozhodujete za jiné co jim vadí nebo vadit má.
Zajímalo by mě co si Eleshar myslí o Sosáčkově banu. Vyjádřil se k tomu někde?

Sos píše:
fritzs: je chovat se k nekomu stejne jako se on chova ke mne vlci?

Sosi, probohy... Kdyť Markus ani neví co se na jeho vlastnim fóru děje!!! S mým banem Ti poslal PMku o tom že se se mnou nemáš hádat v diskusi za kterou mi dal ban - a ve které ses se mnou vůbec nehádal, prostě si jen všim že tam přispíváš, vůbec tu diskusi nečet.
Ostatní moderátoři na tom nejsou o moc líp.
Vlasák je podepsanej pod mym banem, přitom kdys ho na RPG F viděl naposledy? A ostatní moderátoři? Vsadim se že když sem za svůj post maYdě dostal ban, tak většina moderátorů co se pod to podepsala ani netušila proč jsem to napsal (mě se minimálně nikdo neptal) ani jaký je kontext toho co jsem maYdě napsal z minulých diskusí kde jsme se potkali.
Stejně tak se vsadím že když se teď moderátorů zeptáš, jak se Eleshar chová v diskusích, tak ani jeden z nich nebude tušit, jak ostře občas on sám v některých těch diskusích vystupuje - drtivou většinu moderátorů jsem v těch diskusích v Rozličnym nikdy neviděl.

Fritszs: on a side note: To že neplánujete (M neplánuje) měnit nic na vaší nepochybně dokonalé doktrýně vedení RPG F je důvod proč RPG F stojí poslední dva roky dost zanic a lidi co RPG rozumněj z něj za tu dobu dost masově odešli.
11.12.2008 18:48 - Sosáček
quale, nepripada ti, ze trochu michas jabka s hruskama, kdyz porovnavas muj navrh na teoretickou diskusi na tema ktere zavedl uz konfucius s tim co tady hlasil fritz?
11.12.2008 18:52 - Argonantus
Fascinuje mne, jak má plno lidí hotový názor na případ, který se odehrál tisíc kilometrů od nich, a který znáte z televize a internetu (nebo se mýlím? Je to někdo, kdo něco opravdu ví?)

Sosáček reagoval na svoji představu situace (policajt zastřelil dítě, protože je zlý, zlý, zlý) Eleshar vyslal svoji představu (policajt se brání magorovi, který přímo na něj metá molotovy), te´d vylezla verze s odraženou střelou, a tak dále.
Podobné případy bývají velice složité, má smysl vycházet jen z přesně zjištěného stavu věcí, a výsledky se velmi liší (nutná obrana - klasika všech složitých případů).
Dělat závěry na dálku se mezi profíky považuje za těžkou partyzánštinu; asi jako moudra ke konkrétní operaci od cizího doktora, který u toho nebyl a neměl možnost to studovat.
Případ sám mne vůbec nezajímá a nerozumím mu, protože nemám žádné informace (a to se podobnými věcmi živím).

Takže upozorňuji, že jsem čistě analyzoval průběh jedné debaty, která proběhla na RPGF a jejíž výsledek je Sosáčkův ban.
Můj závěr je, že vinit z toho Eleshara je naprostý nesmysl.
Sosáček, mimochodem, nedostal ban kvůli názorům na ten řecký případ, ba nani za revoluci, ale za osobní napadení Eleshara, které absolutně s debatou nesouviselo. Takže dumat nad řeckou kauzou je zcela mimo.

Další můj soukromý závěr je, že ban je nesmysl a ničemu nepomohl. Což už nesouvisí ani s Elesharem, ani se Sosáčkem a tím méně se Sirienem.
Amen. Brambora s vámi.
11.12.2008 19:07 - andtom
Argonantus: Značně OT a aniž bych zpochybňoval jádro toho cos napsal nedá mi nezeptat se, jak pak jako milovník vzdálenější historie usuzuješ o různých historických událostech, odehrály se třeba 1000 let nazpátek, to také dost dobře poctivě nejde ... A nedá mi trpce podotknout, že o tom je vlastně i mýdlová bublina demokracie - lidé "rozhodují" o věcech, o kterých nemají zpravidla vlastně ani páru, nemají relevantní informace. Takže jak si to vychováváme, tak to pak máme, lidé s razancí gaučového fotbalového trenéra v pohodě zaujmou radikální proti sobě stojící postoje k věci, o které mají zprostředkované a neúplné informace přesně jako tady teď o tom Řecku.
11.12.2008 19:33 - sirien
Argo: Můj problém je v tom, že ani Elesharova verse "policajt se brání magorovi, který přímo na něj metá molotovy" pro mě není v naší společnosti omluvou pro zastřelení teenagera policistou. To že obhajoval tuhle versi je pro mě stejnej bullshit jako jakákoliv jiná varianta "policista zastřelil teenagera" snad s vyjímkou situace ve které by ten teenager sám na policistu vytáhl střelnou zbraň. Což není obsahem žádné z kolujících versí.
11.12.2008 19:59 - Fritzs
Abych to zhrnul, podle vás:

Sosák měl právo hnusný způsobem osobně napadnout Elešara, jelikož Elešar zastával zlý, špatný názor.

Něco na tom smrdí starou, mrtvou rybou, pánové...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.084963798522949 secREMOTE_IP: 18.217.228.35