Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
16.12.2008 13:23 - SEBastian_Chum
jo souhlas URNA jsou stroje, ale buďme rádi aspoň za ně... jako když jsem zažil na vlastní kůži (paintball kam jednoho urňáka dotáhl jeho kamarád) jejich doktrínu krycí palby a nátlakového pohybu budovou tak bych nechtěl bejt někdo po kom jdou:-)

no v Americe to teď vyřešili jednoznačně - učej policajty a bezpečáky střílet do trupu, do oblasti pánve.
1) okamžitě to zastaví i s menší ráží
2) pánev se hejbe z celýho těla nejpomaleji a nejlíp se trefuje
3) nemusíš tolik mířit, nemusíš vytahovat zbraň až k rameni
4) cíl je většinou paralyzovanej a když ne tak má pánev takovou nepěknou vlastnost že se chová jako nádoba ve které je podtlak a nasaje do sebe krev z těla, takže do půl minuty je většinou zasaženej člověk v bezvědomí a bez ošetření má do patnácti minut z mozku suchou houbu




16.12.2008 13:31 - Fritzs
Sosacek píše:
na rpgf zavedli ignore list. ale nejde do nej pridat moderatory. asi maji hodnotnejsi nazory.


Třeba je to z toho důvodu, aby mohli moderovat...?

Sosacek píše:
ano. jako normalni uzivatel neuvidis ze si te nekdo dal jako nepritele (treba mne. ne, delam si srandu...


Třeba theRPGsite to nedělá... podobně jako desítky dalších... je to tecvhnická záležitost, můžeš to navrhnout a pokud se ti bude chtít takovou fci implementovat (doufám, že používám správné výraz) podpořím tě v tom, bohužel ovšem nevidím phpbb do střev natolik, abych to mohl udělat sám...
16.12.2008 13:35 - Jerson
Siriene, vzpomínám si moc dobře, jak lidé vřískají "Nějací hajzlové mi rabovali krám, přijeli tam policajti a ne aby něco udělali, ale dřepí v autě, tak sem za nima šel a voni že prej musí zavolat posily. Na co je platíme?"

Vcelku pravidelně.

Taser je dobrá věc do deseti metrů a máš jednu ránu. Jestli hcceš vidět, na jak celkou vzdálenost po tobě hodí pět lidí kamenem, můžeme to otestovat v praxi.

"Vysolit zásobník" je manipulativní argument, zařazení si jistě najdeš sám - zprávy mluví o třech výstřelech, mířených nebo nemířených. Ptal jsem se na to, zda se tu někdo zajímá o vyšetřování celého případu - máš k tomu další podrobnosti nebo ne?

Tu střelbu do nohou si někdy vyzkoušíme na airsoftu, jo? Ale abys měl představu jak moc se na tvém výcviku projeví stres, tak já si vezmu opravdové kameny a když neuhneš, bude to na odvoz do nemocnice.

Poskytnout dotyčnému pomoc - když je kolem něj pět dalších, co se chtějí prát a co začnou být fakt nebezpeční, když jednoho z nich postřelíš. To máš střelit do každého z nich a pak volat doktory?

Znovu říkám - člověk, který po příjezdu policie nezahodí zbraň má prostě smůlu. člověk, který se z vlastní vůle motá v rabujícím davu má taky smůlu, a je jedno kolik mu je let.

I když si myslíš, že všichni policajti jsou debilové a střílí na potkání, aktivním odporem si jen zaděláváš na malér.

Btw. čekat na posily taky není ten nejlepší nápad, protože někdy násilnosti přerostou ve velký konflikt příliš rychle - a zase to odnesou policajti, kteří "nezasáhli včas".

Prostě po akci je každý generál a každý ví, co se mělo dělat a jak je to snadné. Chtěl bych vidět, jak jsou na takovou situaci policisté vycvičeni, protože takový výcvik taky něco stojí. I v Řecku.

(A vůbec, co se do toho zase motám :-(
16.12.2008 13:41 - Horacio
Jerson: ještě, že nejsi polda...asi bys byl brzo hvězdou ve zprávách.
16.12.2008 13:48 - SEBastian_Chum
netušíte někdo jak efektivní může bejt věc co se jí říká dazzler? na netu jsem zatim nic moc pořádnýho nevyhrabal.

má to bejt cílenej zvuk, oslepující laser, silný světlo a tušim snad že i mikrovlny a gumový projektily?! všechno najednou...
16.12.2008 15:02 - Jerson
Horacio, kdybych byl polda, tak budu mluvit jinak - asi ve smyslu "tak si to pojď zkusit sám chytráku, než něco začneš mektat od stolu", čímž se teď neobracím na tebe.

Jen si vzpomínám, jak vyčítali mrtvému policajtovi, kterého bodnul jeden magor v metru nožem na tyči, že neuměl lépe střílet. Ten polda na to zemřel.

Takže bych řekl, že policajti se u půlky lidí tak jako tak nezavděčí a ať udělají cokoliv, vždycky to bude pro tuhle skupinu špatné.

Sebe, o téhle zbrani jsem nic neslyšel ani nečetl, asi to bude nějaká extra novinka.
16.12.2008 15:16 - sirien
SEB: Hm. V Americe je to ale taky trochu o něčem jinym, tamnější kultura agresivity je rozvinutá jak málokde.

Jerson: No Ty máš k manipulativnosti argumentů fakt co řikat - zaprvé nemám žádnej výcvik se střelnou zbraní, v ruce jsem jí měl dvakrát a je to už sakra dlouho, airsoft sem hrál asi třikrát vživotě, z toho na Dálavě to bylo nejvíc, takže skutečně odvozovat od toho že po mě budeš házet kameny a já se Tě budu snažit trefit airsoftkou, to je hodně validní srovnání s pozicí trénovaného policisty.

Tři vystřelený rány mi přijdou docela hodně, popravdě řečeno víc než jedna mi už přijde jako vražda, vezmu-li v úvahu že už jedna kulka dokáže útočníka docela dobře zastavit, a i když mine tak aspoň zastrašit...

Píše:
- člověk, který po příjezdu policie nezahodí zbraň má prostě smůlu. člověk, který se z vlastní vůle motá v rabujícím davu má taky smůlu, a je jedno kolik mu je let.

To jsou dost k fašismu vedoucí názory, protože na jejich základě by Řecko teď mělo vzít armádu, poslat jí do ulic a prostě postřílet všechno co se hejbe.
Existuje docela dobrej důvod, proč policie má tak svázanou pozici oproti násilníkům, a to je právě to aby zůstávala policií, tedy jednotkou která pomáhá spravovat společnsot, a nikoliv aby se změnila v milice, které společnost tlačí do jednotného stáda a odrovnávají každého kdo vyčnívá, jako tomu bylo za komunismu, fašismu atd.
16.12.2008 15:34 - Jerson
Píše:
to je hodně validní srovnání s pozicí trénovaného policisty.

Víš co? Dej řeč s nějakým policistou, ten ti některé věci bude umět vysvětlit mnohem lépe než já. Mě prostě jen přijde, že to vidíš strašně jednoduše právě proto, že jsi v podobné situaci nebyl a tak se ti dobře hodnotí. Já jsem v ní taky nebyl, a než budu rozhodovat co bylo dobře a co ne, počkám až se k tomu vyjádří tamní soud.

Jen bych si tě dovoliv upozornit, že počátky fašismu se také projevují pouličním násilím a rabováním za nečinnosti policie (nebo neschopnosti zasáhnout), takže si nevybereš a podle těchto argumentů máme k podobným diktaturám nakročeno jednou nohou neustále, ať děláme co děláme.

K té jednoduchosti střelby tedy jinak - já z airsoftky střílet umím a terč zasahuju bez většího míření, což nemění nic na faktu, že když dojde na "ostrý" boj, nejsem schopen třemi ranami trefit člověka pět metrů daleko, který se nekryje.
A podle drtivé většiny střeleckých pouček jedna rána rozhodně nestačí, střílí se minimálně po dvou a podle dlouhodobých výzkumů má jeden výstřel z pistole ráže 9 mm šanci 50 nebo 60%, že útočníka odvrátí od dalšího úmyslu útočit, a to v případě, že se trefí. Z tohoto pohledu mi tři výstřely přijdou jako minimum, pokud bylo úmyslem toho kluka skutečně zastavit.

Další věc je, že kluk mohl držet kámen, někdo poblíž mohl držet zapálenou flašku a policista si mohl vidět, že ten kluk drží flašku. Nevím, jak vypadá policejní výcvik na podobné situace, ale vojáci, kteří rozpoznávání nebezpečí cvičí jakohlavní náplň své činnosti své kvality stejně ukážou až v prvním ostrém střetu, do té doby je to pořád jen výcvik - opět cituju oficiální příručku.

A pokud jde o nasazení armády - občas k tomu skutečně dochází, protože policejních jednotek žádný stát nemá dost na to, aby dokázal zabránit opravdu velkým pouličním nepokojům, protože moc jiných možností než vytvářet lokální přesilu nemá - když nechce používat zbraně. Jenže přílišné zvyšování počtu policistů, zejména speciálně trénovaných pro zasahování proti demonstrantům je opět drahé a vede k projevům o policejním státu a jiným podobným.

Nakonec - nikdo se nezajímá, v kolika situacích tento nebo jiný policista situaci zvládl. Všechny zajímá jen když to někdo někdy podělá. Je to jako když v RPG můžeš házet skvěle kolikrát chceš, ale pak jednou padne kritical. V tomto případě je to horší, protože jde o reálný svět a reálný život dvou lidí, plus lidí okolo nich, plus dalších stovek a tisíců, kteří jsou tím ovlivněni.

Nerad bych říkal, že ten kluk byl v dané situaci ten špatný, i když osobně nemám pro násilné demonstranty žádného zastání. Ale rozhodně nebudu souhlasit s tím, že ten špatný byl policajt, a tozhodovat to z kanceláře dva tisíce kilometrů daleko.
16.12.2008 15:44 - andtom
Sirien: Ehm, komunizmem a fašizmem bych operoval opatrně ... dostaly se k moci právě proto, že se jim nekladl účinný odpor. Humanistické hledisko tedy bylo a je velmi vznešené, jen se občas o mnoho řádů víc obětí prodraží ...

Edit: Jerson mě předběhl. To je tím, že máme některé společné historické zájmy ;)
16.12.2008 16:25 - typek_co_nevi_heslo_
Tak jako, ty poulicni nepokoje z neceho vychazi. Ja vim ze se nekterym lidem hodi prohlasovat jak za vsechno mohou ti zli zli zli anarchiste (protoze jsou levicovi, a tak, cert vem demokracii) co bezduvodne rabuji vsechno kolem, ale ... v realu da docela praci vyburcovat lidi aby zacali neco delat (ac v cechach je to extrem, tady si lidi nechavaji srat na hlavu ve velkym). a kdyz krom anarchistu zacali taky stavkovat lekari a ucitele, a pul naroda rika ze souhlasi ... tak co s tim, ze?
16.12.2008 16:26 - typek_co_nevi_heslo_
Protoze to je ten rozdil mezi demonstraci a revoluci. Jersone, jsem si jisty ze ty si myslis ze nasilne potlacit pokus o revoluci je spravne, ale mysli si to vsichni? Co s lidma kteri si svoji vladu uz nepreji?
16.12.2008 16:45 - sirien
zvláště je-li jich významné procento, to pak vláda z pohledu teoretické koncepce státu docela ztrácí legitimitu.

Mimochodem, v řecku to teď demonstruje zleva doprava a zpátky - anarchisti, náckové, komunisti - a valná většina jich řeže policii, neřežou se mezi sebou, což taky docela o něčem svědčí.

Celostátní stávka taky mluví vcelku za sebe.

Což se ale abychom byli spravedliví nic z toho netýká toho původního incidentu policista-teenager s kamenem (pro mediálně důvěřivé s molotovem)
16.12.2008 16:46 - sirien
PS - napiš Alnagovi nebo Rytířovi nebo Maxovi na ICQ a oni Ti heslo vrátěj. Konktakt na ně dostaneš když klikneš na jejich ikonku ;)
16.12.2008 16:54 - Conlai
Dříve: Šest stupňů odloučení
Nyní: Hyperrealita a mučednictví
:-)
16.12.2008 17:24 - Sosáček
tukan: nojo, nojo. bylo to typek_co_nevi_heslo_ale_doma_ho_ma_ulozeny ale ta delka jmena je omezena.

ja jsem zvedavej, jaky zaruceny pravdy nam Jerson prinese az tam zacne uplne normalni obcanska valka, pac tohle je dost na hranici.
16.12.2008 18:23 - Ebon Hand
Už zkončilo očerňování RPGF, M, Eleshara atd?
Aha jsme v dolním bodu křivky, ale Sirien to tak nenechá (nebo jeho ego?!?)!
Teď trochu okoušou Jersona, protože se svými názory stal zástupným cílem místo RPGF a pak se opět vrátíme ke staré písničce, zhrzeným duším a pošlapaným egům. :-)
Dávám tomu týden, maximálně dva. :-)))
16.12.2008 19:24 - Jerson
Jerson se jde dívat na Nekonečný příběh - myšleno jiný nekonečný příběh než je tento. Takže se dobře bavte (a asi si budete muset najít jiného oponenta)
16.12.2008 20:10 - Colombo
Morálka s tím nemá co dělat. Policisté jsou bílími krvinkami státu!
16.12.2008 20:20 - Fritzs
Colombo: To se nedivím, tem demonstrantům, že po nich hážou molotovy, když je ti policajti fagocytujou...
16.12.2008 20:44 - Alnag
Fritzs píše:
Colombo: To se nedivím, tem demonstrantům, že po nich hážou molotovy, když je ti policajti fagocytujou...


LOL!!!

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.103276014328 secREMOTE_IP: 18.225.255.134