Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
16.12.2008 23:09 - Sosáček
Ale tak ebone. ty se vubec nesnazis. mas na vic.
16.12.2008 23:12 - Alnag
Sosáček (aka Uživatel #1513 píše:
Ale tak ebone. ty se vubec nesnazis. mas na vic.


Souhlasím. Jestli tohle má být pokus o vykřesání flamu tak je to pěkná slabota. Ebone, mám ti ukázat, jak se to dělá?
17.12.2008 01:07 - sirien
Sakra, já si řikal, že tu Ebon už dlouho nebyl :) . Jen poznamenám že RPG F si svou činností dává záminky samo, takže v tom se cítim nevině. Eleshar to pravda kapku slízává protože se na něm v současném hezky demonstruje co chci říct, znovu zdůrazňuji že proti němu nic nemám a rozhodně by IMO neměl i přes to co píšu a může to tak vyznít dostat ban, varování, upomínku, cokoliv. Ostatně bych podobně mohl mluvit o někom jiném, Eleshar je teď jen na ráně.

Fritzs: ROFL

Colombo: Jo. Jenže se taky nesmí zapomínat na to že existují smrtící autoimunní choroby, které fungují tak že se Ti ty bílý krvinky vymknou z podkontroly a začnou porušovat nastavený mantinely.
17.12.2008 09:06 - Argonantus
No, já vidím jasný zdroj energie v této debatě situaci, kdy je část jejich účastníků zabanovaná na RPGF, takže ani oni, ani ti, co jim chtějí něco vnutit, to nemohou udělat jinde.

Naprostý souhlas se Sirienem z názorem na ignore list.*

Dále si píšu, že slovo "policajt" vyvolává v jistých docela rozumných jedincích lehce hysterické reakce, asi jako číslice 11/9. Pokusím se toho slova - i jeho synonym - vyvarovat.

A připojuji se ke Qualdezarovi, neb by mne taky zajímala odpověď na jeho otázku. A beru na vědomí, že ji nemusíme oba dva nikdy dostat.

EDIT: Koukám, že je to podstatně horší. Sirien si stěžovat nemůže, protože žádná taková debata na tohle téma nebyla.
17.12.2008 10:26 - Colombo
Tím jsem chtěl jen naznačit, že vůbec nezáleží na přežití jednotlivce, ale na přežití státu.
17.12.2008 10:57 - Blaine
Heh, to nema cenu, myslim jako snazit se presvedcit Siriena, ze ten policista byl "mozna" v pravu - a hlavne ze nejen (ten kvuli kteremu to zacalo) Eleshar s vyjadrenim, ze on by taky strilel pouze vyjadril sympatii s policistou, ktery se z jeho pohledu branil. Presne jak rekl Argonautus, proste jista slovni spojeni vyvolavaji nejen hystericke, ale nekdy az alergicke reakce... Mel jsem tu cest sledovat jednu diskuzi, kdyz jsem napsal, ze cituji: "shvaluji setrvani americkych a dalsich vojsk v Iraku a Afghanistanu, dokud nebude proveden takovy prerod, ze bude oblast bezpecna". Jednomu z diskutujich asi natekl krk a zacal se dusit, protoze jinak si to nedokazu vysvetlit. A kdyz jsem s nim pokracoval v rozhovoru (zkusil jsem to bez osobnich vypadu, pouze jsem ho uporoznoval, ze takhle se slusny clovek nechova) tak vytahl krasne konspiracni teorie... byla to krasa!

No doufam, ze z toho co jsem napsal vyplyva, ze se Sirienem nesouhlasim. Prakticky v nicem v tomto ohledu.

Ad. bile krvinky: Siriene, ale neco prvne musi dat podnet, nejaka choroba, neco je spatne s telem, ne s krvinkami...
17.12.2008 11:39 - Colombo
Slyšel jsem někde teorii, že lidi musí sami odvrhnout své diktátory. Pokud je neodvrhnou a shodí je někdo jiný, někdo z venku, tak se nedokážou prostě přizpůsobit. Nebude zde existovat stejný vývoj a tudíž i společnost opět vklouzne do diktátorství. Byla podpořena několika zajímavými argumenty.

Btw. Otázka je, jestli ten bordel ještě ty americká vojska nezvyšují. Přeci jen jsou lidmi bráni jako útočníci. Jestli by nebylo lepší nastrčit tam jiné, kteří jako, že přišli po amících uklidit a vybudovat stát.
17.12.2008 12:06 - Jerson
Neverending story V - působení USA ve světě

(To je jako nadpis dalšího flamewaru - ale třeba ho tím zadusím v zárodku)
17.12.2008 12:10 - sirien
Blaine: No, v řecku je toho špatně docela dost pokud vim.

Jinak vojska v Iráku a Afghánistánu jsou dost jiné téma - tam nemluvíš o pilicii ale o armádě, nemluvíš o situaci ve vlastním státě ale o intervenci do jiné kultury, nebavíš se o lidech jejichž primární úkol je udržovat pořádek a chránit systém, ale o lidech jejich úkol je někam přijít a silou prosadit zájmy státu na úkor ostatních.
Neříkám že to není kapku problematické téma, nicméně rozhodně je spojeno se zcela jinými otázkami a názory.

Mimochodem, stále si myslím, že na konečné zhodnocení vhodnosti nebo úspěšnosti intervence v Iráku je příliš brzy.

Jinak já se policie obvykle spíš zastávám. Většina toho co se jim připisuje jako špatný je ve skutečnosti chyba politiků (czech tek, akce typu Kryštof aj. super nápady), policie samotná mi nijak nevadí a naopak sem jí dost často hájil, mimochodem obvykle právě před Sosim.

Argonantus: Diskuse o čem? Diskuse o ignorlistu tam už byla a vyplynulo z ní právě to co jsem psal (jmenovala se tuším že "ignorování Siriena" nebo tak nějak).
17.12.2008 12:12 - Colombo
já třeba zásak proti tomu CZechteku naprosto schvaluju! Naopak se jim podařilo zachránit několik životů před smrtí následkem toxikace alkoholu a drog!
17.12.2008 12:15 - Blaine
2Sirien: Ja jsem to jen prirovnaval, ne ze bych to chtel tady nejak rozvirit. Proste jenom neco napisu a najednou se najde nekdo jiny, kdo si mysli, ze mu mavam pred oblicejem kusem cerveneho hadru a nutne me musi znicit.
17.12.2008 12:18 - sirien
Colombo: Jo? A kde si vzal právo bránit dospělým lidem v intoxikaci alkoholem? (just kidding, nech tohle téma radší napokoji...)
17.12.2008 12:33 - Colombo
sirien: proč? Vy nemáte rádi flame?
17.12.2008 12:45 - sirien
Jsou témata která se už opakovala příliš často na to aby byla zábavná
17.12.2008 14:55 - Ebon Hand
Já to třikrát smazal, než se mi podařila taková formulace, abych nemohl být obviněn z přízemního vyvolání flejmu!
Ale koukám, že vás to spíš zaskočilo.. :-)))
Jinak to tu sleduji pravidelně, ale nepřišla mi ta diskuze natolik hodnotná, abych měl potřebu se jí účastnit. Je to takovej živej bulvárek, který si přečtu po obědě místo dezertu.
17.12.2008 15:13 - sirien
Píše:
Je to takovej živej bulvárek, který si přečtu po obědě místo dezertu.

lol
17.12.2008 15:55 - Argonantus
Sirien:
No, mýlíš se; a já taky.
Letmé kouknutí ti ukáže, že žádná taková debata neexistuje a nikdy neexistovala.
17.12.2008 16:24 - sirien
ROFL. To téma pořád existuje, ale pamatuju si ho takové... delší a obsáhlejší. O dost delší a podstatně obsáhlejší. Se mi tak zdá že ho někdo docela účelně procenzuroval, než ho hodil od Archivu. Podobné praktiky si pamatuju v knize 1984, myslim že se prováděly na Ministerstvu pravdy :) . Nejspíš budu dost brzo při zpětnym pohledu vypadat jako dobrej záporák bez zastání a moderátoři jako svatoušci bez chyb. S ignorlistem kde některé ignorovat nelze - tolik k rovnému přístupu moderátoři - uživatelé.
17.12.2008 18:14 - Colombo
já bych se spíš bál ministerstva lásky...
17.12.2008 20:24 - sirien
Jako že mi Majo s PK jednoho dne zaklepou na dveře a tak?
To by mohlo mít zajímavé rozuzlení :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089547872543335 secREMOTE_IP: 3.146.255.127