Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
21.1.2009 01:14 - sirien

A naše malá soutěž... KONČÍ!!!

A jaké jsou výsledky?


kdo předpo
skew 0,310,9
jonka 1,081,05
boubaque2,482,36
Peekay 2,041,94
Bifi 2,462,14
Aljen 0,451,38
lev 0,080,18
bajo 4,523,84



hm... povšimněme si zejména značného poklesu příspěvků u Bifiho, který byl nejčastěji jmenovanou obětí mé zlovůle a také poklesu u Peekayho, který dlouhodobě řval jak odrazuju lidi od psaní a jak by on sám nejradši napsal celé romány, ale nepíše je protože tam jsem já.

Nárůst počtu příspěvků je vlastně pouze u skewa a leva, kteří se aktivně začali zapojovat teprve nedávno takže na RPG F se vlastně teprve rozjíždějí...

ehm. Jsem si naprosto jistý že všichni tihle lidé během mého banu určitě nepsali protože věděli že ten ban je jen dočasný a báli se že na ně budu po svém návratu reagovat.
Raději by mi měl Markus preventivně udělit ban na neurčito, pak snad začne Bifi konečně přispívat ;)
21.1.2009 03:09 - jonka
hezky, muhehe :D
No rekni Siriene, neuteklo to jako voda? :) Já jsem si před asi týdnem na tebe vzpoměl a říkal jsem si, že RPF už nejsou ty VéKáVéčka co byly kdysi a koukal jsem kdy ti pomine ten ban.. ,-)
Jedna věc je ale jistá, na foru je teďka celkem klidek, takže změna k něčemu byla, jestli ale rozčeříš vody a vrhneš se do toho (zase) po hlavě je už na tobě.

Jinak ale nevím jestli ban k něčemu byl, on na jedné straně má uklidnit vody a vyčistit místo činu - což se taky stalo (bez ohledu na to že tvoje statistiky by tomu nenasvědčovaly) na druhé straně by si z toho postižený měl něco odnést a vzít si z toho nějaké ponaučení. O tom druhém ale pochybuju, protože jak už jsi prezentoval dřívě celá událost byla dle tebe chybou na straně těch druhých ne u tebe, ač si myslím že pravda leží na opačném břehu.

No nic, v životě se stávají horší věci než tří měsíční ban i než to, že se zase někdy vrátíš (a asi zas budeš pro dost lidí prudič).. Takže ti přeju příjemný návrat ,-)
21.1.2009 05:49 - Fritzs
Sirien: Prosím, prosím, řekni mi, že to nemyslíš vážně, že sis nedal tu práci spočítat množství příspěvků u jednotlivých uživatelů a že tzvojer hlody pod tím jsou jenom nemístný vtip.

Prosím, moje víra v lidi visí na tobě!
21.1.2009 07:11 - Jerson
To já bych zase věřil, že si Sirien tu práci dal. Protože dokázat někomu mlžení, paranoiu a případně lhaní na suchých číslech je poměrně dobrý pocit.
21.1.2009 07:27 - jonka
no ono množství příspěvků se hravě určuje z profilu daných lidí, čísla jsou myslím příspěvky za den. Jinak ale celá statistika je k ničemu, protože tam jsou vesměs lidi, kteří se nebojí Sirienovi napsat tak či tak. Těm kterým vadí flamewary a emowary -a u kterých se dalo očekávat zvýšení příspěvků- tam nejsou.

Takže snaha pěkná, ale výsledek jaksi utek.

btw jsem celkem poctěn že jsem ve výčtu, čím jsem si to zasloužil? :)
21.1.2009 07:30 - Lotrando
sirien: vliv vánočních svátků tam máš? nechci bejt pesimista, ale počítám, že je větší než tvůj ban.
21.1.2009 09:19 - Joe
Ahhh zombie discussions...

*yawwn* Did I miss something?
21.1.2009 09:25 - Argonantus
Jonka:
Píše:
Těm kterým vadí flamewary a emowary -a u kterých se dalo očekávat zvýšení příspěvků- tam nejsou.


Geniální. Takže ti, kteří tam nejsou, a nelze je zkoumat, dokazují tvrzení.
Jinak pochvalování si, jaký je na webu klid, je pro mne opět příznačné deja vu; bylo typickou součástí Psích válek po té, co někoho úspěšně vyhnali.

Myslíš to dobře, ale obě teorie jsou tragický omyl.

(je to dost na oživení flame...?)
21.1.2009 09:36 - Joe
Argo, stačí 50ml striekačka? B-)
21.1.2009 09:43 - Colombo
EMOwary? To jako //.-(
21.1.2009 10:06 - Sosáček
prepostnul jsem to na rpgf. bude sranda.
21.1.2009 10:09 - jonka
emowar.. :)
Píše:
Geniální. Takže ti, kteří tam nejsou, a nelze je zkoumat, dokazují tvrzení.

Ne. Já jsem jen řekl, že ti kteří by mohli něco říct o stavu před a potom zkoumáni nebyli. Aneb to co signalizuje Sirienův průzkum je to, že vyhaslé hvězdy plkacího nebe stále vyhasínají nebo přinejlepším stagnují. Průzkum by k něčemu byl, kdyby někdo z níže jmenovaných tvrdil: "až tu Sirien nebude, budu přispívat víc" což tam myslím nezaznělo.

Stačilo by, kdyby se vyjel celkový počet příspěvků za tu dobu od všech plkařů, to by bylo relevantní.
21.1.2009 10:30 - boubaque
K těm Sirienovým číslům mám jen malou připomínku (ono se to týká i jiné záležitosti ohledně RPGF, která se tu nedávno probírala, ale asi nemá smysl přivádět do téhle diskuse další témata):

S přechodem na novou verzi fóra provedl krutovládce, nechvalně proslulý M, svévolnou a zlovolnou očistnou akci, jejíž vinou zmizelo z Fóra mj. několik set až tisíc příspěvků (přičemž data registrace uživatelů se nezměnila). Počty příspěvků výrazně klesly především u uživatelů, kteří se zaregistrovali v dřívějších dobách - to se podepsalo právě na Bifiho, ale taky třeba Alnagově účtu. (Jen doplním, že průměr příspěvků za den se počítá jako celkový počet příspěvků dělený počtem dní od registrace.)
21.1.2009 11:13 - Fritzs
By mě zajímalo, proč Sirien rači nepíše články, než aby dělal takovéto nesmyslné a nepříliš průkazné výzkumy...

BTW: Petře, kde su tam já? Já nejsu hoden zkoumání?
21.1.2009 11:32 - Sosáček
o velky tukane, pripravil jsem rpgf na tvuj navrat :)))))

(sorry, mel jsem chut neco rozrypat)
21.1.2009 11:34 - Colombo
Juhů, Viva la flame!
21.1.2009 11:47 - unknown
Me se to cislo u me zda dost vysoke, ale dohadovat se o jeho relevantnosti hadam asi nema smysl. Nicmene jak napsal Lotrando a Bubaque, jsou dalsi vlivy, ktere ty cisla neodrazeji. A sice masivni promaz po novem skinu (snizeni prispevky a zachovani poctu dnu) a Vanocni svatky. A ja k tomu pridavam jeste zkouzkove obdobi.

Verim, ze tam Sirien tyhle tyhle vlivy zapocital. A taky verim, ze to udelal poradne a ma odhad (napriklad na zaklade lonskych roku a obecneho vyvoje diskuze v prubehu let) kolik by to bylo, kdyby tam se vyse zminenymi vlivy objevil a brzy nam hodi i tato cisla na porovnani :)
21.1.2009 11:48 - Bajo
Sakra! To posledni jsem byla ja :)
21.1.2009 12:32 - Joe
Slečna Baja, vaša viera musí byť obrovská...!
21.1.2009 12:41 - Bajo
2Joe:Pane Joe, moje vira je bezbreha. Uz opustla hranici slunecni soustavy :-p

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12018513679504 secREMOTE_IP: 3.16.69.143