Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
21.1.2009 12:41 - Colombo
slečna:DDDDD
21.1.2009 12:44 - Jerson
Jonka píše:
"až tu Sirien nebude, já budu přispívat víc" což tam myslím nezaznělo.

Abych byl spravedlivý, mám dojem, že konkrétně Peekay větu velmi podobného významu napsal, a nevšiml jsem si žádného významného nárůstu akcitivity z jeho strany.
A smysl této argumentace je mi vcelku zřejmý - Sirien by zřejmě rád dokázal, že některé nežádoucí jevy mu byly připosovány neprávem a minimálně některé důvody pro ban byly tedy neopodstatněné a sloužily jen jako zástěrka.
21.1.2009 13:08 - boubaque
Tak když už se tu chce někdo bavit o Bifiho číslech, tak vezmeme absolutní čísla:

21. duben 2008 - 20. červenec 2008 - 149 příspěvků
21. červenec 2008 - 20. říjen 2008 - 92 příspěvků
21. říjen 2008 - 20. leden 2009 - 255 příspěvků

Vzal jsem i období od dubna do července, protože červenec srpen jsou prázdniny. Je ovšem taky možné, že se pár Bifiho příspěvků smazalo při přechodu na nový engin. Ale i tak je tam jakýsi rozdíl vidět.
21.1.2009 13:09 - sirien
jonka píše:
Jedna věc je ale jistá, na foru je teďka celkem klidek

ROFL
Sosáček dostal ban
V diskusi v Rozličnym na Sosáčka někdo vyjel a Markus přišel, dotyčnému nic neřek a seřval Sosáčka.
Ebon se pohádal s... už se nepamatuju, bylo to když měl Sos ban.
Ne... beze mě tam fakt neni o nic větší klid než když sem tam byl já a zrovna sem si s někym nerval krční tepnu. Což, narozdíl od různých propagátorů mého zla, bylo spíš míň často než pořád.

jonka píše:
Jinak ale celá statistika je k ničemu, protože tam jsou vesměs lidi, kteří se nebojí Sirienovi napsat tak či tak. Těm kterým vadí flamewary a emowary -a u kterých se dalo očekávat zvýšení příspěvků- tam nejsou.

bla bla bla bla... pravda je že je ta statistika k ničmu, ale to jen kvůli tomu jak M smazal stará témata a tim změnil statistiky, což jsem ale nevěděl. Mimochodem některá témata také nesmazal, ale jen promazal takže vyznívají jinak než původně, ale o tom sme se tu už s Argem bavili.

Sledoval jsem ten počet u každýho, kdo o sobě, nebo o kom někdo, prohlásil, že jej odrazuju od přispívání. Co jméno v tom seznamu, to člověk který kvůli mě prý nepřispíval.
Kromě toho - jak jsem se tak koukal, tak je na Fóru i dost lidí co se neozývaly a nějak se jim po mě stejská... o těch se ale nějak nemluví, co?

Ty konkrétně ses do seznamu dostal pokud se pamatuju za svůj debilní post "21. říj 2008 21:15" s narážkama na mě a Dalcora, i když podle toho co píšeš očividně ani nevíš o co tenkrát šlo, plus za krásný desclamer že lidé které jsem naštval se stejně nevrátí, protože některé rány (ani po asi dvou letech) se nezahojí... což jsi prohlásil v kontextu WOBOVÉHO portálu, na kterém "přede dvěma měsíci" = před dávnou věčností.

Píše:
Průzkum by k něčemu byl, kdyby někdo z níže jmenovaných tvrdil: "až tu Sirien nebude, já budu přispívat víc" což tam myslím nezaznělo.

Osobně se takto vyjádřil Peekay, v minulosti několikrát Bifi. Mám dojem že celé Tvoje vyjadřování k mému banu se prolýná s hezkou neznalostí věci.

Fritzs: Počet příspěvků před mým banem je ve skutečnosti asi dva nebo tři dny po udělení mého banu. Příspěvky po jsou ze včeejší půlnoci. Nic jsem nepočítal, PHP BB to spočítalo za mě v profilech uživatelů. Dohromady práce na pět minut i s vloženim v podobě tagový tabulky sem do diskuse. A kdyby mi to nepřišlo docela vtipný, tak bych to myslel zcela vážně.

Jinak články publikuju dost často a nějak mi uniká co ti je do toho jak trávim svůj čas.
21.1.2009 13:15 - sirien
joa btw., vzkažte někdo PKmu že jeho blbý kecy mě skoro přiměly uvažovat o návratu jen abych mu zkazil den ;)
a při čtení
Píše:
Vzhladom na to, ze predtym spocivala polovica mojich postov v nekonstruktivnom dotahovani sa so Sirienom (a teraz nie), myslim, ze celkovo som prispieval viac/konstruktivnejsie.

mi smíchy málem spadnul laptop na zem...
21.1.2009 13:15 - Magus
Jak může někdo dostat ban nechapu co jako musim udelat abych ho dostal???
21.1.2009 13:19 - sirien
Mít odlišné názory než admin a jeho slovenští kamarádi, srát ho tim že mu budeš sem tam připomínat jeho fatální chyby jako třeba vyhnání Alnaga (teď k tomu možná můžeš přidat i mě), nezajímat se o názor moderátorů kteří jsou na RPG F víc než uživatelé...
...a prolézt krkem dost lidem na to, aby si na Tebe mohl Markus najít oporu aby Ti ten ban dal. Když budeš lézt krkem PKmu tak to je nejsnazší - snadno se mu hrábne do ega, on se snadno nasere a je to Markusův bratr ve zbrani ;)

EDIT: To že o Tobě bude známo že nemáš rád narativismus a že se minimálně online hodně přátelíš s lidmi kolem, jak to Qual jednou vtipně nazval, "exilové party" tady na Kostce, jsou body k dobru ;)
21.1.2009 13:32 - sirien
hh, tomuhle neodolám
Z tématu o loňské jarní Slezině:
Píše:
Jediný, kdo dělal skutečně otevřené hry, byl snad Peekay, díky němuž si zahráli i nově příchozí.

Na to jak tam Filip třeba kterej tam byl poprvé udělal hru Wraith the Oblivion nebo jak sem tam já udělal s lidma co se nudili hru Mageů se asi tiše zapomíná... hlavně že má PK kredit :D
21.1.2009 13:32 - Sosáček
Mit jiny nazor nez moderatori, nejen mit jiny nazor nez admin.
21.1.2009 13:39 - Magus
No jo ale jak mam vedet jaky ma admin nazory???Doufam ze je mam stejny je to tu totiz fakt peknyyyyy to by byla skoda!!!:D
21.1.2009 13:44 - Sosáček
Tak, nemusis s nim souhlasit. Jen s nim nesmis nesouhlasit verejne. A nejde jen o rpg. Ja byl dost blizko banu kdyz jsem si dovolil rict ze facebook ma i nevyhody, krom vytvareni globanich komunit coz je prospesna vec. Pff.

EDIT: a kdyz jsem psal ze se mi nelibil film maj, fakt jsem si nebyl jistej jestli nedostanu ban. ale ten se nelibil vic lidem, takze z toho nic nebylo.
21.1.2009 13:46 - Magus
Takze proste a jednoduse musim list adminovi do prdele:D
21.1.2009 13:48 - sirien
Píše:
Mit jiny nazor nez moderatori, nejen mit jiny nazor nez admin.

Půlka moderátorů neví co se na Fóru děje a jen přikyvujou, druhá půlka je pod taktovkou Markusových názorů...

Magus: Jo tak moment, Ty ses ptal obecně. No, tady na Kostce ban asi jen tak nedostaneš (když ho pořád ještě nemá Fritzs), a rozhodně ne za to že bys měl jiný názory nebo tak. Ten návod co sem psal je pro RPG Fórum.
(Markusovy názory který si můžeš vzít jako stěžejní jsou: Fórum je o chatování a ne o obsahu, diskuse mají být moderovány podle striktních pravidel, moderátoři jsou víc než běžní uživatelé, flamewars je nejlepší zarazit v půlce... aj.)
21.1.2009 13:58 - boubaque
#1513 píše:
Tak, nemusis s nim souhlasit. Jen s nim nesmis nesouhlasit verejne. A nejde jen o rpg. Ja byl dost blizko banu kdyz jsem si dovolil rict ze facebook ma i nevyhody, krom vytvareni globanich komunit coz je prospesna vec. Pff.

Ke? Můžeš mě odkázat někam, kde někdo možnost banu byť jen naznačuje?
21.1.2009 14:04 - Magus
#1513 > tak to nechapu ja bych za to ban nedal???!!!!! A kdo je tu este admin vim Dalcora a nevim uz zadnyho spis nejsem jistej!?...
21.1.2009 14:10 - sirien
boubaque Byl tam svýho času na str. 298 post od Markuse kde Sosáčka sjel (za něco co neudělal, opět). Dobře sem se tomu tenkrát nasmál, ale buď on nebo Faskal to smazali. Asi Faskal, přímo tam o nějakym promazávání píše.
21.1.2009 14:12 - sirien
Magus Kostka patří Alnagovi, Maxovi a Rytířovi (in order of alphabet). Jednotlivé projekty pak mohou patřit jiným lidem (Dragonlance je třeba Dalcorovo) nebo je mohou jiní lidé spravovat (já třeba spravuju Akce. Momentálně s nima teda nic moc nedělám, ale to má své důvody které snad brzy všichni pochopí :D )
21.1.2009 14:18 - Magus
Hmmmmm
21.1.2009 14:22 - boubaque
Sirien: mohl bys přestat s těmi konspiračními teoriemi? Myslím hlavně to promazávání diskusí a potírání jiného názoru (je rozdíl mezi názorem a jeho prezentací*). Ten Markusův příspěvek je pořád tam, kde vždycky byl. A navíc příspěvky o Facebooku jsou až za ním.

* Pro rýpaly pro jistotu - způsobem jeho prezentace
21.1.2009 14:23 - Magus
Jak sem rikal sirienovi na akci je to nejlepsi neco se tu deje..ale myslim ze na Dragonlance bych ASI ban nedostal!?!?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099622011184692 secREMOTE_IP: 3.144.16.254