Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
21.1.2009 14:26 - Argonantus
Sirien:

dvě upřesnění
- debata o ignore není promazaná, nýbrž vymazaná; ta, co zbyla, byla od počátku stejná a menší. Ta daleko větší (kde jsem cenzuroval svoje příspěvky) je celá pryč.
- stran Faskala; nezdá se mi, že by zrovna on vymazával takovou divnou věc. Nejjednodušší je se ho na to zeptat.

EDIT: Teď koukám, on už to objasnil Boubaque.
Není to zločin, nýbrž omyl, jak praví klasik.
21.1.2009 14:31 - Magus
Boubaqe: treba Dalcor napsal sem NECO sproste a hned to smazall ale tim nic proti dalcorovi nemyslim on je dost dobrej a sirien taky!!!!:D
21.1.2009 14:47 - Fritzs
Magus píše:
treba Dalcor napsal sem NECO sproste a hned to smazall ale tim nic proti dalcorovi nemyslim on je dost dobrej a sirien taky!!!!:D


Informační hodnota tvého příspěvku je shodná s následujícím:

DALCOR+SIRIEN SUPA KAWAIII DESU!!!!!
21.1.2009 14:54 - sirien
Magus: Dalcor je plus mínus počítán mezi Exilovou partu :) . Nicméně pokud vím zvětšiny sdílí mé a Alnagovi názory ohledně moderování... na Kostce se banu nemusíš bát prakticky vůbec, tak klid :)

Boubaque, Argo: "- debata o ignore není promazaná, nýbrž vymazaná; ta, co zbyla, byla od počátku stejná a menší. "
Sorry, ale to je skoro totéž, ty dvě diskuse na sebe navazovaly a byly dost ostrý na to aby byly v legendárních flameech a najednou prostě druhá půlka tý diskuse zmizela, zrovna ta ve které se spousta lidí ukázala v ne moc hezkym světle.

Jinak - já žádné konspirační teorie nevedu. Skutečně si nemyslim že by existuovala Markuso-Peekay-něčí klika jejímž záměrem by bylo postupně... atd. Já prostě tvrdim že existuje skupina lidí s dobrými vztahy, která si prostě vychází vstříc, což není nic divnýho, ale zrovna když to zasahuje do moderování a adminování tak to je dost nasertivní. Markus třeba otevřeně přiznal že Peekayho prohřešky vlasntě moc nesleduje, zatimco moje ano (diskuse o mém banu, někde uprostřed. To že PKmu prošel ten super desclaimer s idiotem za kterej bych já nebo někdo jinej dávno letěl minimálně s tejdenim banem ani nemluvě), seřval několikrát Sosáčka když tam byl na vině někdo jinej (ten post co si poslal je mířenej na Sose (a dost osobně a hnusně, mimochodem), Corvus nic...

EDIT: Fritzs - vklidu, taky časem potkáš někoho kdo si bude vážit toho co děláš nebo toho co sem (spíš někam jinam jak Tě tu dlouhodobě sleduju) píšeš :D
21.1.2009 15:08 - Fritzs
Sirien: já se nevyjafřuji k tomui, že si tě a Dalcora zjevně někdo váží, ale ke spůsobu jakým to dává najevo.
21.1.2009 15:18 - Magus
sirien > jeste abych ho dostal ja sem uplnej andiilek:D :D !!!!
21.1.2009 15:18 - Argonantus
Fritzs:

jediný drobný rozdíl vidím v tom, že tvému příspěvku nerozumím.
21.1.2009 15:28 - sirien
Magus: To já na RPG F taky. Jen sem se vycházkovým tempem snesl k zemi... ale to nebyla moje vina, jen sem se dostal do špatné společnosti.
21.1.2009 16:14 - Sosáček
bezpochyby :D
21.1.2009 18:47 - Magus
Sirien > co myslis tou Exilovou partou??
21.1.2009 22:48 - Fritzs
Magus: Von tím myslí cool rebely.
21.1.2009 23:05 - Alnag
Magus: Situace je to složitá, zapeklitá a hodně stará. Stručně řečeno, kdysi dávno existovalo jedno diskusní místo (CzechDnD, posléze RPGfórum) a tyhle stránky diskuse neměly. Pak se to tak různě mlelo, různí lidé si udělali různé věci a ve výsledku mají tyhle stránky vlastní diskuse a někdo chodí jen sem, někdo chodí jen tam a někdo chodí do obou...

Fritzs: Já vím, že by ses chtěl taky přidat a brání ti jen vrozená skromnost... :)
21.1.2009 23:25 - Colombo
hehehe, do Exilové party patřím taky:) byl jsem v Exilu celé čtyři roky:)
22.1.2009 01:41 - skew
Disclaimer:
Předem bohužel musím říct, že jsem četl pouze článek a jen asi poslední tři strany. Je toho opravdu moc, prosím, nevyčítejte mi že jsem to nečetl všechno, je toho strašně moc. Pokud v důsledku toho řeknu něco nepravdivého nebo zavádějícího, jsem připraven se omluvit.
________________________________________

Sirien: Hmm, mám takový pocit, že napadat Markuse (plus ostatní Mody na RPG F) není zrovna košér metoda jak dát najevo svoje antipatie. Teda, především, koukal jsem na jeden epic flamewar v archivu
http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=206&t=4896&st=0&sk=t&sd=a

A ano, Markus ho začal přinejlepším neobratně, pokud můžu posoudit (podle tebe asi se zlým úmyslem poškodit Alnaga). Že ses zastal Alnaga chápu. Že Markus měl editovat ten první post beru. Později se sice omluvil, nicméně by lepším tahem bylo editovat už ten první příspěvek (jestli byla jeho omluva upřímná mi posoudit nepřísluší, ačkoliv já osobně nemám důvod myslet si že byla neupřímná).

Jen tak nějak ale nechápu, proč děláš to samý a prohlašuješ že on je ten špatnej, předpojatej parchant co banuje lidi na základě systému, kterej hrajou, stylu hry kterej podporujou a tak dále.
sirien píše:
Mít odlišné názory než admin a jeho slovenští kamarádi, srát ho tim že mu budeš sem tam připomínat jeho fatální chyby jako třeba vyhnání Alnaga (teď k tomu možná můžeš přidat i mě), nezajímat se o názor moderátorů kteří jsou na RPG F víc než uživatelé...
...a prolézt krkem dost lidem na to, aby si na Tebe mohl Markus najít oporu aby Ti ten ban dal. Když budeš lézt krkem PKmu tak to je nejsnazší - snadno se mu hrábne do ega, on se snadno nasere a je to Markusův bratr ve zbrani ;)

EDIT: To že o Tobě bude známo že nemáš rád narativismus a že se minimálně online hodně přátelíš s lidmi kolem, jak to Qual jednou vtipně nazval, "exilové party" tady na Kostce, jsou body k dobru ;)


Ten kdo se zpravidla choval neslušně jsi ty. Že jsou na RPG Fóru spory, že tam občas je někdo na někoho nepříjemnej, to je sice pravda, ale tak nějak nevidím jakoukoliv spojitost s tvým banem (protože, pokud můžu soudit, nikdo se nechoval tak ofenzivně jako ty v takové míře jako ty... Tohle je do určité míry zavádějící, beru).

Připadá ti ale běžné nepotrestat někoho, kdo se chová proti pravidlům slušnosti ? Je úplně jedno jestli to něčemu pomůže nebo ne. Vrahy taky pošlou do kriminálu, i když tím život nikomu nevrátí. Nevím odkud Sosáček vytáhl tu citaci se statistikami. Krom toho že ty statistiky mohou být zkreslené (právě díky tomu že při přestupu na novej design fóra došlo k promazání archivů) - je to přesně ta samá situace o jaké jsem mluvil. Je jedno jestli tvoje nepřítomnost na fóru něco změní.

Prudil's, dostal's nějakou výstrahu, nepomohlo, dostal's týden, nepomohlo, dostal's 3 měsíce. Pokud máš pocit že sis to nezasloužil, argumentuj nějak smysluplně. Ta statistika "četnosti příspěvků před a po" s tím nemá nic společného. Tvou vinu nevyvrátí ani nepotvrdí, stejně tak nevyvrátí ani nepotvrdí vinu moderátorů.

A pokud si stojíš za svým a tvrdíš že Markus je hajzl a moderátoři jsou jeho loutky, a ty jsi dostal ban proto že jsi mu trn v oku... No proč se pak oháníš statistikama jak tvůj ban neovlivnil fórum, když už Markus stejně dosáhl svého (zbavit se tě, protože je proti tobě zaujatej, správně ?) ?

Tolik k té statistice.
______________________


A ať máš pravdu ty nebo Markus, ať jste třeba jeden větší hajzl než druhej:
Proč taháte spor kterej vznikl na RPG F sem ? Totiž, je celkem jasný že na d20 je hodně uživatelů, kteří RPG F neznají, nechodí tam a touhle diskusí jen přilíváte olej do ohně. Teda nechci vám zakazovat nějaký připomínky, klidně si šiřte o fóru co chcete, jen by to mělo být konstruktivní argumentování a ne jen házení špíny (které vyčítáš Markusovi v tom flamewaru).

Původně jsem se chtěl ještě přimluvit, aby jsi na fórum přišel a nějakým způsobem se vyjádřil k vzniklé situaci (možná sis všiml, že moderátoři byli lehce nařčeni z předpojatosti, a nejčastějším argumentem je právě tvůj ban). V daném tématu ale hodně lidí vyjadřuje své antipatie se tou otázkou zabývat. Takže je to na tobě, jestli se k tomu chceš vyjádřit jen tady nebo i tam.

Pokud budeš chodit na fórum dlouhodbě, četnost mých příspěvků to neovlivní. A myslím si, že tam pořád jsou lidi se kterýma si budeš moct povídat, a dokonce tě za to ani nikdo nezabanuje (samozřejmě nemůžu mluvit za zodpovědné moderátory, ale věřím tomu).

______________________

Jinak na fóru nejsem tak dlouho jako ty, takže nepamatuju všechna příkoří která jste si vzájemně způsobili, ale stojím si za tím, že věci se dají napsat slušně ať mluvíš s kýmkoliv. Nadáváním nebo pomluvami nic nespravíš, i když ti nadává a pomlouvá tě ten druhý, takže odpovědi "on dělá to samý a začal si s tím a je to svině" neberu.

Nevím jak tenhle únavně dlouhej post zakončit, tak to zakončím souvětím o tom, jak nevím jak tenhle post zakončit.
22.1.2009 02:34 - sirien
Magus: Vzásadě lidi kteří buď RPG F:
Opustili z donucení pro svou nevhodnost (andtom, Alnag, já, in order of appearance...)
Odešli nebo se částečně nebo zvětšiny přemístili z RPG F se znechucením (Dalcor, Jerson... podle toho jak se o nich mluví, osobně bych možná přidal další, ale nechce se mi mluvit za jiné o kterých se minimálně otevřeně takhle až tak moc nemluví)

Vzásadě jde o lidi které dopálil Markus způsobem, které RPG F vede, případně je dopálil směr, kterým se RPG F začalo ubírat, případně lidé, kteří se tam před nějakou dobou objevili a svou přítomností změnili tamnější charakter. Všechny tři věci jsou docela provázané, takže je lze jen složitě oddělit...

Fritzs: jj., cool parta :)
22.1.2009 02:34 - sirien
skew: Vklidu, ono poslední tři strany začaly stejně nanovo, i když na těch předchozích je pár zajímavých postřehů od mnoha lidí, ale spíš samostatně a bylo by na dlouho je konkrétně dohledávat

Ten zlej úmysl jsem u Markuse tehdy neviděl jen já. Problém je v tom že mám s M zkušenosti z minula který se blbě vysvětlujou a těžko je najdeš (dost z MOD sekce RPG F, která je neveřejná, dost z PM, něco málo z ICQ a mailu), ono to je bohužel celé v kontextu a musel bys přečíst první flame o narativismu, pár dalších hlavních co následovaly a potom taky diskuse ve starý moderátorský sekci, který sou smazaný, pokud se pamatuju dobře (možná sou jen archivovaný, tak jako tak sou neveřejný)

Co se týče toho že jsem se především choval neslušně já a toho že tvrdím že banováni a vyháněni jsou lidé s odlišnými názory - očividně Ti bohužel chybí dlouhodobý (dva až tři roky) celistvý přehled o dění (což je pochopitelné, RPG F je docela velké a většina lidí nemá náladu sledovat co se tam všude děje a ještě tomu věnovat tolik pozornosti aby si to pamatovali)

Ohledně toho že vyhání lidi s odlišným názorem na hraní - prostě se podívej na seznam lidí co z Fóra odešli/byli odejiti. Já, Alnag, Dalcor... z těch nejvýraznějších. Pak tu jsou další... andtom, Jerson přesunul svoje projekty sem... atd. Naopak lidi se kterými jsem se často štěknul, a kteří mají rádi indies a tak, obvykle nedostali ani napomanutí za totéž co jsem udělal já (veřejně, stejně jako já). Když někdo něco udělá a je za to seřvanej, tak je to vidět mnohem víc než když někdo něco udělá a moderátoři to přejdou.
Mimochodem mi bylo jednou řečeno že když mi to vadí tak na to mám Markuse upozornit. Ukazovat prstem na jiný lidi se mi fakt nelíbí a je mi to proti srsti, ale jednou, asi dva měsíce na to, sem to už nevydržel a zkusil jsem to, jedinou reakcí byla Markusova PM o tom, že já dělám horší věci tak si nemám stěžovat. Když sem to čet tak sem tomu skoro nevěřil.

Píše:
Prudil's, dostal's nějakou výstrahu, nepomohlo, dostal's týden, nepomohlo, dostal's 3 měsíce.

Super. KDYBY to bylo takhle, neřeknu ani fň. Ale - ty ostatní co prudili nedostali nikdy nic. Kapku dvojí metr, navíc zatloukanej.

Podstatná věc taky je, že diskuse na fóru nejsou srovnatelný se "společenskou nebezpečností" za kterou se zavíraj vrazi, takže otázka přínosnosti jedince je docela namístě (na což se osobně neodvolávám, ale pár lidí co mě pak hájilo to zmiňovalo. Kromě toho M v diskusi o mym banu stejně přiznal že ho nezajímá obsah a kvalita, ale pouze kvantita diskusí, čimž se to řeší)

Píše:
A pokud si stojíš za svým a tvrdíš že Markus je hajzl a moderátoři jsou jeho loutky, a ty jsi dostal ban proto že jsi mu trn v oku... No proč se pak oháníš statistikama jak tvůj ban neovlivnil fórum, když už Markus stejně dosáhl svého (zbavit se tě, protože je proti tobě zaujatej, správně ?) ?

TAK OPATRNĚ!!!
Nikdy jsem neřekl že je Markus hajzl a vyprošuju si podobné parafráze. Markus je docela vpohodě týpek a klidně ho rád potkám, co tvrdim je pouze to, že je mizernej admin. Byl bych rád kdyby u tohodle taky zůstalo.

Nikdy jsem taky neřekl, že jsou moderátoři Markusovy loutky. Říkám, že půlka z nich nemá tušení co se na Fóru vlastně děje (u jednoho si jsem jistej podle toho co psal do diskuse o banu, u dvou protože jsem se s nima naschvál na tohle téma bavil. Vzhledem k tomu že diskuse byly soukromé je nebudu jmenovat), takže když M přijde s nějakym problémem (dáme Sirienovi ban...) tak na to prostě kejvnou, protože pořádně nevědí o co de, maximálně dostanou link na jeden post, přinejlepšim si přečtou stránku dvě diskuse. Jenže to o co jde není na jedné stránce diskuse - je to v kontextu mnoha diskusí (před promazánim sem měl přes 7000 příspěvků a byl sem čtvrtej nebo pátej nejaktivnější užovatel, byl sem v mnoha diskusích s mnoha lidmi a zvlášť v Rozličnym na sebe ty diskuse volně navazovaly a odvolávaly na sebe) - ano, poslal jsem maYdu někam s tim jak si vyložila co jsem napsal. Jenže jsem to neudělal kvůli jednomu postu, ale kvůli mnoha postům v posledních měsících. V těch diskusích o které šlo prakticky nikdo z moderátorů nebyl. Je mi jasné že když pak uviděli ten jeden post, tak jim to přišlo drsný (mimochodem, ne že by se MĚ někdo ptal proč jsem to vlastně napsal tak jak jsem to napsal)


Otázka proč se to probírá tady - sorry, tomu bylo věnováno prvních deset stran diskuse.
Otázka proč to řešim když vim že jde o spor skupin lidí a ne o faktickou věc - viz Jerson o stránku nebo dvě nebo tři zpátky - nevadí mi ten ban, vadí mi že se v rámci jeho ospravedlnění na mě házely věci které odmítám.

Ad moje vyjadřování k věci - před čtvrt rokem jsem řekl že mi je fórum stejně ukradený a po svém banu jsem se tam zdržel jen na tak dlouho, dokud jsem z Markuse trochu podpásově nevymlátil odpovědi na pár věcí které mě zajímaly. Nic se od té doby nezměnilo. Zůstanu u krásné Quentinovy věty "nejhorší co může Sirien fóru udělat je odejít z něj" - takže se přidám k Alnagově doktrýně "dokud je Markus admin si Fórum užijte beze mě". Dost možná se tam sporadicky objevim, ale nic víc.
22.1.2009 03:29 - sirien
skew na RPG F píše:
A já si fakt naivně myslel, že to bude něco jako "Všichni přivítáme zpátky Siriena a budeme dělat že se nic nestalo, white sheet an' all, čistej trestní rejstřík, no flame no pain a tak".

rofl. Ty si fakt moc nesledoval dění ani dlouhodobě, ani kolem mýho banu, viď?

Píše:
kdokoliv, ale nejspíš Argonantus: Jinak, kolik lidí odsud odešlo ? Odpočítávám na prstech Alnaga, Dalcora, dlouho jsem neviděl Jirona (škoda)... dýl tu nejsem, nikoho dalšího nepamatuju.

andtom, Alnag, Sirien, Dalcor, Jiron, napůl Jerson... viditelně. Pak tu jsou další kteří z fóra odešli ale nebylo to tolik vidět (někteří se k tomu přiznávají v průběhu téhle diskuse, někde kolem půlky co se pamatuju...) pak tu jsou lidé které Fórum ve chvíli kdy nabralo Markusův směr přestalo zajímat a přestali tam chodit. O pár z nich vim přímo, zbytek je problém oddělit od "přirozeného úbytku".

Několik dalších lidí Ti vyjmenovává Argo v té diskusi na Fóru, můžeš si je přičíct.
Ono když sleduješ dění, tak těch lidí fakt neni málo.

Píše:
V jednom z těch legendárních flejmů napadal Markuse, měl v tu danou chvíli pravdu, ale já bych ho nejrači virtuálně nakopl do prdele za způsob, jak jízlivě a otevřeně ho napadal.

looool. njn. Kdybys mě znal tak víš že věci řikám narovinu jak je vidim a nebalim je do diplomaticky korektních žvástů. A bohužel mám smysl pro sarkasmus i různé obdoby, což když se smíchá dohromady není vždy lidumilný obraz...

maYda píše:
A to je na mně a žádný ban ani diskuse o něm to nevyřeší.

hehehe... tak tohle už skoro nedávám :D
(kdyby se někdo ptal proč to sem házim - až tu diskusi za dva roky vylovim tak se tomu chci zasmát všemu pohromadě (: )

Tafif píše:
A co se týče Siriena, mám spíš pocit, že neměl sám odvahu odejít (jako třeba ten Dalcor), tak provokoval dokud nebyl vyhozen. Taky si pro ten ban došel. Jestli se cítil ukřivděn a utlačován, mohl to zabalit sám a mnohem dřív

Hm. Smutné je že měl chlapec pravdu... jenže po bitvě je každej generál, tehdy jsem to prostě viděl trochu jinak :( . Těch hodin co sem tam zbytečně promarnil sem litoval dlouho potom co mi tohle došlo.
22.1.2009 04:32 - skew
EDIT: psal jsem to fakt hodně dlouho, tohle je reakce jen na ten první post.
_
Upřímě mě příjemně překvapilo, že jsem dostal odpověd dost brzo, i v tuhle hodinu.
______________
No, ano, ty tři roky mi chybí, bohužel. Jak jsem řekl: "Tohle je do určité míry zavádějící, beru". Tedy, asi mi nepřísluší hodnotit kdo z vás byl v právu a kdo v levu (přinejmenším do doby, než jsem se vyskytl na fóru, a i pak je to ošemetné).


Píše:
Ohledně toho že vyhání lidi s odlišným názorem na hraní - prostě se podívej na seznam lidí co z Fóra odešli/byli odejiti. Já, Alnag, Dalcor... z těch nejvýraznějších. Pak tu jsou další... andtom, Jerson přesunul svoje projekty sem... atd.

Hmm, je možné že prostě ti jmenovaní, krom toho že mají podobné herní preference mají i vlastnosti, díky kterým jste se neshodli s moderátory / adminem / kýmkoliv ? Protože mám takový pocit, že dost lidí na fóru ještě pořád fandí D&D4e, možná i D&D3.5, jsou tam i DrD a DrD+ hráči, přinejmenším v "Jak by jste si představovali nové DrD" je dosti živo, Sosáček obhajuje skillový systémy a já nevím jaký další příklady ještě uvádět.
Nevím že by někdo z těchle lidí měl nějaké výrazné prblémy, které by se nějak projevovali navenek (a myslím že u těchle problémů by se někdo ozval, protože se jedná o celkem velkej prohřešek...). A ne všichni se s imho znají s moderátory, takže osobní zainteresovanost v tom nějak nevidím.

Píše:
Naopak lidi se kterými jsem se často štěknul, a kteří mají rádi indies a tak, obvykle nedostali ani napomanutí za totéž co jsem udělal já (veřejně, stejně jako já). Když někdo něco udělá a je za to seřvanej, tak je to vidět mnohem víc než když někdo něco udělá a moderátoři to přejdou.

Bohužel nemůžu vyvrátit ani potvrdit, pamatuju si akorát jeden flame ve kterým jsem se stejně zamotal už asi po 5ti nebo kolika stranách...

Píše:
Super. KDYBY to bylo takhle, neřeknu ani fň. Ale - ty ostatní co prudili nedostali nikdy nic. Kapku dvojí metr, navíc zatloukanej.

Totéž.

Přínos jedince je na místě možná pokud by hrozilo zhroucení celé komunity nebo podobný teatrální katastrofy. Mohl jsem místo vrahů použít příklad třeba jen s překročením rychlosti někde na zapadlé silnici, a posloužilo by to stejně dobře. Ten polda má právo (povinnost) ti sebrat řidičák. Většinou to řeší nějak nenásilně a k radikální řešení si nechává napříště. Odpovídá to reailtě a fóru už víc ?

Píše:
TAK OPATRNĚ!!!
Nikdy jsem neřekl že je Markus hajzl a vyprošuju si podobné parafráze. Markus je docela vpohodě týpek a klidně ho rád potkám, co tvrdim je pouze to, že je mizernej admin. Byl bych rád kdyby u tohodle taky zůstalo.

My mistake s tím hajzlem, zbytečně silné slovo.
Ale pokud ten zbytek měl znamenat opravdu to jak jsi to napsal, tak u mě teda... failed.

Když o někom napíšeš třeba to co jsem citoval před tím (a možná by se v minulosti takovejch věcí našlo víc, ruku na srdce ?) a po pár hodinách o něm prohlásíš že je to fajn týpek...
Promiň, nevěřím. Především proto, že s "v pohodě týpkem" se většina lidí dokáže domluvit, případně si od něj nechá poradit aby v diskusi upustil trochu páry a neassaultoval ostatní. Případně neodmítá chodit na fórum jen proto že tam dělá admina.
Nebo naopak - neřekneš o někom, že je to fajn týpek, pokud se k tobě a tvé oblíbené formě zábavy staví s odporem a je vůči tobě předpojatejm (a dá ti kvůli tomu ban).
Každej člověk je jinej, ale tohle ti nějak nevěřím.
_______________

S loutkama teda sorry, měl jsem pocit že jsem to někde četl, možná to bylo zveličené.

Jinak pokud myslíš že moderátoři odbyli posuzování, jestli si ban zasloužíš, nemám co říct, tohle není moje bitevní pole.

A pokud jsi někoho (maYdu) urazil, resp. choval ses k ní hrubě... Taky bych asi se neptal proč jsi k ní byl hrubý (no, teda, ptal bych se protože jsem zvědavej jak opice, ale to s tím nesouvisí). Mnohem víc by mě zajímalo, jestli se jí třeba neomluvíš, nebo alespoň neřekneš něco ve stylu "hej, sorry, šlo to říct slušně".
Jinak ale nevím jak moc peprný to tehdy bylo, takže jen vycházím z předpokladu, že to byla další kapka do ne-zrovna-prázdnýho-hrnce trpělivosti. Analogie s tím nepořádným řidičem je taková, že nikdo nemá rád lidi co jezdí jako prasata, a i když toho chodce zrovna nepřejedš, tak jeho i lidi kolem můžeš celkem solidně srát (tu analogii s prasetem, prosím, neber doslovně).

Fakt, že takováhle jízda třeba projde někomu jinýmu (jak tvrdíš), by neměl být podnět pro "Hej, můžou oni, můžu já !" politiku.
_______________

Každopádně, pokud bych to vzal nějak obecně - na mé otázky jsi reagoval slušně, za což děkuji. Mohu to brát jako určitý příslib, že i další zmínky o RPG F budou v podobném duchu, tedy přinejmeněím, že nebudou tak strohé a/nebo zcela zainteresované, jako to co jsem citoval ?
Chápu že mi nic nedlužíš, ale přeci jen je to tak trochu otázka osobní cti. Navíc je určitě na fóru několik lidí které znáš a vážíš si jich, kteří se tě zastávají, a kteří na fóru zůstávají a rádi by, aby neumřelo vyčerpáním. K čemuž příliš nepřispívají názory prezentované tak radikálním způsobem. I pokud bych přijmul fakt, že moderátoři jsou ti rohatí - je tam stále velmi mnoho témat ve kterých se dá diskutovat, a to rozumně. Když ovšem prezentuješ takhle ostrý názor, hodně lidí to spíš odradí, než aby se tam šli kouknout a přesvědčit se na vlastní oči.

_______________

Píše:
Zůstanu u krásné Quentinovy věty "nejhorší co může Sirien fóru udělat je odejít z něj"

Pořád platí to co jsem psal výše, pokud je člověk největší profík, vyhrál dvacet závodů a o autech toho ví spoustu, je to skvělej učitel autoškoly... tak pokud bude jezdit překračovat rychlost a nebude respekotvat pravidla, ten řidičák mu prostě seberou. Když umí dobře jezdit, měl by jít příkladem.

_______________
Možná že v té analogii s řidičem je nějaká moucha, ale určitě víš, co jsem chtěl říct, a to je důležitější než správná volba metafory (já je mám ale děsně rád...).
22.1.2009 04:45 - skew
Reakce na druhej post:

Píše:
rofl. Ty si fakt moc nesledoval dění ani dlouhodobě, ani kolem mýho banu, viď?

Říkal jsi že máš rád sarkasmus ?
Kupodivu jsem to sledoval až do konce, ale nějak jsem to viděl z realtivně nezaujatého pohledu (čti: nestihl jsi mě nasrat ani si získat oblibu). Takže mi asi tehdy nedošlo jak složité bude pro Monteky a Kapulety vyhlásit mír.

Píše:
looool. njn. Kdybys mě znal tak víš že věci řikám narovinu jak je vidim a nebalim je do diplomaticky korektních žvástů. A bohužel mám smysl pro sarkasmus i různé obdoby, což když se smíchá dohromady není vždy lidumilný obraz...

Ale neznal. A nejsem jedinej a občas je dobrý to předpokládat (že tě lidi neznaj a nemusí tě tedy pochopit).
Jo, a říkat věci tak jak si myslíš je ctnost ve velice málo případech (volná citace jednoho učitele).

Říkal jsi že máš rád sarkasmus ?
Píše:
Těch hodin co sem tam zbytečně promarnil sem litoval dlouho potom co mi tohle došlo.

Mé srdce krvácí žalem za tvé ztracené mládí...
22.1.2009 07:45 - Bouchi
Siriene, kdyz mas rad veci na rovinu, tak na rovinu.
Tvoje Píše:
Kromě toho M v diskusi o mym banu stejně přiznal že ho nezajímá obsah a kvalita, ale pouze kvantita diskusí
je bud lez a zamerne zkreslovani, nebo prinejmensim nepravda. Nejen ty si dokazes dohledavat potrebna fakta, takze cituji:
Markus píše:
Fórum není časopis, kde by jeden člověk psal a ostatní poslušně četli. Fórum je místo pro diskuze, přioritou není mít čtivý obsah, prioritou je zapojit do diskuzí co nejvíc lidí. I kdyby někdo nakrásně plodil zajímavý obsah, bude-li odrazovat ostatní od diskuzí, jde přímo proti smyslu Fóra.
(original zde.
Neverim tomu, ze rozdil (IMHO ne zrovna maly) mezi "přioritou není mít čtivý obsah" a "ho nezajímá obsah a kvalita" nevidis. Ale mozna mas na mysli jiny Markusuv post, kde skutecne natvrdo napsal, ze "ho nezajímá obsah a kvalita". V tom pripade by bylo dobre, kdybys ten post ocitoval a nalinkoval. Jinak totiz vyse citovane vede k zaveru, ze i tva ostatni "fakta" je potreba brat se slusnou rezervou (coz ti muze byt samozrejme jedno).

Dodatek - mozna nekomu pripada muj post prilis "diplomaticky" a v rozporu s mym uvodnim "na rovinu". Nicmene nemuzu dost dobre nazvat Siriena natvrdo lharem, existuje-li moznost, ze a) si to spatne pamatoval a byl linej si to dohledat (coz by mu sice v takovehle diskusi neslouzilo ke cti, ale nedelalo by to z nej lhare), b) mel na mysli jiny Markusuv prispevek (na ktery jsem zatim nenarazil nebo jsem ho prehledl) nez ja. Moznost b) se da vylooucit dukladnym proctenim zminene diskuse, moznost a) se ovsem IMHO nijak vyloucit neda (stoprocentni pamet mel akorat Bruta).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10958695411682 secREMOTE_IP: 18.119.105.239