Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
22.1.2009 08:39 - Alnag
skew: Disclaimer: Bohužel k pochopení téhle situace by to chtělo přečíst mnoho a mnoho obsáhlejších diskusí. Jinak je to jen takové klouzání po povrchu věcí a je to hodně o tom, komu uvěříš...

Tvoje příměry jsou zajímavé, ale připomněl bych asi, že než pošleš vraha do kriminálu, musíš mu prokázat vinu a možná by bylo dobré, kdyby v lavici soudců neseděli jeho komplicové. To samé s policajtem a řidičákem. Co když ti bere řidičák na mol opilý policajt, který do tebe naboural?

Důvod proč "taháme RPGfórum sem" (mimochodem, ruku na srdce, kolikrát jsem byl na RPGfóru za dobu mé nepřítomnosti vytažen třeba já?) je prostě ten, že některé věci si žádají alternativní názor. Je těžké mít skutečně alternativní názory na jednom místě (není to nemožné, ale chce to dost speciální konstelaci) a takhle je to zřejmě pro všechny pohodlnější. Pokud tedy nechceš sklouznout do stagnace, produkované konformitou (též známou jako "všichni sborem za tím prvním v...em") je prostě vhodné sledovat různé názorové proudy a názor z nich si dělat sám. Tohle je jeden z nich.

skew píše:
Protože mám takový pocit, že dost lidí na fóru ještě pořád fandí D&D4e, možná i D&D3.5


Promiň, ale to podle mého nejlepšího soudu není pravda. Na každého příznivce D&D (nebo obecněji světových mainstreamových RPG) na RPG fóru jich tady připadá přinejmenším deset (ale spíš víc). Zkus se na obou místech zeptat na výklad nějakého pravidla, schválně, kde dostaneš spíš odpověď. (A kde jich dostaneš víc, abys teda měl i alternativní názor.) RPGfórum prostě o svou D&D komunitu přišlo. Chápu, že by ji chtělo zpátky (tak nějak příliš pozdě se zjistilo, že hrát si na fórum o RPG a nemít zastoupené to nejrozšířenější je decentní problém), ale obávám se, že v tomhle ohledu to bude mít díky existenci "Kostky" dost těžké. Přidaná hodnota nabízená hráčům D&D a mainstreamových RPG je tady prostě větší. A pokud se nestane nějaká zásadní změna tak se to asi dlouho nezmění.

skew píše:
Mohu to brát jako určitý příslib, že i další zmínky o RPG F budou v podobném duchu, tedy přinejmeněím, že nebudou tak strohé a/nebo zcela zainteresované, jako to co jsem citoval ?


Strach z kritiky? Nevím, co tu slíbí Sirien, ale pokud podle mně by to pro RPGfórum byla medvědí služba. V dobách, kdy jsem měl na srdci zájem RPGfóra jsem byl jeho vášnivým kritikem. Není nic horšího, než si nahlávat, že to člověk dělá dobře a kolektivně si to odkývat. Kritika je téměř zoufale nutná.

skew píše:
Navíc je určitě na fóru několik lidí které znáš a vážíš si jich, kteří se tě zastávají, a kteří na fóru zůstávají a rádi by, aby neumřelo vyčerpáním.


A kdyby náhodou umřelo vyčerpáním (což nehrozí) tak co jako? Přestane se točit svět? Umřou všichni hráči RPG? Prostě budou jiná místa a jiné diskuse. Nedělej z RPGfóra nějaký fetiš, kterým není.

Bouchi: Divím se, že zrovna ty ses taky zamíchal do tohoto flamu, ale tak proč ne, že jo? Nicméně Markusova teze je AFAIK starší než zde odkazovaná "měkká verze". Je to stejný klacek, který byl (mimo mnoha jinými) používán na mně, takže bych hledal někde v příspěvcích z roku 2006. Ačkoliv nejsem s to dokladovat přesnou citací, argument byl tehdy zhruba v duchu, že je potřeba otevřít diskusi "nováčkům" a je jedno kolik "veteránů" to odnese. Protože je důležitá mladá (a já dodávám tvárná) krev než lidé s přehledem a zkušeností. Hlavně když té mladé krve bude hodně.

To, co píše Sirien tedy nemusí být přesnou interpretací, nicméně se mi to zdá relativně v souladu s dlouhodobými názorovými trendy. Přeji příjemný den.
22.1.2009 08:45 - Magus
Sirien myslim ze ty s za to nemohl ale nefim aji kdyby tak 3 mesice je moc?!???
22.1.2009 09:05 - Bouchi
Alnag: "Divím se, že zrovna ty ses taky zamíchal do tohoto flamu, ale tak proč ne, že jo?" Moje duvody, proc sledovat deni kolem banovani a kolem "koncepce" RPGF jsou pomerne zrejme. Nicmene nezamichal bych se, kdyby tu nezaznela ta evidentni nepravda (kterou jsem citoval).
Krom toho Sirien jasne napsal "v diskusi o mym banu", takze odkazovat na situaci z roku 2006 je trochu mimo. (A obecne pro libovolne diskusni prostredi to, ze situace z roku 2006 byla takova a takova, nemusi - a IMHO zpravidla ani nebyva - byt nijak vypovidajici o tom, jake trendy a atmosfera jsou v tomto diskusnim prostredi dnes.)
22.1.2009 09:52 - Alnag
Bouchi píše:
Moje duvody, proc sledovat deni kolem banovani a kolem "koncepce" RPGF jsou pomerne zrejme


No mně třeba zřejmé úplně nejsou, ale budiž.

Bouchi píše:
Krom toho Sirien jasne napsal "v diskusi o mym banu", takze odkazovat na situaci z roku 2006 je trochu mimo.


Tak to jsem přehlédl.

Bouchi píše:
A obecne pro libovolne diskusni prostredi to, ze situace z roku 2006 byla takova a takova, nemusi - a IMHO zpravidla ani nebyva - byt nijak vypovidajici o tom, jake trendy a atmosfera jsou v tomto diskusnim prostredi dnes.


S tímhle ovšem musím nesouhlasit. Sirien se vyjadřuje k určité osobě (Markusovi, proto to M) nikoliv k atmosféře nebo prostředí. Lidé čtou jiné lidi v kontextu jejich předcházejících akcí a vyjádření. Proto jsou IMO relevantní i starší postoje dotyčného. Protože IMO se lidé od určitého věku dál příliš nemění, mění se jen způsob prezentace jejich názorů.

A ta původní diskuse byla o tom, jestli kvalitní obsah (produkovaný zkušenými hráči) vede posléze k většímu přílivu zájmu nebo naopak, jestli stimulovat větší příliv zájmu (nováčků), kteří posléze vytvoří ten kvalitní obsah. Je to jedna z mnoha faset mého sporu s Markusem o to, jak se má vyvíjet RPGfórum. Takže pokud někde nedošlo k náhlému koperníkovskému obratu. Proto věřím tomu, že sirien to třeba cítí mezi řádky toho prohlášení, byť to tam není explicitně takto řečeno.
22.1.2009 10:09 - Joe
Alnag,

Bouchi sa o to zaujíma IMO preto, že sa rieši možné presunutie diskusií o DrD a DrD+ (oficiálnych diskusií Altaru) z Lopuchu na RPG fórum. Ak sa mýlim, opravte ma...
22.1.2009 10:11 - Fritzs
Alnag píše:
Lidé čtou jiné lidi v kontextu jejich předcházejících akcí a vyjádření.


Podle hesla: Jednou komunista, vždycky komunista...

Alnag píše:
Na každého příznivce D&D (nebo obecněji světových mainstreamových RPG) na RPG fóru jich tady připadá přinejmenším deset (ale spíš víc).


A, ehm, kolik je tady hráčů DrD...? U nás mainstreamového RPG.

Alnag píše:
Zkus se na obou místech zeptat na výklad nějakého pravidla, schválně, kde dostaneš spíš odpověď.


Ale toto není nedostatek RPGF, to je dané existencí kostky. Pro příklad, na kerém fóru se jako uživatel Windows budu asi prvně ptát na nějaké záležitosti kolem windows, na windowsforum.cz, nebo na operacnisystemy.cz?
22.1.2009 10:15 - Bouchi
Alnag: "No mně třeba zřejmé úplně nejsou, ale budiž." Pokud nesledujes deni na RPGF, tak je to pochopitelne. Ve strucnosti - mam v umyslu presunout oficialni diskuse k altarim titulum z Lopuchu (kde jsou ted) na RPGF, tudiz se zakonite zajimam i o zminene aspekty. (Poznamka - ne, opravdu neni nezbytne nutne, abych je presouval zrovna na RPGF, tudiz se nepotrebuji snazit byt za kazdou cenu zadobre s moderatory.)

Alnag píše:
Sirien se vyjadřuje k určité osobě (Markusovi, proto to M) nikoliv k atmosféře nebo prostředí. Lidé čtou jiné lidi v kontextu jejich předcházejících akcí a vyjádření. Proto jsou IMO relevantní i starší postoje dotyčného. Protože IMO se lidé od určitého věku dál příliš nemění, mění se jen způsob prezentace jejich názorů.
S timhle si ovsem do jiste miry dovolim nesouhlasit zase ja. Zajimaji-li me neci soiucasne postoje, pak ma urcity vyznam i znalost jeho starsich postoju. Ovsem kdyz to vztahneme na RPGF, tak mnohem vice, nez Markusovy postoje (ci postoje kterehokoli moderatora), me co do praktickeho dopadu zajima, jakym zpusobem a v jake mire tyto postoje prosazuje.

Alnag píše:
A ta původní diskuse byla o tom, jestli kvalitní obsah (produkovaný zkušenými hráči) vede posléze k většímu přílivu zájmu nebo naopak, jestli stimulovat větší příliv zájmu (nováčků), kteří posléze vytvoří ten kvalitní obsah.
Nemuzu si pomoct, ale tomuhle nejak nerozumim, nevidim v tom rozpor. Jakym zpusobem brani stimulace prilivu novacku v tom, aby zkuseni hraci produkovali kvalitni obsah? Klidne me odkaz (nebo nekdo jiny) na nejakou diskusi, ve ktere bych si dohledal detaily.
22.1.2009 10:36 - Bouchi
Alnag: Jen tak minochodem...
Alnag píše:
Protože IMO se lidé od určitého věku dál příliš nemění, mění se jen způsob prezentace jejich názorů.

Sirien píše:
Stejně tak názory mnoha lidí se za rok a půl změní
(napsal v teto diskusi 27.10.2008 16:47)
22.1.2009 11:21 - Alnag
Fritzs: Ačkoliv je to třeba smutné, tak předsudky jsou součástí toho být člověkem. Ano, bylo by úžasné, kdybychom strojově přistupovali ke každému jednomu případu jednotlivě a posuzovali ho zcela nezávisle na okolnostech. Neděje se to. Není to totiž adaptivní. Lidé, kteří by to dělali, by dlouhodobě nepřežili (v průběhu evoluce). Posuzovat druhé na základě předchozích zkušeností se dlouhodobě vyplácí.

Tu poznámku s DrD nechápu. My si tu nehrajeme na univerzální fórum. Zaměření d20 je zcela jasné, neduplikujeme tu dracidoupe.cz. Ergo bych řekl, že jsi o pár parseků minul cíl. Try better next time.

A opět jsi minul cíl i v další glose. Nejde o to, kde se uživatel bude ptát (v mém případě navrhuji ptát se na obou místech), jde o to, kde dostane uspokojivější, víc vyčerpávající, alternativy nabízející odpověď. A ano, je to dáno existencí kostky v tom smyslu, že existuje alternativa a tedy možnost volby a že nejsou všichni nuceni do jednoho chomoutu.

Bouchi a Joe: Aha. Tak to potom jo. Podle mně to může být paradoxně docela dobře. Ono totiž není nic lepšího, než trocha léčby přílivem hráčů mainstreamových her jako je Dračí doupě. Možná, že to některým lidem otevře oči v tom smyslu, že ty jejich "zázraky" jsou prostě velmi cílově specifické a že hry obecně přijatelné mají poněkud jiných charakter. Takže jen tak dál! (Poznámka k poznámce - a že tě taková věc vůbec napadla? :))

Bouchi píše:
Neverim tomu, ze rozdil (IMHO ne zrovna maly) mezi "přioritou není mít čtivý obsah" a "ho nezajímá obsah a kvalita" nevidis.


Zdůraznil bych především tuto pasáž, která mne přiměla reagovat. Podle mně je totiž naopak přesně tohle (tedy neschopnost abstrahovat od vlastních zkušeností, předsudků, názorů na druhého a prostě a stručně apriorního úhlu pohledu) základní problém většiny lidí (a Sirien v tom není žádnou výjimkou). To, na co se tedy snažím upozornit je, že pokud mohu soudit, Sirien byl přesvědčen, že říká pravdu (byť třeba poněkud zdramatizovanou) a to proto, že četl citovaný text se zkušeností kterou má (a kterou má nejen on). Chápu, že to pro tebe není relevantní, ale proto se podivuji nad tím, že se do toho pouštíš.

Stejně tak to, do jaké míry dané postoje prosazuje není jen funkcí toho, co dotyčný dělá, ale i jak je jeho chování vnímáno a interpretováno a to je interpretováno na základě předchozí zkušenosti, čímž jsme zpátky tam, kde jsme byli. RPGfórum má určitý punc (pro každého asi jiný) a toho se bude těžko zbavovat. To je práce na celé dlouhé roky. Vnímám, že nějaké pokusy byly učiněny (nedávný face-lift apod.) ale nemyslím, že by to úplně stačilo. Moje důvody, proč na RPGfórum nepíšu (a nechystám se psát) jsou právě třeba ty, že nechovám dostatečnou důvěru ve vedení fóra, že buď udrží prostor pro alternativní názory dostatečně otevřený nebo dá jejich zastáncům možnost jej takový udržet. Vnímám ho jako ostrakizující a nepřátelské k minioritním postojům a často pasivně agresivní nebo jinak hostilní k určitým (např. mně blízkým) názorovým proudům. (Mám-li to napsat víc česky, deset lidí uklove jednoho člověka a dokáže to udělat dost zaumně na to, aby jim to prošlo, zatímco když se ten člověk oprávněně brání, dostane za to potom ban, protože byl protivný na deset lidí - hrůza!)

Bouchi píše:
Nemuzu si pomoct, ale tomuhle nejak nerozumim, nevidim v tom rozpor.


Ten rozpor je v tom, že máš do určité míry omezené zdroje (jako ostatně vždycky) a někdy jsi nucen dělat volby (jako ostatně taky vždycky). Jde pak o to, jestli ty zdroje investuješ do toho, vytvářet prostor pro udržení a stimulaci "veteránů" s tím, že nováčci se tak nějak přidají sami, nebo naopak "stimuluješ příliv nováčků" s tím, že veteráni buď přežijí nebo odpadnou. (Někdy to šlo i dost proti sobě... odkaz nevím, ale bude to někdy v době změně koncepce fóra v roce 2005/6 asi...)

Teoreticky se dá asi dělat obojí, ale chce to velký potenciál lidský i osobní ze strany lidí, kteří danou věc vedou. Ten tam tehdy rozhodně nebyl.

A k tomu jen tak mimochodem. Nejsem se Sirienem spojen pupeční šňůrou. Já myslím, že za rok a půl se změní tak maximálně způsob, jakým lidé svůj názor prezentují (víc diplomaticky, víc zaobaleně) nikoliv to, jací jsou. Lidská osobnost je v jádru hodně statická a jakákoliv názorová změna je strašně bolestná (proto se jí lidé úporně brání). Kolem toho existuje několik zdokumentovaných fenoménů. Připouštím, že názor lze změnit, ale není to pravděpodobné. (Menší pravděpodobnost chyby člověk udělá, když předpokládá, že názor se nezměnil... čímž se vracím opět někam na začátek toho, co jsem psal...)
22.1.2009 11:48 - Fritzs
Alnag píše:
Není to totiž adaptivní.


Díky, právě jsi mi vysvětlil, proč bych na tebe nikdy a za žádných okolností neměl měnit názor... byl jsem připravený to udělat, ale nyní vidím svou chybu.

Ať žije nenávist, jedinná konstanta tohoto světa! Blood for the blood god!

Alnag píše:
jde o to, kde dostane uspokojivější, víc vyčerpávající, alternativy nabízející odpověď


Bych řekl, že na obou webech dostane zhruba stejně vyčerpávající odpovědi. Co se týče nabízení alternativ, tak bych řekl, že na tom bude RPGF (díky tom,u, že není zaměřené primárně na d20 system) asi líp.

Alnag píše:
Vnímám ho jako ostrakizující a nepřátelské k minioritním postojům a často pasivně agresivní nebo jinak hostilní k určitým (např. mně blízkým) názorovým proudům.


Nesouhlas, byť důrazný, neznamená hostilitu. A mimochodem, tady zaznamenávám to samé, když už sme u toho.
22.1.2009 12:24 - Alnag
Fritzs píše:
Díky, právě jsi mi vysvětlil, proč bych na tebe nikdy a za žádných okolností neměl měnit názor... byl jsem připravený to udělat, ale nyní vidím svou chybu.


Óóó... vážně? Protože já na tebe také neměním názor, tak to považuji za nepříliš zdařilou řečnickou figuru jejíž smysl je relativně pofidérní. Pokud mne chceš nenávidět, so be it. Žíly mi to fakt netrhá.

Fritzs píše:
Bych řekl, že na obou webech dostane zhruba stejně vyčerpávající odpovědi.


Abychom si rozuměli: pod nabízením alternativního názoru nerozumím "DnD je na nic, pij Sprite!". A jinak, ty bys to možná řekl, ale podle občasných zpráv, které dostávám je to obvykle tak, že někdo napíše na oba servery otázku (k DnD), ale kloudnou odpověď (takovou, která je pro něj nějakým způsobem užitečná) dostane jenom tady.

Fritzs píše:
Nesouhlas, byť důrazný, neznamená hostilitu.


Podceňuješ můj intelekt, pokud se domníváš, že to nedokážu rozlišit.

Fritzs píše:
A mimochodem, tady zaznamenávám to samé, když už sme u toho.


To je argument typu "když oni kradou, já můžu taky"? Protože byť by chápu, že se tak i d20 může jevit, nezdá se mi to úplně relevantní pro směr diskuse...
22.1.2009 12:26 - sirien
skew: Lidé co odešli jsou docela charakterová směska, od kliďasů pro neurotiky, od těch slušnejch po provokatéry... shoda je skutečně v tom že byli názorově někde jinde než Markus.

Ad Markus: Věř si čemu chceš, já si stojim za tim že potkat Markuse naživo je vpohodě a že kdyby nebyl adminem, tak s nim narozdíl od jinejch lidí který mi na fóru lezou krkem nemám jedinej problém.

Píše:
Případně neodmítá chodit na fórum jen proto že tam dělá admina.

Chjo, Ty to asi nechápeš od základu. Problém neni původně to, že Markus dělá admina. Problém je to CO dělá markus JAKO admin a jaké to má důsledky, ergo je problém v tom že dělá Markus admina.
Trochu zamotaný. Nejde o to že Markus jako osoba je adminem. Jde o to že je mizernym adminem. To že Ti někdo přijde vpohodě ještě neznamená že budeš pracovat ve firmě kde dělá managera, když víš že v tom je mizernej.

Píše:
Nebo naopak - neřekneš o někom, že je to fajn týpek, pokud se k tobě a tvé oblíbené formě zábavy staví s odporem a je vůči tobě předpojatej

HA. To mě fakt neznáš... mám rád a /nebo respektuju dost lidí co mě nemaj rádi, naopak dost lidí co mě maj rádi sou mi ukradený. Sorry ale v tomhle prostě reaguju na lidi atypicky.

Ad omluva - rozhodně se nebudu někomu omlouvat protože to chce někdo jinej. Lidem se omlouvám zásadně když udělám chybu a když mám dojem že sem udělal chybu, důvody proč jsem maYdě trochu tvrdě oznámil, že by se měla naučit číst (nebo tak něco) se absolutně nezměnily a sorry, z toho jak dlouhodobě reagovala na moje posty si prostě stojim za tim že většinou byla naprosto mimo... zkus si ty diskuse najít, nevim jestli tam ještě jsou, ale bylo jich hodně.

Píše:
Pořád platí to co jsem psal výše, pokud je člověk největší profík, vyhrál dvacet závodů a o autech toho ví spoustu, je to skvělej učitel autoškoly... tak pokud bude jezdit překračovat rychlost a nebude respekotvat pravidla, ten řidičák mu prostě seberou.

o-myl. Špatná paralela.
Pokud bude někdo největší profík co do lítání, sebereš mu leteckou licenci za to že jel rychle autem?
Ani to neni ideální paralela, protože na fóru šlo velmi silně (aspoň dle oficiální verse) o porovnání formy a obsahu, a já se nikdy netajil tim že obsah je radikálně podstatnější než forma... což někteří lidí nepřekousli

Píše:
Kupodivu jsem to sledoval až do konce, ale nějak jsem to viděl z realtivně nezaujatého pohledu

Ne, viděl jsi to z neúplného pohledu. Bohužel jsi viděl jen sotva polovinu věci, která byla ve veřejných threadech. Byl bych radši kdyby to bylo veřejné celé, protože myslím že by mi to dost hrálo do karet, ale bohužel...

Píše:
Jo, a říkat věci tak jak si myslíš je ctnost ve velice málo případech (volná citace jednoho učitele).

Zásadně nesouhlasim. Ale to je téma najinam.


btw. - lidé co jsou na RPG F a váží si mě a ocenili by mé názory vědí kde mě najdou. To že jim záleží na Fóru - jejich věc, mě ne.

Bouchi píše:
je bud lez a zamerne zkreslovani, nebo prinejmensim nepravda.

Ve skutečnosti Markus řekl... že ho nezajímá kvalita a obsah ale kvantita. Když se v téhle diskusi vrátíš zpátky tak se to tu už probíralo a bylo to trochu delší takže se mi to nechce opakovat - odpoledne Ti to možná kdyžtak dohledám.

Píše:
Sirien myslim ze ty s za to nemohl ale nefim aji kdyby tak 3 mesice je moc?!???

Hned po mém banu byly tresty nastaveny odlišně, podle nové varianty by to bylo 14 dnů (o 76 míň). Můj "trest" podle této doktrýny ale již nebyl upraven.



-----

Moje citace Alnagovi je vytržená z kontextu. To co jsem tvrdil (za jedenapůlroku se názory změní) je adresováno mým minoritním názorům - názorům na konkrétní problematiku konkrétní věci (tohle a tohle na RPG F ano nebo ne?)
To o čem mluví alnag jsou charakterové vlastnosti a způsoby přístupu a jednání. Kapku rozdíl. (asi jako "jezdíš obecně rychle?" a "jezdíš v téhle ostré zatáčce rychle?")
22.1.2009 12:35 - Colombo
To co chce podle mého sirien říct je, že moc korumpuje...

Je to jako v tom klasickém testu se studenty na Vězně a Bachaře. Bachař se choval jako zvíře, ale v normálním životě se to nijak neprojevovalo...

A být adminem je možná pro někoho stejné, jako být Bachařem.
22.1.2009 12:48 - Bouchi
Alnag píše:
pokud mohu soudit, Sirien byl přesvědčen, že říká pravdu (byť třeba poněkud zdramatizovanou) a to proto, že četl citovaný text se zkušeností kterou má (a kterou má nejen on). Chápu, že to pro tebe není relevantní, ale proto se podivuji nad tím, že se do toho pouštíš.
Sirien to zkreslujici tvrzeni pouzil v tehle diskusi nekolikrat (minimalne dvakrat primo v te citovane formulaci, krom toho i jinak formulovano, a to mi zbyva jeste takovych 20 stranek prelouskat). A narazil jsem na nej i na jinych mistech, z cehoz soudim, ze je to jeho "oblibena mantra". No a takovahle mnohokrat opakovana zkreslena tvrzeni mi proste vadi.

Alnag píše:
A k tomu jen tak mimochodem. Nejsem se Sirienem spojen pupeční šňůrou.
To jsem ani nenaznacoval, jen mi prislo usmevne narazit na tyhle opaky. Pravda, asi bych si to mel nechat pro Siriena, az bude nekoho pranyrovat kvuli nazorum, ktere mel dotycny pred nekolika lety (a vyvozovat z toho neco ohledne soucasnosti).

Sirien píše:
Ve skutečnosti Markus řekl... že ho nezajímá kvalita a obsah ale kvantita. Když se v téhle diskusi vrátíš zpátky tak se to tu už probíralo
V diskusi (na RPGF) k tvemu banu rekl presne to, co jsem citoval (a na co jsem odkazoval). Prosim tedy o presnou citaci (a prislusny odkaz), kde stoji "že ho nezajímá kvalita a obsah ale kvantita", pripadne odkud to jednoznacne vyplyva. Opakuji, presnou citaci, ne tvoji interpretaci.

Sirien píše:
To co jsem tvrdil (za jedenapůlroku se názory změní) je adresováno mým minoritním názorům - názorům na konkrétní problematiku konkrétní věci (tohle a tohle na RPG F ano nebo ne? To o čem mluví alnag jsou charakterové vlastnosti a způsoby přístupu a jednání. Kapku rozdíl.)
A problematika "vic se snazit prilakat novacky nebo naopak venovat vic prostoru veteranum" (tak nejak to formuloval Alnag) je tedy malo konkretni a nema to nic spolecneho s "tohle a tohle na RPG F ano nebo ne?"?
Ostatne kdyz to vezmu z vlastnich zkusenosti co se tyce adminovani diskusniho serveru (a troufam si tvrdit, ze jich mam v tomto smeru podstatne vic nez ty), tak jsem u ruznych kolegu-adminu zazil za tu dobu lecjake pomerne vyrazne promeny nazoru (vcetne takovych, ktere bych si rozhodne netroufl oznacit za minoritni) a pristupu.
22.1.2009 12:50 - Magus
Vidim ze ste tu vsichni DOST nasrani!! Make love, not war:D
22.1.2009 13:04 - Geralt
Nedejte se rušit, pozastavím se jen u dvou výroků:

skew píše:
Protože mám takový pocit, že dost lidí na fóru ještě pořád fandí D&D4e, možná i D&D3.5.


Zrovna v zimní anketě nejpopulárnějších her edice D&D tedy moc nezabodovaly. V souhrnu nasbíraly devět procent hlasů (a to ještě proto, že existovala možnost dát tři hlasy, takže Naoki či já jsme hlasovali pro více edic zároveň). Pár lidí hlasujících pro jiné favority se přiznalo, že by D&D zařadilo někam "pod bedny" (čtvrté-páté místo).

Pak je také otázka, proč má diskuze v sekci D&D a d20 poslední vstup z 5. ledna 2009. Když nahlédneme pod pokličku, uvidíme, že samotné D&D se řešilo naposled na začátku prosince, takže téměř dva měsíce zpátky. Je to zajímavé a čekal bych, že se kolem takové 4e povede žhavější debata plná dojmů z nové edice. Když k tomu přidám, že jsem nezaznamenal ani žádnou překladatelskou aktivitu, prostě mi vychází, že D&D stojí na RPGf z nějakého důvodu stranou zájmu jeho návštěvníků. Přiznám se, že mi to zůstává trochu záhadou, protože D&D představuje jeden z nejrozšířenějších systémů a v ČR má díky Černému rytíři slušnou podporu (příručky se dají snadno koupit a nyní i za velmi rozumné peníze).

Samozřejmě je to čistě věc návštěvníků RPGf, že mají jiné chutě a preference. Jen mi citované tvrzení zkrátka nesedí.


Colombo: Zdaleka ne všichni bachaři se nechali "zkorumpovat mocí". Pokud si pamatuji výsledky přesně, tak:
Jedna třetina dozorců se chovala k vězňům mírně a spíše se jim snažila situaci ulehčovat.
Druhá třetina dozorců se k vězňům chovala sice přísně, ale zároveň ne krutě.
Teprve poslední třetina dozorců překročila rámec svých "povinností" a vyvíjeli vlastní iniciativu, aby vězňům jejich situaci znepříjemnili, ponižovali je různými formami trestů atd.
22.1.2009 13:08 - Fritzs
Alnag píše:
Abychom si rozuměli: pod nabízením alternativního názoru nerozumím "DnD je na nic, pij Sprite!".


No, existují případy, kdy je tadle odpověď opravdu na místě, nicmně tak jaksi automaticky předpokládám, že ten kdo má znalost více hodně odlišných systémů mi může poskytnout nové myšlenky na které bych třeba sám díky systému který používám nepřišel a já je pak můžu uplatnit ve svém systému.

Jinak, když už sme u těch odpovědí, zajímalo vby mě, jak mi odpovíte na následující hypotetické otázky:

-"Hráčce zabil postavu wraith, což vedlo k tomu, že se z její postavy stal tím původním wraithem ovládaný wraith, načež zbytek hráčů pro změnu killnul onoho prvního wraitha, což vedlo, alesúpoň podle mého pochopení pravidel k uvolnění postavy na wraitha přeměněné. Hráčka chce ve hraní své postavy pokračovat, nicméně wraith má podle Savage Species LA 7, což by její postavu jednak posunulo do záporných čísel a za druhé ta postava není nově vytvořená, takže to IMO vypadá dost divně. Navíc si nejsem jistý, jesli by taková postava seděla do hry. nevím, co mám dělat. Poradíte mi? (jo hrajeme 3E)

-"Jsme furry a cvhceme hrát furry hru v DnD (portože je to jedinný systém, kerý známe XD)... potřebovalio bychom poradit, jaké příručky si máme stáhnout (a odkud si je stáhnout XD), případně jestli náhodou neexistuje nějaká lepší přímo fury hra XD ?!

-"Dva moji hráči si stěžují, že mají malý vliv na to, co se ve hře stane, co s tím mám dělat?"

-hrajeme D230 modern, jeden hráč si vymyslerl rasu diklonius (spell like abilities:bigby's crushing hand at will, magic missile at will, wall of force at will) a chce ji hrát za každou cenu, co mu na to mám říct?"

Alnag píše:
Podceňuješ můj intelekt


Tomuhle neodolám: Jsi si jisté, že to souvisí s intelektem?
22.1.2009 13:14 - Alnag
Fritzs: Na otázky ti odpovím, ale protože mi přijdou jako zajímavý zdroj i na delší debatu, přimlouval bych se za jejich překopírování do samostatné diskuse (diskusí). Klidně ti na ně odpovím tady pokud chceš, ale přijde mi, že by to byla škoda. Pokud souhlasíš, klidně je překopíruju a odpovím. Stačí potvrdit.
22.1.2009 13:23 - Fritzs
Alnag: So be it. Překopíruj a odpověz.

BTW: Bylo by hezké, kdyby v rámci hodnocení schopnostin jednotlivých komunit odpovídat na tyto otázkyx, někdo z D20 postnul nějaké svoje všetečné otázky na RPGF. (z principu věci bych to neměl být já, ty to nemůžeš být z přesvědčení, takže nevím, kdo to udělá).

BTW^2: Včil se du učit chemii N a P... vrátím se večer aqtěším se na svoje odpovědi.
22.1.2009 13:58 - Magus
Dva moji hraci si stezuji.....Tak to vubec nevim je to spis jejih problem jestli na hru chcou mit vliv a nebo ne!....

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10463809967041 secREMOTE_IP: 3.138.105.124