Volná diskuze

Colombo
16.8.2014 21:46
Drowí ekologie -- Společnost na pokraji vyhynutí
Autorská citace #1
16.8.2014 21:47 - Colombo
Assassin píše:
To máš asi pravdu, zejména když přihlédneme k faktu, že drowové a elfové obecně mají extrémně dlouhou obdobu menstruačního a ovariálního cyklu, kterou nemůže vynahradit několik set let dlouhý život. Jestli si dobře pamatuji, tak drowové jsou na tom oproti elfům z povrchu ještě dobře, protože tyto cykly jsou dlouhé maximálně sto let. Kolik dnů / měsíců / let je z toho plodných netuším.

Na druhou stranu určovat sebedestruktivitu rasy na základě srovnání úmrtnosti s lidmi nemusí být zcela přesné. Zatímco dnešní ženy stále více oddalují těhotenství až na hranici ženské plodnosti, drowí ženy uznávají schopnost plodit jako znak jejich síly a dominance nad muži, takže si nenechají ujít žádnou příležitost k plození potomků.

Možná by nás tak výsledek nějaké simulace vývoje drowů (nějaká obdoba celulárního automatu?) překvapil.

Ehm, opravdu se tu zamýšlím nad schopností přežití neexistující fantasy rasy? No ok, už jsem na diskuzních fórech řešil i větší kraviny:P

Nemáš nějaká čísla? Populace drowů v čase X, populace drowů v čase Y?

Pak stačí odvodit nějaká čísla z gastrální periody elfů nebo tak, dosadit do Leslieho matice
http://en.wikipedia.org/wiki/Leslie_matrix

a můžem získat podrobnější náhled na strukturu drowího společenství a jestli je stabilní, případně jaké změny ve fikci je třeba, aby tam byla alspoň nějaká stabilita (případně dynamika).
Autorská citace #2
16.8.2014 22:09 - Vojtěch
Otázka je, zda je to taky nějaký plodnostní cyklus, nebo prostě jen nízkou plodnost , či dlouhou dobu těhotenství.
Autorská citace #3
16.8.2014 22:29 - sirien
to by mělo jít snadno dohledat, o drowech se toho napsalo...

(mimochodem, k té Colombově poznámce že Aztéčtí bohové si tu krvelačnost vybírali na cizích - ono Lloth je tak nějak fakticky existující bůh narozdíl od těch "reálných", takže když jí ty drowové začnou docházet, tak má vždycky možnost nějak trochu zaintervenovat (božím zásahem tu plodnost seseknout a nechat to v jedné generaci rodit po pěti - a hned má na nějakou dobu zase na srandu vystaráno)

Taky pokud se nepletu drowové realizují dost svých bojů přes různé poskoky a otroky, takže v tom nezařvou přímo sami (ale to si teď nejsem jistej - nějsem úplně drowolog)
Autorská citace #4
16.8.2014 22:51 - Assassin
Nehledal jsem nijak důkladně, ale nějaký čísla mám (pro zajímavost uvedu i množství otroků).

Město Menzoberranzan:
1370: 20 000 drowů, 40 000 otroků
1372: 11 200 drowů, 20 460 otroků ("Silence of Lolth" => vzpoura otroků)
1479: 25 000 drowů, 24 000 otroků

Město Ched Nasad:
1370: 30 000 drowů, 70 000 otroků
1372: 4 500 drowů, 1 500 otroků ("Silence of Lolth" => město zničeno)
1373: 2 500 drowů, 1 000 otroků
1479: 7 500 asi drowů + otroků dohromady.
Po Silence of Lolth přeživší několik měsíců umírali hladem nebo na následky útoků monster, ale dokázali si najít bezpečná místa. Proto ten pokles a pak zase nárůst.
Autorská citace #5
16.8.2014 22:54 - Colombo
Píše:
jí ty drowové začnou docházet, tak má vždycky možnost nějak trochu zaintervenovat

Drows: Society dependent on god-induced fertility.

To té společnosti dává úplně jiný, mnohem fatalističtější, nádech. Každopádně, je pro tuto událost nějaký precedens? Jak vůbec fungují sféry vlivu bohů v DnD-FR?
Autorská citace #6
16.8.2014 23:02 - Assassin
Jinak kdyby na tom záleželo tak průměrná délka života drowa je asi 500 let. Není ale vzácností ani drow starý 900 let a výjimečně i 1000 a víc.

V roce 1379 by se mělo odpočítat 20% drowů z celé populace. Eilistraee byla zabita, ale stihla přibližně pětinu drowů proměnit zpátky v temné elfy.

EDIT: http://www.realmshelps.net/charbuild/races/elf/drow1.shtml
Asi to výhledově přeložím, ale teď jen výsek podstatných částí:

Píše:
A notable difference between drow and their topside cousins lies in their fertility rate. Most elves have very low fertility rates, in keeping with their long lifespans. Drow mothers, in contrast, give birth as often as the more fertile races, such as humans and orcs. Their greater fertility reflects the crushing mortality rate among drow infants and youngsters. Drow females might give birth to ten times the number of babies than the females from other elven subraces do, but this does not mean that they end up with more adult children.

It is common for pregnant drow to carry twins or even triplets. Even in these cases, multiple births are rare, as the strongest of the fetuses feeds on its siblings in the womb. Pregnant drow can sometimes feel these mortal combats take place in their bellies. Such prenatal battles produce in their mothers a euphoric sensation, referred to in the Undercommon tongue as chad-zak. The feeling is infinitely stronger than that produced in the bedchamber or by any intoxicant. Without it, it is doubtful that drow women, selfish to the core, would ever deign to suffer the inconveniences of reproduction.

Chad-zak occurs up to four times per multiple pregnancy. It usually happens early in the third trimester. Mothers who experience repeated chad-zaks usually feel them in quick succession, once every one or two days. The final chad-zak indicates one fetus's successful slaying of its rivals. This process does not result in stillbirths; the slain are absorbed back into the mother's body.


Píše:
In the bloodthirsty culture of the drow, the words "burial" and "old age" do not exist. It is rare for a drow to survive past 400 years, and sooner or later, a drow powerful enough to have gained so many years will certainly attract the attention of Lolth and end up on the sacrificial altar. Drow who die of natural causes are considered to have shamed Lolth. Their bodies are simply left to rot, their carcasses feeding the insects and vermin. In some cases however, such as when a more prominent drow dies of natural causes, the priestesses might choose to use the death as an example to other drow, imparting on them the shame that comes with never having caught the eye of Lolth and been called to sacrifice.

Předtím zmíněná délka života nezohledňovala brutalitu drowí společnosti.

Mnou dříve zmiňovaná frekvence plodného období jednou za 100 let byla také z oficiálních materiálů, i když tady píšou něco jiného...to se zkrátka ve Forgotten Realms stává:D
Autorská citace #7
16.8.2014 23:35 - Colombo
Uvidím. Naštěstí tu mám schovanou implementaci Leslieho matice, takže si zítra nadefinuju parametry a hodím to tu, uvidím, jak to bude sedět a jaké ostatní parametry (například ta úmrtnost) by musely být.

http://strolen.com/guild/index.php?topic=6961.0
Taky něco podobného někdo dokonce počítal.
Píše:
So yeah, assuming your chances of dying each year as a Drow are about the same as being mugged in Detroit, Buffalo, Minneapolis, Wichita, and Phoenix and you have a kid once every 28 years on average, you can have a sustainable population.

Jeho výpočtům zas tak moc nevěřím.
Autorská citace #8
16.8.2014 23:42 - Assassin
Ještě tu postnu reakci na siriena z vedlejšího topicu:
sirien píše:
What? Moment, jediné co jsem napsal je, že to, co jakýsi ILUSTRÁTOR nakreslí, nemusí mít nic moc společného s tím, co AUTOR napsal.

V případě drowů velmi trefné. Původně platilo, že drowí ženy bývají vyšší a silnější než muži, což ilustrátoři, kreslící křehoučké tmavé elfičky, úplně nepobrali. Hráčům se tato představa asi také úplně nelíbí, takže ve 4e už jsem ji pro jistotu ani nenašel.
Stejně tak sexy prádélko... ony by možná i rády takhle provokovaly muže, ale ve společnosti, kde na 30 000 obyvatel připadá 12 000 vojáků, 15 000 kněžek a 1 000 mágů + zrada a smrt na každým kroku, si to úplně neumím představit.
Autorská citace #9
17.8.2014 00:59 - Vojtěch
Pokud to není čistě provokace a fake zranitelnost, protože je to glammered full plate, nebo Hat of Disguise a pokud tuto iluzi nedovedete prohlédnout, tak vám patří následky plným právem a pokud si to nedovedete pořídit, tak jste evidentně nýmand. Nezapomeňte, že Drowí společnost dá hodně i na vzhled.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.074449062347412 secREMOTE_IP: 54.221.159.188