Volná diskuze

sirien
29.3.2015 16:27
Píseň Ledu a Ohně (Hra o Trůny)
Koukám, že od doby co nám Alek utek na vlastní web tady tuhle diskusi nemáme...
Autorská citace #1
29.3.2015 16:30 - sirien
Sleduje někdo ten seriál? (já zvládnul první sezonu a to sem se do posledních čtyř nebo pěti dílů ještě dost nutil)

U Aleka jsou k páté sezoně nějaké dost hrůzné vize:
první
druhá

říkal jsem si, že bych možná v létě v hluchém období ten seriál dokoukal, ale z toho co tam čtu nevim nevim...
Autorská citace #2
29.3.2015 17:42 - Čindi
Mě se ten seriál líbí i v srovnání s knihou. Pesimistické komentáře k seriálu na icefire.cz jsou již od třetí sezóny.
Autorská citace #3
29.3.2015 23:10 - Shako
Jj, překvapivě hodně lidí odešlo s Alekem, takže tady to téma utichlo.

AGOT čtu i koukám. Zatím hrozí, že seriál přeběhne i to, co je napsáno, takže pak už nezbude než koukat na seriál. :-D
Autorská citace #4
29.3.2015 23:15 - sirien
To moc nevim... můj dojem ze seriálu byl dost horší než z knížek. Přišlo mi to takové... Too much Rome style.

Možná to je v dalších sezonách jinak, ale prostě příliš mnoho zbytečných ořezávání a zjednodušování na úkor IMO zbytečných pasáží (a nedostatek bonusových věcí co naopak na plátno sednou i když v knize nebyly)
Autorská citace #5
30.3.2015 12:17 - Jan III.
Bohužel, film bývá zpravidla o dost slabší než kniha. Píseň z tohoto směru bohužel nevybočuje. První řada se docela dobře držela knižní předlohy, ale od druhé se odchylka jenom zvětšuje.
Nicméně uznávám, že i seriál má své kouzlo, především pro lidi, kteří knihu nečetli.
Autorská citace #6
30.3.2015 12:25 - Shako
Jan III. píše:
film bývá zpravidla o dost slabší než kniha.


Oproti Hobitovi několikanásobně lepší. ;-)
Autorská citace #7
30.3.2015 13:41 - Gurney
Dal jsem první sérii a moc mě to nebavilo. Teprve s knížkama jsem zjistil, že ten příběh není vůbec špatnej a taky že seriál i v tom relativně malém prostoru co má na jeho odvyprávění zabíjí hodně času levnou snahou šokovat (obvykle soft pornem, občas nějakou vraždou bez silnějšího motivu), bohužel na úkor charakterizace postav a vysvětlení jejich pohnutek a plánů (chudák Littlefinger to odskákal fakt hodně). V zásadě to co se říká o knížkách ohledně sexu a odpravování postav je pravda až v seriálu. To mezitím je pak zase tak blízko knížkám, že kdo je četl v podstatě jen tak relaxačně kouká na kulisy a srovnává stylizaci se svojí představou.

Pak jsem ještě viděl asi dva díly z druhé řady a oproti Clash of Kings (která mě v psané podobě bavila hodně) mi to vůbec nic nového nedalo (jeden sex, který je v knize jenom naznačen a jednu omakávačku na efekt jako přínos nepočítám), pak jsem to vzdal.

Jak dočtu Dance with Dragons tak ten seriál možná ještě zkouknu až budu mít fantasy náladu a budu si chtít dát něco oddechového. Přece jen, těch hraných fantasy seriálů, navíc s tímhle rozpočtem zas tolik není - a to je asi hlavní důvod proč si to pustit.
Autorská citace #8
30.3.2015 14:20 - sirien
Gurney: Já měl Hru o Trůny doma v knihovně dlouhé a dlouhé roky (jednou sem jí kdysi rozečet, ale myslim že sem se tenkrát nedostal přes odkráglování Neda... možná ani tam ne a skončil sem u popravy Lady...) Když pak měl přijít ten seriál tak mě to heclo a rozečet sem to, abych si to seriálem neodkurvil předem.

A jako... dost mě to zklamalo, v podstatě přesně co píšeš, jen v opačném náhledu: hromada nudný vaty (ano, bezúčelné resp. samoúčelné soft porn v seriálu bylo fakt cool u Říma, od té doby se poněkud okoukalo), žádný bonusový sekvence (za 10 hodin první série tam byly asi dvě scény navíc nad knížkou které měly nějaký zajímavý obsah), naopak spousta dobrejch momentů zbytečně vypuštěnejch nebo rovnou zkurvenejch (ten moment kdy se Daenerys poprvé postaví Viserysovi a kterej má pak v knížkách docela dost dohru a následky tam odkurvili fakt neskutečnym způsobem).

U šestého dílu sem zhodnotil, že to je pointless, ale známej mě vyhecoval že když už sem 4 díly před koncem tak mám dokoukat aspoň tu první sérii, tak sem to jako dokoukal a... nemusel sem.


Jinak musim říct že zrovna explicitní násilí a explicitní sex jsou v knížkách podle mě hodně dobře odměřené - je tam toho přesně tolik, aby to souviselo s příběhem a dokreslovalo postavy i situace, ale ne víc. V seriálu... mi třeba lezlo krkem i to jak věci v které byly v knížce tak dvojitě naznačené, ale nebyly rozetnuté, tam prostě museli dát supertvrdě (u Renlyho třeba není nikde přímo řečeno, že by byl gay... je to tam naznačené, ale je to nechané ve vzduchu jak moc to je Lanisterská pomluva a jak moc to je skutečnost)

Dance with Dragons mě bavil víc než Feast for Crows; ale to je asi tim co tam je za postavy.


(další ironie SoIF - trvalo mi 5 knížek než mi tam někdo začal bejt aspoň trochu sympatickej, do tý doby sem to čet jen aby konečně všichni umřeli, jenže on tam ve skutečnosti nikdo moc neumírá... teda, ne že by mi na konci DwD byl někdo sympatickej nějak příliš. Pořád tiše doufám, že závěr ságy bude od Martina těžkej trolling a skončí to tak, že ze severu Jiní prorazej Zeď a vybijou všechno co potkaj a na jihu se draci urvou ze řetězu a spálej co potkaj, takže tam všichni umřou a vyhrajou prostě draci a nemrtví, ale bojim se, že toho se nedočkám...)
Autorská citace #9
30.3.2015 15:26 - crowen
Mne sa celkom GoT paci, knizky som cital vsetky, aj komixy, a videl vsetky serie :-) Jasne, su tam veci, co sa mi az tak nepacili, ale celkovo som sa pri tom skvele bavil. Ale zase za nejakeho rigidneho skalneho fanusika by som sa neoznacil, takze nejake vypustene alebo pozmenene sceny ma nenutia ostrit noze a posielat reziserom antrax.

EDIT: Inac toto je pecka - Hodor v civilnom zivote - http://www.wired.com/2015/03/hodor-rave-of-thrones/
Autorská citace #10
30.3.2015 15:40 - sirien
crowen: to není o tom, že by něco změnili. Mě naopak místy vadilo, že dost věcí co myslím změnu zasloužili nezměnili. Těch věcí kde mi vadí že je změnili je málo a jsou to převážně klíčové dějové nebo osobní momenty které hrají v knize klíčovou roli a v seriálu je totálně znemožnili (Daenerys která sama pošle svého bratra aby šel vedle khelesaru pěšky je dost důležitý moment ve vývoji Daenerys, který pak přes její postoj k Viserysově popravě vede až k tomu jak se ujme vlády)


"Hodor" ve videu poměrně shrnul, o čem podle mě ten seriál je a proč mě nebaví: "death, breasts and blood". Ty knížky jsou trochu o něčem jinym...
Autorská citace #11
30.3.2015 15:56 - shari
Já jsem nejdřív viděla seriál a ráda bych tvrdila, že jsem byla natolik unesena, že jsem to skoukla během jednoho dne, ale bohužel to trvalo dlouho a poslední díl jsem zapínala až po půlnoci.
Pak jsem si přečetla knížky, první tři v češtině, čtvrtou a pátou v angličtině, bo se mi nechtělo čekat půl roku na překlad. No, knížky se občas trochu táhnou, ale jinak se mi moc líbí.
Jediný moment, co bych seriálu vytkla, byla absence rozhovoru Jona Snowa s Halfhandem. Tam neměli nejmenší důvod to měnit a úplně vymazat ten důvod, proč se pak Jon k nim přidal, žejo. Ale to je asi tim, že mě tahle scéna tolik uchvátila v knížce. Kdyby mě uchvátila Daenerys, tak taky prskam, ale ta mi přijde nudná jak v knížkách tak v seriálu, takže tu neřešim, ať si dělá, co chce.
Jinak proti seriálu nic nemám, beru to jako trochu volnější adaptaci, ne přesnou kopii a jsem s ním spokojena. :)
Autorská citace #12
30.3.2015 16:04 - crowen
Sirien - ja to beriem tak, ze proste do tych 10 dielov nemaju sancu narvat vsetko, a robia sa kompromisy a vypustaju sa urcite veci, s ktorymi nie kazdy vzdy suhlasi (kde su tie casy, ked mala jedna seria 20+ dielov, ze :-) )
Autorská citace #13
30.3.2015 16:11 - sirien
Jo, taky se nemůžu dočkat, až Daenerys někdo konečně odkrágluje*. Ta si o to tím dojmem té u Martina neexistující plot-immunity fakt říká. (Pocestě musí samozřejmě ještě někomu předat ty draky, ale v tom bych takovej problém neviděl, adeptů a "zájemců" se tam kolem ní už množí docela hodně)


* fun fact - v seznamu mých favoritů na jejichž exekuci nedočkavě čekám převažují na prvních příčkách zejména ženské postavy... lady Cathelin, Cersei, ta nána z Arryn... ta rytířka mi taky dobře leze krkem místy... Sansa fakt hodně... Arya to u mě má tak na střídačce, ale to je asi jediná. Daenerys tak moc ne, ta mě jen nudí, ale tak v podstatě taky (důkaz že draci a lightsabery nedělají samy o sobě cool postavy - pouze boostují coolness postav co samy o sobě už cool jsou)...
Když nad tím tak ale přemýšlím, tak ono to s těma mužskejma postavama neni moc jinak, takže ty ženské postavy na předních příčkách seznamu budou asi náhoda.

Vlastně mám dojem, že jediné postavy které u mě vzbuzují nějaké sympatie je menší část těch postav z Dorne. A, ironicky, ale až na konci páté knížky, Melisandra (do té doby mi lezla krkem taky extrémně), ale to se možná ještě změní...
Autorská citace #14
6.9.2017 15:58 - ShadoWWW
Je Noční král ve skutečnosti Bran Stark? Teorie.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076191902160645 secREMOTE_IP: 54.242.75.224