Volná diskuze

Šaman
23.8.2017 15:41
Co je low / medium / high fantasy?
Resp. jak to vnímáte v dnešní době?

Definice (z anglické wiki) tvrdí, že high fantasy je hrdinská fantasy. V příkladech jsou zmiňovány všichni známí fantasy autoři a díla, včetně Písně ledu a ohně.
A za poznávací znamení se považuje přítomnost napřirozených prvků.

Když ale dnes mluvím s nějakým fantasákem, tak se to low a high vztahuje spíše k míře (síle a četnosti) oněch nadpřirozených prvků.

Prvních několik knih Písně ledu a ohně považuji za low fantasy. Kromě několika scén všechno ctí běžné fyzikální zákony. Nevybočuje to o nic víc, než třeba severské legendy o skutečných králech.

Středozem považuji za středně fantasy. Jsou tam nesmrtelní elfové (což má na lore velký dopad), jsou tam daleko častější magické předměty (ale stále to jsou unikáty). Ale běžný civil nikdy nic magického ani nadpřirozeného nikdy neviděl a jeho život magie neovlivňuje.

Za high fantasy v tomto smyslu považuji vlastně až DnD a všechny následné hry, které z něho vychází. A některé moderní světy, kde je magie, nebo mýtické bytosti poměrně běžná. Světy, kde má každá větší vesnice nějakého čaroděje, stejně jako ve středověku měla kaplana. Světy, ve kterých jsou běžné armádní oddíly gryfích jezdců, obchody s magickými předměty nebo telepatické zprávy přes celý kontinent.

-----
A když o tom tak přemýšlím, tak pokud by byli běžní kouzelníci kteří ovládají oheň (ohnivé ruce, plamenná čepel, ohnivá koule), tak to celý setting ještě nedělá high fantasy. Jen by se třeba vojenská taktika posunula od sevřené štítové hradby k taktikám, které se používaly třeba za Napoleona (fireball nebo granátník, vyjde to podobně).

Zato kdyby byla běžná neviditelnost, ovládnutí mysli, nebo dračákovský hyperprostor, to by svět ovlivnilo velmi. Buď by se magie countrovala zase magií (takže každý trůnní sál by měl okolo sebe několik magických bariér), nebo by se změnila třeba koncepce hradů a pevností. (Nacistům stačilo pár desítek parašutistů aby během několika hodin dobyli nejobávanější francouzskou pevnost, která byla přimým útokem označená jako nedobytná. Od té doby pevnosti ztratily důležitost. A totéž by v high fantasy zvládla skupina kouzelníků, nebo kouzelníky přenesených záškodníků.)
Autorská citace #1
23.8.2017 15:46 - York
High fantasy v původním významu literárního žánru není ani tak hrdinská fantasy, jako fantasy zasazená do zcela fiktivního světa (na rozdíl třeba od Harryho Pottera, který je zasazený do "reálného" světa).

wiki píše:
High fantasy is defined as fantasy set in an alternative, fictional ("secondary") world, rather than "the real", or "primary" world.
Autorská citace #2
23.8.2017 15:48 - Šaman
wiki píše:
High fantasy is a subgenre of fantasy, defined either by its setting or by the epic stature of its characters, themes, and plot.


Ok, wiki není písmo svaté a sama si může i protiřečit.
Jde mi spíš o to, v jakém významu to používáte dneska. Dotaz vychází z diskuze která vznikla u bestiáře JaD.
Autorská citace #3
23.8.2017 15:58 - sirien
Tohle se tu už kdysi řešilo... ještě navíc na dvou osách:

high / low fantasy
high / low magic

Low fantasy se obecně bere jako "přízemní" fantasy - fantasy kde jsou dodržované jakž-takž realistické zákonitosti a svět v zásadě následuje běžná očekávání, i když třeba obsahuje fantasy elementy (např. fantasy rasy atp.) - případné výrazné elementy jsou pak vyobrazeny realisticky/uvěřitelně atp. Typický zástupce podle mě třeba Sapkowski.

High fantasy jsou pak světy a příběhy, které následují spíš epickou logiku věcí nebo které se řídí zákonitostmi, které jsou naprosto odtržené od očekávání reality, protože různé fantasy elementy natvrdo přetváří vyznění i očekávání. Tolkien je high fantasy (LOTR umírněná, Silmarillion natvrdo), Exalted, sága Temného meče...
Autorská citace #4
23.8.2017 16:02 - York
Má asi smysl mluvit o několika rozděleních:

● (Skoro) reálný svět vs zcela fiktivní svět.
● Do jakého prostředí je zasazený příběh (vesnice, městské podsvětí, palácové intriky, souboje armád, války světů...)
● Jakou bojovou silou vládnou mágové (čistě podpůrnou, srovnatelnou s profesionálním vojákem, srovnatelnou s těžkou bojovou technikou, srovnatelnou se zbraněmi hromadného ničení...)
● Nakolik jsou kouzla uvěřitelná v rámci skutečných magických tradic na zemi (uřknutí vs fireball).
● Nakolik jsou kouzla a magické schopnosti podobné reálné mytologi (viz třeba kouzelné předměty z Řecké mytologie).
● Nakolik je magie běžná a dostupná (v celé středozemi je jen 5 čarodějů, každá vesnice má svého zaříkávače/vědmu, magii používá prakticky každý...)

(Asi by se daly vymyslet i další.)

Různé kombinace ti vytvoří různé pojetí magie ve světě.
Autorská citace #5
27.8.2017 08:16 - Boldrick
Zdravím přátelé :-)
Já používám toto rozdělení čistě popisně, stejně jako v hudbě. Yorkovo rozdělení je sice pěkné a vcelku výstižné, ale podle mě nepraktické, snad pro nějakou seminární práci.
Když mi např. někdo doporučí hudbu, že je to super gotik m., tak si ji poslechnu, jestli vůbec, až po poslechu doporučeného speed m. či trash m.
A stejné to mám i u her. Jestli máme málo času a kamarád mi řekne, že to je fajn high fantasy, tak se na to spíš nepodívám, na rozdíl od low f.

Jinak, to rozdělení vnímám podobně jako Šaman, s tím, že ještě zohledňuji zranitelnost a smrtelnost postav.

A ještě se zeptám, rozděluje se podobně i sci-fi RPG, např. Star Trek vs. Cyberpunk 2020?
Autorská citace #6
27.8.2017 12:13 - LokiB
Rozdělení na high/low fantasy beru podle toho, nakolik v nich mají velkou/hlavní roli jevy, které nejsou našemu světu vlastní. Tedy jevy "pohádkové". High fantasy je na těchto jevech postaveno - co se vlastního děje, o co se jedná, tak konání hlavních postav a výzev, kterým čelí, týče.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.069438934326172 secREMOTE_IP: 44.197.251.102