Ještě mě k tomu runopisci napadlo pár detailů, tak jsem to rychle sepsal, kdyby ses chtěl, krytahu, inspirovat... ;-)
1)
Pro používání bych dal kouzelníkovi navíc potřebu vlastnictví nějaké sady nářadí – např. rytecké, písemné, slévárenské pomůcky apod… jinak by musel vždy navštívit nějakou kovárnu apod – prostě vytepávání runy na zbraň se nedělá ve stresu na koleni v lese, ale většinou v dílně a za klidu.
Nebo by mohl stačit jak jsem již naznačil magický štětec, magický brk, rydlo apod.
2)
Píšeš, že runa musí být vytesána, vyryta, nebo vylita. A já se ptám, proč nemůže být i napsána? Ať už na papír, nebo uvedené místo – kámen, zbroj, lidské tělo apod... Krom toho, že k tomu svádí úvodní obrázek, zároveň to je obsaženo i v názvu mystické tradice – runopisec.
Samozřejmě je to možné použít jen omezeně a ne pro všechny runy, ale pro nižší úrovně si to představit klidně dokážu. Kouzelník by mohl umět napsat runu na pergamen či zbroj a použít jí jako jednorázové kouzlo – při použití účinku runy se pergamen zničí / runa na zbroji vybledne.
Kouzelník by takové runy sesílal jen jako jednorázové pomocné runy (nebo přímo triky) pro ostatní, třeba pomocí magického štětce, nebo magického brku, inkoustu…
Pokud by štětcem vypsal takovou runu na tělo a nikoliv vytetoval, dotyčný by mohl účinek runy sám kdykoliv jednorázově využít a runa by poté vybledla, zmizela. Zdatnější Kouzelník by tedy s dobrou přípravou před bojem mohl takhle zajímavě vyzdobit a posílit družinu...
3)
Rozšíření uvedených run – na lidské tělo.
Jak to udělat, aby se runa mohla tetovat / vypálit na lidské tělo na trvalo a mělo to nějaký užitek? Jaký by to mělo smysl?
Třeba posílení lidských smyslů – lidských vlastností. Pro každou lidskou vlastnost z deníku postav by mohla existovat speciální runa, která by jednorázově či trvale posílila danou vlastnost nositele (síla, obratnost, odolnost, inteligence...). Podle schopnosti kouzelníka by mohl takhle ostatním vytvořit trvalou nebo dobíjecí možnost zlepšit si třeba záchranný hod či hod na dovednost – aktivování runy by bylo automaticky nebo za bonusovou akci apod.
Toť k rozšíření již uvedených možností...