Volná diskuze

Boldrick
13.2.2019 23:14
Deadlands
Právě jsem dokoukal, už po několikáté, True Grit. Je to docela fajn western, při kterém si vždy vzpomenu na naše toulky divokým, pardon divným, západem, které jsme prožili díky tomuto skvělému RPG.
Před dávnými lety jsem byl možná v první skupince, která Deadlandy v Čechách hrála, toliko k vychloubání, které nemám ani potvrzené :-)
Díky Deadlendům jsem se dozvěděl něco o pohnuté historii Spojených států, genocidě indiánů, ale hlavně vzal na milost westerny, ve kterých jsem našel dokonce zalíbení. Ač jsem tomu nevěřil je mezi nimi i dost kvalitních filmů, které určitě stojí za to vidět.
Nicméně zde žádná kolonka "Deadlands" neexistuje, a tak jsem si řekl, že ji vytvořím. Určitě se nevyrovnám článkům a příspěvkům ostatních přispěvatelů, ale stejně jako u WFRP, si tu pro radost zavzpomínám.

Deadlandy mě určitě naučili hraní rolí. Naprosto skvěle se v nich vytváří podivuhodné postavičky amerického západu. Vytvořit nudného hrdinu bez historie a pokřivené osobnosti je tu sice možné, ale neskutečně složité, což je dobře. Všechny naše postavy byli podivíni, blázni, namachrovaní floutci, alkoholici či alespoň nahluchlí a nemocní westmeni. A když vidím Roostera Cogburna a rangera LaBoeufa, ze zmiňovaného filmu či psance Joseye Walese nebo Tuca, zaleskne se mi v oku slza.

Celé to funguje v pravidlech Savage Worlds, kterým Deadlandy předcházeli (ale opravte mě). Skvěle se zde pracuje s kartami, pokerovými žetony a samozřejmě kostkami. Těch je opravdu hodně a kdo rád řeší problémy jedním hodem k6, tak snad ať už dál nečte. :-)
Je zde mraky zbraní a vybavení, což jsme si užívali a ve volnu studovali vše o zbraních té doby.
Přestřelky byli smrtící, zranění vážná, léčba prakticky nedostupná, nic pro slabé povahy, stejně jako divoký západ. Smrt postav byla ze všech mnou hraných RPG nejčastější zde, a to i díky backgroundu, ale o tom někdy jindy.
Snad jen, že vše začalo v roce 1863 Velkým kouzlem šamanů, což nikdo z nás netušil a Bitvou u Gettysburgu, kde jih neprohrál. Celé to završilo Velké zemětřesení v osmašedesátém, kdy se roztrhala a zaplavila značná část západního pobřeží v Kalifornii. Tam se také poprvé objevil Kámen duchů.

Rád si přečtu Vaše případné zkušenosti s touto hrou.
Tak zatím
:-)
Autorská citace #1
13.2.2019 23:21 - LokiB
Deadlands jsem hrál jen v Deluxe verzi Savage Worlds, což je pravidlově už dost jinde než původní Deadlands. Které byly podle pamětníků velmi složité.
Aktuálně jsou DL: Reloaded plně na SW pravidlech, doplněné o mnoho setting specific pravidel. A jsou jedním z významných settingů pro SW.
Jsem zvědav, kdy předělají DL do nejnovější edice Savage Worlds - SWADE (která je imho ještě lepší než SWD, ale o tom snad jindy). A jaký to bude mít dopad na feeling z Deadlands.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.056717157363892 secREMOTE_IP: 54.172.169.199