Nemyslel jsem tím, že by musela být zajímavá každá věc, na kterou postavy narazí. Jde spíše o to, že při pětikilometrovém měřítku může být na jednom hexu vesnice, na druhém mlýn, na třetím tvrz, a další tři můžou být "prázdné" - může tam být běžný terén. Při desetikilometrovém měřítku by už vesnice, tvrz i mlýn musely být na jednom hexu, aby nebyly nesmyslně daleko od sebe, a přijde mi, že se tím ztrácí výhoda hexů, které obsahují nanejvýš jednu zajímavost.
Když jsem hrál fantasy, tak jsem si právě zvolil moc velké hexy (už si nepamatuju zda 10 nebo 20 km), a pak jsem do nich musel rozmisťovat víc prvků do různých koutů, a družina vlastně nemohla při procházení mít povědomí o celém hexu, protože to byla reálně strašně velká oblast, která se nedá přehlédnout" a už vůbec ne prozkoumat za rozumnou dobu.
Koukám třeba na oblast Novohradských hor, kterou mám jakž takž prochozenou, a naše poslední dvoudenní airsoftová akce s "výsadkem", třemi možnými cíli ke zničení a dvěma místy přepadu by se vešla na jeden 10km hex. Asi bych ji dokázal roztáhnout na tři sousedící hexy, ale to by zase zahrnulo obrovskou oblast, o které jsme během naší cesty neměli ani ponětí, co se tam nachází.
Nebo vezmi Dálavu, na které jsi několikrát byl, udělej si na mapě 5km kruh okolo a řekni, zda reálně víš něco o místech, které ten kruh obsahuje. Na to, že jsem tam byl asi třicetkrát a před lety na pionýrském táboře u Benešova i tenhle malý kruh zahrnuje místa, o kterých vůbec nic nevím.
5km hex pokrývá nějakých 20 km2, zatímco 10km už 80 km2 - a 80 je fakt strašně moc. Podle mě se dá za den projít - myšleno obecně prozkoumat - oblast tak 10 km2, kdy člověk zjistí hlavní výrazné prvky,které se v ní nachází. Z tohoto pohledu je i 5km hex dvakrát větší, než by bylo vhodné, ale 10 km hex je na týden intenzivního průzkumu a ne na to ho přejít za pár hodin.
Nicméně moje názory se vyznačují tím, že nemám rád navyšování čísel jen kvůli dojmu obrovských vzdáleností, kdy je výsledkem strašně "řídký" prostor, a raději koncentruju zajímavá místa na rozumně malou plochu. Takže osobně bych použil hexy velikosti 1 cm zobrazující 5km území, a tedy měl bych mapu jemněji dělenou na oblasti, které se v ideálním případě dají přejít za hodinu, projít za den až dva, a prozkoumávat třeba týden, pokud je na nich skutečně něco zajímavého. Kdyby s mi to chtělo dělat opravdu "uvěřitelně", tak udělám hexy jen 1 km, možná 2 km napříč, a pro odzoomování bych každých sedm hexů považoval za jeden větší, a případně to ještě v jednom kroku zopakoval.
Otázka je, zda chceš to území přejít nebo prozkoumat. Na prostý přechod jsou malé hexy asi zbytečné.