Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
28.10.2008 14:58 - Argonantus
Lotrando: Tvůj pohled je podobný mému, nicméně z opačné strany problému. Nijak se to nevylučuje.
píše:
Za povšimnutí stojí i pár příspěvků lidí, kteří po určitých zkušenostech zakotvili zde a nepřejí si tyhle výpady.
To je jediné, před čím bych varoval; mohu s Fritzsem nesouhlasit, ale rozhodně budu do roztrhání těla hájit, aby tady ty své výpady, které k ničemu nejsou, mohl psát. Pohled oponenta může být nepříjemný a "nic nepřinášet", ale je důležité, aby se připomnělo, že existuje.
Jinak řečeno - "nepřát si tyhle výpady" je velmi dvojsečné přání. To je přesně to, co vedlo k Sirienovu banu.
píše:
Obhajoba moderátorů rpgf je místním čtenářům úplně k ničemu.
Ale je k mnohému těm moderátorům, kteří jsou tu v menšině.
píše:
Zároveň ale nevidím vůbec důvod k tomu, okřikovat někoho, kdo se neumí vyjádřit zcela kulantně, s nímž však jeho názor sdílím.
Doufám, že to nedělám. Pokud to tak bylo pochopeno, pak je mi líto.
píše:
Fritz je tu jednoznačně rozvracečem, nic konstruktivního nepřináší.
Taky už bylo načase, aby to tu někdo občas rozvrátil.
píše:
Sosáček (alias Hrngz), svým obvyklým poťouchlým způsobem signalizuje přehřátí reaktoru, nicméně kdo se v něm má vyznat, že?
Sosáček se zjevil v této věci vůbec nejblíže mému postoji, takže si myslím, že ho chápu docela dobře. Navíc spotřebuje podstatně méně megabytů, než já, což je jeho plus.
28.10.2008 21:00 - boubaque
Argo: Myslím si, že tyhle diskuse dokážou být velmi přínosné. Osobně je pro mě tahle diskuse nečekaným pozitivním důsledkem Sirienova banu. Lidé si vyříkají, co mají na srdci, připomenou si (tzn. hlavně sami sobě), že jakási nevraživost stále existuje - ať už mezi jednotlivci nebo celými skupinami - a mají tak možnost s tím něco vědomě dělat. Nejlíp se nad sebou zamyslet. Když si vzpomenu na diskusi "Kam kráčíš RPG fórum?" a zdejší paralelní diskusi, tak musím říct, že tentokrát to proběhlo velice poklidně (s nečetnými výjimkami, žeano). To vidím jako přínos toho, že si tehdy mnoho lidí mnoho věcí vyříkalo. Když lidi přistoupí k flejmu zodpovědně, můžou si z toho, co si řeknou, vzít ponaučení.
D20 a RPGF jsou v mnohém spojeny, jak už tady bylo nejednou řečeno. Důkazem je i samotná existence téhle diskuse. A je proto důležité připomínat si odlišnosti, abychom se je naučili respektovat. Abychom si například všichni uvědomili, že RPGF není Markusovou ideologickou tribunou a že D20 není Alnagovým trucpodnikem. Když budeme dělat, že "tam za mlhou" nic není, nikdy se z pocitů křivd nevyhrabeme.
28.10.2008 22:17 - Argonantus
Boubaque: S tím je asi nutno souhlasit.
28.10.2008 22:39 - Lotrando
jojo, tak to bude, ale jste idealisti, víte o tom?
28.10.2008 22:42 - Sosáček
Prehrati reaktoru :D to je zcela genialni hlaska.
Jinak, Argo, docela rad bych vedel jak to delas, ze kdyz nekoho uzporonis na nejaky vnitrni rozpor v jeho nazorech (treba stezovat si na ban ale chtit odstranit nekoho kdo prispiva nekonstruktivne, nebo rikat ze je tu pratelska atmosfera a zaroven nekomu rict at tahne), tak ti to projde a nikdo se s tebou nehada.
Dobra, ja to vim, je to proto ze to rikas s mnohem mensi davkou ironie a rejpavosti. Kdyz me to bavi :(
...
Tedka jsem videl super ban. Na diskusnim foru o bojovych sportech a bojovych umenich (a strelnych zbranich, a ...) je sekce pro novacky kde se lide novi v oboru ptaji na veci jako "je karate k nicemu?". No, a v tyhle sekci je zakazano prudit, protoze kdyz se novacek zepta jestli ma chodit na kung-fu, a nekdo mu rekne "to zalezi na tom jestli ma mistr cerveny spodky" neni to moc prakticke.
No, pobavil me ban chlapka, ktere dostal, cituji "One day for trolling newbietown, and one extra day for not even being funny." :D (o tom, ze sekce kde je seznam banu se jmenuje "karantena silenych krav" ani nemluve) :)
Ale o banech uz se tu stejne nikdo nebavi, zejo.
28.10.2008 22:43 - Sosáček
bubak píše:
Abychom si například všichni uvědomili, že RPGF není Markusovou ideologickou tribunou a že D20 není Alnagovým trucpodnikem.
Zas na druhou stranu, kdyz to budes tvrdit (at uz tomu veris nebo ne), je oboji dobrej zpusob jak se s nekym pohadat, na to bys nemel zapominat ...
28.10.2008 22:48 - Fritzs
Hrngz: Nic proti d20, mě vadí Alnag.
28.10.2008 22:55 - Sosáček
To vidim (a ja jo. nenavidim to jak mi zmizi pulka diskusi kdyz do nejake vlezu, protoze patri pod akce nebo co), ale proc to pises jako reakci na me? Nerozumim te souvislosti.
28.10.2008 23:31 - Alnag
Hrngz: Úplně off-topic, ale zaujalo mne to. Ano je to tak, že na "matce" (tj. www.d20.cz) se ukazují všechny novinky, zatímco na jednotlivých projektech jen novinky z projektu. Je to proto, že projekty jsou tu více tu méně volně spjaty s d20 a ne každý stojí o novinky z jiných projektů. Na druhou stranu, kdyby všichni správci projektů řekli, že chtějí novinky ze všech projektů, nebyl by to asi problém upravit. Je to taková daň za to, že tohle je projektová "konfederace", kde mají lidé hodně volnou ruku co si na svých projektech budou páchat :)
Boubaque píše:
D20 není Alnagovým trucpodnikem
A jak víš, že není? :)) Ne vážně, takhle je moje zvlášť oblíbená, protože když vezmete tu oblíbenou verzi (teda tak, jak se ke mně vždycky donese), že jsem si d20.cz založil na truc RPGfóru (mimochodem není to jen můj podnik a nešlo o založení, ale o sloučení webů) tak bych na to nejspíš potřeboval stroj času...
29.10.2008 07:27 - Jerson
Fritzsi, doccela tě obdivuju. Mě třeba vadí mrkev a fazolové lusky, na první mám alergii a druhé mi fakt nechutná - tak je nejím. Dovedu pochopit, že je jí jiní lidé a pochutnávají si na nich, ale sám si je prostě nedám, když se nechci osypat nebo zvracet.
Ale ty přijdeš na D20, o němž tvrdíš, že ho má Alnag pod palcem a přitom ti Alnag vadí. Dokonce reaguješ jako první na článek, který Alnag napsal a je tedy docela pravděpodobné, že ti napíše reakci.
Mě to fakt přidá stejné, jako kdybych si naložil talíř fazolových lusků, k tomu kopec mrkvového kompotu, cpal to do sebe vidličkou, lžící a lopatou a přitom říkal, jak mi oboje vadí.
Protože jsem zvědavý, musím se zeptat - proč sem vlastně píšeš? Změnit Alnaga zvenčí mi přijde jen o málo jednodušší než změnit chuť všech fazolových lusků.
29.10.2008 08:07 - Lotrando
Jerson: tahle analogie je pěkná, ale zřejmě špatně stravitelná. Fazole nemám rád.
29.10.2008 08:21 - Argonantus
Předpokládám, že Fritzs má masochistické sklony, což už se dneska smí. Jinak se přiznám, že také netuším, kde má jeho problém řešení; antipatie k někomu bývá setrvalý stav.
Hrngz: I ty lichometníku!
29.10.2008 09:54 - Sosáček
"Alnag ma stroj casu" je moje nova oblibena konspirace.
Alnag: rozumim, ale stejne mi to leze na nervy. Ale chapu ze to jsou diskuse k clankum a ne diskusni forum samo o sobe, takze ten layout je proste jiny.
argo píše:
Hrngz: I ty lichometníku!
nevim co to je, ale rozhodne me to urazi!
29.10.2008 10:02 - Merlin
trucpodnik? he, proč jsem si myslel, že dédvacítka je vzdálený potomek czechdnd...svět se mi zhroutil!
30.10.2008 12:58 - sirien
joe: tak teď by mě FAKT zajímalo co KONKRÉTNĚ shledáváš na mém posledním postu natolik iritujícím. Zrovna jsem si ho pečlivě přečetl celý a ano, vyjadřuji se v něm o pár lidech nelichotivě, ale nijak přímo špatně. Takže co je na něm tak zlého? To že nejsem zcela hodný? To je ze situace docela pochopitelné, myslím... nicméně nikoho tam nějak přímo nenapadám stylem přímé nadávky etc., pouze vyslovuji subjektivní hodnocení určitých svých stanovisek, což mi osobně nepřijde nijak špatné.
30.10.2008 13:46 - Joe
sirien,
ktorý posledný príspevok myslíš, tu v tejto téme? Alebo na RPGf?
30.10.2008 16:06 - sirien
Ten, na který jsi reagoval postem:
píše:
Vieš, niekedy si nemusí sťažovať priamo moderátorom nikto. Stačí, že vidím takúto podobnú odpoveď v ďalšom topicu po tretíkrát...
což je ten v tomhle tématu, asi o dvě stránky zpátky.
áááááááh.... to je geniální, zase na netu z domova, sice tu je všechno rozkopaný a nic nefunguje, ale po hodině snahy sem si aspoň zase nahodil net...
Sosáček: FFS = Festival fantazie Speciál (nevim jestli ses ptal tady nebo v sousednim tématu).
30.10.2008 16:19 - Joe
Sirien,
"ty si blbec" sa dá povedať rozličnými spôsobmi. V najlepšom prípade si to môžeš myslieť, druhému človeku ale odpovieš slušne a ozrejmíš to, čomu nechápe.
Mne (nám) sa jednoducho nepáčil tvoj zosmiešňujúci spôsob komunikácie. To je všetko. Neviem, ako to mám ešte vysvetliť.
30.10.2008 16:39 - sirien
Ptám se na ten jeden konkrétní post který jsi odsoudil a na to co přesně v něm považuješ za problematické. Mám dojem že tohle totiž provází celý můj ban:
Sirien pořád něco.
Kde?
No... tady... a tady...
Ok, ale stejně tak ten a ten a ten tady a tady a tady, tak proč zrovna Sirien?
No... ono de totiž tak jako spíš o celek, chápeš, než o konkrétní případ, a v tom je Sirien prostě horší...
...a kdykoliv se zeptám "co konkrétně" odpověď je "no, tak obecně..." Teď si odsoudil jeden můj post. Zeptal jsem se CO KONKRÉTNĚ, a tuhle frázi jsem tam ještě zdůraznil tak jako teď, se Ti na něm nelíbí. A Tvoje odpověď zní:
píše:
Mne (nám) sa jednoducho nepáčil tvoj zosmiešňujúci spôsob komunikácie. To je všetko.
Mám dojem že si ze mě snad děláš legraci. Ono totiž TAK OBECNĚ se mi velmi značně protiví způsob vyjadřování mnoha lidí, TAK OBECNĚ by se taky dalo zavřít dost lidí do vězení a tak... a když jednou konečně ukážeš na můj konkrétní post a já se Tě zeptám, co KONKRÉTNĚ je na něm špatně, tak zase dostanu jen takovou odpověď neodpověď? Tohle se skutečně víc a víc zvrhává v tragikomedii než v seriózní vyloučení někoho odněkud, popravdě nejsmutnější na tom asi je že já jako vyloučenej patřím k těm co se baví nejvíc.
30.10.2008 16:46 - Joe
Sirien,
tu je zvýraznené to, čo mi na tomto poste vadí (a ako to vyznieva v celkovom kontexte a v tvojom spôsobe komunikácie).
Ak s tým nesúhlasíš, máš na to plné právo, ale aj my máme plné právo to posúdiť podľa našich merítok.
píše:
ROFL.
Nauč se laskavě číst - určitě Tě to někdo naučí, je to běžná schopnost, umožňuje Ti zjistit co ostatní píší.
Přečti si ZNOVU co jsem napsal ať Ti dojde jakej nesmysl jsi napsala - protože já mluvil o hodinkách a Ty o holinkách, ale máš pravdu, obojí se natahuje. Mimochodem KDYBY jsi dokázala rozumnět tomu co čteš, jako že v každý diskusi kde jsme se potkali nastal případ kdys to nezvládla, tak by jsi zjistila že jsi docela dobře vystihla pointu toho co jsem psal, jenom Ti nedošlo že to ostatní co k tomu píšu ukazuje proč to dělám.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088235855102539 secREMOTE_IP: 3.14.130.24