Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
30.10.2008 17:06 - Argonantus
píše:
KDYBY jsi dokázala rozumnět tomu co čteš
To je pravda! Siriene - jak můžeš něco takového napsat?
Jedině možné je "kdybys dokázala rozumět..."
30.10.2008 17:11 - sirien
Joe... tohle se mi snad jen zdá, proč sem posíláš mojí odpověď maYdě z diskuse na RPG F, totálně vytrženou z obou kontextů které jsou k ní relevantní? To musim skutečně formulovat otázky výrokovou logikou, abych dostal jednu konkrétní odpověď?
Napsal jsem TENHLE post: 27.10.2008 16:47
Ty jsi mi na to odepsal TENHLE post: 27.10.2008 17:04
Oba najdeš o 29 postů (dvě až tři stránky) zpátky od TOHOTO postu. Tvůj post přišel po tom mém a obsahoval tohle:
píše:
Vieš, niekedy si nemusí sťažovať priamo moderátorom nikto. Stačí, že vidím takúto podobnú odpoveď v ďalšom topicu po tretíkrát...
Kde si dovoluji zdůraznit klíčovou frázi tučně.
A teď se Tě, doufám že naposledy, ptám, stejně jako v minulém postu, tentokrát snad neprůstřelně: CO KONKRÉTNĚ SE TI NA MÉM POSTU "27.10.2008 16:47" V TÉTO DISKUSI NELÍBÍ natolik aby více takových postů ospravedlnilo ban, jak píšeš v citaci výše (aneb ve svém postu "27.10.2008 17:04"
EDIT: Sakra, Argo, promiň, máš pravdu... no, kdyby mi dal ten ban Eleshar a ospravedlnil to takhle tak to neřeknu ani slovo, žejo :D
30.10.2008 17:13 - sirien
boubaque píše:
Tohle je jádro problému. Nejde o konkrétní diskuse
Jasně že ne, kdyby šlo a bylo to poctivě, má ban půlka RPG F.
Otázka ale je - o co tedy jde?
30.10.2008 17:46 - Argonantus
No, když to tady Sirien zase tak pěkně rozflamewaroval, možná ještě něco zbývá k řešení (já původně myslel, že je to sranda, tak se omlouvám).
píše:
... názor takového člověka na moje chování, mě hluboce nezajímá.
V tom vidím rozpor; pokud tě nezajímá, tak není jasné, proč ho komentovat. Takových rozporů vidím víc - na jedné straně tě to baví, na druhé tě to unavuje; nic proti pestrým pocitům, které prožíváš, ale nepůsobí to moc spolehlivě. Taky mi trochu uniká, proč sis vybral jako parťáka do diskuse zrovna strýčka Joeyettiho; nemám pocit, že by po tobě nějak moc jel. Ale to jsou zase moje pocity; v zásadě nic důležitého.
píše:
Nebo tím že se u mě řekne "dlouhodobé chování" pak není možné říct za co vlastně to bylo - takže ani není možné takové obvinění pořádně napadnout? Zajímalo by mě jestli Argo může někoho odsoudit za "dlouhodobou očividnou činnost proti společnosti" nebo tak něco.
To je vlastně důvod, proč ti odpovídám. Nuže - možné to je. Existují zásahy do ochrany osobnosti, které jsou dlouhodobé a takříkajíc "chronické", například situace, kdy jedna rodina druhé celé roky sprostě nadává, kdykoli se objeví na ulici; nebo situace, kdy někdo někoho pronásleduje. Měl jsem taky souseda, který přes plot imrvére fotografoval, a všechny návštěvy, jedoucí k sousedovi legitimoval, a žádal je o vysvětlení, proč tam jedou. Stalking je módní slovo, a je na tomhle založen. Mám dojem, že zmíněná "komise moderátorů", nebo jak to nazvat, k něčemu podobnému dospěla v tvém případě.
píše:
Rozhodnutie o bane vyplynulo z debaty o šoférovaní a rýchlosti, najma z odpovedi maYde.
Znám maYdu z internetu už docela dlouho. Rozhodně si nemyslím, že by se z tvého přístupu nějak hroutila. Flamewaruje občas taky docela bojovně (viz třeba teď o roce 1938). Ovšem zda je inteligentní někoho podobného vyzývat, aby se naučil číst, to budeš muset zvážit sám. Na některé slabší jedince to může působit zneklidňujícím dojmem.
píše:
v mnoha případech lidé nečtou co píše on nebo někdo jiný.
jedna z nejdůležitějších věcí, co mne naučili na internetu je, že neporozumění je základní a přirozený stav mezi lidmi. Pokud tě někdo po první poznámce (přes pět odstavců) okamžitě nepochopil, nemusí to nutně znamenat, že je idiot.
Jinak to, že existuje alternativní vysvětlení celé záležitosti jsem na RPGF řekl nahlas, a řekl jsem to i v debatě o ignorování; nechci rozhodovat ve prospěch té či oné verze (dopřeju si ten luxus, že nemusím); jen s tebou musím souhlasit v tom, že obě verze jaksi leží na stole a není úplně jednoduché je z něho shodit.
A můj osobní a nepotvrzený dojem, je, že si většina moderátorů tuhle zatáčku neuvědomila včas.
30.10.2008 17:47 - jonka
Sirien: víš co je závadném na tvém postu 27.10.2008 16:47 ? Je dlouhý. směješ se? já taky, ale je to tak. Proč je "závadný"? Protože si člověk zvykl že u tvých takto dlouhých postů má obsah nulovou informační hodnotu, ač se teda snažíš... Nic proti tobě, jen subjektivní pocit, který pravděpodobně nesdílím sám.. Na tom není až tak nic závadného, do chvíle než si uvědomíš, že do svých postů jsi zvyklý běžně vmontovávat zesměšňování svých oponentů a někdy odpovídáš tím, že stočíš argumantaci na jiné téma jenom aby bylo poznat že ty máš pravdu-prostě toho druhého překřičíš. Pak má smysl Joeho post, který psal potom:
27.10.2008 17:04 - Joeyeti Vieš, niekedy si nemusí sťažovať priamo moderátorom nikto. Stačí, že vidím takúto podobnú odpoveď v ďalšom topicu po tretíkrát...
...aniž má smysl se pídit po faktické stránce tvého postu, protože spousta postů vypadá tak jako ten předtím.
Jen pozorování a glosy ,-) (..a že se vám do toho s*ru.. ale S chtěl vědět jak se věci mají)
30.10.2008 18:32 - sirien
píše:
...aniž má smysl se pídit po faktické stránce tvého postu, protože spousta postů vypadá tak jako ten předtím.
lol. Pokud to tak je, pak je velice vtipné že moderátor fóra odsuzuje nějaký post aniž by ho četl. Už vidim tu diskusi o banu: M: Hele, Sirien dělá bordel, dáme mu ban. Ecthelioni: Když to řikáš. Joe: Whatever. O Vlasákovi výslovně vím, že to bylo právě takhle, takže by mě nepřekvapilo kdyby to bylo i u ostatních. To jsou pěkně laciné podpisy jako záštita nepopulárního rozhodnutí
Argo: Pár úprav k Tebou psanému:
píše:
V tom vidím rozpor; pokud tě nezajímá, tak není jasné, proč ho komentovat.
Názor daného člověka mě nezajímá, ale vyjadřuji svůj názor na něj někomu jinému.
píše:
na jedné straně tě to baví, na druhé tě to unavuje; nic proti pestrým pocitům, které prožíváš, ale nepůsobí to moc spolehlivě.
Uvažoval jsi někdy nad tím, že výbuch atomové bomby je naprosto nádherná věc? megajouly energie uvězněné v pár kilogramech hmoty které se naráz uvolní v teplotě odpovídající jádru hvězdy v zášlehu celého EM spektra, následuje nukleární hřib a tlaková vlna která dokáže i několikrát oběhnout svět...
Z tohodle pohledu je to něco úžasného. To město které pak zbyde POD tou atomovkou už ale tak úžasné není.
Ten ban mě upřímně baví - číst tu diskusi na RPG F je místy skutečně k roztrhání, tady taky, navíc spousta lidí ukázala co jsou zač, někteří tak, jiní onak... je to zábava a rozhodně toho banu nelituju, za tohle stojí. ALE - unavují mě různé místní malé přestřelky. Třeba to že musím Joemu psát pět postů abych z něj dostal odpověď na jendu otázku. Nebo mě unavuje sledovat jak mě PK urazí AŽ POTOM co dostanu ban - je to ubohý a trapný a nijak mě to nepřekvapuje, ale stejně... lidská blbost je prostě únavná.
Nikdy jsem nepopíral že mám smysl pro černej až hrobovej humor, a ukaž mi někde jinou takhle pěknou tragikomedii naživo. Něčemu se v ní výtečně směju, nad něčím v ní skoro brečím... asi tak.
K tomu odsouzení - to je něco trochu jiného, tam máš konkrétní důvod - focení, legitimování přátel, neustálé nadávání... je to něco na co můžeš ukázat, ne něco ve stylu "no, oni nám dlouhodobě kazej život a..."
30.10.2008 19:19 - Sosáček
atomovy bomby zari hlavne v tvrdych rentgenech. cele spektrum moc ne.
(nevermind. jen si trenuju svoji schopnost najit tu nejmene dulezitou vec a na ni reagovat)
30.10.2008 19:26 - Argonantus
Je zajímavá ta synchronicita; na obou netech se zase začalo flameovat na téma Sirien; a to už bych měl zato, že to chcíplo. Opět si píšu čárku pro teorii, že oheň nikdy úplně nevyhasl a doutná pod povrchem. Zajímavé. Zřejmě tektonické roje, jak o tom mluvili v TV.
30.10.2008 19:28 - jonka
Sirien: co mě na tom banu příjde nejsmutnější je to, že se tomu vysmíváš. Příjde mi smutné, že nejsi schopný (ani náznakem) říct "ty vole, neudělal jsem někde něco špatně?" ale místo toho pořád hledáš chybu u jiných...
Jinak čert vem ban, za pár týdnů jsi zase zpět pokud budeš chtít a určitě jsou lidi kteří tě rádi uvidí, nicméně mě mrzí, že se k tomu takhle stavíš.
30.10.2008 20:42 - Joe
Sirien,
tak potom si môj post tu nepochopil ty.
Myslel som ním:
"Vieš, niekedy si nemusí (na RPGfóre) sťažovať priamo moderátorom nikto. Stačí, že vidím takúto podobnú (tvoju) odpoveď (na danú tému/nejakému človekovi) v ďalšom topicu (na RPGfóre) po tretíkrát..."
Tou "takouto podobnou odpoveďou" som myslel tvoj spôsob komentovania myšlienkových pochodov iných ľudí.
30.10.2008 21:57 - yashamaru
jonka: ber v uvahu vek :)
31.10.2008 08:18 - Lotrando
Joe: takže když se to správně "zakulatí", tak to nevadí? Viz. pozorování lidí co z rpgf odešli.
Podle mě jste si to spíš zkomplikovali. Ten ban nic neřeší, jen je uvedena v pochybnost vaše nestrannost.
31.10.2008 12:06 - Fritzs
jonka píše:
Jinak čert vem ban, za pár týdnů jsi zase zpět pokud budeš chtít a určitě jsou lidi kteří tě rádi uvidí, nicméně mě mrzí, že se k tomu takhle stavíš.
Za pár týdnů je zpět, tím sem si jisté, i když zrovna prohlašuje opak....
31.10.2008 16:49 - sirien
píše:
Podle mě jste si to spíš zkomplikovali. Ten ban nic neřeší, jen je uvedena v pochybnost vaše nestrannost.
V pochybnost? lol. PK.
Sos: Fakt? Měl sem dojem že to de napříč spektrem... ale tak asi ne, no. Každopádně když od toho odhlédneš tak je moje přirovnání hezké :)
jonka: Rozbiješ svůj oblíbený hrníček. Mrzí Tě to a přemýšlíš, proč sis nedával větší pozor. Rozbiješ tuctovou skleničku a pokrčíš rameny, že holt budeš asi muset zamést střepy. Proč si řikat ty vole, neudělal jsem někde něco špatně?, když se rozbila jen sklenička?
Smutné je to že kdysi úžasné tematické fórum plné výborných lidí se změnilo v další chat fórum, které nemá k RPG blíž než třeba annun.sk - jen jedna tematická sekce z mnoha. A ještě smutnější je, že nechápu proč sem se tam jak idiot držel, když jsem měl odejít už přede dvěma lety spolu s Alnagem, andtomem... méně výrazně ale reálně spolu s několika dalšími.
Lidé kteří mě rádi uvidí mají smůlu - budou asi muset přijít sem, nebo si zajet někam na con (nebo na nějakej sraz v Praze)
Joe: Výborně. Takže Tvoje reakce je na můj místní post, já se Tě čtyřikrát zeptám co konkrétně je na něm špatně, a Ty mi čtyřikrát odpovíš něco úplně jiného, navíc v poslední odpovědi zase použiješ obrat "takovouto reakci" aniž bys k tomu cokoliv řekl? Víš co? Zapomeň že sem se ptal s naivní představou že by to mohlo být něco jiného než naslepo střelená omluva bez pointy do éteru, jakobych nic neřek.
Lotrando: Klasika, na to už upozorňovali mnozí
31.10.2008 18:05 - Joe
Sirien,
bohužiaľ to nemá význam takto ping-pongovať z jednej strany na druhú - ty chceš detaily a súdnu žalobu, ale skutočnosť bohužiaľ nie je exaktne daná ako matematika. Tu ide aj o celkový pocit, rozvíjajúci sa počas dlhšieho obdobia. Faktom je, že ty to rozhodnutie odmietaš ako smiešne, detinské a postavené na vode.
My, moderátori, to rozhodnutie vnímame ako potrebný zásah, keďže pri predchádzajúcich príležitostiach sme boli príliš zmierni a dúfali sme, že sa niečo zmení.
A čo sa týka tebou spomínaného "kývania" na Markusove nápady - neviem, kde na to chodíš. Ja sa cítim dosť asertívny na to, aby som sa vedel rozhodovať sám za seba. Byť jediným moderátorom na RPGf, rozhodnem sa rovnako.
31.10.2008 19:04 - Fritzs
Sirien píše:
Rozbiješ svůj oblíbený hrníček. Mrzí Tě to a přemýšlíš, proč sis nedával větší pozor. Rozbiješ tuctovou skleničku a pokrčíš rameny, že holt budeš asi muset zamést střepy. Proč si řikat ty vole, neudělal jsem někde něco špatně?, když se rozbila jen sklenička?
Smutné na to je to, že i když naznačuješ, že RPGF je pro tebe jen slenička, řešíš to jak kdyby se ti rozbil nejdražší hrníček...
31.10.2008 19:44 - sirien
To je od Tebe nečekaně zajímavý postřeh
Ano, on to kdysi totiž býval oblíbený hrníček, jenže pak se mu nějak seškrabal lak a urazilo ouško a taky trochu naprask a vlastně to byl nesmyslnej krám už posledních pár let, jenže prostě ta melancholie...
31.10.2008 20:06 - jonka
Sirien: co jsem si všim, tak pokud na RPGF (jakoby) kašleš tak jsi celkem snesitelný, jakmile se u tebe začnou projevovat sklony na RPGF cokoliv politicky/koncepčně/paladinsky řešit, už jsi snesitelný míň. Nevím čím to je, ale jakmile si vemeš do hlavy, že RPGF je prostor, kterému máš co dát, a narazíš na fakt, že to tam není podle tvých představ tak začneš mít uštěpačné příspěvky a podobně... (jen postřeh)
31.10.2008 20:07 - jonka
kua, zase já
31.10.2008 20:55 - sirien
neni problém, se k tom příspěvku přihlaš a on Ti ho někdo přiřadí :)
jj, asi máš pravdu. Ono to dokonce dává smysl, když se podíváš do historie jak jsem se na RPG F pohyboval.
Před čtyřmi a skoro půl lety jsem tam přišel a nějak jsem se zapojil do diskusí... hodně mě tam vtáhla svého času památná hádka s Alnagem, začal jsem se tam pohybovat o něco víc, časem jsem tam byl už jedním z ústředních přispěvatelů. Tehdy mě RPG F poskytlo hodně do budoucna, objevil jsem tam spoustu nových her, možností jak hrát, spoustu inspirace.
Pak přišel najednou jakoby odnikud Markus a začal to tam reorganizovat - ale tak ok, proč ne, fórum se poněkud změnilo, ale furt zůstávalo vpodstatě stejné, změny byly kosmetické. Tou dobou už pro mě RPG F znamenalo docela hodně a postupně jsem se přidával k jeho formování - nejdřív jsem začal moderovat jednu sekci, pak jsem se přidal k ostatním globálním moderátorům.
Zezačátku to bylo ok, taková ta euforie toho co všechno můžu, najednou sem byl součástí teamu kterej to vedl, myslel jsem že fóru můžu hodně dát a skutečně jsem toho tehdy udělal zatraceně hodně - něco nevyšlo (dvakrát jsem kompletně převoral SR sekci ve snaze ji oživit), něco naopak alespoň načas ano (rozjetá Herní prostředí...)
Jenže pak ta počáteční euforie přešla a začal jsem si všímat chybek - například toho že se s Markusem lišim jak co do názorů na RPG, tak hlavně, a to zatraceně hodně, co do názorů na vedení Fóra samotnýho. Marrkus chtěl ubíjet OT, já tvrdil že je potřeba ho podporovat a pak oddělovat, Markus chtěl aktivně zasahovat do diskusí, já tvrdil že moderátoři mají být reaktivní, spíše spravovat než řídit, Markus nikdy neuměl (a mimochodem - dodnes neumí) pracovat s flamey, přesto se o to hrozně snažil vždy, když se nějaký objevil - následky byly těžce dalekosáhlé.
Stejně tak jsem si začal psát s Alnagem po ICQ a nějak jsme si padli do oka... ty konverzace s glosováním RPG F, o RPGčkách, vůbec o kdešem... to jsou za ty roky možná i tisíce popsaných stránek textu.
Alnag se s Markusem hádal z důvodů, které jsem s ním sdílel - rozdíl byl v tom že Alnag Markuse znal zpředtím, já ne, věřil jsem že se s ním můžu nějak dohodnout a že můžeme společně něco vytvořit.
Jak šel čas tak se ukazovalo že to tak funny nebude. Rezignoval jsem v okamžiku, kdy Markus začal úmyslný flame s andtomem, s tím, že nám ostatním napsal ať nezasahujeme že se bude dva dny hádat a pak se za to nějak omluví, že se bude hádat protože chce aby si lidi všimli toho co se stalo.
To jsem nedokázal nějak rozdejchat, řek sem to tak nějak opisem Alnagovi, ale ten si to velmi rychle spojil s tím co jsem mu neřek a rpohlásil že na to dlabe a odešel - tehdy mi došlo, že s Markusem se dohodnout nesvedu a že Fórum nabralo směr, kterej mi nevyhovuje
Jak jsem psal Fritzsovi... je zajímavé že si teď zpětně říkám že jsem měl odejít už tehdy, ale v té chvíli mě to prostě nenapadlo. Zůstal jsem moderátorem, protože jsem chtěl vidět tu cool MOD sekci, kde Markus prohlásil tu křivárnu na andtoma - zajímalo mě co dalšího se tam třeba objeví. Po asi půl roce mě to ale přestalo stát za to furt poslouchat že bych se měl chovat jako moderátor (protože z mého pohledu je moderátor jen další uživatel s tech. možnostmi) a v jendé hádce jsem někomu oznámil, že si může to moderování strčit třeba dopr* nebo tak něco. Zajímavé bylo, že mě Markus vyšketl z MOD týmu naprosto obratem a sdělil mi to až dodatečně - asi o mě moc nestál už delší dobu...
...no, a ten zbytek pak už je víceméně historie dost čerstvá aby nebyla připomínána, z různých osobních důvodů (k mnoha lidem jsem měl na RPG F vztah, dnes už tam není prakticky nikdo s kým bych nemohl existovat mimo RPG F, ale tenkrát to bylo jinak) jsem na RPG F zůstal a sem tam jsem si trhal vlasy když jsem sledoval, kam Markus nasměroval portál, který byl kdysi pro mě jedním z projektů kterému jsem věnoval ohromnou část své energie - a znáš mě, nemám ve zvyku trpět potichu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10208797454834 secREMOTE_IP: 18.119.131.178