Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
22.1.2009 15:45 - skew
Alnag píše:
Strach z kritiky?

"Čau lidi tady na RPG fóru, znáte Alnaga a spol. na d20 ? Nooo, to jsou takový looseři, co tady s náma nevydrželi, furt prudili a tak už sem nechodí, jejich domovskej server je teď d20 a oni tam vykřikujou rebelská hesla a svou neschopnost slušně debatovat a domluvit se s náma normálníma lidma, maskujou jako nesnášenlivost administrátorů fóra !"

Jooo, z takovéhle kritiky mám trochu trach a pokud ti přijde že jsem to přehnal, tak máš sakra pravdu, ale já tohle na RPG F nešířím, ani jsem si nevšiml nikoho jinýho, že by tohle říkal, přinemenším ne tímhle tónem. Spíš, když už, padají prohlášení typu "Markus s Alnagem nevydrželi na jednom místě" a "tehdy byl strašnej flejm křipkounů a teroetiků, ze kterýho všichni vyšli jako poražení a nevyhrál nikdo" apod.
Ohrazoval jsem se proti tónu a celkovému vyznění, jak to Sirien napsal (viz moje citace dvě strany níže, a nemyslím že bych tu svou fiktivní taky-kritiku napsal všehovšudy nějak nečestněji). Prostě tak nějak je přirozené očekávat, že když někdo (troufl bych si říct) vlivnej a uznávanej zde na Kostce něco prhlásí o RPGF, neznalí to budou považovat za pravdu, nebo velice blízké pravdě.
Neočekáváte snad, že by takovej nováček řekl "hej, půjdu se přesvědčit ať vím jestli mluví pravdu". Což vede jen k tomu, že další lidi při nejlepším vezmou za své vaše myšlenky.
Určitě nechcete uměle vytvářet komunitu proti RPGF. (byl bych rád kdyby tahle věta nebyla vnímána sarkasticky, protože si opravdu nemyslím, že ny jste byli tak pomstychtiví aby jste do toho tahali další lidi)
Argument stylu "je na každým jak má slova interpretuje" v tomhle případě nepřijímím. Je jasné a velice pravděpodobné, že takovej nezasvěcenej člověk bude vašim slovům přikládat váhu, a je na vás jak to podáte (jestli jako něco, co je komplikovaná záležitost, nebo zcela jednoznačný fakt... tohle paltí spíš sirienovi, ty jsi Magovi odpověděl poměrně slušně, za což děkuji).


Alnag a později i Geralt:
Alnag píše:
skew píše:
Protože mám takový pocit, že dost lidí na fóru ještě pořád fandí D&D4e, možná i D&D3.5

Promiň, ale to podle mého nejlepšího soudu není pravda. Na každého příznivce D&D (nebo obecněji světových mainstreamových RPG) na RPG fóru jich tady připadá přinejmenším deset (ale spíš víc).

Můj záměr byl asi podle tvého nejlepšího soudu nepochopen. Nejsem natolik patetický abych podezříval Kostku z toho, že bude mít méně fandů d20, než RPG F. To samý jako na RPG F i tady je minorita DrD hráčů.
Jen jsem chtěl naznačit, že je odtamtud ještě nikdo nevyhnal. Dokonce bych se skoro i nebál říct, že někteří z těch hráčů ani nejsou spjati s moedrátory, tedy nemají od nich žádnou protekci (ve smyslu "Vás známe, Vám budeme tyhle, ehm, excesy tolerovat, ale hanba Vám !"). (nevím jestli má smysl zmiňovat, že i PK a Conlai hrají D&D4e, když se evidentně s Markusem a ostatními znají, hm...)

Alnag píše:
A kdyby náhodou umřelo vyčerpáním (což nehrozí) tak co jako? Přestane se točit svět? Umřou všichni hráči RPG? Prostě budou jiná místa a jiné diskuse. Nedělej z RPGfóra nějaký fetiš, kterým není.

Tak nějak se nesnažím dělat z fóra fetiš (na to je tu Fritzem zmiňovaný furry, hail to you).
Ber to z mého pohledu, kdy mi připadá, že podobná "kritika", jakou jsem citoval, nevede k samovolné smrti vyčerpáním, ale nucení toho člověka, aby pracoval bez odpočinutí dokud nezemře. Svět se samozřejmě bude točit dál i bez toho mrtvýho. Radši nebudu zacházet do detailů s příměrou k něčímu příbuznýmu, není to moc dobrej příklad.
Pochopitelně smrt fóra znamená akorát přesun fandů jinam (přestože někteří by možná se svou aktivitou na netu bez fóra přestali, ale to nemůžu říct s jistotou protože neznám všechny členy fóra).
Odkážu tě ještě jednou na mou pseduokritiku na začátku postu. Kdybych tyhle sračky hlásal na RPG F, v důsledku čehož by, třeba za pár let, Kostka nějak postupně umřela, řekl bys "svět se točí dál, prostě se přesunem jinam, všechno dobrý, žádná křeč" ? Věřím že ne.


Jen tak mimo:
Alnag píše:
Fritzs píše:
A mimochodem, tady zaznamenávám to samé, když už sme u toho.

To je argument typu "když oni kradou, já můžu taky"? Protože byť by chápu, že se tak i d20 může jevit, nezdá se mi to úplně relevantní pro směr diskuse...

Já to pochopil spíš jako argument "Kažeš vodu, piješ víno", ale jde to pochopit různě.



Sirien:
sirien píše:
o-myl. Špatná paralela.
Pokud bude někdo největší profík co do lítání, sebereš mu leteckou licenci za to že jel rychle autem?
Ani to neni ideální paralela, protože na fóru šlo velmi silně (aspoň dle oficiální verse) o porovnání formy a obsahu, a já se nikdy netajil tim že obsah je radikálně podstatnější než forma... což někteří lidí nepřekousli

Viz konec toho postu, psal jsem že není dokonalá. Jenom mi tak nějak přišlo, že lektor autoškoly, co nedokáže učit studenty řídit je nanic lektor. Pokud bych tu paralelu trochu přeformuloval:
driving_skill ~ zkušenosti_s_RPG
tutor_skill ~ schopnost_nekonfliktního_projevu
tak tebe bych jako učitele autoškoly teda nechtěl. Subjektivní, ano. Samozřejmě nikdo nemá právo po tobě chtít, abys ve svém volném čase učil osttní řídit. Ale když už to děláš, dělej to slušně, což mimochodem je někde v pravidlech fóra (ne že by to tam muselo být, většinou se to předpokládá).


sirien píše:
Ne, viděl jsi to z neúplného pohledu.

Good point.

sirien píše:
Zásadně nesouhlasim. Ale to je téma najinam.

btw. - lidé co jsou na RPG F a váží si mě a ocenili by mé názory vědí kde mě najdou. To že jim záleží na Fóru - jejich věc, mě ne.

Možná, ale je to pravděpodobně jeden z důvodů, proč lezeš (rozhodně ne všem) lidem na nervy (což nakonec vedlo k tomu banu).

K tomu btw. - i přesto že ti na něm nezáleží (a máš k tomu své důvody), jim možná jo (je to pochopitelně na nich, ale z toho že se tam zdržují i nadále a diskutují, troufl bych si to tvrdit).
Bylo to jen takové apelování, nic víc.

Nicméně tu otázku položím znova:
já píše:
Mohu to brát jako určitý příslib, že i další zmínky o RPG F budou v podobném duchu, tedy přinejmeněím, že nebudou tak strohé a/nebo zcela zainteresované, jako to co jsem citoval ?
22.1.2009 16:19 - Alnag
Skew: Nepřijde mi, žes to přehnal. Naopak mi to přijde jako hodně slabé kafíčko. I jako negativní reklama by to bylo prakticky neúčinné. Takže prosím, zkus to trochu "drsněji" a vážně to na RPGfóru šiř, jsem zvědavý kolik dalších "rebelů" dorazí...

skew píše:
Prostě tak nějak je přirozené očekávat, že když někdo (troufl bych si říct) vlivnej a uznávanej zde na Kostce něco prhlásí o RPGF, neznalí to budou považovat za pravdu, nebo velice blízké pravdě.


Ano, takové ty stádní typy, které nejsou schopné ověřovat si situaci z více zdrojů, ale volí vždycky cestu nejmenšího odporu, tedy následovat vůdce. Nicméně to je prostě konstatování faktu, jak to ve společnosti funguje. Potíž je v tom, že ty apriori předpokládáš, že to co tu hlásá (např. Sirien není pravda nebo to není blízké pravdě) a na základě toho ho okřikuješ. Vezmi v potaz alternativní variantu (jako myšlenkový experiment) že ten, koho okřikuješ je ten jediný, kdo ve skutečnosti má pravdu a který je umlčován většinou podle hesla "většina má vždycky pravdu a když ne, tak ji pravdou udělá..."

skew píše:
Kdybych tyhle sračky hlásal na RPG F, v důsledku čehož by, třeba za pár let, Kostka nějak postupně umřela, řekl bys "svět se točí dál, prostě se přesunem jinam, všechno dobrý, žádná křeč" ?


Dvě věci. 1) Vulgarity bych si vyprosil. Je to jedna z mála věcí u nichž uživatele žádáme, aby se jich vystříhali. 2) Pokud by kostka postupně umřela, tak ač tě to možná překvapí, by mi to žíly netrhalo. Opravdu hlubokou emocionální vazbu jsem měl (pro tebe překvapivě) právě k RPGfóru, byl to můj "dream projekt" a jeho "ztrátu" jsem nesl velmi těžce. Od té doby si dávám pozor, aby se mi to už nestalo. Takže opravdu, žádná křeč...

Možná se k těm posledním postům ještě vrátím. Chystám se hrát (DnD 4e) a musím ještě odpovědět Fritzsovi a tak...
22.1.2009 16:31 - sirien
Píše:
Sirien to zkreslujici tvrzeni pouzil v tehle diskusi nekolikrat (minimalne dvakrat primo v te citovane formulaci, krom toho i jinak formulovano, a to mi zbyva jeste takovych 20 stranek prelouskat). A narazil jsem na nej i na jinych mistech, z cehoz soudim, ze je to jeho "oblibena mantra". No a takovahle mnohokrat opakovana zkreslena tvrzeni mi proste vadi.

Vídíš.
A já si za tím tvrzením i za interpretací té citace stojím. Mluvil jsem o tom s mnoha lidmi, znám Markuse dlouho, od začátku jeho adminování, znám způsob kterým vede Fórum, byl jsem u všech sporů kolem RPG F, i když sem se ne všech účastnil. Vím toho o politice vedení RPG F o hodně víc než Ty a prostě tvrdím, že nic nedeziterpretuju.

Povšimni si že v té diskusi se mnou i dost lidí souhlasilo. Myslím že i lidi jako Argo třeba (mimo jiné třeba poukazoval na statistiky diskusí Fóra které to dále podkládají).

Popravdě mi trochu uniká co v téhle diskusi přesně sleduješ Ty, vždykcy jsem měl dojem že jen tak chodíš napříč fóry aniž by ses nějak víc zapojoval...

Píše:
asi bych si to mel nechat pro Siriena, az bude nekoho pranyrovat kvuli nazorum, ktere mel dotycny pred nekolika lety (a vyvozovat z toho neco ohledne soucasnosti).

To už zní skoro jako osobní předpojatost vůči mé osobě.
Je docela podstatný rozdíl mezi "přede dvěma lety jsi tvrdil" a "za poslední dva roky jsi tvrdil". Prosím rozlišovat předtím, než se mi něco podobného pokusíš vpálit.

Přijde mi že začínáš docela dost slovíčkařit, a uniká mi důvod.

skew píše:
tak tebe bych jako učitele autoškoly teda nechtěl. Subjektivní, ano. Samozřejmě nikdo nemá právo po tobě chtít, abys ve svém volném čase učil osttní řídit.

Aha. A teď se dostáváme k jádru problematiky.
Problém s mým vyjadřováním měli lidé v 90% případů v Rozličném pokecu, což je pro RPG naprosto nezajímavá sekce. V RPG diskusích jsem v počtu konfliktů rozhodně neexeloval, na to tam byli jiní srandisti.
Vztahovat to jakej přínos jsem měl RPG fóru z toho, jak jsem se choval v ne-RPG diskusích, mi přijde minimálně poněkud zavádějící, ne-li bezpředmětné.

Píše:
Mohu to brát jako určitý příslib, že i další zmínky o RPG F budou v podobném duchu, tedy přinejmeněím, že nebudou tak strohé a/nebo zcela zainteresované, jako to co jsem citoval ?

Když se někdo ptá tak mu odpovídám obdobně jako Tobě. Dělám to teď, dělal jsem to předtím a neplánuju to měnit.
Sem tam mám ve zvyku prohodit nějakou glosu, problém je že někteří lidé občas nepoznají, kdy si dělám legraci nebo jen šťourám, a kdy píšu vážně (obvykle se to dá poznat z pečlivosti a dýlky postu, glosy a šťourání jsou krátký a tak...)

Slibovat nic nebudu, vyjadřovat se budu vždycky tak jak mi přijde vhodný. Nicméně to jak jsem Ti odpovídal nebylo nijak výjimečný.
22.1.2009 16:41 - skew
Píše:
Vezmi v potaz alternativní variantu (jako myšlenkový experiment) že ten, koho okřikuješ je ten jediný, kdo ve skutečnosti má pravdu a který je umlčován většinou podle hesla "většina má vždycky pravdu a když ne, tak ji pravdou udělá..."

Ale ano, já na to beru ohled. Kde jsem napsal něco, co by nazančilo opak ?
Jde mi o to, že nelze říct "Mám pravdu a tak ji můžu hlásat jakkoliv se mi zachce".
"Účel světí prostředky" a takový kecy, znáš to ne ? Samozřejmě zde se nejedná o účel, ale o tvrzení: "Mám pravdu, já už to vím, takže to světí způsob jakým ji hlásám".
To co jsi říkal o té metodě nejmenšího odporu, neblíží se to tomu ? Jakože "nejsnaděnji přesvědčím lidi tím, že je postaím před hotovou věc".
Neříkám že to obhajuješ, nebo že cíleně tuhle metodu prosazuješ. Jenim vyčítáš něco, co... no, tak nějak trochu děláš. Nebo sirien. Nebo možná ještě někdo další koho neznám.

Píše:
1) Vulgarity bych si vyprosil. Je to jedna z mála věcí u nichž uživatele žádáme, aby se jich vystříhali.

Máš samozřejmě pravdu. Dám si pozor.

Píše:
2) Pokud by kostka postupně umřela, tak ač tě to možná překvapí, by mi to žíly netrhalo. Opravdu hlubokou emocionální vazbu jsem měl (pro tebe překvapivě) právě k RPGfóru, byl to můj "dream projekt" a jeho "ztrátu" jsem nesl velmi těžce. Od té doby si dávám pozor, aby se mi to už nestalo. Takže opravdu, žádná křeč...

Naštěstí pro mě tu nejsi sám a pro mnohé je určitě Kostka jejich "dream projektem", takže můj argument to oslabí opravdu velmi málo.
Tím méně, že "žádná citová vazba vůči fóru" nedává nikomu právo nebrát ohledy na citové vazby ostatních, stejně jako nedává právo nekalým způsobem pomlouvat někoho jiného (i když třeba máte pravdu v tom co říkáte).

Pokud máte nějaké problémy s RPG F, měli jste je vyřešit tam a netahat je před další, nezaujaté lidi. Můj názor. Pokud jste je nevyřešili, je to záležitost vaše a lidí z fóra.
22.1.2009 16:48 - skew
Sirien: Asi se zbytečně pokouším prosadit nějakou pochybnou analogií svůj názor.
Radši sem copypastnu jednu svou odpověď z fóra:
Píše:
Souhlasím že Sirien má určitě dost zkušeností a má co sdělit, ale pokud to neumí říct slušně... ať to neříká.
Podívat se do šlaredě zabaleného příspěvku a ověřit, jestli se v něm neskrývá něco konstruktivního, je super vlastnost. Je ale dost náročné očekávat, že to bude dělat každý, že na to má povahu a náladu. Tím méně pokud se jedná o někoho mladšího kdo třeba především vidí tu neslušnost a obsah mu snadno uniká (v kombinaci se sarkasmem... hej, mě taky dost často uniká).
Jaké to má výhody oproti tomu, když něco podáš slušně a srozumitelně ? Že donutíš "nepřítele" uvažovat nad tím co jsi řekl ? Ok, ale stejně dobře (nebo i víc) riskuješ že ho od toho přemýšlení odradíš. Že si uchováš alespoň špetku osobnosti, vlastního já, díky kterému tě ostatní odliší ? Na internetu ? Stojí to i za tu cenu, že budeš lidem protivnej ?
Radši budu přehnaně slušnej, než protivnej.


EDIT: A je celkem myslím jedno, jestli jsi otravnej jen v rozličném nebo někde jinde. Když někoho štveš v jedné místnosti, těžko lze očekávat že v jiné budete zas kámoši, nebo alespoň že toho dotyčného nebudeš obtěžovat už svou přítomností (tohle je pravda otázka soudnosti, jestli to danej člověk odliší nebo ne).

EDIT2: místo "šlaredě zabalený příspěvek" mělo být pochopitelně "škaredě zabalený příspěvek"... já ostuda.
22.1.2009 16:51 - unknown
Alnag píše:
Potíž je v tom, že ty apriori předpokládáš, že to co tu hlásá např. Sirien není pravda nebo to není blízké pravdě

Tak si to shrnme.
Sirien opakovane hlasa:
Sirien píše:
Markus řekl... že ho nezajímá kvalita a obsah ale kvantita

coz je dosti rozdilne od
Markus píše:
Fórum je místo pro diskuze, přioritou není mít čtivý obsah, prioritou je zapojit do diskuzí co nejvíc lidí.

Cili na jedne strane mame konkretni (a dohledatelna) Markusova slova. Pricemz nikdo zatim nedodal nejakou jeho jinou citaci (dejme tomu ne starsi nez rok, protoze, priznejme si to otevrene, kdo chce ted diskutovat na RPGF, toho zajima jake jsou pomery ted, ne pred dvema ci tremi lety), ktera by s nimi byla v rozporu a davala za pravdu Sirienovi.
Na strane druhe mame pouhe "Markus rekl to a to", bez jakekoli konkretizace (kdy to rekl, kde to rekl, pokud mozno s linkem na original).
Co je tedy pravdepodobnejsi - ze Markus skutecne rekl to, co tvrdi Sirien, nebo ze je u Siriena prani otcem myslenky?

Poznamka: Pokud me pamet z dnesniho a vcerejsiho procitani neklame, tak Sirien obcas trousi i vety typu "diskuse na RPGF nestoji za nic, je to jen chat bez jakekoli hodnoty". Opravdu by me zajimalo, zda podobne odsudky zaznivaji na RPGF smerem k d20.
22.1.2009 17:01 - Bouchi
Sakra, ten post 22.1.2009 16:51 je ode me.
Tak jeste ted odpovim Sirienovi.
Sirien píše:
A já si za tím tvrzením i za interpretací té citace stojím.
Ale zatim jsi ho bohuzel nicim konkretnim nedolozil.
Sirien píše:
Povšimni si že v té diskusi se mnou i dost lidí souhlasilo. Myslím že i lidi jako Argo třeba (mimo jiné třeba poukazoval na statistiky diskusí Fóra které to dále podkládají).
Jakym zpusobem ty statistiky podkladaji, ze Markuse udajne nezajima obsah, nybrz jen kvantita prispevku?

Sirien píše:
Je docela podstatný rozdíl mezi "přede dvěma lety jsi tvrdil" a "za poslední dva roky jsi tvrdil". Prosím rozlišovat předtím, než se mi něco podobného pokusíš vpálit.
Zatim jsi ovsem o Markusove udajnem "že ho nezajímá kvalita a obsah ale kvantita" nedolozil ani jedno.
22.1.2009 17:03 - sirien
Píše:
Souhlasím že Sirien má určitě dost zkušeností a má co sdělit, ale pokud to neumí říct slušně... ať to neříká.

Podstata je v tom, že co do podstatných věcí, tj. RPG, jsem je v drtivé většině případů říkal naprosto slušně a vstřícně. A RPG F má být především o RPG, které by tam měly hlavně hrát roli, protože jinak to neni RPG F, ale jen nějaký F s náhodnou RPG sekcí (ehm, ne že by Rozličnej neměl tolik postů co všechny ostatní (tj. i další ne-rpg) dohromady, a to je navíc narozdíl od rpg sekcí ještě průběžně promazávanej, takže ono RPG F už vlastně moc RPG neni...)

jiank - na Fóru se problémy řešily. Nevyřešily se, naopak opozice opustila scénu, problémy zůstaly, pouze odešli lidé co na ně ukazovali prstem a mluvili o nich nahlas (současná diskuse na RPG F je toho důkazem - kdyby tam nebyly problémy, proč by Bajo kladl takové otázky jaké tam klade, proč by o mém banu byla znovu 10ti stránková diskuse aniž bych do té doby byť jedinkrát přispěl atd.)

Vzhledem k tomu jsme všichni postupně z Fóra odcházeli je dost divné tvrdit, že jsme si ty věci měli vyříkat tam, protože tam to dost dobře u mnohých nešlo.

Pomluva která je pravdivá není tak docela pomluva. Kromě toho říkáme všechno veřejně, v prostoru, kde na to mohou lidé z Fóra reagovat, takže se o pomluvě rozhodně mluvit nedá.

Ohledně citových vazeb ostatních - dovolím si to obrátit - není to tak že bych neměl právo nebrat ohled na citové vazby ostatních, je to tak že nikdo nemá právo vnucovat mi své citové vazby a omezovat mě jimi. Já měl k RPG F hodně silný vztah (proto jsem nejspíš nedokázal odejít když bylo načase) a hodně jsem se na něm podílel. Pak přišel M a naprosto Fórum změnil, to na čem jsem tam pracoval se rozpadlo - na lidi kteří na Fóru něco dělali když tam on prakticky nebyl ohledy taky nebral.
22.1.2009 17:21 - sirien
skew píše:
EDIT: A je celkem myslím jedno, jestli jsi otravnej jen v rozličném nebo někde jinde. Když někoho štveš v jedné místnosti, těžko lze očekávat že v jiné budete zas kámoši, nebo alespoň že toho dotyčného nebudeš obtěžovat už svou přítomností (tohle je pravda otázka soudnosti, jestli to danej člověk odliší nebo ne).

budeš se divit, ale pamatuju na RPG F doby, kdy to tam takhle fungovalo. Lidi se pohádali v jendom topicu a v druhém se ve stejné chvíli vklidu bavily.
Pak se začalo do diskusí moderátorsky šťourat a tohle se začalo rozpadat. Poslední hřebíček do rakve byl příchod lidí, kteří nedokázali snést rejpnutí a hned volali maminku autoritu u tatínka moderátora (i když byli sami na vině obdobně).
Situace kdy se spory mezi lidma přenášej z jednoho threadu do druhýho neni na Fóru odjakživa a rozjela se až po začátku křupko-teoretického sporu kolem narativismu (podotýkám, až PO něm, ne při něm)


Bouchi: Přidejme k tomu skutečnost že Markusovi nijak nevadí odchody lidí kteří jsou okolo RPG považováni za významné (vyber ze seznamu odchozích, nebaví mě je pořád omýlat) a nebo sečtělé (jejich náhlý odliv jendou prohlásil za přirozený, později řekl že si toho je vědom, ale že ho nováčci zajímají víc než lidé co mají znalosti (zajímalo by mě odkud pak maj ty nováčci ty znalosti brát, ale to je asi najinam) a dává nám to docela jasný obraz toho, že ne že by Markus nechtěl mít v diskusích kvalitní obsah, ale pokud si bude vybírat, pak zvolí kvantitu na úkor kvality.

Píše:
Sirien obcas trousi i vety typu "diskuse na RPGF nestoji za nic, je to jen chat bez jakekoli hodnoty". Opravdu by me zajimalo, zda podobne odsudky zaznivaji na RPGF smerem k d20.

Automaticky předpokádáš že to co tvrdím není pravda, aniž bys to nějak hodnotil (čímž mi podsouváš prázdné tendenční tvrzení, aniž by Tě zajímalo proč to tvrdím).
Bez tohoto Tvého předpokladu se otázka stává bezpředmětnou.

Píše:
Ale zatim jsi ho bohuzel nicim konkretnim nedolozil.

To pouze Ty ho apriori odmítáš aniž by ses nad tim zamyslel a sbíráš všechny argumenty abys to vyvrátil. Možná by stálo za to zamyslet se nad tím co psali i jiní lidé než já a Markus kteří se k tomu vyjadřovali, projít si statistiky diskusí (momentálně, pravda, trochu pokřivené přechodem) a tak, než začneš tvrdit že lidé kteří vidí do věci mnohem déle než Ty (nejen já) nemají pravdu.

Ty statistiky neukazují Markusův postoj, ukazují důsledky, kdy RPG diskuse zanikají ve stínu jakéhosi Rozličného, k RPG se nijak nevážícího.
Celá problematika je složitá a datuje se ještě do doby mého moderování, kdy jsem apeloval na zrušení nebo omezení Rozličného (paradoxně já, ale stále si myslím že se to tehdy udělat nějak mělo) a táhne se až dodneška.
Těžko se to vysvětluje někomu kdo Fórem sem tam prošel, podstatný je ale mnohými odpozorovaný vztah aktivity v rozličném a v RPG diskusích (spojené přelévající se nádoby), "chování Rozličného" v době hádek a flameů a tak. Ta provázanost je dost silná a na Rozličném je hezky vidět reakce lidí na dění na Fóru.
Obecně nárůst v Rozličném dost strhává dolu RPG diskuse a projektové věci (překlady), čímž Fórum ztrácí charakteristiku tematického fóra.

Na tohle bylo upozorňováno několikrát mnoha lidmi, reagováno na to nebylo nikdy nikým.

Píše:
Zatim jsi ovsem o Markusove udajnem "že ho nezajímá kvalita a obsah ale kvantita" nedolozil ani jedno.

Nikdo nevidí míň než ten kdo vidět nechce. Nejsem jediný kdo na tohle poukazoval, stejně se opíráš jen do mě. Psal jsem proč si myslím to co píšu, ani jednou jsi na to nereagoval, všechno hned smeteš ze stolu a křičíš že chceš ten jeden důkaz v citaci, to že spolu třeba věci mohou korespondovat nebo že jsou citace mimo svůj kontext Tě očividně nezajímá.
22.1.2009 17:28 - Fritzs
Sirien: Tím problémem s trozsáhlými ne-RPG diskuzemi trpí i třeba RPG.net.
22.1.2009 17:32 - Joe
Píše:
Obecně nárůst v Rozličném dost strhává dolu RPG diskuse a projektové věci (překlady), čímž Fórum ztrácí charakteristiku tematického fóra.

Odkaz pre ilustráciu (napríklad):
Sonda do sveta prekladov 2008
22.1.2009 17:38 - skew
Rozličnný atd.:
Možná, a možná ne, já si pamatuju zase spíš flamy z teorie. Nicméně abych ti dokázal kde všude jsi dělal bordel a kde ne, musel bych toho pročítat hodně, na mě až příliš.
A pořád to nevyvrací ten EDIT (nemluvě o tom, kde jsem se citoval... proč být zbytečně nepříjemnej ? Můžeš jít místo toho třeba na 7chan nebo 4chan, tam mají tenhle způsob diskuse rádi, pokud ti nevadí jazyková bariéra).

Píše:
na Fóru se problémy řešily. Nevyřešily se, naopak opozice opustila scénu, problémy zůstaly, pouze odešli lidé co na ně ukazovali prstem a mluvili o nich nahlas (současná diskuse na RPG F je toho důkazem - kdyby tam nebyly problémy, proč by Bajo kladl takové otázky jaké tam klade, proč by o mém banu byla znovu 10ti stránková diskuse aniž bych do té doby byť jedinkrát přispěl atd.)

Takže je normální, že když máš s někým problém a nevyřešíš to, jdeš pryč a křičíš "Haló, haló, oni jsou ***" ?
Nechci ti brát názor, chci ti brát způsob jakým ho prezentješ, ale to už se opakuju, viz odpověď Alnagovi.
A že se řeší tvůj ban... KDYBY někdo tady dostal ban, neřešili by jste to, obzvlášť kdyby ten někdo měl i lidi kteří s banem nesouhlasili ? Imho docela logické že každý trest a zásah shůry se někomu nelíbí, u soudů se myslím taky většinou snaží prokázat nevina (i když je dotyčný vinný) i vina (i když je nevinný) současně. Že se to řeší a někteří lidi povídají "moderátoři jsou zaujatí" a Bajo se snaží zjistit jestli je to pravda a jakej je názor ostatních... Někde něco v nepořádku ? Imho ne.
Akorát to lidi unavuje, a mě už začíná taky.
_______________

Tou pomluvou jsem měl na mysli nepodložená tvrzení (Bouchi, quoted for thruth) tvářící se jako neměnná jednoznačná pravda. Opět se opakuju, nejde mi o tvrzení ale o formu.
Lidi reagovat samozřejmě mohou, ale to nijak neospravedlňuje to co v diskusi řekneš a jakým způsobem.

Citové vazby.
Dobrej tah. Je to asi věc názoru.
Přesto něčí citová vazba vůči fóru tě nijak neomezuje, pokud o něm mluvíš pravdivě a věcně, nikoliv v podobných, ehm, "glosách" (dobrá alternativa místo použití sprostého slova).

Píše:
Já měl k RPG F hodně silný vztah (proto jsem nejspíš nedokázal odejít když bylo načase) a hodně jsem se na něm podílel. Pak přišel M a naprosto Fórum změnil, to na čem jsem tam pracoval se rozpadlo - na lidi kteří na Fóru něco dělali když tam on prakticky nebyl ohledy taky nebral.

Opět, tohle je skoro totéž co "dělá to on, můžu i já". Pokud ti Markus(c) zničil fórum, ty ho teď budeš (nekorektně) napadat a ničit mu ho taky ?
22.1.2009 17:40 - sirien
Joe: To je sice moc hezký, nicméně jsem měl namysli něco trochu jiného (pravda, moje chyba, měl jsem specifikovat). Konkrétní překlad jako projekt konkrétních lidí si u nich svůj čas obvykle najde. Ale třeba když jsme dělali na překladovym klíči k nWoDu, tak bylo krásně vidět, jak rozjetá diskuse v Rozličnym ihned stáhne počet lidí podílejících se na klíči a naopak - pokles Rozličného najednou přinesl silnou injekci nápadů a názorů Překladovému klíči.

Obdobně bych se mohl ptát o kolik víc překladů by bylo nebýt diskusí v rozličném (a abych mohl odpovědět tak bych musel projít podrobně rozličný a sledovat kdo tam psal, což mi ale stejně neřekne kdo všechno to četl, a porovnat to s lidmi co by třeba měli zájem překládat, což nemůžu o všech vědět... takže radši zůstanu u neutrálního "asi o tolik víc ne", i když to není něco čím bych si byl jistý)
22.1.2009 17:40 - Sosáček
tukan: hej, to dava smysl. kdyz jsi s nekym v nejakem sporu a on sam nejak skonci, je to neco jineho nez kdyz do toho sporu nekdo zasahne a rekne "tak, a A ma pravdu a B zklapne nebo dostane ban". to pak da B mnohem vic prace nedava najevo ze si mysli ze A by mel umrit v jinejch diskusich.
22.1.2009 17:44 - skew
A rád bych někde viděl něco jako "Tukane, zmlk ni a podřiď se, nebo dostaneš ban"
(kromě sporů, kde je porušování pravidel slušnosti hlavním problémem).
22.1.2009 17:47 - sirien
Píše:
kdyby ten někdo měl i lidi kteří s banem nesouhlasili

Nebylo lepší v tom případě vyslechnout obě strany a přemýšlet dřív než jednat?
Pokud hodně lidí s banem nesouhlasilo, není to náhodou indikátor toho že by to rozhodnutí nemuselo být až tak moudré?

Píše:
Citové vazby.
Dobrej tah.

Vůbec ne, pouze reakce.
Markus nebral ohledy na mě. Proč bych měl brát já na něj?
Citové vazby jiných lidí mě neomezují, ale z toho co jsem psal jsem pochopil že si myslíš že bych se měl podle nich chovat = nechat se jimi omezovat.
O Fóru se vyjadřuju tak jak to cítím. Mnohem raději, jak jsem tu už psal, budu neoblíbenej za to že říkám věci narovinu, než abych byl oblíbenej za to že říkám co si nemyslím. A ano, chtěl bych aby se takhle chovali i ostatní. A ano, unesl bych to. Bohužel většina ostatních ne, takže vznikl důraz na jakousi politickou korektnost, která je mě z principu věci protivná.
Nehodlám se do nikoho záměrně nějak navážet nebo někoho dusit etc. Ale když si něco budu myslet, tak to prostě vyjádřim tak jak si to myslim.
22.1.2009 17:49 - sirien
Píše:
A rád bych někde viděl něco jako "Tukane, zmlk ni a podřiď se, nebo dostaneš ban"

lol. Nemít na RPG F limit počtu PMek tak bych Ti to taky klidně ukázal.
Mimochodem, Sos to trochu vyextremizoval. Pointa je v Markusově politice míchat se do cizích flameů a to nejlépe tak že se přeruší v polovině, místo toho aby se jim buď předešlo nebo se nechaly doběhnout někde stranou.

To co Píše Sos je velice dobrá a pravdivá poznámka.
22.1.2009 18:30 - skew
Píše:
Nebylo lepší v tom případě vyslechnout obě strany a přemýšlet dřív než jednat?
Pokud hodně lidí s banem nesouhlasilo, není to náhodou indikátor toho že by to rozhodnutí nemuselo být až tak moudré?

Hmm, touché, přestože to není záruka že ti lidi mají pravdu. Jak jsem seznal, tak Markus to probral pouze s ostatními moderátory, a ti se rozhodli se na základě svých zkušeností a stížností ostatních.

Píše:
Citové vazby jiných lidí mě neomezují, ale z toho co jsem psal jsem pochopil že si myslíš že bych se měl podle nich chovat = nechat se jimi omezovat.

Říkal jsi že máš rád sarkasmus ?
Ach, jak kruté, chtít po tobě aby jsi své názory prezentoval takovým způsobem, aby jsi nikoho neurazil už jejich formou, jak ďábelské a nespravedlivé a svazující ! Jak nedemokratické, vyžadovat slušnost projevu ! Hanba nám všem, Sirien vviděl Cestu !
Pokud tohle je omezení... nevím co na to ještě říct. Myslím že jsem už několikrát řekl, že mi nevadí co říkáš ale jak.
Prosím, nezaměňuj tyhle slova za strach z kritiky, nebo že pouze říkáš něco co se špatně poslouchá a lidi tvou kritiku neunesou.

Píše:
Pointa je v Markusově politice míchat se do cizích flameů a to nejlépe tak že se přeruší v polovině, místo toho aby se jim buď předešlo nebo se nechaly doběhnout někde stranou.

Možná jo a možná ne, já zaznamenal spíš maximálně odklonění OT diskuse do nového tématu (mezi tím OT byly občas i neshody).
22.1.2009 18:52 - sirien
Píše:
Markus to probral pouze s ostatními moderátory

No právě. Někteří z nich (Markus v první linii) do Rozličného nechodí skoro vůbec, ostatní spíš sporadicky. Lidé kteří sledovali věci dlouhodobě protože v těch diskusích byli nebyli vůbec dotázáni, někteří z nich se pak vyjádřili v after diskusi, ale zdaleka ne všichni. To rozhodnutí, a za tim si stojim, bylo učiněno na základě jednoho postu vytrženého jak z kontextu celé diskuse, tak z dlouhodobého kontextu toho co se v Rozličném děje.

Píše:
Ach, jak kruté, chtít po tobě aby jsi své názory prezentoval takovým způsobem

Jak kultivované, odmítnout argumentaci na základě formy bez ohledu na obsah, jak moderně procítěné, nedokázat diskutovat s někým kdo argumentuje nepříjemně, jak civilizované, neunést vlastní křivdu a stěžovat si autoritám, jak promyšlené být ve sporu stejným dílem a pak si ztěžovat na druhou stranu za neférovost, protože mi došel dech. Zatracen budiž Sirien za to že je barbarem kterého víc zajímá hloubka než povrchní krása, který očekává že když se někdo zaplete do sporu tak jej také dokáže unést silou vlastního charakteru, budiž upálen za to že se obhajuje sám, místo dovolávání se Vyšších Spravedlivých.
(tohle je zábava, mohli bysme to dát i v rapu (viz příspěvek 24 423 a dál, docela sranda, doporučuju)

Píše:
Možná jo a možná ne, já zaznamenal spíš maximálně odklonění OT diskuse do nového tématu (mezi tím OT byly občas i neshody).

No, tak to si asi u hodně věcí scházel :D (a to "hodně" nemyslím řečnicky). Dá se dohledat (Argo jistě rád poskytne linky, orientuje se líp než já, má nastudováno, chlapec), případně mi to můžeš prostě věřit (nebo se zeptat zainteresovaných, nebylo nás málo)
22.1.2009 19:29 - skew
Znovu se budu citovat
Píše:
Podívat se do škaredě zabaleného příspěvku a ověřit, jestli se v něm neskrývá něco konstruktivního, je super vlastnost. Je ale dost náročné očekávat, že to bude dělat každý, že na to má povahu a náladu. Tím méně pokud se jedná o někoho mladšího kdo třeba především vidí tu neslušnost a obsah mu snadno uniká (v kombinaci se sarkasmem... hej, mě taky dost často uniká).

Být neslušný může být zábavné a kontroverzní a určitě to přivolá spoustu ohlasu. Obvykle taky rozpory, imo. Každopádně pokud už se jednou s někým chytneš, očekávat že zůstane ice-cold je docela... Často nadměrný požadavek (můžeš argumentovat že to je jejich problém, ale zkoušet něčí výdrž je spíš obecně bráno jako provokace... Stejně tak se dá docela dobře namítnout, že už tím že jsi začal toho druhého popichovat znamená fail na tvé straně).

Asi tedy shodou náhod navštěvuji jiná témata než kde Markus dělá tyhle lumpárny (tím myslím utnutí diskuse... mě to opravdu přišlo spíš jako přerušení OT než zákaz někomu se hádat...).

Jinak zábava to určitě je, ale já moc improvizovat neumím a navíc mám docela slabej hlas na zpívání (...nebo hlasitý mluvení, podle toho jak kdo bere rap... nevermind).

EDIT:
hlavně ta část Píše:
moderně procítěné, nedokázat diskutovat s někým kdo argumentuje nepříjemně, jak civilizované, neunést vlastní křivdu a stěžovat si autoritám
je cool :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098433971405029 secREMOTE_IP: 3.21.93.44