Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
22.1.2009 21:55 - Joe
Lotrando,
svetlo si do tej tmy moc nevniesol, takze som tam kde som bol...

EDIT: Teda co sa tyka diskusie o samotnych RPG hrach a pristupoch etc. Nehovorim teraz o interpersonalnych veciach.
22.1.2009 22:29 - Fritzs
Lotrando: Když svůj názor nemusíš obhajovat, tak zjevně není relevantní pro tuto diskuzi.

Lotrando píše:
možná by to stálo za průzkum. ačkoliv se Kostka maskuje d-dvacítkou, je tu prostor pro všechny názory.


Přindu s názorem, který by průměrný uživatel 4chan zhrnul jako: DnD sucks!... jaká bude zdejší otevřená reakce...?
22.1.2009 22:38 - Lotrando
Fritzs: relevantní jako celá tahle diskuze, to potom jo. ke druhé otázce: nedostane ban. Stačí?
22.1.2009 22:45 - Colombo
super flame, o čem byla tahle diskuze?
Někdy je dobré, po celé diskuzi, si připomenout post, který to začal. Lidé se na něj pak dívají naprosto jinak:)
22.1.2009 23:00 - Fritzs
Lotrando: A co když důrazně prohlásím, že kdokoliv, kdo to hraje je duševně zaostalý chudák zmítaný komercí...?
22.1.2009 23:12 - Lotrando
Fritzs: to jsi se docela mírnil a reakce nebude nejspíš žádná. nebo myslíš, že se na to dá reagovat?

Colombo: tahle diskuze je flame a to prvoplánový.
22.1.2009 23:29 - Fritzs
Lotrando: Ano, souhlasím, že je prvoplánovaný flame, ale já ji neplánoval...
22.1.2009 23:31 - Alnag
Skew: Prošel jsem si znovu tvoje posty, abych pochopil, co je vlastně tvůj záměr v téhle diskusi, protože abych pravdu řekl mi uprostřed všech těch pestrých (a obvykle nepříliš přiléhavých) analogií a metafor poněkud unikal. Dovolím si jej shrnout v těchto bodech a předpokládat, že platí (vzhledem k tomu, že jsi také předjímal moje odpovědi mi to připadá férové).

  • Nečiň jiným, co oni činí tobě (Oni do tebe kamenem, ty do nich chlebem...)
  • Tohle téma na d20 nepatří
  • Odrazujete to lidi od návštěvy RPGfóra (a chci přimět Siriena event. ostatní, aby to nedělali)


S předpokladem, že tento výčet +/- platí bych na něj v globálním stanovisku odpověděl takto.

1. Existují lidé, kteří se zabývali výzkumem strategického chování a dá se s určitou jistotou na základě těchto výzkumů tvrdit, že nechat si soustavně ubližovat vede k vítězství agresora. Optimální strategie je (v klasickém schématu) v prvním kroku nabídnout kooperaci a pokud se jí nedočkáš z druhé strany reprodukovat v dalších krocích kroky protistrany, tedy reagovat na konfrontaci konfrontací s tím, že čas od času se pokusíš nabídnout opět kooperaci.

Jak jsem se snažil naznačit i v onom úvodním článku problém není jen mezi Sirienem a Fórem, tenhle problém je hluboký, mnohovrstevný a vše ovlivňující. Protože jsem si myslel, že je čas vyzkoušet strategii "kooperace" nabídl jsem jako možnou formu nekontroverzní spolupráce účast na projektu RPGanotací. Když se dívám nejen na současnou diskusi postrádající byť i jen zbla sebereflexe ze strany opačné zato pokus opět (!) kriminalizovat Siriena (v podstatě bez výraznějšího aktivního přičinění (jestli jsou statistiky taková roznětka, tak to už je fakt co říct) a v kontextu v podstatě i celou tuhle komunitu.

2. Jsme ve svobodné zemi a tenhle web je hodně otevřený co se týče šíře témat a námětů, které tu lze probírat. V podstatě jediný důvod, který tu byl předestřen, proč by to tak být nemělo je viz (3), ostatní jsou spíše z kategorie science fiction.

3. Mám dojem, že tady se to dostává do trochu začarovaného kruhu s bodem (2), který spočívá v tom, že dotyčnou věc (fórum) lze kritizovat jen na místě, kde se děje a nikde jinde. Kritika je možná jen podle pravidel fórem stanovených. Ergo, pokud fórum kritiku neumožňuje, je kritika nemožná. Schválně jsem to přehnal poněkud do absurdna, ale on ten tvůj argument v podstatě je absurdní.

Znamená to, že určité formy kritiky jsou obecně nepřípusté. Znamená to, že jediným arbitrem přípustnosti kritiky je sám objekt kritiky. V podstatě je to IMO značně totalitní úvaha.

Předpokládám, že napíšeš, že určitou formu kritiky připouštíš. Potíž je obecně v tom, co tebe (nebo kohokoliv) staví do role toho arbitra, který by měl regulovat dovolenou formu kritiky. (A nebo, když už jsme u toho, proč by v sobě měl někdo kumulovat moc žalobce, soudce i exekutora...)
22.1.2009 23:49 - Lotrando
Fritzs: mě není jasný co chcete dokázat tímhle útočením na relativně horké půdě. Já zavřel dveře, když mě někteří lidé na rpgf naštvali a dneska tam chodím vyzobávat pár autorů. Ve vašem počínání nevidím smysl ale zdá se, že tam máte nějakou poradní skupinu, protože vás přibývá (to není konspirační teorie, jen dojem).
22.1.2009 23:49 - Alnag
Bouchi: V první řadě bych řekl, že hledání pravdu v jakémkoliv lidském projevu je snaha, která může být extrémně obtížná i pro autora výroku, natož pro jakéhokoliv jeho vykladače. Ani člověk sám nedohlédne plně vlastních motivací, natož někdo druhý.

Na jedné straně tu tedy máme jediná dohledaná Markusova slova, přičemž je tu tebou nastavena určitá forma interpretace (limit stářím příspěvků), dále tu máme v podstatě neomezenou možnost eliminovat nepohodlnou pravdu (jste si jistí, že byly zaarchivovány všechny fenomenální diskuse A. vs. M.? nebo viděli jste někdy "nejlepší momenty z historie moderátorského fóra?)

Ano. Nemusíš věřit, a nedivil bych se ti kdybys nevěřil. Ale nezlob se na mně, že po mých řekněme velmi bohatých zkušenostech, jsem i bez konkrétního odkazu ochoten věřit tomu, že byť vulgárně zjednoušený je výrok "nezajímá ho kvalita, ale kvantita" v zásadě pravdivý.

Asi bych s tím neobstál u soudu (i když jeden nikdy neví...) asi ti nemůžu dohleda patřičný link. Na RPGfóru už se zdaleka neorientuji jako kdysi. V podstatě to ale myslím není příliš relevantní. Podobně jako u skewa bych se zeptal, co je podstatou téhle debaty. Řeknu to bez těch manévrů okolo...

  • Sirien si vymýšlí a podsouvá jiným motivy, které nemají


Situaci sis zjednodušil na situaci, kdy Sirien buď přizná, že si to špatně pamatuje nebo dohledá příspěvek ve kterém je to explicitně napsáno. (Nebo nedohledá a nepřizná a tudíž lže...) Potíž je IMO v tom, že jde o falešné dilema a už jsem tu na to upozorňoval.

Lidské záměry nejsou nikdy tahle explicitní a jejich interpretace jich také není založená na tom, co je dáno "černé na bílém". Nejsem v matematice ani nějakých blízkých oborech. Trvám tedy na tom, že existuje nezvážená varianta, kdy sirien (a další) čtou Markusova slova v tom významu v jakém je interpretují (a dokonce existuje i další podvarianta této varianty, že je čtou správně). To z nich nedělá lháře, ani lidi, co si to špatně pamatují, ale lidi, kteří věc nějak interpretují na základě svých zkušeností.
22.1.2009 23:57 - skew
Než budu reagovat, předešlu že v žádném případě nejsem žádná zosobněná kruciáta RPG F, v obnovené ban diskusi se Argonantus zmínil o téhle debatě a já přišel sám (dokonce mě od tohoe jeden člověk odrazoval, pro jistotu nebudu jmenovat, nevím jestli by mu to vadilo, i když spíš asi ne).
Kdybych o téhle debatě (jo, a článku) věděl už když vznikla, přišel bych už tehdy, proto se nejedná o žádný obnovený nápor nebo nic podobného.
_
Reakci sesmolím ASAP.
23.1.2009 00:02 - Tafif
Válku, válku, válku! Diváci si přejí víc krve!

Je tady nějaká diskuze o RPG, která má více příspěvků a stran než tohle? Jestli ne, tak gratuluji.
23.1.2009 00:06 - Alnag
Tafif píše:
Je tady nějaká diskuze o RPG, která má více příspěvků a stran než tohle? Jestli ne, tak gratuluji.


Ano je. Tahle diskuse o D&D 4e, kde už jsme předtím první část zamkli a začali druhou, protože tři řádky stránek už nebyly úplně pěkné... ale začínáme se na ní dotahovat :)
23.1.2009 00:16 - Tafif
Tak to mě uklidňuje. Ještě nejste úplně ztracení.
23.1.2009 00:39 - Argonantus
Skew:

Právě jsem chtěl vnést svoji hypotézu o tvé motivaci - zjistit, co se na té D20 vlastně děje - k čemuž jsem tě napůl vyzval, a zjišťuji, že to vlastně potvrzuješ beze mne. Takže je můj vstup zbytečný.

Skew/Bouchi/Sirien (aby to k něčemu teda bylo)

Přít se o hodnocení čehokoli je marná věc z podstatny věci; už to před vámi zjistili umělečtí kritici. Epistemiologicky nelze prokázat, že je něco přínosné, nebo že je něco kvalitní.
Tudíž vedete marný boj.
A podotýkám, že jsem v této věci odedávna Sirienův antipod; spamem je pro mne skoro vše kromě historie, brambor a sleziny (a to, kupodivu, i ve vztahu k mému RPG hraní).

RPG je příliš úzké téma na portál; je jen otázka času, kdy to zjistíte.
Pokud ustřihnete cokoli mimo "úředně uznaná témata RPG", fórum se bezpečně zadusí.
krom toho je také Sirienova/Markusova představa toho, co je vlastně tématem RPG příliš úzká. (Paradoxně, v tomto bodě se jejich ideje velmi podobají).
23.1.2009 01:22 - unknown
Chlapi, nechcete si radsej zahrat nejake RPG?
23.1.2009 02:26 - skew
unknown: rád bych, ale mám zítra (vlastně už dneska) zkoušku.
Argonantus: Příště už si dám pozor, prokázalo se to být celkem solidní past na mě (moje blbost). :-)
Nicméně tohle bych rád tak nějak dokončil, když už jsem jednou začal. Neříkám že jsem neúnavnej, ale zatím to ještě jde.

Držte se, bude to dlouuhý :(

Tedy, Alnag:

Nejdříve ty tři body:
> Nečiň jiným, co oni činí tobě (Oni do tebe kamenem, ty do nich chlebem...)
> Tohle téma na d20 nepatří
> Odrazujete to lidi od návštěvy RPGfóra (a chci přimět Siriena event. ostatní, aby to nedělali)

Poměrně přesné, když uvážím, kolik kolem toho bylo humbuku, vychytal jsi ty body lépe než bych obecně čekal. Nicméně to přece
jen opravím (taky aby zněli trochu lépe, protože myslím že moje záměry byli ještě o něco lepší):

> Nečiň jiným, co nechceš, aby oni činili tobě
> Tohle téma na d20 nepatří
> Odrazujete to lidi od návštěvy RPGfóra (a chci přimět Siriena event. ostatní, aby to nedělali)

___________________
> Nečiň jiným, co nechceš, aby oni činili tobě:

Strategie. Dává smysl, pochopitelně. Jen mi přišlo, že d20 snad není tvoje armáda, stejně jako RPGF definitivně není armáda Markuse ani moderátorů (důkazem budiž diskuse kolem Sirienova banu - ne málo lidi vyjádřilo nesouhlas).

Z mého pohledu RPGF za nic nemůže. Pokud Markus, Sirien, Ty, netroufám si to tvrdit s jistotou, opravdu ne (ačkoliv by mi pochopitelně bylo velmi pohodlné věřit fóru, když "jsem tam doma". Nebudu to poírat, dost možná by tomu nikdo nevěřil a navíc by to nebyla pravda).

Já si nepamatuji nikde žádné nemístné narážky na d20, alespoň v současnosti ne. Ani od Markuse, ani od adminů, snad dokonce ani od jiných členů.

A pokud by nějaké takové narážky byly, aplikování tebou zmíněné strategie by podle mě vypadalo jinak.

- Pokud se ze strany někoho z fóra cítím napadnutý, je správné napadat fórum ?
To nikam nepovede. Pokud tedy mám někoho konfrontovat, ať je to ten konkrétní jedinec nebo skupina.
Tohle bylo víceméně dodrženo, až na tu "RPG fórum je chat co s RPG nemá nic společného" záležitost, ale dejme tomu, je to spíš nepříjemnej názor než pomluva (ale už jsem upřímně zamotanej a nevím kde a kdy tahle hláška vlastně původně padla).

- Sirien (nejen on ?) prosazoval názory, že vedení RPG fóra nadržuje někomu a jiného zase z osobních antipatií vyhání. Navíc to psal docela nevybíravě bez nějakých odkazů, důkazů a čehokoliv, na čem by si nezaujatý pozorovatel mohl udělat názor. Je i tohle správné ? Tohle je dost silné tvrzení a podložit ho by bylo na místě, uznej sám že je to útok vedený vpodstatě na pověst daného člověka.
Stačilo by, kdyby uvedl nějaký konkrétní případ, podle kterého by se alespoň dalo posoudit jestli mluví opodstatněně. Nemluvím nyní o jeho banu - pro hodně je to možná nejviditelnější prohřešek, ale ověřit jestli opravdu moderátoři udělali chybu je podlě mě asi tak nejsložitější možnej případ, jak si ověřit (ne)kompetentnost admina a moderátorů.
Takhle, bez nějaké opory pro svá tvrzení (dodal je až jak když jsem ho vyzval já nebo někdo jinej), to byla opravdu jen snůška pomluv (pro nezávislého pozorovatele).
Když nad tím přemýšlím, mělo by to vlastně váhu jeho slov jenom snižovat, ale přeci jen, je tu zajisté komunita, kde jeden druhému věříte (ne nutně každý každému).

Myslím už jsem řekl před tím, proč si myslím, že to má "negativní dopad".
Za slova "negativní dopad" si dosaďte to, že někteří lidé si mohou váš názor přejmout za svůj, aniž by o komplikovaném problému vůbec něco věděli nebo o něm vůbec přemýšleli. (ani já toho nevím tolik, ale viz. výše, netroufám si rozsoudit kdo je v právu).

Tolik k tomu > Nečiň jiným, co nechceš, aby oni činili tobě.

-dodatkem, jo, všiml jsem si že Sirien přidal něco do anotací, okej proč ne. Ještě jednou připomenu že já jsem tu na vlastní pěst a moje názory by neměli být brány jako nějaká odezva fóra na cokoliv (i váš dobrej krok dohodnout se na Anotacích).

___________________
> Tohle téma na d20 nepatří

- No, týká se to především problematiky Sirienova banu. Článek byl reakcí na něj ? Pokud ne, opravdu jsi si myslel, že se tu nebude řešit Sirienův ban, situace na RPGF (a jeho moderátoři) ?

Myslím si, že by se tedy Sirienův ban měl řešit jinde, a ano, na fóru. Čeho tím dosáhneš zde ? Vyjádříš svůj názor, který si přečte dost lidí, ale pokud nebudou současně z RPGF, museli by se protloukat strašlivým množstvím materiálů, aby mohli vyjádřit svůj názor (resp. nemuseli, ale pak mohou pouze reagovat na to co zde padne).
Netvrdím že na RPG je každej znalej problému, ale rozhodně více než zde. Na RPG fóru by mohli lidé alespoň reagovat, a sám jsi řekl že se nebojíš kritiky, ne ?

- Ohledně Vašeho názoru na fórum, mody a Markuse atd., to už bylo zmíněno výše. Konstruktivně ano, výlevy bez podložení argumenty ne, alespoň pokud se jedná o útok na konkrétní osobu/skupinu a ne na její činy. Pro jistotu připomenu ten post, kterej mě osobně nastartoval v téhle diskusi (když pominu Argonantvou semi-výzvu):

Sirien píše:

Mít odlišné názory než admin a jeho slovenští kamarádi, srát ho tim že mu budeš sem tam připomínat jeho fatální chyby jako třeba vyhnání Alnaga (teď k tomu možná můžeš přidat i mě), nezajímat se o názor moderátorů kteří jsou na RPG F víc než uživatelé...
...a prolézt krkem dost lidem na to, aby si na Tebe mohl Markus najít oporu aby Ti ten ban dal. Když budeš lézt krkem PKmu tak
to je nejsnazší - snadno se mu hrábne do ega, on se snadno nasere a je to Markusův bratr ve zbrani ;)

EDIT: To že o Tobě bude známo že nemáš rád narativismus a že se minimálně online hodně přátelíš s lidmi kolem, jak to Qual jednou vtipně nazval, "exilové party" tady na Kostce, jsou body k dobru ;)


___________________
> Odrazujete to lidi od návštěvy RPGfóra (a chci přimět Siriena event. ostatní, aby to nedělali)

Nevím jestli je ještě potřeba něco dodat. Doufám že jsem už řekl, proč se mi to nelíbí. Nerad si beru do úst ještě někoho dalšího, ale přeci jen náznak, že nejsem tak úplně paranoidní ohledně dopadu na fórum:
21.1.2009 (50. strana)
Magus píše:
No jo ale jak mam vedet jaky ma admin nazory???Doufam ze je mam stejny je to tu totiz fakt peknyyyyy to by byla skoda!!!:D

Magus píše:
Takze proste a jednoduse musim list adminovi do prdele:D

(přestože Maga to možná nakonec podnítilo se jít podívat, všiml jsem si že se ráno pod tím nickem registroval, ale doufám že argumentace "Přilákáme vám tam aspoň víc lidí" se nedočkám).


___________________
Alnag píše:
Předpokládám, že napíšeš, že určitou formu kritiky připouštíš. Potíž je obecně v tom, co tebe (nebo kohokoliv) staví do role toho arbitra, který by měl regulovat dovolenou formu kritiky. (A nebo, když už jsme u toho, proč by v sobě měl někdo kumulovat moc žalobce, soudce i exekutora...)

To je pochopitelně složité. Proč bych zrovna já měl někoho soudit ?
Upřímně jsem už docela unavenej (hehe, to bylo na začátku postu siláckých keců že jsem v klidu...), takže mě nenapadá dobrej
důvod. Pokud by se nakonec ukázalo že nemelu blbosti, platí pořád moje argumenty ? Nebo si opravdu musím vymyslet něco, co mi dá právo říct "Sirien se do fóra navážel moc" nebo "Tady je nekorektní mluvit o tom banu" atd. ?
Pokud tohle potřebuju, tak nemá asi moc smysl klást jakékoliv argumenty (ani z vaší strany, samozřjmě). Vyústilo by to jen v to že budu pěkně na***nej, protože pak bylo tohle všechno zbytečné (a že jsem byl varován abych se na to vykašlal).


Jinak jsem se snažil vycházet z toho, že přeci jen nemohu posoudit jestli je Sirienův ban v pořádku nebo ne, jestli někdo z vedení pochybil atd.

Ano, upřímě si myslím že asi jo, že fóru asi ten ban neprospěl protože to komplikuje dost věcí. Ale pokud byl oprávněnej, možná je lepší radikální rozhodnutí ve chvíli, kdy je třeba, i za cenu komplikací. Možná byl ban moc radikální.

Jestli tohle ovlinilo můj výběr argumentů... Asi jo. I pokud ano, neopírejte se prosím o mou motivaci je volit, na jejich výpovědní hodnotě to myslím nic nemění.

Pokud by vás to napadlo, tak:
- I pokud by vám vedení fóra způsobilo nějaká příkoří, pak opravdu je lepší řešit to tam a ne tady. Pokud by vedení opravdu pochybilo a odmítalo uznat chybu, tedy z vašeho pohledu by nemělo smysl se s nimi o něčem hádat - pak je asi nejrozumnější řídit se rčením "Moudřejší ustoupí".
Rozebírat to zde vede jen k tomu, že jste na přátelské půdě a "agresoři" na cizí (dejme tomu, nevím jak často tu jsou ostatní z fóra a kde jsou doma). Nicméně vaši nebo jejich pravdu to neprokáže. Při nejhorším se nachomejtne poblíž pár náhodných kolemjdoucích, kteří situaci ještě více zkomplikují.
- Pokud opravdu jsou moderátoři a Markus takoví jak o nich tvrdíte, změníte na tom něco, když budete jen bez odezvy tohle šířit ? To povede stejně jen k tomu, že to nějakýho člověka z opozice nakrkne a půjde sem za váma to řešit, takže konliktu se nevyhnete ani tady ani tam. Ve finále to budte řešit tady nebo tam.
Už jsem zmínil důvody, proč bych radši, aby se tohlo téma řešilo na RPGF a ne na d20, kde bude o něco více nevědomých lidí.
___________________
Cože, někdo se dočetl až sem ? Na závěr bych chtěl poděkovat mým rodičům a kamarádům, bez jejich podpory bych nebyl kde jsem a

nedělal to co dělám (rádoby právníka skupině lidí, která se mě o nic ani neprosí a spíš mě nakonec ozančí za blázna / nebo

něco horšího že jsem si dal tu práci, když bude nakonec nejspíš zbytečná, případně že jsem jako bonus ještě rozdmýchal další

flame... cool, kdyby mi to netrvalo tak dlouho a nedalo mi to tu práci, možná bych to nakonec ani neodeslal...
A pokud by tahle slohovka nakonec přeci jen něco změnila, tak se omlouvám, jestli jsem někoho urazil).
23.1.2009 02:29 - sirien

Skewovi a Bouchimu na otázku toho co to je RPG diskuse



skew píše:
To zní jakoby jsi chtěl říct že lidi z DrD nepřispějí k diskusím (o RPG), maximálně se z nich poučí ? I kdyby, je v tom problém ?

Diskuse o DrD je diskuse o DrD, nikoliv o RPG. Diskuse o FATE je diskuse o FATE, nikoliv o RPG. Diskuse o MlwM...
Obdobně diskuse o Audi TT je diskuse o Audi TT a nikoliv o autech a diskuse o laserech je diskuse o laserech nikoliv o fyzice.

RPG má strašně moc aspektů (metaherní, sociální, game-sociální...) a diskuse o DrD z nich vypichuje pouze jeden jediný - mechanický.

Samozřejmě, může se stát že se diskuse rozroste. RPG F bylo původně jen Czech DnD a byly to diskuse o DnD, které přerostly rámec DnD a vydaly se do celé šíře RPGček (podobně se Ti diskuse o Audi TT může přes diskusi o brzdách rozrůst v obecnou diskusi o autech). Jenže na DrD diskusních platformách jsem takovouhle tendenci nikdy nezaregistroval - dracidoupe.cz - potvory, pravidla, kouzla, alter povolání. Altar - pravidle, produkty. atd.
Samozřejmě sem tam se vynoří nějaká praktická otázka - ty se však stále opakují a jsou naprosto přízemní (s kolika hráči jste kdy hráli? Co mám dělat když se mi jeden hráč separuje? etc.)
To nejsou diskuse o RPG. Jsou to diskuse o DrD. Pro mě naprosto nezajímavý objekt (ať už jde o DrD, DnD, d20, FATE...), maximálně jednou za věčnost nakouknu když náhodou se potkám s něčím co potřebuju o daném systému konkrétně. Je to prostě úzce profilované, neustále se opakující (a ne, válečník vs kouzelník, zloděj vs hraničář, neviditelnost vs teleport nejsou rozdílné diskuse), čtenáře nikam herně neposouvají. Ano, asi pak rozumíš víc DrD, ale nerozumíš víc RPGčkům.

Ergo moje vyjádření - RPG F se stalo pro RPG nezajímavým. To nevylučuje že třeba pro Bouchiho tam něco zajímavé je. Ale je to DrD, ne RPG (kyselina, nikoliv chemie) (eh, sorry, bez podtextu... dosaďte si třeba "cukry" pokud vás kyselina irituje, s chemií se mi prostě spojila jako první)

Bouchi: Část odpovědi máš výše v odpovědi skewovi. K Tvé otázce jaká témata bych třeba ocenil:
  • nové náhledy na hru (a prosím, než odpovíš tak bych zdůraznil že se nepohybuju mezi lidmi kteří jsou omezeni na Č/SR, DrD+ pro mě je prakticky patnáct let přežitej koncept zde vydaný jako novinka. Novým náhledem myslím náhled skutečně nový. A na RPG F jsou (minimálně pmatuju že byli, ale protože tam nebyli moc oceněni tak odešli (a neptaří do naší exilové party, odešli prostě z tematického nezájmu)) lidi kteří k tomuhle mají přístup, ten potenciál tam minimálně byl. Určitě tam byl, protože kdysi se mi právě na RPG F otevřel svět RPG mimo středoevropskou díru světa (i Poláci maj devět vlastních RPGček, chjo)
  • diskuse o neprobraných tématech, ať už co do metagameových technik, příběhových technik, sociálního prostředí hry, různé námětové diskuse... tam je neskutečný potenciál a nepotřebuješ na to odborníky, stačí Ti jeden dva lidi kteří vědí a kteří diskusi udrží, zatímco ji i nováčci mohou živit (poslední taková diskuse kterou pamatuju byla Vypravěčské techniky. Založena byla PŘED ROKEM. Má TŘI stránky. Výsměch.
  • Diskuse vedoucí k výstupu (kdysi o ně byla snaha - velmi rychle umřela. Pokud se někdo tady z Kostky nenamáhal projít tamnější diskusi něco z toho sepsat (svého času jednou Alnag, třeba, článek o záporácích) tak žádná diskuse na RPG F nevedla k nějakýmu výstupu). Může to být článek o tématu, může to být periodický soubor výstupů z diskuse (z Vypravěčských technik např. každých... patnáct technik vyjde v přiloženém článku, pět takovýhle sborníků vytvoří PDF sourcebook... až na to že to by ta diskuse musela mít víc než NECELÉ TŘI STRÁNKY ZA ROK).
  • Tyhle tři věci vytváří zdravé jádro, která táhne lidi a tvoří obsah (a podstatná věc - všimni si že obsah na téhle úrovni vyžaduje přítomnost lidí kteří mají přehled v tématu. Lidi co o RPG něco vědí a jsou ochotni se podělit prostě JSOU pro tematický portál významnější, než lidi kteří toho tolik nevědí. Je to odporně nerovnostářské, ale prostě v nich je potenciál toho portálu. Až na to že z RPG F pravidelně odchází právě takovýhle lidé, pak není divu žetam nelze tohle jádro vytvořit)
    Na tohle jádro pak můžeš nabalit různé komunitní funny věci jako třeba "vysvětli jak funguje tohle kouzlo" (taky o ně byly pokusy, tohle je zrovna citace jednoho, ale sami za sebe prostě neuspěly)

Všimni si že tohle jsou věci povznesené nad jednotlivé systémy, i když místy mohou ve svém obsahu jednotlivé systémy obsahovat (mrkněte ne tuhle novou hru, kde je tahle mechanika, která vede k tomuhle... myslím že by šla použít takhle... je diskuse založená na konkrétní hře, například. Ale kdyby tou hrou bylo DrD, tak by to z téhle formulace sice bylo o DrD, ale už by to byla RPG diskuse, ne jen DrD diskuse (což je například věčná "jak vlastně funguje tahle nová mechanika?)
23.1.2009 02:32 - sirien
EDIT: Tento post je na vlastní riziko. Stejně si ho přečtete a nijak mě to neomlouvá (i když teď musim dát notebook do sítě protože mi bliká červeně baterka), ale budu moct říct že sem vás varoval ;)

Fritzs píše:
Přindu s názorem, který by průměrný uživatel 4chan zhrnul jako: DnD sucks!... jaká bude zdejší otevřená reakce...?

Nejspíš: Hej, vklidu, to je Fritzs, zase má depku, do dvou dnů ho to přejde jako vždycky, tak si ho nevšímejte, nestojí za to. Řekl bych. Jako obvykle když tu chytneš své trollovací období.
Píše:
Lotrando: A co když důrazně prohlásím, že kdokoliv, kdo to hraje je duševně zaostalý chudák zmítaný komercí...?

To nejspíš bude znamenat že ses do tý depky ještě jako bonus ožral, to by byla novinka... :D

Lotrando píše:
Fritzs: mě není jasný co chcete dokázat tímhle útočením na relativně horké půdě.

Ale vklidu, Fritzse tentokrát dopálilo že sem taková celebrita s takovou vahou osobnosti že i když nenapíšu na Fórum jedinej post a sem jen jeden myšlenej vážně jen z půlky, tak o mě lidi hnedka nadiskutujou jedenáct stránek (přes stopadesát postů) a aniž bych něco udělal se znovu objeví téma zpochybňování nestranosti moderátorů (paradoxně zrovna od Quala, který z nich tu sebereflexi potřebuje nejmíň... na druhou stranu možná právě proto zrovna od něj).

Tafif: Pokud to hodnotíš takhle tak mi nedá si nehlodnout: Nejdelší diskuse na RPG F je Rozličný pokec v Rozličném pokecu, šestkrát (!!! !!!) delší než legendární Paladin flame.
23.1.2009 02:59 - sirien
skew: Bacha na wall of text, tohle byl od Tebe fakt masakr, možná lepší post rozdělit na dva podle témat, pro lidi to je skousnutelnější (i když tak koukám že mám co řikat... ale mám tam obsahovej desclamer v nadpisu, tak snad...)

Píše:
Já si nepamatuji nikde žádné nemístné narážky na d20

d20 si Alnag založil natruc RPG Fóru když utek
d20 neni nic víc než exilová parta uraženců z RPG F (parafráze, bylo to delší)
d20 nesnáší RPG Fórum a brojí proti němu kde může (no, pravda, nemáme problém si ho zkritizovat, nicméně konspiraci proti němu netvroříme a válečnou frontu taky ne)
atd.

Píše:
Tohle bylo víceméně dodrženo, až na tu "RPG fórum je chat co s RPG nemá nic společného" záležitost

To není reakce na útok, není to ani reakce na spor. Je to mé konstatování. A poznamenávám, že jsem totéž prohlásil i na RPG F, varoval jsem před tím než se to stalo a přesvědčení o této tendenci je můj dlouhodobý názor. A těžko mě obvinit z toho, že si to vymýšlím jako špínu, když mě to štve jako jednoho z nejvíc (čímž se dlouhodobě také netajím)

Ad moje názory vs. názory moderátorů - proč se musím z tohodle NEUSTÁLE obhajovat? Bylo to vysvětleno co se pamatuju v diskusi o mém banu (myslím). Včera jsem o tom psal obsáhlou PM Qualovi (snad mu nevadí že to zmiňuju). Před banem jsem to psal v jednom PM dialogu s Markusem. Předtím se to rozebíralo v ignoru (tuším že...)

Přepošlu Ti tu PMku co jsem psal Qualovi, ale je to už skutečně naposled, příště se odvolám k dodatku americké ústavy o tom že obviněn mohu být za totéž jen jednou (vím, jsme v čechách, ale když někteří na RPG F přirovnávají moje chování na virtuálnim foru k vraždění, tak myslim že se můžu odvolat na americkou ústavu, nesmyslný to je stejně)

Ad post co Tě tu nastartoval: Občas mám problém že psanej text špatně vyjadřuje ironii. To cos odcitoval jsem myslel vážně jen způlky (ale - aby nedošlo k omylu - způlky jsem ho skutečně vážně myslel)

Píše:
- I pokud by vám vedení fóra způsobilo nějaká příkoří, pak opravdu je lepší řešit to tam a ne tady.

To má několik problémů.
Zaprvé - na Fóru byla podobná snaha několikrát zabita jako bezúčelná provokace (podotýkám, obvykle nikoliv ze strany Markuse)
Zadruhé - nelze docílit řešení. Markus prostě je admin a pár lidí kteří mi lezou krkem a myslím že jsou na tom co do Dark Side Points minimálně stejně jako já jsou Markusem zaštítěni (zdravím PKho). Když nebudou chtít (a v minulosti se několikrát ukázalo že nechtějí) přistoupit na kompromis, ústupek, diskusi, cokoliv, tak je k tomu prostě nepřimněješ.
Zatřetí - tohle je potřeba vyřešit veřejně, aby k tomu mohl něco říct každý, kdo chce a má něco na srdci. Nicméně tohle téma bylo na RPG F zabito tolikrát, že lidi tam už z toho sou vydeptaný a unavený, nemaj zájem a podobnej pokus vzhledem k předchozí zkušenosti (nic se nevyřešilo, nebyl zájem) budou považovat za otravnej až obtěžující (všimni si - Qual chtěl v "Podporujem Sirienovo ego" diskusi něco vyřešit, hned přišla skupina lidí co řvali že to je zbytečný a ať se téma zamkne a že to nikam nevede)

Píše:
Cože, někdo se dočetl až sem ?

Jo. Vítej v Alnago-Jersonovo-Sirienovo-Argonantovském (in order of appearance) klubu grafomaniaků, právě jsi touto diskusí splnil vytrvalostní i výkonnostní test.

Píše:
flame... cool

kulový flame. Tahle mladá generace, co Argo? Nic nevydržej a hned se ošívaj že flame... kde ty časy flameů jsou (mrkni do Archivu... Sirien vs. Thracus&Sylvaen, kauza OpenGameing, -3 roky. Sirien vs mnoho, Občanský válka RPG F (někde v Archivu... aspoň před přechodem na novou verzi tam byla), Sirien vs. Alnag, 2004 (zvládli jsme zároveň vést konstruktivní diskusi a zároveň se řezat do krve intelektuálníma urážkama... to byly časy :D )... možná Sirien&Dalcor vs Markus, Punditova válka proti teoretickým sviním (nebo tak nějak)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11120295524597 secREMOTE_IP: 18.189.14.219