Alnagův bloček: Proč mám rád RPGfórum.

Důvod, proč píši o RPGfóru právě nyní je, že alespoň v mém nazírání došlo k jistému zpřetrhání vazeb s minulostí, byť možná jen po technicko-vizuální stránce a větší integraci s portálem rpg.sk. Ke spojení těch dvou už došlo dávno, ale vždycky to vypadalo spíš jako sňatek z rozumu, kdy si každý jede v zásadě po svém a speciálně rpg.sk v tom svazku živoří. Nové technologie dávají naději, že by se tohle mohlo změnit, ale na druhou stranu se hranice projektů setřely natolik, že je těžko říci, kolik z rpg.sk vlastně vůbec zbylo, pomineme-li název a adresu s přesměrováním…

Ale zpět na začátek. Samozřejmě, že se ke mně donesla informace o chystané změně koncepce RPGfóra, zvlášť když mi přinejmenším dvakrát přistál ve schránce hromadný spam, vyhrožující vymazáním účtu pokud se člověk nepřihlásí nebo nemá dost příspěvků… atd. No nebudu zastírat, že jsem se krátce po spuštění podíval, co konkurence vyrobila. Připadalo by mi krajně nerozumné to neudělat. Můj první dojem?

Není to špatné. Nejsem sice obecně přítelem světlých skinů, ale tenhle je zároveň relativně decentní, a přitom poměrně vyvážený a má svoje určité kouzlo. Co mne v první chvíli trochu zarazilo je, že celý koncept vypadá dost podobně nové koncepci pro „Kostku“, na druhou stranu podobné rozložení je něco jako standard, tak budu doufat, že nešlo o průmyslovou špionáž. :-) Co vnímám trochu jako vadu je, že ten skin nenaznačuje (alespoň dle mého) žádnou spojitost s RPG. Stejně dobře by se vyjímal na stránkách nějaké intelektuálněji zaměřené cestovky. Možná je to ale záměr.

Pojďme se tedy raději podívat na jednotlivé části. RPGfórum hodně zeštíhlilo. Možná, že ta redukční dieta byla drsná až moc, zmizely zajímavé části jako odborné statě o RPG (byť to byl jen mirror), zmizely stránky o WoD (ano, byly neaktuální, ale lepší než drátem do oka) atd. Zůstala tak poměrně přehledná, ale na druhou stranu až mírně chudě působící obsahová struktura – Novinky, RPGfórum, Anotace RPG her, Články a Soutěže.

Novinky jsou vcelku standardní informace o tom, co se na stránkách děje. Přiznám se, že pár věcí mi tam přijde trochu zvláštních, třeba kalendář akcí vpravo, asi nedozná přílišného využití. Soudím, že zase tolik akcí se nekoná, aby tohle byla dobrá cesta upozorňování na ně, ale třeba se pletu. Třeba teď vypukne frenetická činnost, con bude stíhat con a jedna hra druhou. Osobě bych dal dosažitelněji (tedy výš) uživatelské menu. Zajímavěji také vypadá to hodnocení her a rovněž oceňuji poměrně produktivní využití tagů u článků…

Druhou položkou menu je RPGfórum, jinými slovy diskuse. Tady se toho od doby co si pamatuji a soudě toliko letmým pohledem zase tolik nezměnilo. Stále zde úporně bují ne-rpg část (zde spadající zejména pod Rozličný pokec), což je ale problém vícero fór (rpg.net má svojí Tangency a ENWorld má dokonce raději paralelní fórum Circus Maximus). Je to stejně tak možná spása a možná prokletí, když se RPG diskuse začnou stáčet stále víc k tématům souvisejícím okrajově nebo vůbec, ale děje se to...

Věc, která mne těší, jsou Anotace RPG her. Kdysi jsem prohlásil, že by se lépe vyjímaly na RPGpedii nebo ještě lépe na Wikipedii, ale nová funkcionalita – zejména možnost nenásilně přidávat vlastní, tagování, hodnocení a komentáře jim dodávají nový rozměr. Rozměr, který opodstatňuje jejich existenci jako součást komunitního webu. Anotací sice není mnoho, což poněkud snižuje jejich využitelnost, ale to je věc, která se dá s trochou činorodosti změnit. Jakkoliv je to pochopitelné využití vlastního potenciálu, tak mne trochu mrzí snaha za každou cenu stočit odkazy na sebe – to, že se nepředpokládá, že by diskuse ke hře mohla probíhat jinde než na RPGfóru lze ještě nějak přehlédnout. To, že u již anotovaných her dává přednost odkazům do vlastního hnízda před odkazem na skutečně aktuální překlady (tady narážím přinejmenším na AD&D 2e a D&D 3e, jejichž překlady přibývají i od té doby, co jsem naposledy před svým odchodem z RPG fóra aktualizoval tamní knihovnu překladů a podobě zkrátka přišel i překlad D&D 4e, který pro změnu není uveden vůbec) je už akceptovatelné méně. Na jednu stranu chápu, že odkazovat největší konkurenci není úplně příjemné, na druhou stranu tím IMO trpí hlavně pověst kvality anotací… což vzhledem k tomu, že je to podle mého stále největší deviza RPGfóra není úplně rozumná strategie.

Zajímavá volba je mít v hlavním menu Soutěže (a nemít tam třeba separé ony již zmiňované akce). Znamená to zřejmě, že soutěže jsou pro dvoustátí rpgfórum-rpg.sk nějakým způsobem důležité a skutečně tak tomu může být, ostatně najede tu i nesmělé i smělé pokusy o sepsání vlastního RPG po vzoru zahraničních předskokanů.

Záměrně jsem si rubriku Články nechal na závěr. Jsou v ní dvě věci, které mne teší. Jednak transformace některých článků z Drakkaru do podoby v které se dá snáze vyhledávat. Ale zejména druhá možnost si sami a beztrestně (nebo alespoň zdánlivě beztrestně, uvidíme s praxí) přidávat odkazy na svoje články, které visí jinde. Jednoduché zamyšlení mne dovedlo k této úvaze. Coby autor článku zřejmě chci, aby si můj článek přečetlo co nejvíce lidí. Pokud zavěsím svůj článek na RPGfórum, přečtou si jej lidé, co chodí tam. Pokud jej pověsím na řekněme d20.cz (kam jinam byste ho chtěli věšet, co?) a na RPGfórum si nahrajete odkaz na něj, hned jste velmi snadno zhruba zdvojnásobili množství svých čtenářů. Jsem si téměř jistý, že nebylo záměrem ponouknout lidi, aby psali hlavně pro jiné weby, nicméně přesto to považuji za vstřícné gesto a zvažuji, že této příležitosti využiji a možná by nebylo špatné, kdyby tak učinili ostatní autoři z Kostky. Zdá se mi to jako vhodná příležitost, jak znovu vybudovat některé spálené mosty a trochu zbořit ty slonovinové věže, které stojí, uzavřené ve své nádheře, ale přesto možná hnijící ve svém nitru.

Mám RPGfórum protože se přinejmenším dílem vrátilo ke své původní vizi, k poslání s nímž se transformovalo z CzechDnD na větší webový portál. Možná, že to, o čem jsem si myslel, že už je mrtvé, není tak mrtvé, jak se zdálo. Žel, jakkoliv mám rád RPGfórum, některé lidi na něm stále nemůžu vystát…
Napsal: Alnag
Autorská citace #41
24.1.2009 18:08 - andtom
Fritzs: Nerozumím technicky, jak vyžírat místo. Pokud není naplněn horní objem dat (což pochybuji), tak je technicky úplně jedno, jestli tady nějaké diskuze jsou nebo nejsou, nijak nezabírají místo diskuzím ostatním.
Autorská citace #42
24.1.2009 18:15 - Bouchi
andtom: No, dalo by se parafrazovat Sirienovo "na RPGF maji diskuse v Rozlicnem pokecu na svedomi utlum tematickych diskusi a tvurcich aktivit", a sice v podobe "na Kostce maji diskuse o RPGF na svedomi utlum tematickych diskusi a tvurcich aktivit".
Autorská citace #43
24.1.2009 18:17 - Jerson
Na RPG F chodím od roku 2003 a 80% tam příspěvků pro mě nemá význam. Počítá se to?
Autorská citace #44
24.1.2009 18:25 - andtom
Bouchi: Za prvé pokud by někdo nepsal do některých diskuzí neznamená automaticky, že by psal tvůrčí články nebo přispíval do tvůrčích diskuzí, protože dělat v reálném světě může člověk cokoliv. Tj. nikde není psáno, že čas ušetřený někde na d20 povinně převede na čas strávený jinde na d20. Minimálně někteří by se šli tu více tu méně agresivně odreagovat jinam.
Za druhé nevím jak na RPGF, ale tady se občas chvilkově rozbouří hladina diskuze jako je tato a pak je normální klid. Cyklický gejzír. Akorát se ne každý potřebuje na ty erupce a výlevy pořád dívat - ale jinak to neomezuje.
Autorská citace #45
24.1.2009 18:43 - Bouchi
andtom: Budu citovat Siriena presne.
Sirien píše:
Ale třeba když jsme dělali na překladovym klíči k nWoDu, tak bylo krásně vidět, jak rozjetá diskuse v Rozličnym ihned stáhne počet lidí podílejících se na klíči a naopak - pokles Rozličného najednou přinesl silnou injekci nápadů a názorů Překladovému klíči.

Sirien píše:
podstatný je ale mnohými odpozorovaný vztah aktivity v rozličném a v RPG diskusích (spojené přelévající se nádoby), ...
Obecně nárůst v Rozličném dost strhává dolu RPG diskuse a projektové věci (překlady), čímž Fórum ztrácí charakteristiku tematického fóra.

Proc by mela byt situace zde o tolik odlisna?
Autorská citace #46
24.1.2009 18:44 - Alnag
Bouchi píše:
Proc by mela byt situace zde o tolik odlisna?


Protože jsme článkový server a ne diskusní fórum? :)

Ve skutečnosti nevím, proč by měla být jiná, ale stejně tak nevím, proč by měla být stejná. Tyhle hromadné internetové jevy se někdy chovají dost chaoticky.
Autorská citace #47
24.1.2009 18:50 - Magus
Jaka je presne adresa RPG F?? Sem tam prihlasenej ale nevim heslo ani presnou adresu kdyz sem porad tady to sem ale blb??
Autorská citace #48
24.1.2009 18:54 - Magus
UZ vim rpgforum.cz ale na heslo si nevspomenu?!...
Autorská citace #49
24.1.2009 18:58 - Bouchi
Alnag píše:
ale stejně tak nevím, proč by měla být stejná.
No, kdyby mela byt nejak vyrazne odlisna, znamenalo by to, ze zatimco na RPGF se lide venuji diskusim v Rozlicnem pokecu na ukor tematickych diskusi, tak tady se venuji lide diskusim o RPGF na ukor sveho zbyvajiciho volneho casu. Coz mi nepripada moc pravdepodobne.
Autorská citace #50
24.1.2009 19:02 - andtom
Bouchi: Nevím o čem všem jde v Rozličném na RPGF řeč. Tady se gejzíry plkání myslím spouští akorát na téma rozepraných, ale nedopraných věcí z RPGF. Do těchto diskuzí obvykle přiletí hejno lidí, kteří se zde jinak pravidelně nezdržují. Ovšem je možné, že místo času v diskuzích tohoto typu by zde tito guest stars přispely kreativním článkem nebo diskuzí, nevím.
Já jsem pro napsání těchto pár příspěvků do zdejší tak akorát mírně ošidil nikoliv kreativní psaní pro d20, ale osobní přípravu na ples, takže to jdu šupem hopem dohnat a mizím, mějte se hezky :)
Autorská citace #51
24.1.2009 20:35 - Argonantus
Bouchi píše:
Proc by mela byt situace zde o tolik odlisna?


protože Sirien plácá nesmysle.
Je to, jak pravil Andtom; pokud mi někdo zatrhne Rozličný pokec (což je pro mne hlavně kultura a historie, kde se mi jeví být vazba k RPG dost zřejmá), tak nebudu psát vůbec.

Čili máš vlastně pravdu; situace je podobná v RPGF i zde; celá teorie je naprosto praštěná.
Autorská citace #52
24.1.2009 21:23 - Jerson
Argo, ale zase uznaj, že z hlediska RPG jsi (a zejména na RPG foru) výjimka. Hraješ jeden systém, jeden svět, nebereš nové hřáče, nehraješ o ostatními, nesetkáváš se na hromadnějších akcích, jsi přes katedrály či co zažraný do historie, pokud je alespoň 300 let stará, plus související obory okolo. Nemyslím, že bych tě mohl označit za nějakého obvyklého přispěvatele RPG fora, což nemyslím nijak zle.

Na RPG F se diskuse opravdu přelévají. Tady taky, ale "obecný pokec" je tu právě jen téma o RPG F a sirienově banu a třeba na frekvenci článků a tak to podlě mě nemá vliv.

A že Sirien a Bouchi jsou grafomani co dokážou celý den sedět na netu a vyhledávat argumenty v citacích (tedy Bouchi určitě a ještě u toho stíhá pracovat, což nechápu), je to poměrně malá část.

V tomto směru mi oba portály přijdou víc rozdílné než podobné.
Autorská citace #53
24.1.2009 22:02 - Bouchi
Hehe, to je snad poprve co me nekdo oznacil za grafomana. :-)
Jersone, argumenty se daji promyslet v ruznych "hluchych casovych intervalech" typu cesta do prace/z prace, jidlo a tak. A hledani citaci zas tolik casu nezabere, kdyz si pamatujes co hledas. (No a dneska navic neni pracovni den.)

Jerson píše:
"obecný pokec" je tu právě jen téma o RPG F a sirienově banu a třeba na frekvenci článků a tak to podlě mě nemá vliv.
Na RPGF to podle me na frekvenci clanku taky nema vliv. ;-)

Ale jinak si myslim, ze aby se dalo neco usuzovat o trvalem vlivu Rozlicneho pokecu na tematicke diskuse, musel by se kuprikladu spocitat prirustek tematickych prispevku za posledni tyden, pak Rozlicny pokec nejmin na dva tydny vypnout a teprve pak vzit dalsi tyden a znovu za nej spocitat prirustek tematickych prispevku.
Autorská citace #54
24.1.2009 23:03 - sirien
Píše:
andtom: A těch 30% procent tady bude vyžírat místo užitečnému dokud z toho tady nebudou lidi jako Alnag a Sirien dělat anti-RPGF.

lol, povedená demagogie.
Těch 30% obsahu o RPG F je ve skutečnosti 30% obsahu navíc, ne 30% obsahu který byl tímto tématem nahrazen.
Kostka tím nic neztrácí, jen se tu řeší nějaké parazitické věci paralelně.

Bouchi píše:
andtom: No, dalo by se parafrazovat Sirienovo "na RPGF maji diskuse v Rozlicnem pokecu na svedomi utlum tematickych diskusi a tvurcich aktivit", a sice v podobe "na Kostce maji diskuse o RPGF na svedomi utlum tematickych diskusi a tvurcich aktivit".

Máš dojem, že by klesla intenzita práce na článcích nebo aktivity v jiných diskusích? (zrovna mám paralelně otevřenej novej rozepsanej článek a dneska tu běží jak tak koukám patnáct dalších diskusí, což je pokud se nepletu nadprůměr)

Píše:
Proc by mela byt situace zde o tolik odlisna?

Dobrá otázka, jednoduchá odpověď. Prakticky tatáž odpověď jakou jsem dal Markusovi před dvěma a půl lety když mi řekl že by si nevšiml že by momentální oživení Rozličného snížilo aktivitu v RPG sekcích.
Je podstatný rozdíl mezi:
A - Na fóru existují netematické diskuse, které se občas objeví a lidé do nich občas přispívají
B - Na fóru se netematické diskuse stávají standardem, kvůli kterému tam lidé chodí. Na RPG F je tuna uživatelů kteří tam přišli a chodí kvůli Rozličnému (Argo, maYda...) a tuna dalších kteří rezignovali na tematickou sekci a konvertovali k Rozličnému (byl jsem to já, i když jsem grafoman a do RPG sem se občas taky nachomejt, ale třeba Invictus zcela, Faskala, Eleshara a Naokiho nepamatuju že bych v poslední době viděl mimo Rozličnej (abych nekecal, Eleshar je možná v překladovejch sekcích, to nevim) a další které si teď nevybavuju (kdybych si Rozličnej otevřel tak bych mohl určitě pokračovat, ale už takhle jsem jmenoval dost hodně aktivních uživatelů...)

Pro RPG F se Rozličný stal stěžejní sekcí. Na Kostce jsou tyhle diskuse přívěšek.

Píše:
tak tady se venuji lide diskusim o RPGF na ukor sveho zbyvajiciho volneho casu. Coz mi nepripada moc pravdepodobne.

Hrdě se hlásím jako příklad!!!
Na Kostce procházim ostatní věci a další čas navíc trávím tady, i když...:
>Mám na compu mám pár neskouknutejch filmů a mám v plánu stáhnout a skouknout dva další seriály
>se mi vedle ruky válí nové nepřečtené 21. století a na stolku mám (už asi poosmé) rozečtené Nohy z jílu
>se doclea těšim že až dodělám net tak se budu dvě hodinky válet ve vaně
>bych mohl udělat pár věcí na FF, které nespěchají, ale jsou v procesu
>bych mohl být přes ulici v hospodě s pár známými se kterými tam plus mínus pravidelně občas zachlastám
>...
Jsem si jistej že i ostatní co tu sou by měli na práci něco jiného, kdyby tu nebyli.

andtom píše:
Ovšem je možné, že místo času v diskuzích tohoto typu by zde tito guest stars přispely kreativním článkem nebo diskuzí, nevím.

Těžko. Fritzs se tu občas oběví aby se vyblbnul, ostatní sem buď nechodí vůbec nebo read-only a řekl bych že to co si chtějí přečíst si přečtou i tak (přinejhoršim zítra místo dneska). Vem si kdo tu je aktivní - Bouchi pochybuju že by nám napsal článek, skew tu je v téhle diskusi poprvé, Peekay sem (in my point of view naštěstí) takřka stejně nechodí, Argo je takovej grafoman že tahle diskuse je pro něj taková jednohubka, pochybuju že by tu Alnag byl tak aktivní aby místo toho nenapsal článek nebo tak...
...naopak Bouchi nám v týhle diskusi nadhodil pár nápadů na zlepšení které by nám jinak asi neřekl.

Bouchi píše:
Na RPGF to podle me na frekvenci clanku taky nema vliv. ;-)

good point :D
Vliv rozličného na ostatní sekce jsme sledovali dlouhé roky například změnami statistik jednotlivých sekcí, počtem aktivních diskusí atd. Uznávám že Tebou navržený experiment by byl validnější, ale i tak myslím že nemám moc zkreslené údaje.
Autorská citace #55
24.1.2009 23:33 - Bouchi
Sirien píše:
Máš dojem, že by klesla intenzita práce na článcích nebo aktivity v jiných diskusích? ... dneska tu běží jak tak koukám patnáct dalších diskusí, což je pokud se nepletu nadprůměr)
Nemam jaksi srovnavaci material pro posouzeni, tedy ani zadny dojem.

Sirien píše:
Hrdě se hlásím jako příklad!!!
Ty jsi podle Jersona grafoman co tu je schopnej stravit celej den, takze priklad mozna jsi, ale jestli typicky... :-)

Sirien píše:
Bouchi pochybuju že by nám napsal článek,
Coz je tim, ze nejsem "psavec" (ac si Jerson mysli, ze jsem grafoman). Respektive mam obcas "chvilku inspirace", kdy jsem schopen vyplodit aspon kratsi text (o rozsahu jednoho, max. dvou sloupcu v Pevnosti), ale tyhle chvilky jsou skutecne zridkave.

Sirien píše:
...naopak Bouchi nám v týhle diskusi nadhodil pár nápadů na zlepšení které by nám jinak asi neřekl.
Pokud bych si sem jako driv prisel obcas neco precist a jeste mene casto neco napsat, tak asi nerekl, ale v techhle rozjetych diskusich jsem fakt zacal nektere "vymozenosti" dost postradat.
Autorská citace #56
25.1.2009 00:19 - Bouchi
Prenos z vedlejsi diskuse:
Sirien píše:
O té rovnosti viz vedlejší téma, kde jsem psal proč jsou někteří lidé pro portály IMO významnější než jiní, tady bych s tím už neplevelil když jsme se s tím už jednou oddělili.
Jo, "vyznamnost" beru, ale IMHO ani ta nedava "vyznamnejsimu" privilegia (oproti novackum/laikum/...) co se tyce chovani k ostatnim.
Kdybych dal opet priklad z Lopuchu - pokud moderator ve svem klubu stanovi, ze osobni utoky se nebudou trpet a bude za ne davat read-only na 24 hodin, a pak X napise Y "jsi idiot", tak X dostane (nebo by aspon mel) read-only na 24 hodin bez ohledu na to, jestli je v te diskusi prvni den, nebo jestli je to zaslouzily clen, ktery uz prispel desitkami uzitecnych prispevku.
Protoze jinak to muze vest az k tomu, ze si nekteri lidi zacnou myslet (a chovat se podle toho) "ja jsem tu nepostradatelny, takze si muzu dovolit cokoliv a projde mi to".
Autorská citace #57
25.1.2009 00:40 - sirien
Píše:
"ja jsem tu nepostradatelny, takze si muzu dovolit cokoliv a projde mi to"

V komunitě která si pravidla nastavuje sama, bez nepřirozené autority, se takový lidi poměrně rychle zkrouhnou. Takovej Ebon si sem tam projde okolo a tomu kdo zrovna otravuje (vůbec ne nutně mě) s chutí velmi peprným způsobem oznámí co si o jeho chování myslí. Když tohle udělá někdo nezainteresovaný kdo šel jen okolo tak to je docela slušná brzda.
Ebon je jen jeden příklad kterej mi šel naruku za všechny.
Druhou variantou je pak přítomnost přirozených autorit. Všimni si třeba že když se v diskusi objeví Argo, tak v čase jeho přítomnosti plus nějakej skluz navíc je diskuse takřka vždy klidná nebo klidnější. V samoregulující komunitě vznikají přirozené autority vždy - je to prostě jedna z vlastností komunit.

Tvůj příklad z Lopuchu je vztažený k jedné konrétní diskusi, my se bavíme o fóru jako celku, takže si ten příklad dovolím zkonkrétnit.
/předpoklad: zakladatel diskuse je moderátor nebo platí že zakladatel moderuje svou diskusi - na PHP BB neplatí/
Založim si diskusi o Dragonlance za účelem se něčeho dobret (tj. ne pouze potlach a´la "kdo je v Dragonlance nejvíc sexy"). V diskusi budu mít třeba deset aspoň nějak aktivních lidí. Jeden z nich bude týpek co četl základní trilogii Kronik. Druhým bude Dalcor (snad mi odpustí).
Varianta A - První týpek prohlásí třetímu "jsi idiot". Můžu ho vyrazit z diskuse? nejspíš jo. Můžu mu dát 48h read only s určitým rizikem že se pak nevrátí? Poměr šance odchodu ztráty... ano můžu. Jedno z toho udělám.
Varianta B - Dalcor prohlásí té samé třetí osobě "jsi idiot". Můžu ho vyrazit z diskuse? Eh... Dalcora, když se chci něčeho dobrat ohledně Dragonlance? To by asi nebylo úplně přínosný. Můžu mu dát 48h read only? Bude moct reagovat pozdějc, to se tolik nestane, jenže Dalcor co když si to vezme osobně a odejde? Poměr šance odchodu a případné ztráty v tomhle případě už také není tak příjemný... nebude pro mě i za cenu urážky lepší, když napíšu něco ve stylu "hele pánové tak dost, tohle tu nechci, příště ale už fakt...??"

Nabízí se otázka: Odradí to diskutující? Nejspíš ano. Jenže... můžu stejně tak předpokládat že s Dalcorem, vzhledem k jeho postavení znalce a aktivního člena komunity, pár lidí sympatizuje, a některé z nich zase dopálim tim že ho vyrazim, takže si taky dost dobře nemusim pomoct, naopak to může dopadnout ještě o něco hůř.

Dlouhodobě takhle Dalcor sice může odradit v součtu víc lidí, nicméně já ho znám a vím, že je aktivní i na jiných webech a že dělá akce na conech a že dělá pro Fantom print, takže na druhou stranu může spoustu lidí přitáhnout, čímž to může minimálně vyvážit.

To že bych ztratil někoho s hromadou vědomostí je bonus pro Dalcora, protože to nemá ani hypotetické pozitivum.

(ještě jednou omluva Dalcorovi, ale do tohodle příkladu mi prostě perfektně sednul)

IMO tudíž člen komunity který je aktivní a má mnoho znalostí je cennější než jiní členové. Jako k cennějšímu k němu také potřebuji přistupovat, protože ta cena spočívá právě v tom že ho nechci ztratit o dost víc než jiné členy.
Není to fér... ale život není fér a nikdo netvrdil že bude. V tomhle případě platí že můj zájem admina serveru prostě stojí v určité nepřehnané míře výš než spravedlnost.
Autorská citace #58
25.1.2009 01:13 - Bouchi
Sirien píše:
nebude pro mě i za cenu urážky lepší, když napíšu něco ve stylu "hele pánové tak dost, tohle tu nechci, příště ale už fakt...??"
A kdyz uz predem, tedy pri zalozeni diskuse, budes deklarovat "tohle tu nechci"?

Jinak tvemu prikladu s Dragonlance a Dalcorem sice naprosto rozumim, ale tady se bohuzel v nazoru neshodneme. Lidi jsou lidi a pokud si sami neuvedomuji, ze za svoje ciny taky nesou zodpovednost (tj. "kdyz budu urazet ostatni, riskuju ze dostanu po tlame, bez ohledu na to, ze jsem v necem machr"), holt se jim to do te hlavy vtluce. (Ostatne kvuli absenci vedomi zodpovednosti za svoje ciny to v tehle zemi vypada tak, jak to vypada.)
Autorská citace #59
25.1.2009 01:47 - sirien
Píše:
A kdyz uz predem, tedy pri zalozeni diskuse, budes deklarovat "tohle tu nechci"?

Ano. Přesně pro ten případ jsem to psal.

Prostě prohlásim "ok, Dalcore, porušils to, mám dobrej den tak budu hodnej ale fakt jako naposled" a budu doufat, že to on vezme vážně a že jsem to zformulovat dost přesvědčivě aby to nenaštvalo ostatní, protože jak jsem psal níže je pro danou diskusi prostě příliš hodnotný.

Problém není v tom, že by ten dotyčný odmítal nést odpovědnost.
Problém je v tom, jestli se Tobě vyplatí jej k odpovědnosti předvolat. Je to jednoduchá úvaha zisk/ztráta. Lidé kteří jsou schopnější/znalejší prostě mají vyšší cenu.
Když udělá chybu průměrný zaměstnanec, vyrazíš ho, jeho přínos je meinstreamový, je snadno nahraditelný.
Když udělá tutéž chybu výborný zaměstnanec, tak to zkusíš vyřešit jinak - jeho přínos je značný, nahrazoval by se těžko.
S členy komunity to je obdobné - podle toho jak velký je jejich přínos je také jejich hodnota pro komunitu.

Pokud s tím nesouhlasíš z principu tak to nemusíš obhajovat, stačí říct, postoj založený na idei rovnosti chápu a chápu pokud ho někdo uznává. Já ho ale neuznávám - nadřazuje jakousi špatně určitelnou a z principu věci stejně tak nebo nějak podvědomě narušenou abstraktní ideu nad prospěch a fungování celku.
Rovnost činní věci průměrnými. Zajímavé věci z průměrů vybočují.
Autorská citace #60
25.1.2009 02:39 - Bouchi
Sirien píše:
postoj založený na idei rovnosti chápu a chápu pokud ho někdo uznává. Já ho ale neuznávám - nadřazuje jakousi špatně určitelnou a z principu věci stejně tak nebo nějak podvědomě narušenou abstraktní ideu nad prospěch a fungování celku.

Holt zastavam princip rovnosti prav (v tomhle konkretnim pripade tedy prava kazdehi diskutujiciho, aby s nim bylo zachazeno stejne jako s kterymkoli jinym diskutujicim). Setkal jsem se uz behem sveho zivota s prilis mnoha pripady nerovnosti prav a dusledky, k nimz to vedlo, nez abych si dokazal myslet, ze to i tak ma vic prednosti nez nedostatku.
Ostatne kdyz mluvis o "prospechu celku" - pokud to zamerne trochu prezenu, tak ve jmenu "verejneho zajmu", "blaha lidu" ci "obecneho prospechu" uz se napachalo tolik zrudnosti, ze pro me podobna oduvodneni v drtive vetsine pripadu (ten, co uvadis, je jednou z mala vyjimek, ktere celkem davaji smysl, ale to IMHO yaky proto, ze se jedna o pomerne malou komunitu) nemaji zadnou hodnotu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1008939743042 secREMOTE_IP: 18.218.218.230