Alnagův bloček: Proč mám rád RPGfórum.

Důvod, proč píši o RPGfóru právě nyní je, že alespoň v mém nazírání došlo k jistému zpřetrhání vazeb s minulostí, byť možná jen po technicko-vizuální stránce a větší integraci s portálem rpg.sk. Ke spojení těch dvou už došlo dávno, ale vždycky to vypadalo spíš jako sňatek z rozumu, kdy si každý jede v zásadě po svém a speciálně rpg.sk v tom svazku živoří. Nové technologie dávají naději, že by se tohle mohlo změnit, ale na druhou stranu se hranice projektů setřely natolik, že je těžko říci, kolik z rpg.sk vlastně vůbec zbylo, pomineme-li název a adresu s přesměrováním…

Ale zpět na začátek. Samozřejmě, že se ke mně donesla informace o chystané změně koncepce RPGfóra, zvlášť když mi přinejmenším dvakrát přistál ve schránce hromadný spam, vyhrožující vymazáním účtu pokud se člověk nepřihlásí nebo nemá dost příspěvků… atd. No nebudu zastírat, že jsem se krátce po spuštění podíval, co konkurence vyrobila. Připadalo by mi krajně nerozumné to neudělat. Můj první dojem?

Není to špatné. Nejsem sice obecně přítelem světlých skinů, ale tenhle je zároveň relativně decentní, a přitom poměrně vyvážený a má svoje určité kouzlo. Co mne v první chvíli trochu zarazilo je, že celý koncept vypadá dost podobně nové koncepci pro „Kostku“, na druhou stranu podobné rozložení je něco jako standard, tak budu doufat, že nešlo o průmyslovou špionáž. :-) Co vnímám trochu jako vadu je, že ten skin nenaznačuje (alespoň dle mého) žádnou spojitost s RPG. Stejně dobře by se vyjímal na stránkách nějaké intelektuálněji zaměřené cestovky. Možná je to ale záměr.

Pojďme se tedy raději podívat na jednotlivé části. RPGfórum hodně zeštíhlilo. Možná, že ta redukční dieta byla drsná až moc, zmizely zajímavé části jako odborné statě o RPG (byť to byl jen mirror), zmizely stránky o WoD (ano, byly neaktuální, ale lepší než drátem do oka) atd. Zůstala tak poměrně přehledná, ale na druhou stranu až mírně chudě působící obsahová struktura – Novinky, RPGfórum, Anotace RPG her, Články a Soutěže.

Novinky jsou vcelku standardní informace o tom, co se na stránkách děje. Přiznám se, že pár věcí mi tam přijde trochu zvláštních, třeba kalendář akcí vpravo, asi nedozná přílišného využití. Soudím, že zase tolik akcí se nekoná, aby tohle byla dobrá cesta upozorňování na ně, ale třeba se pletu. Třeba teď vypukne frenetická činnost, con bude stíhat con a jedna hra druhou. Osobě bych dal dosažitelněji (tedy výš) uživatelské menu. Zajímavěji také vypadá to hodnocení her a rovněž oceňuji poměrně produktivní využití tagů u článků…

Druhou položkou menu je RPGfórum, jinými slovy diskuse. Tady se toho od doby co si pamatuji a soudě toliko letmým pohledem zase tolik nezměnilo. Stále zde úporně bují ne-rpg část (zde spadající zejména pod Rozličný pokec), což je ale problém vícero fór (rpg.net má svojí Tangency a ENWorld má dokonce raději paralelní fórum Circus Maximus). Je to stejně tak možná spása a možná prokletí, když se RPG diskuse začnou stáčet stále víc k tématům souvisejícím okrajově nebo vůbec, ale děje se to...

Věc, která mne těší, jsou Anotace RPG her. Kdysi jsem prohlásil, že by se lépe vyjímaly na RPGpedii nebo ještě lépe na Wikipedii, ale nová funkcionalita – zejména možnost nenásilně přidávat vlastní, tagování, hodnocení a komentáře jim dodávají nový rozměr. Rozměr, který opodstatňuje jejich existenci jako součást komunitního webu. Anotací sice není mnoho, což poněkud snižuje jejich využitelnost, ale to je věc, která se dá s trochou činorodosti změnit. Jakkoliv je to pochopitelné využití vlastního potenciálu, tak mne trochu mrzí snaha za každou cenu stočit odkazy na sebe – to, že se nepředpokládá, že by diskuse ke hře mohla probíhat jinde než na RPGfóru lze ještě nějak přehlédnout. To, že u již anotovaných her dává přednost odkazům do vlastního hnízda před odkazem na skutečně aktuální překlady (tady narážím přinejmenším na AD&D 2e a D&D 3e, jejichž překlady přibývají i od té doby, co jsem naposledy před svým odchodem z RPG fóra aktualizoval tamní knihovnu překladů a podobě zkrátka přišel i překlad D&D 4e, který pro změnu není uveden vůbec) je už akceptovatelné méně. Na jednu stranu chápu, že odkazovat největší konkurenci není úplně příjemné, na druhou stranu tím IMO trpí hlavně pověst kvality anotací… což vzhledem k tomu, že je to podle mého stále největší deviza RPGfóra není úplně rozumná strategie.

Zajímavá volba je mít v hlavním menu Soutěže (a nemít tam třeba separé ony již zmiňované akce). Znamená to zřejmě, že soutěže jsou pro dvoustátí rpgfórum-rpg.sk nějakým způsobem důležité a skutečně tak tomu může být, ostatně najede tu i nesmělé i smělé pokusy o sepsání vlastního RPG po vzoru zahraničních předskokanů.

Záměrně jsem si rubriku Články nechal na závěr. Jsou v ní dvě věci, které mne teší. Jednak transformace některých článků z Drakkaru do podoby v které se dá snáze vyhledávat. Ale zejména druhá možnost si sami a beztrestně (nebo alespoň zdánlivě beztrestně, uvidíme s praxí) přidávat odkazy na svoje články, které visí jinde. Jednoduché zamyšlení mne dovedlo k této úvaze. Coby autor článku zřejmě chci, aby si můj článek přečetlo co nejvíce lidí. Pokud zavěsím svůj článek na RPGfórum, přečtou si jej lidé, co chodí tam. Pokud jej pověsím na řekněme d20.cz (kam jinam byste ho chtěli věšet, co?) a na RPGfórum si nahrajete odkaz na něj, hned jste velmi snadno zhruba zdvojnásobili množství svých čtenářů. Jsem si téměř jistý, že nebylo záměrem ponouknout lidi, aby psali hlavně pro jiné weby, nicméně přesto to považuji za vstřícné gesto a zvažuji, že této příležitosti využiji a možná by nebylo špatné, kdyby tak učinili ostatní autoři z Kostky. Zdá se mi to jako vhodná příležitost, jak znovu vybudovat některé spálené mosty a trochu zbořit ty slonovinové věže, které stojí, uzavřené ve své nádheře, ale přesto možná hnijící ve svém nitru.

Mám RPGfórum protože se přinejmenším dílem vrátilo ke své původní vizi, k poslání s nímž se transformovalo z CzechDnD na větší webový portál. Možná, že to, o čem jsem si myslel, že už je mrtvé, není tak mrtvé, jak se zdálo. Žel, jakkoliv mám rád RPGfórum, některé lidi na něm stále nemůžu vystát…
Napsal: Alnag
2.3.2009 19:07 - Gurney
Píše:
- nyní experimentálně bez Fritzse -


Vtipný stěr :)
2.3.2009 23:28 - Erric
Alnag píše:
Já jsem vždycky věřil v první řadě na domluvu. Ale jestliže je reakcí na domluvu jen větší příval trollování, je potřeba přehodnotit přístup. Dosud to tady bylo extrémně svobodné, což možná někoho zmátlo a domnívá se, že když je něco někde cizího a nehlídaného, může se tam chovat jako prase, rabovat a rozbíjet co hrdlo ráčí. To je omyl.

Ten experiment v zásadě slouží ke zjištění toho, jestli je možná domluva alespoň ve smyslu vymezení teritoria působnosti. Pokud se ukáže, že nikoliv, bude to asi znamenat, že se prostě politika zdejších diskusí bude muset v budoucnu změnit.


Docela me prekvapila zmena postoje. Jeste pred nedavnem horela diskusni fora Sesti stupni odlouceni a najednou se vylucuje z diskuse i tady? Chapal jsem postoj obou stran v tom flamu kvuli banu Siriena, ale ted mi to prijde s prominutim, tak trosku pokrytecke.
Muzes to prosim Alnagu vice vysvetlit?
2.3.2009 23:55 - Alnag
Erric píše:
Muzes to prosim Alnagu vice vysvetlit?


Jsou lidé, které d20 v kostce zajímá jen jako bojiště pro jejich malé soukromé války se smyšlenými nepřáteli. Jejich příspěvek k náplni stránek (tedy diskutování o RPG) je nulový, jediné čím se chtějí bavit je flamování o RPGfóru, válce proti sviním nebo politice banování.

Teší mne tvoje starost o to, zda ti můj přístup přijde pokrytecký nebo ne, ale myslím si, že pokrytecké je jedině předstírat, že chování, které tady víc než jeden člověk předvádí už několik měsíců by na RPGfóru nevydrželo ani deset minut reálného času. Pokrytecké je podle mne čekat, až se d20 buď udusí pod stále se kumulující vahou trollů, kteří už se tady houfují do vzájemně se přikrmujících skupinek a přestávají reagovat na jakékoliv usměrnění.

Ano, změnil jsem názor na to, že situace je udržitelná pouhým soft moderováním. Upozorňuji, že k banům jsme dosud nepřistoupili, byť se to tu tak někteří snažíte malovat. Je naprosto nesrovnatelné někoho zabanovat (protože to už se sem ani nepodívá, uvidí jen takovou hezkou bílou stránku s vysvětlením, že má ban) a tím, že je pro něj diskuse označena jako nevhodná (což je forma velmi mírného hard moderování) a jejiž dodržení stále spočívá v rukou dotyčného jedince. Pokud to nepomůže (a u Fritzse by mohlo, u jiných jedinců si takové iluze ovšem nedělám) nastoupí prostě drsnější opatření.

Změnil jsem názor na udržitelnost současné situace, ale v zásadě je to v souladu s tím, co jsem napsal v článku o šesti stupních odloučení. Tedy, že problém se postupně stupňuje a přelévá jinam. Ano problém se nám stupňuje a přelévá se sem. Opravdu z toho nejsem štěstím bez sebe. Každý člověk má právo změnit svůj názor a nic pokryteckého na tom není, pokrytectví by bylo tvářit se, že ho nezměnil i když ano. Nicméně ban pro mne je stejně jedině možností zoufalou a poslední (a jsem zastáncem názoru, že když ban tak navždy, protože nemá žádný výchovný účinek, což jsem psal už dávno.)

Ten článek, který je úvodem téhle diskuse měl být vstřícným gestem směrem k RPGfóru (jedním z několika), protože jsem také změnil názor na to, že by mohly existovat vedle sebe dva RPG servery, které se budou vzájemně v lepším případě ostentativně ignorovat. Myslím si, že by nás to dlouhodobě zničilo úplně všechny. Nicméně někteří patetičtí jedinci prostě trpí svou paranoiou války proti "one true system" a jiným konceptům, které jako kdyby vypadly z hororu Call of Cthulhu. Někomu se prostě nehodí, aby tady existovalo nějaké mírumilovné soužití, protože kde by se pak mohl vydovádět? A mne už to nebaví. Jsem z toho unavený a nemám čas se zabývat každou jednotlivou hloupostí, zvlášť když Fritzs už není na svou podvratnou činnost sám, ale má tady ještě pomocníky... takže holt přistoupíme k trochu ráznějším opatřením, byť trochu doufám, že tohle by mohlo třeba stačit.

PS: Kdyby se na RPGfóru jen dávaly do záhlaví žádosti toho, aby někdo nepřispíval do diskuse, tak jsme možná tuhle debatu nemuseli vůbec mít.
3.3.2009 03:54 - sirien
jonka: Hm. To s těma argumentama je pěkně ujeté. Zvítězit argumenty tak, že přesvědčíš diváky o svém vítězství, sice platí, ale v tom případě nejde o diskusi, ale o propagandu svého názoru.
Účastníci skutečné diskuse se vyznačují ochotou, možná až zájmem změnit svůj názor na základě protiargumentu, nebo se alespoň dozvědě něco nového nebo pochopit lépe názor druhé strany.

Jinak oznámení "nepiš sem" bez jakéhokoliv vynucení nebo ztížení má k banu hóóóóódně daleko. A k Tvé otázce co se stane, pokud to Fritzs dodrží - jednoduchá odpověď, tiše se usměju a konečně si oddechnu od jeho blábolů v diskusích k mým blogčkům (skew: a pokud tohle byl od Alnaga vtip, tak ode mě to nebude, to Tě ujišťuju, v diskusích které mají narozdíl od téhle obsah mě už Fritzsovo rozvracení dost unavuje)

Sethi: ccc. Jakpak zní pravidla 1 a 2?

Erric: No, bacha. Lidí kteří na Kostce dodržují aspoň nějakou netiketu se tu moderování stále vůbec netýká, pokud to chápu správně. A když mě na RPG F při obhajobě banu přirovnávali rovnou k vrahům, tak si snad můžu dovolit přirovnání, že v právně funkčním státě Tě taky nemusí zajímat, že je vražda nezákoná, protože je tak nějak normální lidi nezabíjet jen protože Tě naštvali. Kostka vždycky držela politiku toho že se uživatelé sami shodnou na nějakých pravidlech slušnosti, a až do docela nedávna tomu tak i skutečně bezproblémů bylo (mimochodem pamatuju dobu kdy to tak bez problémů fungovalo i na RPG F - popravdě to bylo do okamžiku než někomu přišlo, že to vlastně nefunguje).
A sorry, nevim jak častu tu si, ale projdi si Kostku a mrkni se kde a jak se Fritzs vyskytuje. A také od kdy tu trolluje pravidelně, to je možná ještě zajímavější. Pak nejspíš pochopíš proč se tu z něj někteří kapku osypáváme.

Jerson: Hm. Z RPG F jsem odešel a nevracím se spíš protože sem během banu zjistil, že mi už docela dlouho stejně nic nedávalo. Sem tam si tam něco přečtu, ale věnovat tomu webu jakoukoliv kreativitu nebo odpověď mi přijde jako naprosto promarněný čas. Ti které můj názor zajímá vědí kde mě najít, případně mají PMky které si vybírám i na ně reaguju nebo je na RPG F pořád moje IM a možnost poslat mi mail.
To že mě tam někteří lidé nevítají je mi naprosto ukradený a jediný důvod proč tam nepíšu jenom abych si ukrátil sem tam nudný čas ve škole na účet jejich nasranosti je, že mi ani za ten čas kdy nemám nic na práci ani jeden z nich nestojí.

Lotrando: Kdyby lidi neměli důvody někde otravovat, nevznikl by pojem "troll". Net jich je plnej. Řekl bych že si v 99% případů léčej vlastní ego a lze je za to tiše litovat (což je správně nietzscheánský krutý přístup (: )
3.3.2009 06:42 - Bouchi
sirien píše:
projdi si Kostku a mrkni se kde a jak se Fritzs vyskytuje. A také od kdy tu trolluje pravidelně, to je možná ještě zajímavější

Hm, k tomu by se hodilo trochu funkcnejsi vyhledavani. Pripoustim, ze mozna delam neco spatne, ale vypsat si globalne prispevky uzivatele Fritzs se mi proste nedari. A nenapada me jiny snesitelne narocny zpusob, jak zjistit "kde a jak se Fritzs vyskytuje" (pochybuju, ze by kdokoli byl ochoten venovat cas prolezeni vsech zde existujicich diskusi).
3.3.2009 08:30 - Lotrando
Bouchi: a to je právě problém - ono když není někdo ochote věnovat čas tomu, aby se s problémem seznámil, měl by mlčet a nechodit sem vykřikovat svoje moudra bez pochopení souvislostí. stává se pak přinejměnším nedůvěryhodný, v horším případě směšným či trapným. což mě u pár lidí mrzí, ale co se dá dělat. to není mířeno na tebe, jen reaguji na tvoji poznámku, která je obecnější a zaslouží si odpověď
3.3.2009 09:02 - Erric
Alnag píše:
Změnil jsem názor...

Ok, to mi staci.

Sirien píše:
A sorry, nevim jak častu tu si, ale projdi si Kostku a mrkni se kde a jak se Fritzs vyskytuje. A také od kdy tu trolluje pravidelně, ...


Me jde o princip, ne o konkretni pripad. (Taky nesouhlasim s tim, jak se tu Fritz chova.)

Sirien píše:
Jinak oznámení "nepiš sem" bez jakéhokoliv vynucení nebo ztížení má k banu hóóóóódně daleko.


To dost zalezi na uhlu pohledu, navic Alnag pripousti, ze:

Alnag píše:
...Pokud to nepomůže (a u Fritzse by mohlo, u jiných jedinců si takové iluze ovšem nedělám) nastoupí prostě drsnější opatření.


To je ode me vse. Chtel jsem si jen udelat nazor.
3.3.2009 09:08 - Bouchi
Lotrando: Vis, ochota venovat cas souvisi s tim, jaky je predpokladany vysledek v pomeru k vynalozenemu casu. Na Kostce je podle meho zbezneho odhadu okolo tisice diskusi. Prolezat kazdou z nich a zjistovat, zda do ni psal Fritzs a co, by byla zalezitost mnoha hodin (ne-li desitek hodin). Pokud by tomu normalne pracujici clovek venoval hodinu denne, tak na to padne nekolik tydnu. Opravdu ti to prijde jako smysluplne vynalozeny cas?
3.3.2009 09:23 - Horacio
Čus, ode mě jen dvě věci...

1) Fritzs je typický internetový ubožáček, který si sem chodí léčit svoje mindráky a rozhodně nestojí za takhle dlouhou debatu. Pokud vás jeho působení tady unavuje, obávám se, že se buď vzdáte internetových diskuzí, nebo budete do konce života unavení.

2) pro banování jsem pouze v případě vyloženě vulgárního vyjádřování. nicméně požádat někoho, aby sem nechodil, pokud nemá na práci nic lepšího než prudit nemá s banem společného
3.3.2009 09:33 - Lotrando
Horacio: podle mě to má dobře vymyšlené, přesto je jeho počínání primitivní

Bouchi: tady jsou tak dvě diskuze důležité k tématu a dají se číst průběžně. když ale není čas se k tomu vracet a zjistit si stav věci, pak není ani vhodné se vyjadřovat, což tu někteří experti dělají. to je podstata mého komentáře. jinak, expert je člověk z jiného města.
3.3.2009 09:41 - Aljen
Lotrando: Vsak sem daj linky na debaty kde sa teda Fritz sprava trollovitejsie ako je zvykom inych prispievatelov. Zrejme si v tych diskusiach bol a tak ich lahsie najdes ako ja alebo Bouchi bez vyhladavacieho systemu. Na RPGF je pri banovani (jasne jasne ...tu nejde o banovanie, len o ... odporucenie neprispievat) trollov prave takyto vypis liniek, inak je to len ...dojmologia a osobna nevrazivost.

Sirien píše:
Kdyby lidi neměli důvody někde otravovat, nevznikl by pojem "troll". Net jich je plnej. Řekl bych že si v 99% případů léčej vlastní ego a lze je za to tiše litovat

Velmi presne :))))

edit:
Dik Geralt. Aj tento sposob je lepsi ako ziadny
3.3.2009 09:43 - Geralt
Bouchi: Prohlédávat konkrétní diskuze, kam dotyčný přispíval je zřejmě nejsnazší přes autorův profil. Po otevření profilu máš dole kolonky "Publikované články" a "Aktivní v diskuzích". V nich si pak stačí najít témata, kam dotyčný přispíval nejvíce svých příspěvků a to už budeš obvykle na té správné horké stopě.
Na Fritzsově příkladě:
Dungeons & Dragons 4e (II) 100 příspěvků
K: Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení 66 příspěvků
K: Alnagův bloček: Proč mám rád RPGfórum 43 příspěvků
(což jsou, ne jistě shodou okolností, právě ta témata, kde Fritzs vystupoval nejaktivněji a vyvolal tam řadu reakcí)
3.3.2009 10:15 - Sethi
Píše:
Sethi: ccc. Jakpak zní pravidla 1 a 2?


moji existenci popírá pravidlo 30, takže se na mě 1 a 2 nevztahují. mimo to, ona jsou to spíš taková doporučení... (s výjimkou 34).

jinak, zbytečně se z celé té věci dělá drama. internety jsou hřiště, kam si někdo chodí stavět svoje hrady z písku a někdo jiný si do nich chodí šlápnout. a dokud je to celé položené na anonymní/bezkontaktní bázi, tak to tak bude. tahle diskuse by se zdaleka netahala tak dlouho, kdyby umožňovala tradiční přístupy. možnost odejít z místnosti. možnost vrazit někomu pár facek, když si myslíte, že to přehnal (mějte mě za zpátečnickou, ale myslím, že jsou okamžiky, kdy je patřičně fyzický argument na místě - nezávisle na tom, jak je to proti slušnému chování nebo whathef'ever). dnešní společnost příliš spoléhá na to, že lidi už se nemlátí...

co se snažím říct, takové případy byly, takové případy budou. čím víc drama, tím víc je krmíte.
3.3.2009 10:18 - Bouchi
Geralt: Dik za navod. Nicmene - ctyri jeho nejprispivanejsi diskuse maji dohromady 132 + 38 + 71 + 150 stran, to je 390 stran. Pokud bych optimisticky pocital minutu na nalezeni kazdeho Fritzsova prispevku a precteni i relevantniho kontextu kolem, porad to da vic nez 4 hodiny cisteho casu (tj. kdyz na Kostce nebudu hodinu denne delat nic jineho, sfouknu to za 4 dny).
Neboli - s aktualnim vyhledavacim enginem to aspon ja delat nehodlam, coz bylo jadro meho prvniho prispevku na toto tema.
3.3.2009 10:30 - andtom
jonka píše:
já mluvím o tom, jak je v některých hrách vyloženě napsáno "naše hra není prachsprosté vybíjení dungeonů, ale je to hraní o příběhu"

Převedu to do jiné oblasti - vegetariálnství. Jakoby v některých čistě vegetariánských kuchařkách bylo napsáno: "naše kuchařka není o prachsprostém pojídání masa, ale rostlinné výživy." - dejme tomu

jonka píše:
v dalším textu se dozvíš jak je vybíjení dungeonů nízká zábava atd.

Dále se v úvodu vegetariánské kuchařky píše - jíst maso je nízké. To už vyjadřuje negativní vymezovací postoj autora kuchařky, že vegetariánství je űberstravováním, něco víc než jíst maso. Tady už nastupují osobní kvality čtenáře, jak se s autorovými prohlášeními srovná, jestli to pojme za své, nebo s tím nesouhlasí. I sám dále píšeš:

jonka píše:
Jinak mě taky vymezování se vůči ostatním stylům nepřijde moc zdravé, jakmile si čtu v nějaké knížce a je tam něco z toho uvedeného výše mám sto chutí pravidla hnedka odložit a už je nečíst.

Jsem rád, že to takhle vidíš, Tvůj post 2.3.2009 14:32 mi připadal, jakože rivalita a ješitnost patří k RPG záležitostem. Nepatří.
Vegetarián (myslím skutečného vegetariána) má svůj styl stravování, a ten není postaven na tom, že otravuje všežravce nebo masotariány se svojí rivalitou a ješitností. Pokud to dělá, je problém v něm.
Napsal jsi, že čistí masožravci (hack&slash) jsou spokojení, protože jejich styl nepřichází s nikým do konfliktu. Je zvláštní, že jejich styl ne a vegetariánů ano – proč, mělo by to být úplně nastejno, nevidím důvodu pro rozdíl. Proč nemůžou být spokojeni všichni, proč to někoho pudí k rivalitě a ješitnosti.

O kuchařce, kde by se vařilo z čistého masa, jsem neslyšel. Ale dá se jíst třeba steak jen tak bez ničeho, když to někomu chutná. Nevadí mi to. Nevadí mi ani, když někdo vůbec nepožívá maso. Chutná mu jídlo bez masa, naplňuje ho to, je spokojený. Proč ne, pohoda.
Řekl bych, že většina lidí vaří podle obecných kuchařek. Je na čtenáři kuchařky, co si uklohní. Pokud jde o běžné jídlo s masem, tak obvykle vypadá tak, že jsou v něm i rostliny. Jíst rostliny není vynálezem vegetariánských kuchařek. Platí, že vegetariáni se vyhýbají masu, ne že ti ostatní nejí rostliny.

Pokud bude kdokoliv přistupovat k ostatním lidem s rivalitou a ješitností proto, že je vegetariánem, je to čistě jeho osobnostní selhávání. Těžko k tomu říct něco jiného.
3.3.2009 10:47 - Alnag
Erric: Úhel pohledu, je skutečně argument jako stehno. S tím se dá obhájit skoro všechno. Nicméně je mi vcelku jedno, jaký na to máš úhel pohledu. Důležitější je pro mne, jestli to takto bude víc vyhovovat čtenářům d20.cz, což vzhledem k tomu, že tě tu vidím snad poprvé asi nebudeš, nebo se mýlím?

Aljen: Dojmologie (nebo chceš-li "úhel pohledu") to bude vždycky. Pokud bych vyloženě toužil po nějaké zámince, tak Fritzs má nejvíc napomenutí pro porušení netikety, což je podle pravidel Kostky jediná věc, jejiž dodržování žádáme. Ale to by skutečně byla jen záminka, nicméně byly by z toho suprové linky. Ve skutečnosti to prostě vyplývalo ze situace, Fritzs řekl, že se řídí popiskem diskuse a já jsem usoudil, že je to dobrý nápad, který stojí za vyzkoušení. Kdybych to věděl dřív, asi bych to i dřív vyzkoušel...

Tímto bych diskusi na téma Fritzsův "ban" navrhoval uzavřít. Ti, kteří si chtěli dokázat, že to na kostce děláme taky a tudíž nejsme morálně na výši už svůj potřebný důkaz snad mají a dají tedy pokoj. Zbytku děkuji za účast a trolly už prosím nekrmte. Můžou vám ukousnout ruku.
3.3.2009 11:13 - Erric
Alnag: Obcas tu neco ctu, protoze me zajima, co se deje v CR kolem RPGcek.
3.3.2009 13:46 - skew
Alnag píše:
chování, které tady víc než jeden člověk předvádí už několik měsíců by na RPGfóru nevydrželo ani deset minut reálného času.

Mám to chápat jako pasování do trollí tlupy ? Nebo máš na mysli někoho jiného ? Normálně bych si to myslel, ale nějak mě nenapadá nikdo další.
3.3.2009 13:51 - Alnag
skew: napovím ti.

Píše:
samo! Čo iné ma má okrem mojej roboty a tej spústy vecí, ktoré mám rozrobené, tešiť v tomto živote? (Ne)čítanie kilometrov diskusií o farbe omietky :)


Tohle je podle mého soudu seriózní trolling. A IMO kdyby to na RPGfóru napsal sirien, tak už kroutí další ban...
3.3.2009 13:54 - Joe
Alnag,

to je reakcia na súčasnú diskusiu v tomto topicu z môjho pohľadu. Vzhľadom na moje (ne)trollovanie na Kostke doteraz je myslím reálnejšie posúdiť, či si robím srandu z kolégia, čo tu predvádza to, čo tu predvádza, alebo či trollujem.

A prirovnávanie k Sirienovi v tomto ohľade neobstojí.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.086230993270874 secREMOTE_IP: 18.221.165.246