Alnagův bloček: Proč mám rád RPGfórum.

Důvod, proč píši o RPGfóru právě nyní je, že alespoň v mém nazírání došlo k jistému zpřetrhání vazeb s minulostí, byť možná jen po technicko-vizuální stránce a větší integraci s portálem rpg.sk. Ke spojení těch dvou už došlo dávno, ale vždycky to vypadalo spíš jako sňatek z rozumu, kdy si každý jede v zásadě po svém a speciálně rpg.sk v tom svazku živoří. Nové technologie dávají naději, že by se tohle mohlo změnit, ale na druhou stranu se hranice projektů setřely natolik, že je těžko říci, kolik z rpg.sk vlastně vůbec zbylo, pomineme-li název a adresu s přesměrováním…

Ale zpět na začátek. Samozřejmě, že se ke mně donesla informace o chystané změně koncepce RPGfóra, zvlášť když mi přinejmenším dvakrát přistál ve schránce hromadný spam, vyhrožující vymazáním účtu pokud se člověk nepřihlásí nebo nemá dost příspěvků… atd. No nebudu zastírat, že jsem se krátce po spuštění podíval, co konkurence vyrobila. Připadalo by mi krajně nerozumné to neudělat. Můj první dojem?

Není to špatné. Nejsem sice obecně přítelem světlých skinů, ale tenhle je zároveň relativně decentní, a přitom poměrně vyvážený a má svoje určité kouzlo. Co mne v první chvíli trochu zarazilo je, že celý koncept vypadá dost podobně nové koncepci pro „Kostku“, na druhou stranu podobné rozložení je něco jako standard, tak budu doufat, že nešlo o průmyslovou špionáž. :-) Co vnímám trochu jako vadu je, že ten skin nenaznačuje (alespoň dle mého) žádnou spojitost s RPG. Stejně dobře by se vyjímal na stránkách nějaké intelektuálněji zaměřené cestovky. Možná je to ale záměr.

Pojďme se tedy raději podívat na jednotlivé části. RPGfórum hodně zeštíhlilo. Možná, že ta redukční dieta byla drsná až moc, zmizely zajímavé části jako odborné statě o RPG (byť to byl jen mirror), zmizely stránky o WoD (ano, byly neaktuální, ale lepší než drátem do oka) atd. Zůstala tak poměrně přehledná, ale na druhou stranu až mírně chudě působící obsahová struktura – Novinky, RPGfórum, Anotace RPG her, Články a Soutěže.

Novinky jsou vcelku standardní informace o tom, co se na stránkách děje. Přiznám se, že pár věcí mi tam přijde trochu zvláštních, třeba kalendář akcí vpravo, asi nedozná přílišného využití. Soudím, že zase tolik akcí se nekoná, aby tohle byla dobrá cesta upozorňování na ně, ale třeba se pletu. Třeba teď vypukne frenetická činnost, con bude stíhat con a jedna hra druhou. Osobě bych dal dosažitelněji (tedy výš) uživatelské menu. Zajímavěji také vypadá to hodnocení her a rovněž oceňuji poměrně produktivní využití tagů u článků…

Druhou položkou menu je RPGfórum, jinými slovy diskuse. Tady se toho od doby co si pamatuji a soudě toliko letmým pohledem zase tolik nezměnilo. Stále zde úporně bují ne-rpg část (zde spadající zejména pod Rozličný pokec), což je ale problém vícero fór (rpg.net má svojí Tangency a ENWorld má dokonce raději paralelní fórum Circus Maximus). Je to stejně tak možná spása a možná prokletí, když se RPG diskuse začnou stáčet stále víc k tématům souvisejícím okrajově nebo vůbec, ale děje se to...

Věc, která mne těší, jsou Anotace RPG her. Kdysi jsem prohlásil, že by se lépe vyjímaly na RPGpedii nebo ještě lépe na Wikipedii, ale nová funkcionalita – zejména možnost nenásilně přidávat vlastní, tagování, hodnocení a komentáře jim dodávají nový rozměr. Rozměr, který opodstatňuje jejich existenci jako součást komunitního webu. Anotací sice není mnoho, což poněkud snižuje jejich využitelnost, ale to je věc, která se dá s trochou činorodosti změnit. Jakkoliv je to pochopitelné využití vlastního potenciálu, tak mne trochu mrzí snaha za každou cenu stočit odkazy na sebe – to, že se nepředpokládá, že by diskuse ke hře mohla probíhat jinde než na RPGfóru lze ještě nějak přehlédnout. To, že u již anotovaných her dává přednost odkazům do vlastního hnízda před odkazem na skutečně aktuální překlady (tady narážím přinejmenším na AD&D 2e a D&D 3e, jejichž překlady přibývají i od té doby, co jsem naposledy před svým odchodem z RPG fóra aktualizoval tamní knihovnu překladů a podobě zkrátka přišel i překlad D&D 4e, který pro změnu není uveden vůbec) je už akceptovatelné méně. Na jednu stranu chápu, že odkazovat největší konkurenci není úplně příjemné, na druhou stranu tím IMO trpí hlavně pověst kvality anotací… což vzhledem k tomu, že je to podle mého stále největší deviza RPGfóra není úplně rozumná strategie.

Zajímavá volba je mít v hlavním menu Soutěže (a nemít tam třeba separé ony již zmiňované akce). Znamená to zřejmě, že soutěže jsou pro dvoustátí rpgfórum-rpg.sk nějakým způsobem důležité a skutečně tak tomu může být, ostatně najede tu i nesmělé i smělé pokusy o sepsání vlastního RPG po vzoru zahraničních předskokanů.

Záměrně jsem si rubriku Články nechal na závěr. Jsou v ní dvě věci, které mne teší. Jednak transformace některých článků z Drakkaru do podoby v které se dá snáze vyhledávat. Ale zejména druhá možnost si sami a beztrestně (nebo alespoň zdánlivě beztrestně, uvidíme s praxí) přidávat odkazy na svoje články, které visí jinde. Jednoduché zamyšlení mne dovedlo k této úvaze. Coby autor článku zřejmě chci, aby si můj článek přečetlo co nejvíce lidí. Pokud zavěsím svůj článek na RPGfórum, přečtou si jej lidé, co chodí tam. Pokud jej pověsím na řekněme d20.cz (kam jinam byste ho chtěli věšet, co?) a na RPGfórum si nahrajete odkaz na něj, hned jste velmi snadno zhruba zdvojnásobili množství svých čtenářů. Jsem si téměř jistý, že nebylo záměrem ponouknout lidi, aby psali hlavně pro jiné weby, nicméně přesto to považuji za vstřícné gesto a zvažuji, že této příležitosti využiji a možná by nebylo špatné, kdyby tak učinili ostatní autoři z Kostky. Zdá se mi to jako vhodná příležitost, jak znovu vybudovat některé spálené mosty a trochu zbořit ty slonovinové věže, které stojí, uzavřené ve své nádheře, ale přesto možná hnijící ve svém nitru.

Mám RPGfórum protože se přinejmenším dílem vrátilo ke své původní vizi, k poslání s nímž se transformovalo z CzechDnD na větší webový portál. Možná, že to, o čem jsem si myslel, že už je mrtvé, není tak mrtvé, jak se zdálo. Žel, jakkoliv mám rád RPGfórum, některé lidi na něm stále nemůžu vystát…
Napsal: Alnag
Autorská citace #21
24.1.2009 15:19 - Alnag
Unknown (asi Bouchi): píše:
Takze predchozi dva roky (Sirien opakovane pise o dvou letech neshod) vadilo, ze Markus mel postoj "chci tu diskusni formu a proto je pro me prednejsi kvantita nez kvalita", ale jeho kroky tomu neodpovidaly (aspon dle tveho nazoru), zatimco ted vadi, ze jeho kroky tomu odpovidaji? Nebo jsem si zas neco vylozil spatne?


Ehm? Pardon, ale asi jsem nějak nepobral souvislosti či co. V první řadě bych se chtěl ohradit proti výrazu, že mi něco vadí. Jsem zastáncem teze, že každý svého štěstí strůjcem a pokud si Markus pro svůj projekt zvolil tuto nebo jinou cestu pak poté, co jsme si vysvětlili, že naše postoje jsou zřejmě nekompatibilní mne už osud RPGfóra zajímá hlavně co se jeho dopadů na projekt "Kostky" týče.

Vadilo mi to v těch bouřlivých letech, kdy jsem byl přímým účastníkem dění, co mi vadí jsem tehdy napsal, ale k ničemu to (alespoň podle mého názoru) nebylo. V tuto chvíli pouze vysvětluji, proč si myslím, že souvislost mezi "chci mít diskusní fórum" a "vím jak na to - přes kvanta nováčků" je spíše vágní. Myslím si, že je to argument zkonstruovaný zpětně z toho, jak se věci vyvinuly a dokládám (alespoň si to myslím) proč. Žádné vadění nebo nevadění bych v tom nehledal.

Jinými slovy, ty se snažíš argumentovat tím, že "kvantita před kvalitou" je efektivní postup pro dosažení určitého záměru. Já ovšem to oponuji tím, že zatímco ten postup se tu už uplatňoval dávno tak s poukazem na úplně jiný záměr a nelze jej tedy z té pozice, kterou nabízíš úplně legitimně obhajovat.
Autorská citace #22
24.1.2009 15:23 - Alnag
Pokud ještě někde existují, tak si doporučuji projít diskuse z roku 2006 (o nové podobě fóra), myslím si, že mohou být velmi poučné (resp. zvláště poučné v tom, kterým směrem se to nakonec obrátilo) a dokonce v nich někde byly i statistiky (moje ne sirienovy), které si lze udělat ostatně i dnes a srovnat si stavy... to jen tak, abyste zjistili, jestli všechny ty "dramatické změny a zvraty" k něčemu jsou, nebo se to prostě normálně posouvá...
Autorská citace #23
24.1.2009 15:32 - sirien
Myslim že jsou v Archivu

Tohle neni fér. Proč maj mít Alnagovy statistiky větší váhu než moje, jen protože on se sestavovánim statistik a prognóz živí a já ne? To je diskriminace abyste věděli.
Autorská citace #24
24.1.2009 15:35 - Alnag
sirien píše:
Proč maj mít Alnagovy statistiky větší váhu než moje, jen protože on se sestavovánim statistik a prognóz živí a já ne?


Chtěl jsem napsat něco jako, "protože já jsem písemku ze statistiky napsal napoprvé..." ale nechci být zlý :D
Autorská citace #25
24.1.2009 15:38 - Bouchi
Sirien píše:
Já to taky řikal, ale Alek mi odpověděl cosi o grafománii a wall of text
Kdyz v prubehu psani prispevku vyvstane potreba dohledani nejakych zdroju, je razem pryc treba pulhodina, jen to hvizdne.

Sirien píše:
Promiň, asi mě zmátlo to spojení nesrozumitelnosti a "odborníků", obvykle se to váže právě ke slovní zásobě.
No, ja znam nekolik lidi (vcetne sebe) schopnych pouzivat napriklad natolik komplikovane vetne konstrukce, ze je jini (v mem pripade treba moje zena) nekdy odmitaji docist do konce, natoz se je snazit pochopit.

Alnag píše:
Pardon, ale asi jsem nějak nepobral souvislosti či co. V první řadě bych se chtěl ohradit proti výrazu, že mi něco vadí.
Omluva - uz o tom s tebou a Sirienem diskutuju tak dlouze, ze se prestavam orientovat, co komu z vas vadilo (pokud vadilo) pred dvema lety, pred rokem a co vadi ted. Kdyz se "vadilo" nahradi "nebylo v poradku", bude to lepsi?

Alnag píše:
Já ovšem to oponuji tím, že zatímco ten postup se tu už uplatňoval dávno tak s poukazem na úplně jiný záměr
Mohl bys mi osvezit (pokud to uz v diskusi padlo), na jaky zamer to tehdy byl poukaz?
Autorská citace #26
24.1.2009 15:44 - Fritzs
Alnag píše:
mne už osud RPGfóra zajímá hlavně co se jeho dopadů na projekt "Kostky" týče


Možná ti to nedošlo, ale bez RPGF by kostka byla dost nahraná. Všimni si, že za posledních pár dní tu tvoří debata o RPGF tak zhruba 80% odeslaných příspěvků, za normálního stavu je to tak 20%, což je překvapivě hodně.(a to ani neřeším, že by možná mělo větší smysl, řešit situaci na RPGF přímo na RPGF, ale chápu, že tam nechceš posílat žádné příspěvky, byť kritické, jelikož fórum přiživí jakýkoliv smysluplný příspěvek, takže proč bys posiloval konkurenci... vlastně bych to tak mohl dělat taky, ale tento způsob konkurenčího boje zdá se mi poněkud nízký)

BTW: nemyslím to až tak úplně vážně...

Dále, co mi může kostka nabídnout, jako tomu obyčejnému hráči...?

Postupy pro D&D 4E?
-Děkuji, ale tu hru nehraju. Hraju DrD+, kdyby si toho někoho zajímalo.
Zápisy z her?
-Děkuji, brak nečtu.
Obecná diskuze o RPG postupech?
-Ehm, možná sem si nevšiml, ale naposledy se tady něco takového objevilo před dvěma měsíci a i tak to nebylo moc zajímavé.
Icanael?
-Děkuji nechci!
Drby o novém WoD?
-Stejně to sou jenom nepodložené drby...

Tak si jako obyčejný hráč myslím, že RPGF je pro mě už kvůli tomu, že se tam i vyskytuje někdo kdo má co říct k DrD+ přínosnější.
Autorská citace #27
24.1.2009 15:45 - Alnag
Bouchi píše:
Mohl bys mi osvezit (pokud to uz v diskusi padlo), na jaky zamer to tehdy byl poukaz?


Myslím si, že tehdy byla snaha vytvořit právě tématický portál nebo nějaký agregující rozcestník nebo kombinaci obojího (i když se tomu vždycky říkalo Fórum).
Autorská citace #28
24.1.2009 15:47 - Alnag
Fritzs píše:
Možná ti to nedošlo, ale bez RPGF by kostka byla dost nahraná.


Nemyslím si. Určitě bychom se zabavili jinak... :)
Schválně jsem se díval na statistiku návštěvnosti a nijak se to na ní neprojevilo (špičky návštěvnosti tu vytváří jiné věci než flamy o RPGfóru).
Autorská citace #29
24.1.2009 15:59 - Fritzs
Alnag: "návštěvnost" =/= "množství příspěvků"

BTW: Kde jsou ty tisíce návštěvníků... d20 sestáva z těchto osob (bez ladu a skladu): Alnag, Rytíř )kerýho sem tu neviděl dost dlouho), Sirien, Quentin, Argonantus, SEB (ale toho tady taky nepotkáš zrovna často), Dalcor (toho sem neviděl ani nepamatuju), Jiron (stejnak), Lotrando, Columbo, Gurney, Pipux, Sathel (trochu), Jerson, Conlai (spíše vyjímečně), Magus... a pár daslších na keré sem zapomněl, přičemž psaní článků se věnuje jenom pár z nich.

Navíc přínosnost většiny článků zde publikovaných je pro mě, jako běžného hráče mizivá,a zde hostované prohjetky... Allmir je mrtvý, Arda je dobrá, ale taky neaktvní, Icanael je definice špatného settingu a špatného systému, jako teoretika mě fascinuje, jako normálního hráče odpuzuje.
Autorská citace #30
24.1.2009 16:02 - sirien
Alnag píše:
Chtěl jsem napsat něco jako, "protože já jsem písemku ze statistiky napsal napoprvé..." ale nechci být zlý :D

Tu zkoušku ze statistiky na který sem byl sem náhodou dal za plnej počet bodů, takže sem z toho měl Výborně, abys věděl*)

Píše:
No, ja znam nekolik lidi (vcetne sebe) schopnych pouzivat napriklad natolik komplikovane vetne konstrukce, ze je jini (v mem pripade treba moje zena) nekdy odmitaji docist do konce, natoz se je snazit pochopit.

Rytíř mě za to miluje :D
nicméně to nic nemění na tom že dokážu psát i dost normálně. Tuhle jsme tu tohle téma někde i rozebírali, jen se nevybavuju kde...

Píše:
Možná ti to nedošlo, ale bez RPGF by kostka byla dost nahraná.

ROFL MAO hehehahahahahahaaahahahahaaaa....
Tyvole Fritzsi... Ty si občas fakt i vtipnej, ještě že si Tě tu necháváme :D

Mimochodem - obyčejnému hráči Kostka nenabídne nic, stejně jako RPG F. Oba weby jsou pro hráče kteří mají zájem se aspoň něco dozvědět.
Otázka je jestli se chce něco dozvědět o DrD+ konkrétně (protože v tom případě je RPG F nahraný a pude na dracidoupe.cz), nebo o herních principech obecně. V tom případě tu sou tuny dost užitečnejch článků.


*) (/pro ostatní: zkouška ze statistiky na které jsem byl = {/}, {/} můžete přiřadit jakékoliv vlastnosti, případně o ní tvrdit co se vám zlíbí... pokud tomuhle zápisu nerozumíte, tak to stejně asi není vtípek pro vás...)
Autorská citace #31
24.1.2009 16:06 - Fritzs
Sirien: A co by se tady jako řešilo... asiže nic, jelikož 60% veškerého zdejšího dění vychází z nějaké staré křivdy (todle a podobná témata) nebo ideologického rozporu (článmky typu hranice RPG a je RPG věda).

Kostku se IMO příliš stará o to aby poskytovala alternativní názor, mnohem víc, než o to, aby poskytovala vlstní názor.
Autorská citace #32
24.1.2009 16:09 - Alnag
Fritzs: Nejsem si jistý, co se tu snažíš přesně dokázat. Že se ti tu nelíbí? To má v zásadě dvě možná řešení. Založíš si diskuse (nebo napíšeš články) o tom, co se ti líbí a co tě zajímá. Nebo budeš prostě jen vřískat a kopat nožičkama (a nebo sem ještě můžeš přestat chodit). Volba je to jen tvoje.

Co se týče toho, kde jsou ty tisíce návštěvníků... myslím, že tohle už jsme probrali několikrát. Jak si otevřít něčí profil víš. Jak editovat internetovou adresu v adresním řádku také. Můžeš si těch 2,5 tisíce profilů projít, podívat se, kolik má kdo příspěvků, kdy a kam psal a udělat si z toho statistiku...

Jak už jsem ti psal minule, článkem na d20 přispělo víc jak padesát různých lidí. Opět lze si nechat vyjet z archivu seznam článků, je u nich napsaný vždycky autor, můžeš si to osobně spočítat.

Potíž s tebou Fritzsi je v tom, že cokoliv ti dokazovat je házení hrachu na stěnu. Udělám to, a za týden se opět tváříš, jako by to nebylo. Proto promiň, že se nebudu tentokrát obtěžovat... (samozřejmě, můžeš říct, že co já vím lžu nebo vedu nějakou válku nebo nějakou z tvých oblíbených konspiračních teorií...)
Autorská citace #33
24.1.2009 16:09 - Argonantus
Fritzsi, tvé výčty osob - a to i těch hodně výrazných - jsou silně neúplné, tvé dojmy nesdílím, ale hlavně mne mate tvoje motivace.

Pokud tě Kostka nebaví, z jakého důvodu cítíš potřebu nám to sdělovat stále dokola? Já ti třeba věřím.

A znovu připomínám Peekayovu nepřekonatelnou maximu - pokud vás debata nebaví, tak proč do ní, proboha, píšete?
Autorská citace #34
24.1.2009 16:13 - unknown
Sirien píše:
Otázka je jestli se chce něco dozvědět o DrD+ konkrétně (protože v tom případě je RPG F nahraný a pude na dracidoupe.cz)
No, jednak na RPGF nahrany byt nemusi, protoze i o nem se na RPGF diskutuje (a diskutuji tam o nem i lide, kteri ho znaji dostatecne na to, aby mohli odpovidat na konkretni dotazy); rozhodne vic nez na dracidoupe.cz (to je zamerene na klasicke DrD a k DrD+ je tam AFAIK akorat jeden stul v Putyce, mozna dva). Samozrejme primarni diskusni informacni zdroje k DrD+ jsou zatim stale jeste na Lopuchu.
Autorská citace #35
24.1.2009 16:18 - sirien
Fritzs: lol. To si fakt myslíš, že je RPG F tak důležitý, že bez něj vlastně duševně nemůžeme žít a že když nás odtamtud vyhnali, tak se na něm přiživujem "alternativními názory" a že bez něj by tu nic nebylo?
ROFL.

Argo píše:
ale hlavně mne mate tvoje motivace.

Vklidu, je Fritzs :) . Mu vždycky jednou tak za... dva měsíce? Asi... fritzsne a vrhne se sem, v protrolluje pár témat, ve dvou zkusí spustit flame (nebo se k němu přidat) a pak se zas sbalí a odejde... projdi si diskuse k mejm blogům z určitýho období - musel psát do každýho, docela mě to i bavilo, i když mi tim plevelil diskuse.
Autorská citace #36
24.1.2009 16:21 - sirien
Píše:
No, jednak na RPGF nahrany byt nemusi, protoze i o nem se na RPGF diskutuje (a diskutuji tam o nem i lide, kteri ho znaji dostatecne na to, aby mohli odpovidat na konkretni dotazy); rozhodne vic nez na dracidoupe.cz (to je zamerene na klasicke DrD a k DrD+ je tam AFAIK akorat jeden stul v Putyce, mozna dva). Samozrejme primarni diskusni informacni zdroje k DrD+ jsou zatim stale jeste na Lopuchu.

Bouchi?
Každopádně to s tim nahranym RPG F a dracidoupe.cz byla jen parafráze těch nesmyslů co psal Fritzs o Kostce.
Když si nadefinuju jako příkladovej materiál osobu, která je postavená tak aby o Kostku neměla zájem (hraje DrD+ nečte povídky nezajímají ho obecná herní témata (minimálně ne ta co nezajímají Fritzse a Fritzse na Kostce samozřejmě nezajímá níc)) tak není divu že z toho příkladu vyjde kostka blbě.
Sem si jako zrcadlo nadefinoval příklad s někym kdo nebude mít žádnej zájem o RPG F. Relevanci to má nulovou zhruba tak obojí stejně
Autorská citace #37
24.1.2009 16:35 - Bouchi
Jo, to jsem byl ja ...
Autorská citace #38
24.1.2009 17:13 - Fritzs
Sirien píše:
Sem si jako zrcadlo nadefinoval příklad s někym kdo nebude mít žádnej zájem o RPG F.


Hmmm... pro takovou osobu nebude mít zhruba 30% kostky žádný význam :)
Autorská citace #39
24.1.2009 17:27 - andtom
Fritzs: Máš úplnou pravdu, těch 30% tady o problémech RPGF pro mě nemá naprosto žádný význam.
Autorská citace #40
24.1.2009 17:55 - Fritzs
andtom: A těch 30% procent tady bude vyžírat místo užitečnému dokud z toho tady nebudou lidi jako Alnag a Sirien dělat anti-RPGF.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09433913230896 secREMOTE_IP: 18.118.45.162