Alnagův bloček: Proč mám rád RPGfórum.

Důvod, proč píši o RPGfóru právě nyní je, že alespoň v mém nazírání došlo k jistému zpřetrhání vazeb s minulostí, byť možná jen po technicko-vizuální stránce a větší integraci s portálem rpg.sk. Ke spojení těch dvou už došlo dávno, ale vždycky to vypadalo spíš jako sňatek z rozumu, kdy si každý jede v zásadě po svém a speciálně rpg.sk v tom svazku živoří. Nové technologie dávají naději, že by se tohle mohlo změnit, ale na druhou stranu se hranice projektů setřely natolik, že je těžko říci, kolik z rpg.sk vlastně vůbec zbylo, pomineme-li název a adresu s přesměrováním…

Ale zpět na začátek. Samozřejmě, že se ke mně donesla informace o chystané změně koncepce RPGfóra, zvlášť když mi přinejmenším dvakrát přistál ve schránce hromadný spam, vyhrožující vymazáním účtu pokud se člověk nepřihlásí nebo nemá dost příspěvků… atd. No nebudu zastírat, že jsem se krátce po spuštění podíval, co konkurence vyrobila. Připadalo by mi krajně nerozumné to neudělat. Můj první dojem?

Není to špatné. Nejsem sice obecně přítelem světlých skinů, ale tenhle je zároveň relativně decentní, a přitom poměrně vyvážený a má svoje určité kouzlo. Co mne v první chvíli trochu zarazilo je, že celý koncept vypadá dost podobně nové koncepci pro „Kostku“, na druhou stranu podobné rozložení je něco jako standard, tak budu doufat, že nešlo o průmyslovou špionáž. :-) Co vnímám trochu jako vadu je, že ten skin nenaznačuje (alespoň dle mého) žádnou spojitost s RPG. Stejně dobře by se vyjímal na stránkách nějaké intelektuálněji zaměřené cestovky. Možná je to ale záměr.

Pojďme se tedy raději podívat na jednotlivé části. RPGfórum hodně zeštíhlilo. Možná, že ta redukční dieta byla drsná až moc, zmizely zajímavé části jako odborné statě o RPG (byť to byl jen mirror), zmizely stránky o WoD (ano, byly neaktuální, ale lepší než drátem do oka) atd. Zůstala tak poměrně přehledná, ale na druhou stranu až mírně chudě působící obsahová struktura – Novinky, RPGfórum, Anotace RPG her, Články a Soutěže.

Novinky jsou vcelku standardní informace o tom, co se na stránkách děje. Přiznám se, že pár věcí mi tam přijde trochu zvláštních, třeba kalendář akcí vpravo, asi nedozná přílišného využití. Soudím, že zase tolik akcí se nekoná, aby tohle byla dobrá cesta upozorňování na ně, ale třeba se pletu. Třeba teď vypukne frenetická činnost, con bude stíhat con a jedna hra druhou. Osobě bych dal dosažitelněji (tedy výš) uživatelské menu. Zajímavěji také vypadá to hodnocení her a rovněž oceňuji poměrně produktivní využití tagů u článků…

Druhou položkou menu je RPGfórum, jinými slovy diskuse. Tady se toho od doby co si pamatuji a soudě toliko letmým pohledem zase tolik nezměnilo. Stále zde úporně bují ne-rpg část (zde spadající zejména pod Rozličný pokec), což je ale problém vícero fór (rpg.net má svojí Tangency a ENWorld má dokonce raději paralelní fórum Circus Maximus). Je to stejně tak možná spása a možná prokletí, když se RPG diskuse začnou stáčet stále víc k tématům souvisejícím okrajově nebo vůbec, ale děje se to...

Věc, která mne těší, jsou Anotace RPG her. Kdysi jsem prohlásil, že by se lépe vyjímaly na RPGpedii nebo ještě lépe na Wikipedii, ale nová funkcionalita – zejména možnost nenásilně přidávat vlastní, tagování, hodnocení a komentáře jim dodávají nový rozměr. Rozměr, který opodstatňuje jejich existenci jako součást komunitního webu. Anotací sice není mnoho, což poněkud snižuje jejich využitelnost, ale to je věc, která se dá s trochou činorodosti změnit. Jakkoliv je to pochopitelné využití vlastního potenciálu, tak mne trochu mrzí snaha za každou cenu stočit odkazy na sebe – to, že se nepředpokládá, že by diskuse ke hře mohla probíhat jinde než na RPGfóru lze ještě nějak přehlédnout. To, že u již anotovaných her dává přednost odkazům do vlastního hnízda před odkazem na skutečně aktuální překlady (tady narážím přinejmenším na AD&D 2e a D&D 3e, jejichž překlady přibývají i od té doby, co jsem naposledy před svým odchodem z RPG fóra aktualizoval tamní knihovnu překladů a podobě zkrátka přišel i překlad D&D 4e, který pro změnu není uveden vůbec) je už akceptovatelné méně. Na jednu stranu chápu, že odkazovat největší konkurenci není úplně příjemné, na druhou stranu tím IMO trpí hlavně pověst kvality anotací… což vzhledem k tomu, že je to podle mého stále největší deviza RPGfóra není úplně rozumná strategie.

Zajímavá volba je mít v hlavním menu Soutěže (a nemít tam třeba separé ony již zmiňované akce). Znamená to zřejmě, že soutěže jsou pro dvoustátí rpgfórum-rpg.sk nějakým způsobem důležité a skutečně tak tomu může být, ostatně najede tu i nesmělé i smělé pokusy o sepsání vlastního RPG po vzoru zahraničních předskokanů.

Záměrně jsem si rubriku Články nechal na závěr. Jsou v ní dvě věci, které mne teší. Jednak transformace některých článků z Drakkaru do podoby v které se dá snáze vyhledávat. Ale zejména druhá možnost si sami a beztrestně (nebo alespoň zdánlivě beztrestně, uvidíme s praxí) přidávat odkazy na svoje články, které visí jinde. Jednoduché zamyšlení mne dovedlo k této úvaze. Coby autor článku zřejmě chci, aby si můj článek přečetlo co nejvíce lidí. Pokud zavěsím svůj článek na RPGfórum, přečtou si jej lidé, co chodí tam. Pokud jej pověsím na řekněme d20.cz (kam jinam byste ho chtěli věšet, co?) a na RPGfórum si nahrajete odkaz na něj, hned jste velmi snadno zhruba zdvojnásobili množství svých čtenářů. Jsem si téměř jistý, že nebylo záměrem ponouknout lidi, aby psali hlavně pro jiné weby, nicméně přesto to považuji za vstřícné gesto a zvažuji, že této příležitosti využiji a možná by nebylo špatné, kdyby tak učinili ostatní autoři z Kostky. Zdá se mi to jako vhodná příležitost, jak znovu vybudovat některé spálené mosty a trochu zbořit ty slonovinové věže, které stojí, uzavřené ve své nádheře, ale přesto možná hnijící ve svém nitru.

Mám RPGfórum protože se přinejmenším dílem vrátilo ke své původní vizi, k poslání s nímž se transformovalo z CzechDnD na větší webový portál. Možná, že to, o čem jsem si myslel, že už je mrtvé, není tak mrtvé, jak se zdálo. Žel, jakkoliv mám rád RPGfórum, některé lidi na něm stále nemůžu vystát…
Napsal: Alnag
2.3.2009 12:20 - Fritzs
Alnag píše:
Mohu tomu rozumět, tak že když bude v záhlaví diskuse nějaký pokyn nebo předpoklad, budeš jej dodržovat? Nebo jsou to jako obvykle jen takové kecy?


Mám pocit, že jsem to zatím vždycky dodržel. Nicméně můžu se mýlit.

Dokonce to můžeš napsat do záhlaví D20cky, něco na způsob: "D20,o RPG, ale jen bez jedu teorie", nebo "o RPG-ale po našem!", a možná i "o RPG-s lidmy, pro lidi":))

Vlastně se tím zařadíš po bok Pundita (fakt doporučuju vyhladat na therpgsite jeho hlody o nWoDu, zasměješ se), což asi bude některým potenciálním uživatelům tohoto webu proti srsti, ale věřím, že těch pár věrných ti zůstane:))
2.3.2009 12:26 - Alnag
Fritzs: Jsem v pokušení vyzkoušet, co udělá poznámka "bez Fritzse" v záhlaví diskuse. Tak schválně, empiricky ověříme jestli nekecáš... ;-)
2.3.2009 12:30 - skew
Alnag: Neříkal jsi že tady bany nalítaj ? :)
(tedá, pochopitelně to není totéž, ale z principu je to pořád omezení proti konkrétnímu člověku...)
2.3.2009 12:33 - Alnag
skew: Fritzsovi sem nic psát nebrání. Já pouze experimentálně ověřuji jeho tvrzení, že dodržuje záhlaví diskuse.
2.3.2009 12:35 - Lotrando
Fritzs: to byla definice, ne nadávka
2.3.2009 12:37 - jonka
skew: jsem chtěl říct to samé

Musím ale řict, že ač Fritz normálně vystupuje dost provokativně a částečně i možná fakt troluje jeho posledních pár postů kde se obhajuje dává smysl a zdá se mi, že argumenty vítězí ,-)
2.3.2009 12:39 - Alnag
Argumenty vítězí, jen když nejsou vylhané. A to si teď ověříme... :)
2.3.2009 12:40 - jonka
Alnag: to poměrně těžko, protože když by to chtěl dodržovat tak by sem neměl psát ne?
Píše:
...bez Fritze

??

Nebo si to chtěl napsat jako "bez diskuzí o Fritzovu trolování a Fritzovi obecně" ?
2.3.2009 12:44 - jonka
Alnag píše:
Argumenty vítězí, jen když nejsou vylhané.

Použiju parafrázi z Burning Wheel. Vítězit argumenty = přesvědčit diváky o tom, že mám navrch. Vítězství argumentů =/= vítězství pravdy. Aneb v bitvě argumentů mohou vítězit i jakékoliv nepravdy, klidně i vylhané.
2.3.2009 12:47 - Alnag
Jonka píše:
Alnag: to poměrně těžko, protože když by to chtěl dodržovat tak by sem neměl psát ne?


Bingo. Ale to je přesně to, k čemu tady vyzýval... já jsem vždycky ochotný dopřát lidem to, co si žádají. :)
2.3.2009 12:49 - skew
Píše:
skew: Fritzsovi sem nic psát nebrání. Já pouze experimentálně ověřuji jeho tvrzení, že dodržuje záhlaví diskuse.

Come ooon, chceš říct že:
"Nesmíš sem psát, jinak jsi looser co nedodrží slovo" je korektní ?
A současně tvrdíš, že ban je nekorektní / zbytečně přísný ?

Píše:
A to si teď ověříme... :)
To už jsi nějaké takové téma založil ? Hoď link, jsem zvědavej jestli se v něm bude probírat i něco jiného než Fritzs a důvod, proč do toho tématu nesmí psát.
(a nápadně se to bude podobat diskusi A co sirien ? na rpgf).
2.3.2009 12:50 - Bouchi
Jerson: Myslim ze tvuj priklad s diskusi "Pokec pro fanoušky DrD+ i ostatní, ale bez kritiky" neni uplne trefny - protoze v zahlavi te diskuse nestoji nic jako "tato diskuse vychazi z predpokladu, ze na DrD/DrD+ neni co kritizovat", nybrz "na kritiku mate dost prostoru jinde, ponechte tedy, prosim, tento prostor k diskusi bez kritiky".
2.3.2009 12:59 - Lotrando
skew: radši si pročti, co vše tu fritzs už stačil v rámci své křížové výpravy napáchat.
2.3.2009 13:01 - Alnag
skew: Pokud nejsi schopný vidět rozdíl mezi jednou diskusí s dobrovolnou osobní limitací a banem na celé fórum, tak to máš fakt problém.
2.3.2009 13:01 - andtom
Lotrando píše:
osobně vůbec nechápu, proč ná někdo potřebu chodit někam otravovat.

Přesně tak. Taková potřeba existuje, jenom pokud někoho těší vyvolávat konflikty. Dostalo se mi do uší, že se na RPGF o mně zpětně napsala prachsprostá lež (slovensky lož). Ignoruji to.
2.3.2009 13:05 - jonka
No myslím si, že když sem Fritz -taky experimentálně- nebude psát den, dva tak tím dokáže svoji pravdu, druhak se tím jasně ukáže, že bez banu to ani na d20.cz nejde.. Nevadí ti Alnagu, že tím riskuješ jednu z met D-dvacítkových diskuzí? Přičemž tě k tomu vyprovokovalo ne Fritzovo trolování ale jeho argumentace...
No nechcu předesílat, ale pokud by to takhle dopadlo je u mě jednoznačným vítězem Fritz, což je docela škoda (pro vás co jste se s ním hádali), protože jste měli nad ním celou dobu navrch...
2.3.2009 13:12 - skew
Alnag: Vidím rozdíl ale i podobnost v principu, nicméně pokud je to myšleno jen jako joke tak je to pochopitelně něco jiného.
2.3.2009 13:18 - andtom
Jonka: Podle mě není diskuze soutěž kdo z koho. Diskuze akorát může prohrát jako celek.
To samé - RPG hráči mohou prohrát jako celek. A také prohrávají, chodívám i na fórum o hardcore PC strategických hrách a z hlediska sebeúcty, vstřícnosti, neješitnosti, konstruktivity nelze srovnat. Tam není možné, aby někdo přišel dělat nepořádek (řečeno slušně). Srovnávání her nemá cenu - někoho baví to, někoho jiné, pohoda. Celková filozofie přístupu k hrám je postavena na tom, co je dobře, co nás baví, a ne na tom, co je špatně, co zahodit. Jiný svět.
2.3.2009 13:30 - skew
andtom:
Asi to bude trochu i tím, že do PC her nemůže člověk dát tolik sebe, kdežto u RPG to tak je. Nebo alespoň doufám, že RPG hráči nejsou jen snůška vzájemně nesnášenlivých volů zatímco jiné komunity jsou normální lidé (ono z hlediska statistiky se mi to nejeví moc reálně).
2.3.2009 13:57 - Colombo
všechny komunity jsou snůšky nesnášenlivých volů, alspoň podle jejich chování ke mně:D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.06842303276062 secREMOTE_IP: 3.147.42.168