Alnagův bloček: Proč mám rád RPGfórum.

Důvod, proč píši o RPGfóru právě nyní je, že alespoň v mém nazírání došlo k jistému zpřetrhání vazeb s minulostí, byť možná jen po technicko-vizuální stránce a větší integraci s portálem rpg.sk. Ke spojení těch dvou už došlo dávno, ale vždycky to vypadalo spíš jako sňatek z rozumu, kdy si každý jede v zásadě po svém a speciálně rpg.sk v tom svazku živoří. Nové technologie dávají naději, že by se tohle mohlo změnit, ale na druhou stranu se hranice projektů setřely natolik, že je těžko říci, kolik z rpg.sk vlastně vůbec zbylo, pomineme-li název a adresu s přesměrováním…

Ale zpět na začátek. Samozřejmě, že se ke mně donesla informace o chystané změně koncepce RPGfóra, zvlášť když mi přinejmenším dvakrát přistál ve schránce hromadný spam, vyhrožující vymazáním účtu pokud se člověk nepřihlásí nebo nemá dost příspěvků… atd. No nebudu zastírat, že jsem se krátce po spuštění podíval, co konkurence vyrobila. Připadalo by mi krajně nerozumné to neudělat. Můj první dojem?

Není to špatné. Nejsem sice obecně přítelem světlých skinů, ale tenhle je zároveň relativně decentní, a přitom poměrně vyvážený a má svoje určité kouzlo. Co mne v první chvíli trochu zarazilo je, že celý koncept vypadá dost podobně nové koncepci pro „Kostku“, na druhou stranu podobné rozložení je něco jako standard, tak budu doufat, že nešlo o průmyslovou špionáž. :-) Co vnímám trochu jako vadu je, že ten skin nenaznačuje (alespoň dle mého) žádnou spojitost s RPG. Stejně dobře by se vyjímal na stránkách nějaké intelektuálněji zaměřené cestovky. Možná je to ale záměr.

Pojďme se tedy raději podívat na jednotlivé části. RPGfórum hodně zeštíhlilo. Možná, že ta redukční dieta byla drsná až moc, zmizely zajímavé části jako odborné statě o RPG (byť to byl jen mirror), zmizely stránky o WoD (ano, byly neaktuální, ale lepší než drátem do oka) atd. Zůstala tak poměrně přehledná, ale na druhou stranu až mírně chudě působící obsahová struktura – Novinky, RPGfórum, Anotace RPG her, Články a Soutěže.

Novinky jsou vcelku standardní informace o tom, co se na stránkách děje. Přiznám se, že pár věcí mi tam přijde trochu zvláštních, třeba kalendář akcí vpravo, asi nedozná přílišného využití. Soudím, že zase tolik akcí se nekoná, aby tohle byla dobrá cesta upozorňování na ně, ale třeba se pletu. Třeba teď vypukne frenetická činnost, con bude stíhat con a jedna hra druhou. Osobě bych dal dosažitelněji (tedy výš) uživatelské menu. Zajímavěji také vypadá to hodnocení her a rovněž oceňuji poměrně produktivní využití tagů u článků…

Druhou položkou menu je RPGfórum, jinými slovy diskuse. Tady se toho od doby co si pamatuji a soudě toliko letmým pohledem zase tolik nezměnilo. Stále zde úporně bují ne-rpg část (zde spadající zejména pod Rozličný pokec), což je ale problém vícero fór (rpg.net má svojí Tangency a ENWorld má dokonce raději paralelní fórum Circus Maximus). Je to stejně tak možná spása a možná prokletí, když se RPG diskuse začnou stáčet stále víc k tématům souvisejícím okrajově nebo vůbec, ale děje se to...

Věc, která mne těší, jsou Anotace RPG her. Kdysi jsem prohlásil, že by se lépe vyjímaly na RPGpedii nebo ještě lépe na Wikipedii, ale nová funkcionalita – zejména možnost nenásilně přidávat vlastní, tagování, hodnocení a komentáře jim dodávají nový rozměr. Rozměr, který opodstatňuje jejich existenci jako součást komunitního webu. Anotací sice není mnoho, což poněkud snižuje jejich využitelnost, ale to je věc, která se dá s trochou činorodosti změnit. Jakkoliv je to pochopitelné využití vlastního potenciálu, tak mne trochu mrzí snaha za každou cenu stočit odkazy na sebe – to, že se nepředpokládá, že by diskuse ke hře mohla probíhat jinde než na RPGfóru lze ještě nějak přehlédnout. To, že u již anotovaných her dává přednost odkazům do vlastního hnízda před odkazem na skutečně aktuální překlady (tady narážím přinejmenším na AD&D 2e a D&D 3e, jejichž překlady přibývají i od té doby, co jsem naposledy před svým odchodem z RPG fóra aktualizoval tamní knihovnu překladů a podobě zkrátka přišel i překlad D&D 4e, který pro změnu není uveden vůbec) je už akceptovatelné méně. Na jednu stranu chápu, že odkazovat největší konkurenci není úplně příjemné, na druhou stranu tím IMO trpí hlavně pověst kvality anotací… což vzhledem k tomu, že je to podle mého stále největší deviza RPGfóra není úplně rozumná strategie.

Zajímavá volba je mít v hlavním menu Soutěže (a nemít tam třeba separé ony již zmiňované akce). Znamená to zřejmě, že soutěže jsou pro dvoustátí rpgfórum-rpg.sk nějakým způsobem důležité a skutečně tak tomu může být, ostatně najede tu i nesmělé i smělé pokusy o sepsání vlastního RPG po vzoru zahraničních předskokanů.

Záměrně jsem si rubriku Články nechal na závěr. Jsou v ní dvě věci, které mne teší. Jednak transformace některých článků z Drakkaru do podoby v které se dá snáze vyhledávat. Ale zejména druhá možnost si sami a beztrestně (nebo alespoň zdánlivě beztrestně, uvidíme s praxí) přidávat odkazy na svoje články, které visí jinde. Jednoduché zamyšlení mne dovedlo k této úvaze. Coby autor článku zřejmě chci, aby si můj článek přečetlo co nejvíce lidí. Pokud zavěsím svůj článek na RPGfórum, přečtou si jej lidé, co chodí tam. Pokud jej pověsím na řekněme d20.cz (kam jinam byste ho chtěli věšet, co?) a na RPGfórum si nahrajete odkaz na něj, hned jste velmi snadno zhruba zdvojnásobili množství svých čtenářů. Jsem si téměř jistý, že nebylo záměrem ponouknout lidi, aby psali hlavně pro jiné weby, nicméně přesto to považuji za vstřícné gesto a zvažuji, že této příležitosti využiji a možná by nebylo špatné, kdyby tak učinili ostatní autoři z Kostky. Zdá se mi to jako vhodná příležitost, jak znovu vybudovat některé spálené mosty a trochu zbořit ty slonovinové věže, které stojí, uzavřené ve své nádheře, ale přesto možná hnijící ve svém nitru.

Mám RPGfórum protože se přinejmenším dílem vrátilo ke své původní vizi, k poslání s nímž se transformovalo z CzechDnD na větší webový portál. Možná, že to, o čem jsem si myslel, že už je mrtvé, není tak mrtvé, jak se zdálo. Žel, jakkoliv mám rád RPGfórum, některé lidi na něm stále nemůžu vystát…
Napsal: Alnag
27.1.2009 01:37 - sirien
Píše:
Treba nedostatecny vykon serveru a tudiz snaha omezovat zbytecna data v databazi.
No, něco takového tam bylo, ale TAK kritické to fakt nebylo, tohle mi v případě RPG F nepřijde jako moc smysluplný důvod.
(těch 75 zpráv ani nevim proč je... kdysi to bylo dokonce ještě míň. Asi by ses na to musel zeptat M, ale (zvlášť po změně serveru) tyhle problémy RPG F nijak výrazný nemá (kdyby mělo, tak by bylo mnohem logičtější zavést autoskartování rozličného pro stará témata, což sice jednu chvíli bylo, ale z jiných důvodů a pak se z toho sešlo)

Píše:
Tvoje zduvodneni v konkretnim pripade (jde o moderatory) je logicke.
No, popravdě, dokud Ecthelioni nebyli moderátoři, tak mi to bylo srdečně jedno (věděl sem to už předtim), ale u moderátorů mi to přijde trochu jako výsměch.
27.1.2009 08:13 - Argonantus
Hm, myslím, že schizofrenní účet Ecthelionů je opravdu nedůležitá ptákovina.
nevzpomínám si, že by to vadilo někdy někomu jinému, než Sirienovi.
27.1.2009 09:04 - Sosáček
Píše:
Na hiearchii není nic samo o sobě špatného
vidis, ja bych rekl ze jo.
27.1.2009 09:33 - Colombo
Uzivatel #1513 píše:
vidis, ja bych rekl ze jo.
to je moc pěkné, já bych řekl, že neexistuje bůh, ale neviditelný růžový jednorožec(a kdo o tom pochybuje je naprostý tupec)
ale proč sakra...
27.1.2009 10:08 - Magus
He he ruzovy jednorozec he he!:D
27.1.2009 10:09 - Magus
Colombo s tebou je PRDEL a s Ebon handem taky!:D
27.1.2009 10:51 - Colombo
odkaznedělej, že neznáš
27.1.2009 11:34 - Argonantus
Jediná pravá víra je ve Svatou Bramboru.

http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=92&t=6337&start=0
27.1.2009 11:34 - Alnag
Magus:Chtěl bych tě požádat, abys v souladu se základy internetové netikety oprostil svoje výlevy od vulgárních výrazů, je-li to možné.
27.1.2009 11:40 - Colombo
lady candar, hmm, je to ta co psala ty psycho povídky?
27.1.2009 11:49 - Fritzs
Alnag:Co jo na tédle PRDELI špatného...?
27.1.2009 11:56 - Lotrando
Fritzs: minimálně ta velká písmena
27.1.2009 12:18 - Argonantus
Colombo:

Zeptej se jí. Bude ráda. Je to možná ještě větší egomaniak, než Sirien...
27.1.2009 12:35 - Alnag
Fritzs:Myslím, že to slovo lze nahradit přijatelnějšími variantami sranda nebo legrace, nadto psanými normálně. Pokud si nejsi jistý, co je na tom špatného, doporučuji učebnici společenského chování. Nejsme tady v chvlívku, i když to tak někdy může vypadat...
27.1.2009 12:54 - Sosáček
Píše:
to je moc pěkné, já bych řekl, že neexistuje bůh, ale neviditelný růžový jednorožec(a kdo o tom pochybuje je naprostý tupec)
ale proč sakra...
tak, jestli chces zacit politickou debatu, nebo rvacku na pristim srazu, neni to problem.
27.1.2009 12:57 - Argonantus
Ach jo... už zase revoluce? To je nuda...
27.1.2009 12:59 - Sosáček
Co? Prislo mi, ze se diskuse o hierarchizaci spolecnosti se sem uplne nehodi, tam mu to nabizim jinde.
27.1.2009 13:01 - Colombo
slovo revoluce už není in, teď se používá v politických kruzích slovo evoluce. Sice to znamená něco jiného, ale to politikům nikdo neřekl.
27.1.2009 13:04 - Argonantus
Colombo:

Říkám revoluce a myslím revoluce, a 1513 mi zjevně rozumí. Což neznamená, že souhlasí.
27.1.2009 13:08 - Fritzs
Alnag:A proč by měl říkat SRANDA, když do daného kontextu pasuje PRDEL jak zadek na nočník?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12767601013184 secREMOTE_IP: 52.15.231.106