Alnagův bloček: Proč mám rád RPGfórum.

Důvod, proč píši o RPGfóru právě nyní je, že alespoň v mém nazírání došlo k jistému zpřetrhání vazeb s minulostí, byť možná jen po technicko-vizuální stránce a větší integraci s portálem rpg.sk. Ke spojení těch dvou už došlo dávno, ale vždycky to vypadalo spíš jako sňatek z rozumu, kdy si každý jede v zásadě po svém a speciálně rpg.sk v tom svazku živoří. Nové technologie dávají naději, že by se tohle mohlo změnit, ale na druhou stranu se hranice projektů setřely natolik, že je těžko říci, kolik z rpg.sk vlastně vůbec zbylo, pomineme-li název a adresu s přesměrováním…

Ale zpět na začátek. Samozřejmě, že se ke mně donesla informace o chystané změně koncepce RPGfóra, zvlášť když mi přinejmenším dvakrát přistál ve schránce hromadný spam, vyhrožující vymazáním účtu pokud se člověk nepřihlásí nebo nemá dost příspěvků… atd. No nebudu zastírat, že jsem se krátce po spuštění podíval, co konkurence vyrobila. Připadalo by mi krajně nerozumné to neudělat. Můj první dojem?

Není to špatné. Nejsem sice obecně přítelem světlých skinů, ale tenhle je zároveň relativně decentní, a přitom poměrně vyvážený a má svoje určité kouzlo. Co mne v první chvíli trochu zarazilo je, že celý koncept vypadá dost podobně nové koncepci pro „Kostku“, na druhou stranu podobné rozložení je něco jako standard, tak budu doufat, že nešlo o průmyslovou špionáž. :-) Co vnímám trochu jako vadu je, že ten skin nenaznačuje (alespoň dle mého) žádnou spojitost s RPG. Stejně dobře by se vyjímal na stránkách nějaké intelektuálněji zaměřené cestovky. Možná je to ale záměr.

Pojďme se tedy raději podívat na jednotlivé části. RPGfórum hodně zeštíhlilo. Možná, že ta redukční dieta byla drsná až moc, zmizely zajímavé části jako odborné statě o RPG (byť to byl jen mirror), zmizely stránky o WoD (ano, byly neaktuální, ale lepší než drátem do oka) atd. Zůstala tak poměrně přehledná, ale na druhou stranu až mírně chudě působící obsahová struktura – Novinky, RPGfórum, Anotace RPG her, Články a Soutěže.

Novinky jsou vcelku standardní informace o tom, co se na stránkách děje. Přiznám se, že pár věcí mi tam přijde trochu zvláštních, třeba kalendář akcí vpravo, asi nedozná přílišného využití. Soudím, že zase tolik akcí se nekoná, aby tohle byla dobrá cesta upozorňování na ně, ale třeba se pletu. Třeba teď vypukne frenetická činnost, con bude stíhat con a jedna hra druhou. Osobě bych dal dosažitelněji (tedy výš) uživatelské menu. Zajímavěji také vypadá to hodnocení her a rovněž oceňuji poměrně produktivní využití tagů u článků…

Druhou položkou menu je RPGfórum, jinými slovy diskuse. Tady se toho od doby co si pamatuji a soudě toliko letmým pohledem zase tolik nezměnilo. Stále zde úporně bují ne-rpg část (zde spadající zejména pod Rozličný pokec), což je ale problém vícero fór (rpg.net má svojí Tangency a ENWorld má dokonce raději paralelní fórum Circus Maximus). Je to stejně tak možná spása a možná prokletí, když se RPG diskuse začnou stáčet stále víc k tématům souvisejícím okrajově nebo vůbec, ale děje se to...

Věc, která mne těší, jsou Anotace RPG her. Kdysi jsem prohlásil, že by se lépe vyjímaly na RPGpedii nebo ještě lépe na Wikipedii, ale nová funkcionalita – zejména možnost nenásilně přidávat vlastní, tagování, hodnocení a komentáře jim dodávají nový rozměr. Rozměr, který opodstatňuje jejich existenci jako součást komunitního webu. Anotací sice není mnoho, což poněkud snižuje jejich využitelnost, ale to je věc, která se dá s trochou činorodosti změnit. Jakkoliv je to pochopitelné využití vlastního potenciálu, tak mne trochu mrzí snaha za každou cenu stočit odkazy na sebe – to, že se nepředpokládá, že by diskuse ke hře mohla probíhat jinde než na RPGfóru lze ještě nějak přehlédnout. To, že u již anotovaných her dává přednost odkazům do vlastního hnízda před odkazem na skutečně aktuální překlady (tady narážím přinejmenším na AD&D 2e a D&D 3e, jejichž překlady přibývají i od té doby, co jsem naposledy před svým odchodem z RPG fóra aktualizoval tamní knihovnu překladů a podobě zkrátka přišel i překlad D&D 4e, který pro změnu není uveden vůbec) je už akceptovatelné méně. Na jednu stranu chápu, že odkazovat největší konkurenci není úplně příjemné, na druhou stranu tím IMO trpí hlavně pověst kvality anotací… což vzhledem k tomu, že je to podle mého stále největší deviza RPGfóra není úplně rozumná strategie.

Zajímavá volba je mít v hlavním menu Soutěže (a nemít tam třeba separé ony již zmiňované akce). Znamená to zřejmě, že soutěže jsou pro dvoustátí rpgfórum-rpg.sk nějakým způsobem důležité a skutečně tak tomu může být, ostatně najede tu i nesmělé i smělé pokusy o sepsání vlastního RPG po vzoru zahraničních předskokanů.

Záměrně jsem si rubriku Články nechal na závěr. Jsou v ní dvě věci, které mne teší. Jednak transformace některých článků z Drakkaru do podoby v které se dá snáze vyhledávat. Ale zejména druhá možnost si sami a beztrestně (nebo alespoň zdánlivě beztrestně, uvidíme s praxí) přidávat odkazy na svoje články, které visí jinde. Jednoduché zamyšlení mne dovedlo k této úvaze. Coby autor článku zřejmě chci, aby si můj článek přečetlo co nejvíce lidí. Pokud zavěsím svůj článek na RPGfórum, přečtou si jej lidé, co chodí tam. Pokud jej pověsím na řekněme d20.cz (kam jinam byste ho chtěli věšet, co?) a na RPGfórum si nahrajete odkaz na něj, hned jste velmi snadno zhruba zdvojnásobili množství svých čtenářů. Jsem si téměř jistý, že nebylo záměrem ponouknout lidi, aby psali hlavně pro jiné weby, nicméně přesto to považuji za vstřícné gesto a zvažuji, že této příležitosti využiji a možná by nebylo špatné, kdyby tak učinili ostatní autoři z Kostky. Zdá se mi to jako vhodná příležitost, jak znovu vybudovat některé spálené mosty a trochu zbořit ty slonovinové věže, které stojí, uzavřené ve své nádheře, ale přesto možná hnijící ve svém nitru.

Mám RPGfórum protože se přinejmenším dílem vrátilo ke své původní vizi, k poslání s nímž se transformovalo z CzechDnD na větší webový portál. Možná, že to, o čem jsem si myslel, že už je mrtvé, není tak mrtvé, jak se zdálo. Žel, jakkoliv mám rád RPGfórum, některé lidi na něm stále nemůžu vystát…
Napsal: Alnag
Autorská citace #81
25.1.2009 17:15 - Sosáček
BTW s tou herarchii nemas pravdu.
Autorská citace #82
25.1.2009 17:33 - Fritzs
Sirien: Sorry, ale todle si neodpustím, ty to možná vidíš jinak, ale myslím si, že nějaká pravidla, včetně slušnosti, kterými se naše společnost do určité míry řídí, vznikla proto, aby se ta společnost nerozpadla. (samozřejmě se dá argumentovat tím, že tato pravidla byla vytvořena úzkým kruhem silných vůdců, aby byli ještě silnější, tento argument obzvláště ocení ti s nízkým sebevědomím a Freundisticky anální potřebou "něco někomu dokázat")
Autorská citace #83
25.1.2009 17:50 - Alnag
Fritzs: Není to Freundistická, ale když už tak Freudiánská, Freudovská nebo tak něco... (Kurt Freund je zase jiný pán). To jen tak, kdybys chtěl zase někomu něco dokazovat.

Také tvrzení, že pravidla vznikla proto, aby se společnost nerozpadla bych považoval za až nemístné zjednodušení různých mechanismů, které tvoří lidské sociální interakce, ale i lidskou morálku a etiku. Ve skutečnosti jedna zajímavá teorie praví, že pravidla "slušného chování" jsou produktem vydělování "nás" proti "nim". Mechanismus pro rozlišení příslušníků jednoho a druhého kmene. Myslím, že by to v kontextu nakonec i odpovídalo ne? :)
Autorská citace #84
25.1.2009 17:51 - Sosáček
A nejhorsi sebevedomi maji ti, co neco dokazuji u soudu ...
Autorská citace #85
25.1.2009 18:18 - Bouchi
Sirien píše:
Všimni si: kdo je slabší. Ani slovo ve stylu "kdo je v právu".
Ano, tahle formulace je divna. Ponevadz ta ctyri slova "protože mi přijde slabší" tam vubec nemuseji byt. Jezto A je "utocnik", B je "napadeny" a dosud jsem se nesetkal s pripadem, ze by v diskusi byl ten, kdo druheho zacne urazet, v pravu.

Sirien píše:
Plus dalších tak 10-20% že do diskuse nevstoupí lidi které zaujme, ale které v diskusi vidim nerad
Kdyz se rozhodnes vest verejne pristupnou diskusi, musis holt pocitat s tim, ze do ni vstoupi i ti, ktere tam nevidis rad.

K ostatnimu pozdeji, ted se ucim moderovat v phpBB. :-)
Autorská citace #86
25.1.2009 20:49 - Argonantus
Píše:
Existuji veci jako "pomluva" a "urazka na cti", ze?
Jo, počkej....něco jsem o tom zaslechl.
Autorská citace #87
25.1.2009 20:58 - Colombo
ano, proč existují takové věci(právně ukotvené)? Protože v obchodu je důležitá dobrá pověst, serióznost, jinak řečeno důvěryhodnost. Třeba na západě se bere jako dostatečné pro ujednání obchodu potřesení rukou. Ale, jakmile někdo přijde o svou důvěryhodnost...
Autorská citace #88
25.1.2009 22:27 - Fritzs
Colombo píše:
Ale, jakmile někdo přijde o svou důvěryhodnost...
...třeba na základě pomluvy...
Autorská citace #89
26.1.2009 01:44 - sirien
Sos píše:
BTW s tou herarchii nemas pravdu.
Mám. Krásně se to ukáže v okamžiku kdy provedeš sociomapování.
Skupina lidí která existuje delší dobu automaticky provede rozčlenění mezi různé "role". Ty jsou částečně spojené s charakterem jednotlivců a částečně se sympatiemi které jim ostatní přisuzují.
Někdy je to vidět víc, někdy míň, nicméně při bližším pohledu zjistíš že se to děje vždy a všude.

Píše:
A nejhorsi sebevedomi maji ti, co neco dokazuji u soudu ...
Hm... to je další vyjádření Tvé nelibosti k represivní části společenského systému, nebo to má pointu kterou jsem minul? (kromě toho krásného dvojsmyslu narážejícího na kontext RPG F, samozřejmě :D )

Bouchi píše:
Jezto A je "utocnik", B je "napadeny" a dosud jsem se nesetkal s pripadem, ze by v diskusi byl ten, kdo druheho zacne urazet, v pravu.
Dovolím si ostře nesouhlasit.
Ve většině flameů ve kteých jsem byl by nebylo vůbec snadné jasně rozlišit "útočníka" a "napadeného". Jak se říká - k hádce musí být dva. Flamey většinou vznikají vzájemnou eskalací a vzhledem k problému toho "A napsal a myslel" a "B přečetl a pochopil" plus vzhledem k problému vnímání kontextu je častto skoro nemožné objektivně říct kdo je vinen, řekl bych že Argo by mohl vyprávět.
(samozřejmě - lze říct "B jako první použil vulgarismus" případně "A si jako první rejpnul v osobní rovině", ale mám z praxe hodně silné pochybnosti o výpovědní hodnotě takového zjednodušení)

Stejně tak si připomeň Invictův velmi dobrý postřeh o tom, že agresivita není nutně rovna vulgarismům a urážkám. Tvrdit tak že ten kdo "neuráží" (vulgárně, což nutně neznamená vulgárním slovníkem) je v právu je hooodně ošemetné tvrzení.
Nemluvě o tom že jsem se několikrát setkal s tím že někdo někoho záměrně těžce urazil způsobem, který může kvůli kontextu pochopit jen hrstka lidí (tj. třeba on a napadený, ale nikoliv moderátoři). Na RPG F jsem toho byl svědkem několikrát - a abych byl upřímný, tak jsem to sám na asi jednou nebo dvakrát udělal - bylo to dost efektivní, já který jsem byl na vině jsem vypadal nevině a ten druhý si to slíznul za to že po mě vyjel (na mou obranu - nebylo to jen tak z hecu, ten spor byl dlouhodobý a tohle byl jen momentální projev v konkrétní diskusi. Nijak se tím nechlubím, jen poukazuju na to, že nemluvím o hypotetické variantě, ale o něčem, co nejen je možné, ale i se to děje)

Fritzs:Bezpochyby. Bez pravidel chování by se naše společnost rozpadla, protože je nutné abychom fungovali s lidmi které neznáme případně nemáme rádi (ostatně viz naše PM konverzace na RPG F)

To nicméně zdaleka neznamená, že tato pravidla mají být určována nebo vymáhána někým konkrétním. V rámci skupiny pravidla vzniknou tak nějak automaticky podle toho jak jsou založeni její členové a jak se vzájemně vnímají. Dodržována pak jsou přirozeně - jednotlivci kteří se ke skupině hlásí se tím hlásí i k těm pravidlům, jejich porušením si jedinec slízne nelibost zbytku.
Samozřejmě tam k porušení dochází - ale to i v druhém (autoritativním) případě. Silná a častá porušení s sebou nesou následky které obvykle vedou k přizpůsobení nebo odchodu. Slabá a častá porušení se buď stanou profilem jedince (s následky které z toho plynou - část skupiny jej bude vnímat negativně) nebo k posunu pravidel a přirozenému vývoji.

Colombo píše:
Třeba na západě se bere jako dostatečné pro ujednání obchodu potřesení rukou.
Urbanlegend
Tohle se týká jen úzkých skupin lidí, rozhodně nejde o standard (třeba to pokud vím funguje mezi obchodníky s diamanty. A mezi Židovskými finančníky)
Autorská citace #90
26.1.2009 07:57 - Bouchi
Sirien píše:
Dovolím si ostře nesouhlasit.
Ve většině flameů ve kteých jsem byl...
To jsme ale zase kousek jinde. Flame se prece jeste nerovna "urazeni se", ze? AFAIK muze existovat (prakticky overeno) i velmi ostry flame bez urazek. A ja neresim, kdo flame vyvolal (to mohl byt klidne i nekdo treti).
Sirien píše:
Tvrdit tak že ten kdo "neuráží" (vulgárně, což nutně neznamená vulgárním slovníkem) je v právu je hooodně ošemetné tvrzení.
To jsem ovsem nenapsal. Napsal jsem, ze ten, kdo urazi, v pravu neni. Z toho nevyplyva nic o tom, zda je ci neni v pravu ten, kdo neurazi. Nicmene v okamziku, kdy urazka padne, tak tu mame dve strany, z nichz jedna (urazeny) mozna je, mozna neni v pravu, zatimco druha (urazejici) neni v pravu zcela jiste.

Sirien píše:
V rámci skupiny pravidla vzniknou tak nějak automaticky podle toho jak jsou založeni její členové a jak se vzájemně vnímají. Dodržována pak jsou přirozeně - jednotlivci kteří se ke skupině hlásí se tím hlásí i k těm pravidlům, jejich porušením si jedinec slízne nelibost zbytku.
Kdyz to vztahnu na internetove diskuse - jak se o tech pravidlech dozvi novy jednotlivec (tedy novy prichozi do diskuse)?
Autorská citace #91
26.1.2009 08:59 - Fritzs
Sirien píše:
Dodržována pak jsou přirozeně - jednotlivci kteří se ke skupině hlásí se tím hlásí i k těm pravidlům, jejich porušením si jedinec slízne nelibost zbytku.
Povšimni si faktu, že tvůj ban vnímali někteří jedinici s velkou libostí.
Autorská citace #92
26.1.2009 09:49 - Bouchi
BTW, stale jsem se nedozvedel, jak je to vlastne s tim
Sirien píše:
vstupy jistých dvojčat která jako moderátoři už jen užíváním svého accountu porušují pravidla Fóra
O jaka pravidla jde a kde je najdu?
Autorská citace #93
26.1.2009 11:34 - Sosáček
tukan píše:
Mám. Krásně se to ukáže v okamžiku kdy provedeš sociomapování.
Skupina lidí která existuje delší dobu automaticky provede rozčlenění mezi různé "role". Ty jsou částečně spojené s charakterem jednotlivců a částečně se sympatiemi které jim ostatní přisuzují.
Někdy je to vidět víc, někdy míň, nicméně při bližším pohledu zjistíš že se to děje vždy a všude.
Ne, ale ja nesouhlasim s tim, ze to je hierarchizace. Mozna vlci smecky maji pokazde hierarchii, ale lidska spolecnost ma navic, ne?

Muze to souviset s autoritou, ale nakolik ma nekdo autoritu ve vsem, pokud to neni autorita umela a nezaslouzena (tj. jako kapitalista co nad tebou ma moc, nebo admin rpgfora)? Protoze prirozena autorita byva velmi velmi velmi casto omezena na nejake odvetvi. Argo muze byt autoritou co se tyka katedral a zakonu, ale neni autoritou pres bojove sporty.

Z neprirozena a vynucena autoriat nedela dobrotu je jasne, kdyz te sef vyhodi protoze jsi gay (tj. mysli si, ze je moralni autorita) nebo kdyz nekdo zneuziva pravomoce moderatora k agresivnimu sireni svych nazoru a pruzeni.

tukan píše:
Hm... to je další vyjádření Tvé nelibosti k represivní části společenského systému, nebo to má pointu kterou jsem minul?
Jen slovni hricka ;) Dokazovat neco ma i jiny vyznam.
Autorská citace #94
26.1.2009 13:51 - sirien
Píše:
Nicmene v okamziku, kdy urazka padne, tak tu mame dve strany, z nichz jedna (urazeny) mozna je, mozna neni v pravu, zatimco druha (urazejici) neni v pravu zcela jiste.
To je strašně dogmatické tvrzení a prostě s ním nesouhlasím. Co když do něj třeba bylo hnusně rejpáno tak dlouho že to neustál a ten vulgarismus použil k tomu aby se bránil, když ho už druhá strana zatlačila na osobní rovině do kouta?

Píše:
Kdyz to vztahnu na internetove diskuse - jak se o tech pravidlech dozvi novy jednotlivec (tedy novy prichozi do diskuse)?
Zaprvé než vstoupí tak obvykle nějakou chvíli čte, tak to snadno odpozoruje
Zadruhé tím že je nový se od něj nečeká že je všecna pojme, tím že se bude chovat obecně slušně nic moc nezkazí (takové období moratoria)
Pokud někam vstoupí a nelíbí se mu co mu někdo píše, může se snadno slušně ohradit - buď mu někdo odkývne že má pravdu nebo mu dá vysvětlení.

Nicméně tohle bych moc černě neviděl - lidé jsou společenské bytosti které jsou předurčeny k sociální adaptaci mezi jinými lidmi.

Píše:
O jaka pravidla jde a kde je najdu?
Pravidlo jeden člověk <=> jeden account
Ecthelion(i)

Fritzs píše:
Povšimni si faktu, že tvůj ban vnímali někteří jedinici s velkou libostí.
A zhruba odpovídající počet s velkou nelibostí. To neni zrovna cool skóre pro banující.
O skutečnosti že můj ban vnímali pozitivně lidé kteří dělali stejnej bordel jako já a pak ještě dva dny po mym banu sami plivli pravidlům do xichtu... ne, vůbec to neni cool skóre.

Sos:Em, příspěvky tu jde i editovat, ne jen postnout znovu opravený... :)

"jako lidé máme na víc" - no... jak jako nevíc? Na hiearchii není nic samo o sobě špatného (mimochodem vlčí hiearchie má docela zajímou strukturu). Kromě toho hiearchie nemusí být nutně institucializovaná, může mít i přirozenou formu.
Pokud ve společnosti získává něčí názor větší váhu než názor někoho jiného, pak to je hiearchizace.
Autorská citace #95
26.1.2009 13:58 - Colombo
ono a co znamená víc? Lidé jsou zvířata, proti tomu nemůže nikdo nic říct(a když jo, vyvedu ho z omylu:))
Autorská citace #96
26.1.2009 14:04 - Bouchi
Sirien píše:
Pravidlo jeden člověk <=> jeden account
Ptam se potreti: Kde toto pravidlo najdu?
Autorská citace #97
26.1.2009 14:13 - sirien
Píše:
Ptam se potreti: Kde toto pravidlo najdu?
To je velmi zajímavý otázka.
Pokud nahlédneš do Akademie, tak zjistíš, že tam Markus výslovně "výjimečně povoluje" více accountů na osobu.
Jak jsem psal - spousta pravidel je neuvedenejch, ale prostě se s nimi operuje.
Autorská citace #98
26.1.2009 14:30 - Bouchi
Sirien píše:
Pokud nahlédneš do Akademie, tak zjistíš, že tam Markus výslovně "výjimečně povoluje" více accountů na osobu.
Ovsem pokud se nemylim, ty jsi uvadel priklad opacny, a to jeden account na vice osob.
Autorská citace #99
26.1.2009 15:02 - sirien
Ok, ano, ale sorry, Tobě přijde logický povolit dva lidi na account?
Jako ok, pokud to je account určenej ke čtení/jednomu příspěvku za týden, tak se asi nic neděje, ale...
...když nastane spor s daným člověkem, na koho si budeš stěžovat?
...vzhledem k tomu že jde o moderátory, pokud se Ti nebude líbit jejich MOD zásah, tak s kym to budeš řešit?
Zvlášť když to nevíš, a jeden Ti něco zmoderuje, pak odjede, Ty si odchytíš druhýho online a v domění že to je jeden a tentýž se na něco budeš ptát a on nebude vědět?

Kapku divný. Pokud je vyžadovanej jeden account na osobu, pak to je z nějakejch důvodů, a nenapadá mě důvod který by k tomu vedl a zároveň neplatil i opačným směrem - jedna osoba na account. Jestli Tebe ano, tak se prosím poděl.
26.1.2009 17:50 - Bouchi
Sirien:Tvoje zduvodneni v konkretnim pripade (jde o moderatory) je logicke. Ale zobecnit moc nejde. Uz proto, ze nemas zadnou sanci zjistit, jestli se na jeden account prihlasuje jeden realny clovek nebo pet. Leda by slo o casteho prispevatele a bylo by u nej k rozpoznani nekolik dostatecne odlisnych stylu vyjadrovani.

Sirien píše:
Pokud je vyžadovanej jeden account na osobu, pak to je z nějakejch důvodů, a nenapadá mě důvod který by k tomu vedl a zároveň neplatil i opačným směrem - jedna osoba na account. Jestli Tebe ano, tak se prosím poděl.
Treba nedostatecny vykon serveru a tudiz snaha omezovat zbytecna data v databazi. (A s necim takovym se IMHO urcite RPGF potykalo, protoze jine vysvetleni pro limit 75 prijatych a 75 odeslanych PM - coz je na diskusak dost malo - me nenapada.)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.097259044647217 secREMOTE_IP: 18.221.85.100