Sesílání kouzel

Jak se sesílají kouzla ve Středozemi.
Napsal Rytíř

Verbální složky

Veškerá magie souvisí s Hudbou Ainur, prvotní písní, jež stála u zrodu Ardy. Její tóny jí stvořily a formovaly a ona musí být slyšet v úryvku písně, recitovaném verši, předneseném slově či zahraném tónu, když ji někdo pomocí své vůle mění. Z tohoto důvodu mají všechna kouzla sesílaná na Středozemi povinně verbální složku (podobně jako bardi v základních pravidlech - narozdíl od nich se tomu však mohou vyhnout, viz níže). Konkrétní forma této mluvené složky kouzla závisí zcela na sesilateli, jeho konkrétní povaze a zvyklostem, popř. aktuální náladě či situaci. K úspěšnému seslání kouzla není třeba žádný speciální jazyk (i když znalci tvrdí, že v elfštině, zejména Vznešené elfštině, je síla kouzel největší) ani styl. Neznalá postava proto jen stěží pozná, že na ní právě bylo sesláno kouzlo. Myslí si prostě, že ten muž právě řekl: "Boj se mě, neb jsem Strážcem Východní brány a živí ani mrtvý neprojde jejími veřejemi bez mého svolení." A on přitom na ní seslal kouzlo strach.
Nutnost použít hlasitý slovní doprovod, resp. vysvětlení kouzla, padá teprve díky použití odbornosti Tiché sesílání nebo Rychlé sesílání. Ve všech ostatních případech je bez ohledu na popis kouzla v klasických pravidlech verbální složka nezbytná.

Materiální složky

Magie ve Středozemi nevyžaduje ke svému působení materiální složky, protože je to čistá moc jednotlivce, nikoliv rituál mající za účel přilákat cizí sílu. Všichni, kdo jí ovládají, automaticky umí odbornost Vynech materiál a cena materiálních složek dražších než 5 zl se v poměru 1:5 automaticky přepočítává na cenu v ZK (někteří sesilatelé přesto materiální komponenty používají, protože jim to pomáhá v soustředění, zeména šamani různých pronárodů; samotná kouzla to však nevyžadují). Výjimkou z tohoto pravidla je magické léčení (viz Magie Středozemě).

Úroveň obtížnosti kouzla

Díky systému many umí všichni sesilatelé automaticky též odbornost Zvyš kouzlo (která zvyšuje úroveň obtížnosti kouzla). Stačí jim k tomu dodat do kouzla tolik many, kolik odpovídá požadované úrovni kouzla. Změna úrovně obtížnosti kouzla má vliv zejména na jeho TO, ale též na některá jiná kouzla, která reagují na samotnou úroveň kouzla (jako je např. koule nezranitelnosti, apod.).

Napsal Rytíř 18.04.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10628700256348 secREMOTE_IP: 34.238.143.70