Volná diskuze

Mnauk
29.8.2016 17:15
Auto RPG
Stala se mi taková věc, že pojedu ve čtvrtek v noci/pátek ráno se svojí ženou cca 1200km autem. Jen sami dva, půlku v noci, půlku přes den. No a to je přeci spoustu času, asi 13h, na pěknou hru, … no a vy určitě RPG v autě hrajete, takže mi poradíte jak na to, že jo? Pokud jo, tak sem s tím a nemusíte číst bod #1(mechanika) kdy jsem uvažoval, jak bych to udělal, než jsem si řekl, že nebudu vymýšlet něco, co vy už vymyšlené máte.

Vstupy: já řídím celou dobu a jsem vypravěč, nemám volné ruce, a tedy jakékoliv vyhodnocení řeší žena; půl doby jízdy bude tma (samo, dá se vyřešit občasným posvícením palubní lampičky); nechci, aby používala tablet/mobil; nechci, aby to bylo jen formou pouhého povídání, nějaká jednoduchá automechanika by tam měla být; žena jednou hrála DrD a bavilo jí to, nicméně je víc na sci-fi - více v #2(téma/příběh)

#1(mechanika?)
EDIT: tenhle bod, když si ho teď po sobě čtu, je o ničem, tedy jen o tom, že místo házení kostkou budeme tahat karty :)

Tak jsem o tom včera při usínání přemýšlel a (je tam dost inspirace z vašich příspěvků):
Vlastnosti bych zjednodušil (ať si nemusíme nic moc pamatovat) na: SIL, ODL, OBR = „tělo“; INT, MOU, CHA = „hlava“; teď nevím jestli jako třetí něco jako magické/duševní/para schopnosti (ano nějakou magii, byť malou, bych tam chtěl), nebo to zahrnout do „hlava“, ale nemyslím, že toto je podstatné;

Pokud budou tři vlastnosti, tady máš 5 bodů a rozděl si je v rozpětí 0-3.

Napadlo mě vyhodnocování pomocí balíčku karet na žolíky plus opravy dle vlastností, taková d15 kostka svázaná gumičkou (s tím, že táhneš A, táhni další, 2-7 A je 1, 8-A, A je 15). Dala by se tu použít ta pěkná mechanika z DW a jak tu někdo psal, ono to v podstatě tak děláme i v DnD (nepřehodil jsi těsně 15, OK, neuspěl si, ale ... nebo uspěl si, ale...).

Co když se do toho zaplete NPC/více NPC. No asi opravím hodnotu k přehození (chtěl jsem použít hodnotu k přelíznutí, ale přišlo mi to divný:) ) a vyhodnotí se akce jako celek líznutím jedné karty.

No a jak vyřešit kondici, kolik toho ještě snese/vydrží než omdlí/zhebne. A jak řešit výdrž u NPC. Tady fakt nevím a spoléhám na vás. Teď si říkám, že si dá stranou balíček mariášek (jo, povedlo se ti to, ale výbuch tě zranil, vyndej si z balíčku dvě karty). No jo, ale pokud ona bude mít tuhle výdrž, co s NPC? Pokud je bude chtít omráčit sonickou pistolí, vypařit laserem, přeseknout světélkujícím mečem nebo nadělat z plic cedník brokovnicí (Už jsem vám říkal, že to chci mít technologicky nesvázané? Pokud bude chtít lasery, budou, pokud se sice bude lítat ve vesmíru, ale střílet se bude pouze kulkama, tak nebudou), tak se tak při úspěchu prostě stane, ale svět nebývá takhle černobílý. Nebo výdrž nahradit, zahrát nějak jinak …?

Ještě k NPC výdrži mě teď napadlo, co kdyby: vezmi si z žolíkového balíčku 6 karet, pokud o ně nepřátelé přijdou, dosáhla si svého … ale tady to začíná smrdět komplikacemi.

#2(téma/příběh)

No je to tak, že jsem hrál/vedl dlouho DrD a poslední dobou dělám GM v DnD5e, je to přirozené, hodně o improvizaci a jen pár záchytných bodech … fantasy si dokážu přestavit. Ale jí by to určitě bavilo víc, pokud pro ni připravím sci-fi téma. A tady narážím, že moc nevím jak na to. Jak vymyslet postavu, jaký ji dát schopnosti. Kam to zasadit. Potřeboval bych od vás nějakou vějičku, pár záchytných bodů do příběhu, nápady na zápletku (jo a téměř všechny ty sci-fi seriály, na rozdíl ode mne, viděla). Nebo nějakou povídku na jeden večer ... ?

Taky by neměla začínat jako začátečník, ale jako zkušenej harcovník ve svém oboru, ať se nám to může rozjet do pěkného guláše.

Nevím, jestli mě tady dokážete zachránit, ale zkuste to.

Pokud to někdo celé přečetl a chce mi odpovědět, prosím o odpovědi ve tvaru:

/příklad/
#1: hele to je blbost co tu vymýšlíš, jediné čeho dosáhneš je, že až dojedete, tak se z vás budou sypat karty
#2: pokud nevíš jak udělat sci-fi, tak ho nedělej
/konec příkladu/

Ale, prosím, ne takhle hrubě, mohlo by se mě to dotknout.

Pic
Autorská citace #1
29.8.2016 23:43 - Colombo
Máš taroty? (či jak se to jmenuje) Tuhle jsme se Sirienem hráli Engels s taroty jako vyhodnocovací mechanikou. Výhoda? V podstatě tam dodáváš i vyprávěcí efekt, ne jen obyčejný "uspěl/neuspěl", navíc jestli jste dva, tak by to mohlo fungovat i tak, že to posunuje příběh pseudonáhodným směrem.

"došla jsi na náměstí a tam si potkala -> vem si kartu"
Autorská citace #2
30.8.2016 00:09 - sirien
Tuhle před... čtyřmi? lety...

Tady je to komplet sepsaný (samotný postup hraní podle tarotu na druhé straně článku) - pozdější testování nicméně odhalilo určité... potenciálně problematické momenty, např. to že ne všechny tarotové sady se hoděj (např. ty karty musej bejt "trošku DiXitový" - když sou strohý nebo moc konkrétní, tak se od nich hrozně blbě odráží dál ve vyprávění)
Autorská citace #3
30.8.2016 00:52 - Mnauk
sirien píše:

Hej he hej. Mam precteny uvod a to vypada skvele. Jdu spat, uz se tesim az to prectu. Mozna neusnu a jeste to doctu ...
Autorská citace #4
30.8.2016 07:52 - Colombo
sirien: jo, předposlední session RPG co sem hrál.
Autorská citace #5
30.8.2016 23:37 - Mnauk
Jo, ten koncept tarotu (ještě, že jsem se vás zeptal) i celý článek je parádní, pěkná práce. Jen si to trochu upravím, nijak zásadně, pro verzi jeden hráč vs jeden vypravěč. Plus někde mám, a snad je i najdu, krásně abstraktně ilustrované mariášky (mariáš se s nima hrát nedal) a vyzkouším jednu obezličku navíc. Něco jako simulace druhého "škodícího" vypravěče, který občas komplikuje vymyšlené i když my už to komplikovat nechceme (táhni kartu, je menší než desítka, pak si sám řekni, v článku zmiňované, ANO, ALE ...). Možná to dobré nebude, možná jo, uvidíme.

Dnes ráno mě konečně napadlo o čem to bude, teď už jen domýšlím různé varianty a špeky ...

Mám teda hotovo a těším se na čtvrteční jízdu :)

Díky za pomoc. Pic

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.060138940811157 secREMOTE_IP: 3.235.42.157