Volná diskuze

Lethrendis
12.10.2020 22:32
Shadowrun 6E
Napravuji svou dlouhodobou nedbalost, kdy jsem na Kostce řešil pouze diskuzi k překladům, nikoliv k samotné hře. Do té se pak obecné dotazy na SR přelévaly, což bylo pochopitelné, bohužel však debatu zaplevelující.

Takže vytvářím tuto debatu, abych tu s Vámi mohl promlouvat o Shadowrunu obecně, 6E, jeho sourceboocích a tak vůbec.

Překlad SR6CZ neleznete zde.

Materiály na Kostce najdete zde. Zejména doporučuji stáhnout si souhrny pravidel - každá velká oblast 6E je zkrácena na jeden list papíru, který každý pokrývá všechno, co potřebujte po hraní bojovníka, hackera, magika atd. (dohromady jich je šest listů).

Již zmíněnou debatu k překladům tady.

Pokud Vás zajímá moje obsáhlá recenze na Shadowrun: Šestý svět, tak můžete kouknout sem.
Autorská citace #1
12.10.2020 22:47 - Lethrendis
V prvé řadě bych probral stav hlavní příručky. 6E vyšla docela uspěchaně v létě 2019 a navzdory relativně slušným prodejům a spokojenosti Catalystu jí někteří zejména na Redditu docela ztrhali - důvodem byly jak některé koncepční změny oproti 5E, tak i kvalita zpracování, první vydání bylo plné zbytečných chyb.

Od té doby prošla příručka několika velkými erratami - hned po vydání přišel tzv. hot-fix, který opravil nejhorší chyby. Další velké erraty přišly v lednu a únoru letošního roku, v podstatě odstranily veškerý nepořádek, který lze erratami odstranit. V tomto stavu vytiskli druhé opravené vydání.

Všechny tyto erraty jsou už integrální součástí CZ překladu, ten šel v mnoha ohledech ještě dál a opravil poslední drobnosti nad úroveň únorové erraty.

Je oznámena finální errata, která má zejména pomocí FAQu osvětlit ty pasáže, které jsou stále nejasné a nelze je opravit pár slovy. K tomu však nedojde, dokud budou mít vytištěné druhé vydání na skladě - očekávám, že udělají obvyklý trik - někdy v budoucnu (možná v příštím roce) vydají DeLuxe Edition 6E.

Zejména kapitola věnovaná Matrixu to potřebuje nutně - tady bych upozornil na Průvodce Matrixem od Bansheeho (Volprecht = autor Matrixu), který v polovině září v podstatě Matrix zcela opravil. Je to asi na dvacet stránek, v první části jsou upřesnění pravidel, některé drobné změny a připsání vynechaných věcí (Volprecht si jemně postěžoval, že to bylo už v původní verzi pravidel, ale že mu to nejmenovaný hlavní vývojář Hardy seškrtal kvůli počtu stránek). V druhé části Průvodce je několik rozsáhlých příkladů, jak hrát různé situace v Matrixu.

Mám to už přeložené, v blízké době to přiložím k materiálům. Jediný problém je v tom, že to ještě není ofiko (fakticky pouze houserule) - i když předpokládám, že se mnoho z toho dostane do finální erraty a hlavně toho FAQu.
Autorská citace #2
12.10.2020 22:56 - sirien
Lethrendis píše:
ale že mu to nejmenovaný hlavní vývojář Hardy seškrtal kvůli počtu stránek

jakože to už je za hranicí blbýho vtipu - když si vezmu, jak je ta sazba místy doslova zprasená (velikosti písma, rozestupy řádků a písmen, velikosti tabulek, umístění rámečků...), jen aby se zmenšila co to jen de i na úkor čitelnosti a přehlednosti...
Autorská citace #3
12.10.2020 23:17 - Lethrendis
A protože mám něco času, tak uvedu dosud vyšlé oficiální materiály k 6E. Je toho už docela dost.

Tak tedy ještě loni v létě vyšly dvě odlehčené příručky: Neo-Anarchistova Streetpedie (před pár dny zveřejněná Pouliční encyklopedie) a také life-stylový sourcebook No Future, který rozebírá kulturu a média Šestého světa. No Future nemám v úmyslu překládat celý, nicméně už jsem přeložil poměrně útlou kapitolu Herní informace. Vedle různých klobouků tam lze najít najít různé exotické zbraně typu kolečkových bruslí a také několik dobrých sociálních kvalit.

První velký herní sourcebook je Firing Squad (věnovaný boji), ten jsem kompletně dopřeložil a rád bych ho také dotáhl až do kostkového vydání :) Když to půjde dobře, tak bych to chtěl určitě do konce tohoto roku.

Další kampaňové a zápletkové sourcebooky z přelomu loňského a letošního roku Free Seattle (pojednávající o odtržení Seattlu od UCAS), Cutting Black a 30 Nights, oba se zaměřují na velký výpadek elektřiny v UCAS.

Ještě čerstvější jsou kampaňové sourcebooky Tales from UCAS: Age of Rust a pak Slip Streams o objevujících se dimenzionálních trhlinách.

Vedle toho vylezly i nové oficiální samostatné mise: 08-03 Block Tango, 08-04 Dirty Laundry, 08-05 Sleping Giants a 08-06 Final Countdown.

Pak drobnější věci jako sourcebooky Ingentis Athlets (pojednává o hraní trollů), tam jsem přeložil Herní informace, aby jste si mohli najít nové staty a kvality fomorianů, kyklópů, obrů a tak. Dodám do materiálů v blízké době. Zajímavý je Krime Katalog - lahůdkové zboží od Krimu, což je korporace/zbrojovka založená shadowrunnery pro shadowrunnery. To je můj asi příští překladový cíl. Také vyšel Gun Rack, což je soupis desítek nejprofláknutějších kusů vybavení, všechno s obrázky.

Další vyšly nějaké knihy, povídkový Frame Job a World of Shadows + román Makeda Red. Plus screeny, tokeny, figurky, knihy omalovánek a aktivit, roušky, trika, puzzle, Catalyst vytěžuje nebohé fandy opravdu do mrtě.
Autorská citace #4
12.10.2020 23:20 - Lethrendis
Sirien: Jop, to máš pravdu.
Autorská citace #5
12.10.2020 23:56 - Log 1=0
Lethrendis píše:
knihy omalovánek

Tím se doufám myslí něco jako tohle

a ne jako tohle
Autorská citace #6
13.10.2020 06:56 - Lethrendis
Log: Jestli Tě to skutečně zajímá, můžu Ti to poslat soukromě :)
Autorská citace #7
11.3.2021 09:25 - Lethrendis
Upozornění pro všechny, kdo by snad chtěli další materiály k 6E - včera jsem v potu tváře po měsících odkladů dokončil revizi překladu Firing Squadu (níže hodím stručný přehled, co v něm je). Překlad ode dneška prochází korekturou, vzhledem k vytíženosti Pana Bači to bude trvat někdy do dubna/května.

Kdyby někdo nutně chtěl české "Vražedné komando" hned, pište PM, můžu poslat soukromě. Pokud by se někdo další chtěl podílet na korektuře, budu ještě raději.
Autorská citace #8
11.3.2021 10:25 - Pan Bača
a platí, že kdyby chtěl někdo kontrolovat už teď, iniciativě se meze nekladou?
Autorská citace #9
11.3.2021 10:31 - Lethrendis
No samozřejmě :)
Autorská citace #10
11.3.2021 10:55 - Lethrendis
Abych doplnil, co tam vlastně je, tak krátké shrnutí (skutečnou recenzi bych si nechal až do doby, kdy to nad někdy, možná v létě, zveřejním na Kostce).

Tak tedy Firing Squad: Sourcebook věnovaný boji, násilí a vybavení. Jako u všech sourcebooků pro SR, je to částečně recyklát starších prověřených věcí adaptovaných pro novou edici a pár nových nápadů. Všechno psané jako fluff - soubory/přednášky pro runnery sdružené v JackPointu.

Začíná to povídkou, relativně slušná krátká military stórka o městské bojové akci.

Následně jsou nové zbraně, desítky nových kusů, zčásti klasické věci, co se prostě nevešly do základu, plus k tomu pár zajímavých kousků.

Pak pancíře, to samé v bledě modrém. Význam pancéřování v 6E poklesl, takže tohle je částečná náprava. Konečně pancíře, které přímo snižují příchozí HP, ale také různé protimagické tkaniny, ruthenium a jiné radosti.

Dále doplňky a adaptace zbraní. Opět z většiny klasika, já oceňuju, že tu nejsou nějaké rádoby sci-fi blbiny, ale věci jako zkrácení hlavně, rozkládací pažby atp.

Klíčová je kapitola, jak bojovat - je to takový fluffový poradce hráčům a GM, jak navodit dojem pořádné fyzické akce postupující skupiny zabijáků. Na to navazují pravidla pro velení malé bojové skupině. Nakonec jsou tam uvedeny i taktické sítě, to je velmi zajímavé, protože vedle spousty různých bonusů umožňují kumulovat Hranu nad běžný limit dvou bodů za kolo, která by normálně propadala. Gamechanger.

V další kapitolce jsou kvanta různých akcí Hrany (různé speciální útoky/pohyby), bojová umění a jejich techniky, to vše integrálně rozšiřující základní souboják. Zdařilé.

Pak je tam zamyšlení nad násilím obecně, opět fluffové povídání, proč mají/nemají runneři vraždit a takový poradce hráčům i GuMům, co z toho vyplývá. Na závěr pak nějaké nové kodexy a volitelná pravidla k Pověsti, Hledanosti a tak.

Předposlední kapitola se mi líbí asi nejvíc, je to takové zamyšlení, jaké má násilí dopad na postavy, na konci jsou nějaké nové kvality a hlavně super soft mechanika cesty kvalit - je to takový hodně volný a adaptabilní návod, jak hrát postavu, která se vlivem svých zážitků v průběhu her mění, buď k lepšímu, nebo i k PTSD a podobným radostem. Za mě nejlepší a nejzajímavější.

Poslední kapitola je soupis nejrůznějších gruntů pro GM, mohou být použiti i genericky, nicméně jsou dostatečně odlišení, aby se dali hrát jak jsou. Takže popisy a staty různých policajtů/bezpečáků, paramilitantů Humanisu, gangsterů a atp.
Autorská citace #11
11.3.2021 11:12 - sirien
Super.

Já jsem to slíbil vysázet, ale bohužel jsem podcenil jak moc mě vytíží práce na JaD. Pokud by se našel někdo jiný ochotný, tak by to bylo super. Pokud ne, tak to samozřejmě udělám - jen bohužel nedokážu říct kdy :(


EDIT: Lethrendis dodává podklady v super stavu pro import, knihovna stylů je hotová a FS nemá žádné háčky - jen tam je pár tabulek které je potřeba vzít manuální copypastou.
Autorská citace #12
15.7.2021 07:49 - silik
Prosím, poraďte, nevím kolik kouzel má mít plnohodnotný mág zdarma. (Nebo jestli se je musí všechna učit?)
Nevím, jestli jsem jenom hňup a nedokážu to najít, nebo to tam opravdu není napsáno.
Autorská citace #13
15.7.2021 16:44 - Lethrendis
Str. 65 vlevo dole. Podle toho, jakou dáš prioritu na magii. Magie (z tabulky, nenavýšená v průběhu dalšího tvoření postavy) x 2. Takže při prioritě A je Magie 4 a dává 8 kouzel zdarma atd.

Nicméně není to matematicky výhodné. Nejlepší je při tvorbě dát prioritu A na atributy, B na dovednosti, C zdroje a teprve D na Magii. V průběhu dalších kroků tvoření postavy si atribut Magie navýšíš z 1 na 6 a budeš mít ze základu 2 kouzla, ty si můžeš také dokoupit.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.061880111694336 secREMOTE_IP: 34.204.181.19