RPG odborně

sirien
12.1.2023 08:51
Autorská citace #1
12.1.2023 08:51 - Jerson
Protože tenhle článek zase zapadl, píšu k němu komentář, aby si ho lidé všimli.
Autorská citace #2
12.1.2023 15:09 - Haplo
Nevím jestli to není zbytečně mimo téma nebo by se to hodilo do jiné diskuze, nicméně vyvstává mě na mysl toto video, které se volbami zabývá: Commanding Shepherd, 54 min
Jistá část lidí (nevím jak velká, ale rozhodně vokální) je posedlá možností volby, která ovlivní příběh/hru; zejména tedy v prostředí počítačových RPG (vím že článek je směřován na stolní, ale svým způsoben je to propojeno). Někdy ale volba nedává smysl, nebo je zajímavěší cesta, kterou se vydáte od začátku (příběhu) do konce, přesto že jsou tyto body pevně dané. Příklad: úkol zabít černého mága dostanete od královského mistra čaroděje a toho mága zabijete (nebo se necháte zabít, hehe) ale to jsou ty nejméně zajímavé okamžiky, i tedy kvůli tomu, že jsou tak předvídatelné, ale ta cesta je to, o co vám v prvé řadě jde.

překlep v textu:
Píše:
na matematiku, tak volba není činěna, ale je objevena výpočtem

činěna má být ceněna, jestli jsem dobře pochytil význam.
Autorská citace #3
13.1.2023 00:45 - sirien
nepochytils, "činěna" je správně :) - orig. "the choice is not made, its discovered via calculation" - tzn. neděláš volbu, ale výpočtem objevuješ správné řešení.


Video určitě zkouknu, dík; obecně PC/videoherní design má spoustu vazeb na RPG design, ale zároveň je v mnohém hodně odlišnej - zrovna otázka volby je v TT RPG o hodně jiná, zaprvé postava je plným autorstvím hráče, zadruhé PC hry mají jiná těžiště zábavy proti RPG.
Autorská citace #4
18.3.2023 11:37 - Cherry_215
Volby v hernom svete možu byt dobré ak vypravaný príbeh je volbami ovvlivnený. Takýto prístup k hre je samozrejme náročnejší pre GM.

Niekedy na volbách skutočne nezálezí pretože Gm potrebuje/ chce/ má to v návode. Hrdinovia pojdu do jaskyne v korej je 12 zlocincov. Pretože proeste dostali takú ulohu. Zlocinci mohli ukradnut pokladnicu z radnice. Alebo proste pretože to tak má byť. Tento prístup je dobrý ak hráci chceju len hrat a moc im nezaleží na volbe toho ako hraju kam smeruje príbeh a či má ten príbeh skutočne zmysel. Potom dochádz k tomu jednoduchemu. Hráte tento príbeh ako GM a 10 z 10 prípadov to skončí rovnako. Teda volby v tomto prípade nemaju zmysel a výsledok je rovnaký. Založenie príbehu na tomto koncepte je jednoduché pretože stačí zadať úlohu "navráťte ukradnutú pokladnicu do radnice." Hrdinovia tak učinia a je to. 2 až 4 hodiny hry zabezpečené. Iste hrdinovia si možu zvoliť ignorovať danú ulohu a čo potom? Dostanu od GM inú ktorá možno zaberie. Príbeh ich zavedie do jaskyne kde stejne bojuju s podobnými protivníkmi z iným cielom a inýmm vysledkom z inou ulohou. "zachrannte dieta ktoré sa stratilo v lese".

Ak má skutočne GM vytvoriť dôsledky volieb alebo rozhodnutí tak je to nárocne. Pretože si musí pripraviť alternatívy pre realne možne volby hráčov. Ich volby/rozhodnutia musia mať dopad na príbeh a na svet.

Alternatíva toho ako by to mohlo funngovať je zrejmá. Hrdinovia alebo aspon jeden z nich sa dopočuje o udalosti v meste. V hostinci sa dopočuje jeden z hrdinov že bola v noci ukradnutá pokladnica z radnice, no starosta sa snaží udržať tú správu v tajnosti.
Pred hráčov tak položite možnosť volby. Pojdu za starostom a budu sa o to zaujímať alebo to prenechajú iným. Ako ich rozhodnutia zmenia stav vecí?
Ak si prídu po informácie za starostom dostanú ulohu "prines ukradnutú pokladnicu". Ak nie a budú ju ignorovať čo sa stane.

Nepokoje v dedine su dobrým dosledkom ignoovania tejto skutocnosti a danej ulohy. Nakoniec sa predsa prevali že ta truhlica zmizla a radnica na riesenie bude museiť nájsť riešenie situaciu. Príde vojsko z blízkeho mesta. Budú pátrať po pokladnici. To je jeden z dosledkov ktoré možu nastať ďalším je expiracia ulohy. Teda už nieje dostupná.

Naskyta sa nevidené rozhodnutie aj tak sa vydať po tú truhlicu a zistiť prečo, kto a ako.

Družina môže dostať inú ulohu niekde inde. "doprovod osoby, karavany niekam."

Osobne sa mi osvedčilo do rozhodovacieho procesu druziny zasadiť neviditeľný parameter, realny a zjavný no pre družiny často abstraktná veličina. "Čas"

Iste v skutočnom živote známa veličina ktorá veľa vecí ovplivňuje. V RPG zanedbávaná veličina. Potom máme rozne možnosti. Záleží totiž kedy na ulohu hrdina reaguje. Hodina može byť rovnako doležitá ako dni.

Realne dosledky rozhodnutí:
Hrdinovia sa vydajú po stopách ihneď ako to dovolujú podmienky. Ziskaju ulohu zistia kde a vyrazia. Dorazia na miesto a pred vstupom do jaskyne stretnu prvých nepriatelov porazia ich a vo vnutri jaskyni je 20 NPC s ktorými sa bude bojovať postupne a to už na základe toho ako sa druzina chová. Vysledkom nakoniec bude mierny bos a získanie truhlice.

Hrdinovia k boju pristúpia neskor. Niekde sa zdržia niekde zazmetkuju niekde sa niečo pokazí. Dovod je irelevantný no dorazia k jaskyni čaká ich 2 členná stráž vo vnutrí je 8 NPC, mierny bos a stopy potom ako časť zločincov odišla inam. Truhlica však ostala na mieste. Následok realne rozhodnutie pokračovať za tými čo ušli alebo vrátiť pokladnicu.

Hrdnovia sa zdržali skutočne dlho nedostanú sa do miesta jaskyne včas. potreba táborenia nočný prepad Obyvateľmi jaskyne. Ešte možnosť že sa truhlica nájde až ráno budú do jaskyne pokračovať.

Nevidený atribut cas tu teda sposobuje niekoľko skutočností. Ak s nim GM dokáže pracovať správne, potom maju rozhodnutia doležitosť a pritom ich následok nieje dopredu znnámi a nieje predvidateľný. Výsledok z 10 hier 6 roznych výsledkov len pri jednom sedeni. Značne náročné pre GM.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.079876899719238 secREMOTE_IP: 54.166.234.171