Pravidla

sirien
18.10.2020 15:06
[DnD 5e] Zlodějské náčiní a Zdatnost
Stranou zranění flakónků vedle ještě jedna zábavnost - pro JaD už vyřešená, ale přijde mi že stojí za zmínění i tak:

Lze používat Zlodějské náčiní i bez Zdatnosti?

Teoreticky by se zdálo, že ano - protože Zdatnost jen přidává Zdatnostní bonus (neslouží jako "svolení" ani nic podobného - MOHLA by a v jiných hrách se to používá, ale DnD 5e tenhle koncept zjevně záměrně nepoužívá), ale je přímo psáno, že každá postava se může pokusit o příslušnou akci za použití dovednosti nebo pomůcek, i když v těchto Zdatnost nemá. Jenže:

DnD 5e překlad píše:
OKOVY: Těmito kovovými pouty se dá spoutat Malý nebo Střední tvor. Únik z okovů vyžaduje úspěšné ověření Obratnosti se SO 20. Jejich roztrhnutí vyžaduje ověření Síly se SO 20. Každá pouta se dělají s jedním klíčem. Bez klíče může okovy otevřít tvor pomocí zlodějského náčiní, pokud je s ním zdatný, při úspěšném ověření Obratnosti se SO 15. Okovy mají 15 životů.


DnD 5e překlad píše:
ZÁMEK: Zámek se dodává s klíčem. Bez klíče může tento zámek otevřít tvor, který je zdatný se zlodějským náčiním, při úspěšném ověření Obratnosti se SO 15. PJ může určit, že za vyšší ceny lze pořídit lepší zámky.


U Zlodějského náčiní samotného přitom o nějakém omezení užití bez Zdatnosti není ani fň.

Narozdíl od flakónků, v tomto případě problém není v prakladu, originál (ne)říká totéž.

Zde existují 4 možné výklady:
1) Neformální: K použití Zlodějského náčiní je zjevně potřeba Zdatnost
2) Právnický: K použití Zlodějského náčiní obecně Zdatnost potřeba není, ale v těchto případech ano, protože to je specificky uvedeno (princip "specifické přebíjí obecné")
3) Formální: K použití Zlodějského náčiní Zdatnost potřeba není - text mluví o postavě se Zdatností (a potvrzuje ji), o postavě bez Zdatnosti neříká nic (tedy ji nevylučuje) (výroková logika a množiny)
4) Skeptický: kapitola Vybavení autory moc nebavila (a proofreadery popravdě taky ne). Autor těchto předmětů udělal chybu které si nikdo nevšiml, popř. možná koncept Zdatnosti a užívání Zlodějského načení prošel v průběhu vývoje nějakými změnamy, které pak ale u výše citovaných předmětů už zapomněly být reflektované. K užití Zlodějského náčiní Zdatnost potřeba není a to ani v těchto případech.

Problém vzbudil pozornost i na En scéně, ale nedostalo se mu oficiálního rozseknutí. Nejlepší analýzu věci sem našel tady.
Autorská citace #1
18.10.2020 15:26 - LokiB
Podle mě je to zcela záměrně myšleno takto:
2) Právnický: K použití Zlodějského náčiní obecně Zdatnost potřeba není, ale v těchto případech ano, protože to je specificky uvedeno (princip "specifické přebíjí obecné")

protože jsou situace, kdy můžeš použít zlodějské náčiní, hmm třeba když chceš vyháčkovat okno, na které není třeba Zdatnosti. Ale jsou specifické situace, viz Zámek a viz Okovy, kde se má za to, že je to náročnější (nejen co se SO týče, ale celkově), takže vyžadují i Zdatnost.

Tak bych to viděl.
Autorská citace #2
18.10.2020 16:39 - Rilkin
Zde je oficiální vyjádření od Jeremy Crawforda.
Autorská citace #3
18.10.2020 16:50 - sirien
Rilkin: ale, to se mi nepodařilo vygooglit. Díky.
Autorská citace #4
18.10.2020 17:19 - Rilkin
sirien: není zač. Tenhle konkrétní odkaz jsem ani nemusel googlit. Byl na tebou odkazované stránce v komentářích pod nejlepší odpovědí. Když na to teď koukám, tak je tam i tento tweet.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.072103977203369 secREMOTE_IP: 44.220.245.254