Pravidla

Pan Jatkáč
30.6.2023 20:20
[JaD] Pravidla JaD kejklíř a vrhač
Zdar!

Mám dotaz k pravidlům JaD. Snad to píšu na správné místo. Jestli ne, pardon, nejsem zběhlý na d20 .

Jde mi o pravidlo vrhač u subclassy kejklíře pro tuláka.
Nemám v hlavě přesný výklad ale pravidlo říká, že si postava u hodu na zásah u všech vrhaček počítá 2x bonus za obratnost.
Vrhacky říkají že se postava háže na stat podle zbraně tzn u vytříbených může na obratnost při útoku vrhem-typicky dýka. Oproti tomu vrhacky bez vlastnosti vytříbená pouze na sílu. Např trojzubec.

A teď nevím jak jej přesně aplikovat
1. Všechny vrhacky jsou od teď vytříbené, tzn kejklíř může vrhat trojzubec na obratnost
Nebo
2. Všechny vytříbené vrhacky dávají větší damáž.
Tzn dýka ano trojzubec ne.

Prosím o vysvětlení, případně dávám podnět k úpravě do další verze.
Na první pohled se mi zdálo zřejmé ale po důkladnějším přečtení prostě nevím , jak správně zkombinovat základní pravidlo(vlastnost zbraně vytříbená a vrhací) spolu s pravidlem kejklíře (vrhač)
Autorská citace #1
30.6.2023 21:56 - sirien
Naše chyba, sorry.

Správné znění (ve smyslu hot-fix opravy) by bylo že "K hodnotě Zásahu můžeš přičíst Opravu vlastnosti dvakrát." - tj. pokud to není Vytříbené a jede to na Sílu, tak můžeš počítat 2*Sílu.

Korektní interpretace nicméně pravděpodobně je že všechny Vrhací zbraně se pro tebe pro potřeby Vrhání (Útoku na dálku) stávají Vytříbené a můžeš tudíž použít Obratnost namísto Síly. Prostě jsme si při psaní u té classy představovali ty kejklířské klasiky (vrhání nožů okolo diváka atp.) a nějak sme zapomněli že se dají vrhat i drsnější věci :)

Klidně teď vem tuhle korektní interpretaci jako ofiko výklad. Přihazuju to do errata a probereme to v autorském týmu - v blízké době sem stejně plánoval udělat update, takže ofiko-ofiko to budeš mít kodifikované brzo - i kdybysme se ale rozhodli to vzít jen tím prvním výkladem protože někde narazíme na nějaké nažádoucí combo, tak pro potřeby jedné vaší domácí hry můžete klidně pokračovat s Vytříbenou variantou dál, v rámci jedné domácí hry se tím nejspíš nic nijak nerozbije i když by tam nějaký nevhodný potenciál v obecné rovině byl.
Autorská citace #2
30.6.2023 21:57 - strucky
Útoky vrhem/hodem se vždycky házejí přes obratnost, vytříbená nevytříbená. (edit: Moje blbost, není to tak - asi se mi do toho vpletlo naše původní minutí tohodle pravidla už od 5e.) :D

Nicméně ta schopnost Vrhač se odkazuje jen na specifickou vlastnost zbraně 'Vrhací' (viz. tabulka zbraní), tzn. Dýka, Kopí, Lehké kladivo, Oštěp, Sekera & Šipka, Síť.

Takže mě vyplývá, že 2x Opravu obratnosti si přičítáš díky Vrhačovi jen, pokud budeš vrhat ty zmíněné zbraně (pokud jsem nějakou nevynechal:), trojzubec např. nope.

Edit po editu v 1. odstavci: Proč že do toho motáte tu Vytříbenost? Vrhací zbraň je prostě vrhací a ta vždycky jede přes obratnost. Ve Vrhačovi nic o Vytříbených není psaný - aspoň ne v SRD.
Autorská citace #3
30.6.2023 22:41 - Aegnor
strucky: Odcituju JaD ...
JaD, vlastnosti zbraní, Vrhací píše:
Pokud je Zbraň v kategorii Zbraní na blízko, použiješ pro hody na Útok a na Zásah Opravu stejné Vlastnosti, jakou s touto Zbraní používáš pro Útok na blízko. Když vrhneš například Sekeru, použiješ svou Sílu, ale když vrhneš Dýku, můžeš použít buď svou Sílu, nebo Obratnost (protože Dýka je Vytříbená zbraň).
Autorská citace #4
30.6.2023 23:06 - Pan Jatkáč
Sirien: díky pochopeno, zatím to hráči dovolím jako přechod na vytříbenou a pak to vyřeším podle ofiko errat. Má dost blbě naházeno tak bude mít trochu berlicku aby mohl házet kladiva ????. Jestli teda do té doby stihneme hru.

Strucky: no jde o tu kombinaci dvou vlastnosti zbraně. Vytříbená a vrhací a k tomu schopnost postavy vrhač. Je třeba si ty pravidla najít všechny 3, abys v tom našel tu "díru".

Každopádně díky za rychlé reakce.

Edit: to jak je to napsáno teď je dost o tom jestli to čteš spíš matematicky nebo češtinářsky. Resp jakou pouzijes posloupnost pravidel a pak to může vést k více výkladům.
Autorská citace #5
30.6.2023 23:13 - strucky
Aegnor píše:

Pravda, omlouvám se za šíření nepravd. Hráli jsme to do teď blbě a bral jsem to tudíž jako do kamene tesaný bez nějakých second guessů. :-)
Pan Jatkáč píše:
Strucky: no jde o tu kombinaci dvou vlastnosti zbraně. Vytříbená a vrhací a k tomu schopnost postavy vrhač. Je třeba si ty pravidla najít všechny 3, abys v tom našel tu "díru".

Jo už mi to cvaká. I tobě se omlouvám. To je právě ten problém DnDčka... občas si musíš v hlavě zkombit několik věcí z několika různých míst. :-D
Autorská citace #6
1.7.2023 02:18 - sirien
Pan Jatkáč píše:
Má dost blbě naházeno

To je váš trest za to, že nahazujete :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.05268406867981 secREMOTE_IP: 3.135.190.101