Prostředí

Nachtrose
18.5.2009 22:39
Sehanine a její kněží ( a kněžky )
Není to tak dávno, co se tu objevil hezký článek o Raven Queen. Nemáte někdo něco podobného i o Sehanine? Ideálně v češtině. Případně jakýkoli materiál o této bohyni a jejích službnících? Potřebuji totiž studijní materiál jak pro sebe ( jako DM ), tak pro mou přitelkyni, která chce hrát elfí kleričku a jelikož naše parta s DnD teprve začíná a já si pro ulehčení práce zvolil jako startovací lokaci Fallcrest, tak jsem jí poněkud vmanipuloval tuto bohyni jako patrona. Proto teď každá rada dobrá. Dík.
Autorská citace #1
20.5.2009 10:33 - Nachtrose
Nikdo? Aspon nejaky naznak, rada, nasmerovani? Ani mocny Google mi toho o Sehanine v 4E moc nevyplivnul :-(
Autorská citace #2
20.5.2009 10:45 - Alnag
Asi si ten materiál budeš muset sám napsat, ale možná je to dobrá příležitost k vymýšlení nějakých nápadů. Ostatně není důvod si to nenapsat tak nějak na tělo...
Autorská citace #3
20.5.2009 10:58 - Alnag
Pár nápadů do začátku. Mohla by mít tři typy kněžek - kněžky novu, zásadně chodící černé nebo si začerňující tvář. Kněžky úplňku, chodící v bílém šatu barvy měsíčního světla. A kněžky půlměsíce chodící v dvoubarevné říze nebo s tváří napůlzačerněnou.

Ke každému velkému obřadu je potřeba všech tří kněžek, jinak má každý typ na starosti jiný atribut bohyně. Jenom kněžky půlměsíce jsou takové usedlé, patří jim téměř všechny chrámy, spravují takový ten běžný náboženský byzynys.

Kněžky novu jsou tajemné, staré a jejich velmi málo. Není přesně jasné, kde se berou, ale má se za to, že se rekrutují nějakým rituálem z kněžek půlměsíce. Jejich svatyně, pokud nějakou mají jsou v hloubi pod hlavním chrámem. Mají na starosti šalbu a klam. Desátek jim platí zloději a podobná individua.

Kněžky úplňku jsou kněžkami lásky... až dokud ji samy neokusí. Všechny kněžky úplňku jsou panny až do Úplňkových mystérií, kdy se z nich v rámci sexuálně podbarveného rituálu stávají kněžky půlměsíce. Překvapivě často putují samy a daleko za podivnými výpravami. Vztáhnout na ně ruku se odváží vskutku málokdo, kdokoliv to totiž kdy udělal tak obvykle moc dlouho nevydržel.

Mezi zloději panuje takový rituál, kdy pro úspěch svého podniku obětují drobnou minci do specifických škvír ve zdech Chrámu měsíce (nebo jiných určených místech). Kam ty škvíry vedou se neví... a ty, které napadlo to zjišťovat už nikdy nikdo neviděl.
Autorská citace #4
20.5.2009 11:15 - Nachtrose
Dik za skvely napad, ale asi se neujme. Moje druzina je slozena z lidi, kteri maji zkusenosti s RPG pouze s PC a zrovna hracka knezky vubec ( Diablo neni RPG :-) ) a proto ocekavam spire powergamerowsky pristup s dungeoncrawly a do nejakeho RP je budu muset postupne uvadet, nebo to ve vysledku vzdat. To se jeste uvidi.

Pak je tu jeste druha vec, kdy tenhle navrh zase koliduje s mou predstavou. Nekde v clanku o vzniku Elfich (pod)ras jsem se docetl ( nevim presne kde, tak nemuzu citovat, doma pohledam ), ze jak Sehanine, tak Lolth byli obe bohyne mesice. Sehanine uplnku ( svetla plet a tmave vlasy ) a Lolth novu ( zbarvena obracene, nez jeji sestra ).

Jak tak nad tim premyslim, tak si musim nejdriv zodpovedet otazku PROC ji uctivaji prevazne elfove, kdyz je bohyni klamu a iluzi? Ano, ma jeste v portfoliu lasku a mesic, ale staci to? Co vsechno se pod onu lasku a mesic da skryt? Co pritahuje kleriky k jeji cirkvi, kdyz ( jak to ja chapu ) je prevazne bohyni ochrankyni pro zlodeje, sejdire a podobnou chasku? A proc je favorizovanou bohyni pana z Fallcrestu?
Autorská citace #5
20.5.2009 11:44 - Nachtrose
Tak jsem to nasel. Je to v clanku A fractured family v Dragonu 361.

Píše:
Sehanine, god of the full moon, was fair-skinned and dark-haired, while Lolth, god of the new moon, was the opposite. As the race of elves spread and built their first cities, Lolth marked her favorites -- those elves who delighted in murder and destruction -- by matching their coloration to hers.


I v neFR settingu by zbarveni knezek novu vic nez napadne pripominalo sluzebniky Lolth.

/edit: A nasel jsem ten clanek i prelozeny primo tady na kostce:

Píše:
Sehanine, bohyně úplňku, je světlé pleti a tmavých vlasů, zatímco Lolth, bohyně novu, to má přesně naopak. Jak se rasa elfů šířila a budovala svoje první města, značila si Lolth svoje oblíbence - ty elfy, kteří se oddávali vraždění a ničení, tím, že jim přiřadila zbarvení odpovídající jejímu.
Autorská citace #6
20.5.2009 11:51 - Blaine
Sehanine
Unaligned
God of the moon and autumn, Sehanine
is the patron of trickery and illusions.
She has close ties to Corellon and Melora
and is a favorite deity among elves and
halflings. She is also the god of love, who
sends shadows to cloak lovers’ trysts.
Scouts and thieves ask for her blessing on
their work. Her teachings are simple:
✦ Follow your goals and seek your own destiny.
✦ Keep to the shadows, avoiding the blazing light of
zealous good and the utter darkness of evil.
✦ Seek new horizons and new experiences, and let
nothing tie you down.


Podle me ta moznost volby, ta volnost, kterou Sehanine dava. To by mohlo pritahovat jak elfy tak halflingy. A pak take to ze bohyne nejde nikam do extremu - dobro a zlo pro ni znamenaji jenom pojmy, kterym je lepsi se vyhnout a chovat se podle sveho, zadny kodex chovani neni zabudovany, obrovska volnost.
Autorská citace #7
20.5.2009 12:03 - Nachtrose
Prave ta obrovska volnost mi dela trochu problem. Byl to sice argument, diky nemuz jsem nemusel onu hracku zrovna moc premlouvat pro Sehanine, nicmene jak ta cirkev pak funguje, pokud si dela kazdy jak se mu zlibi? Co vaze takoveho klerika k druzine, pokud se nejde zrovna podle toho, co chce on sam?
Autorská citace #8
20.5.2009 12:08 - Blaine
Nachtorse: No me by jako vericiho Sehanine mohl k parte vazat nejaky zajem - to ze vidim, ze diky parte se podivam dal, udelam vic. Diky parte se moje jmeno nekam zapise, diky parte se nemusim bat lidi, kterym neco dluzim. Nebo treba mam v parte nekoho ke komu me neco pritahuje, neco co mi rika, ze s nim toho osudu mohu dosahnout.

Jak funguje cirkev - to Alnag nadhodil docela dobre. Mlade jsou bez lasky, uci se o zivote a uci se od nejstarsich, dospele jdou hledat svoji cestu do sveta a ve stari se vraci zpatky do chramu, aby se o sve zkusenosti podelily s mladsimi. To je podle me velmi dobra koncepce cirkve, kde je dulezite delit se o zkusenosti, provadet nejake ty ritualy na zajisteni lasky nekoho, mozna nejaky ten ritualek a motlitba k osobnimu prospechu atd.
Autorská citace #9
20.5.2009 12:35 - Nachtrose
Tak jak to zhrnul Blaine mi ten Alnaguv napad neprijde zase tak spatny. Staci jenom zrusit ty barvy. Nebo aspon ono pomalovani... ( na mne treba jit zatim jednoduse, taky zacinam ;-) ).

Nicmene na konkretni pripad Fallcrestu by to slo napasovat tim zpusobem, ze zacne jako novicka sve cirkve ( vlastne zakyne ), jenz spolu s ostatnimi cleny party ( taky zaky svych mistru ), bude plnit ukoly od mistniho pana. Po jejich splneni bude zasvecena ( a vysvecena ) v knezku a bude ji umozneno opustit chram a jit svetem, kam ji vitr zavane...

A pak hura do pevnosti nad Stinopadem! :-)
Autorská citace #10
22.5.2009 07:03 - Nachtrose
Tak nevim, jestli jsem to tu nezabil ja, nebo proste nikdo uz nema co dodat. Kazdopadne Alnagu, Blaine, dekuji. Neco z toho snad vymyslim a poskladam.
Autorská citace #11
22.5.2009 07:18 - Jarik
Nachtrose: Jsou dny, kdy zadna s diskusi neroste.. a jine, kdy si nestihnes ani uvarit kafe a je v tve diskusi 10 prispevku :)
K tomuto tematu ja se vyjadrovat nemuzu, neb moje jazykove schopnosti jsou NULA.
O Bahamutovi (kteremu slouzi ma postava) se dozvidam zde nove a nove veci kazdy tyden. O jeho historii, mozne soucasnosti...
Nechtej svet napravit za 2 dny
Autorská citace #12
22.5.2009 07:29 - Nachtrose
Ja ho nechci napravovat, ja ho potrebuju nejprve nastartovat. Bohuzel mam skupinku, ktere co nedam rovnou pod nos, to si nezjisti ( ale tady u nas si moc vybirat nemuzu :-( ) a treba u one knezky bych byl celkem nerad, kdyby nakonec mela v kolonce Deity: default/standard.
Autorská citace #13
22.5.2009 15:28 - Dalcor
Doporučuji Demihuman Deities, pokud to někdo nedoporucoval uz dopredu.
Autorská citace #14
22.5.2009 16:35 - Nachtrose
Hmm... A ma to nekdo v elektronicke forme?
Autorská citace #15
22.5.2009 16:38 - Sethi
Autorská citace #16
22.5.2009 16:40 - Nachtrose
Sethi: jsi poklad (^.^)

Premyslel jsem, kdo to sem da prvni, jestli ty, Almi, nebo ShadoWWW :-)
Autorská citace #17
3.6.2009 13:40 - Nachtrose
Ted se zeptam jednu opravdu zacatecnickou otazku, ale chci si overit, zda to spravne chapu.

Treba Healing Strike pise:

Hit: 2[w] + Strength modifier radiant damage, and the
target is marked until the end of your next turn. In
addition, you or one ally within 5 squares of you can
spend a healing surge.

A takovy Sacred flame:

Hit: 1d6 + Wisdom modifier radiant damage, and one ally
you can see
chooses either to gain temporary hit points
equal to your Charisma modifier + one-half your level or
to make a saving throw.

Chapu to teda spravne, ze At-will powers nedavaji onen bonus samotnemu klerikovi?
Autorská citace #18
3.6.2009 14:08 - andtom
Nachtrose: U powers to ber opravdu doslova, kde není výslovně napsáno you, tak Tebe (Tvé postavy) se netýká. Obdobně Spiritual Weapon (5Lvl cleric power) dává combat avdantage pouze spojencům, nikoli clericovi, který to použil.
Autorská citace #19
3.6.2009 14:13 - Nachtrose
Obcas nejsem az tak rad, kdyz mi nekdo muj nazor potvrdi :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.057907104492188 secREMOTE_IP: 44.220.245.254