Rozbitá rodina

- Elfí svár, rozdělení a znovuzrození -
napsal James Wyatt
Napsal Alnag
Obsah článku:
Kdysi byli jedinou rasou: elfové říkají, že byli elfy, eladrini říkají, že bývali eladriny. Drowové říkají, že bývali pokažení, nedokončení a fatálně vadní a že by to tak zůstalo nebýt pomoci Lolth.
V raných dnech dnech stvoření kráčela rasa víl mezi hranicemi Světa a Vílí divočiny. Corellon a jeho dvě sestry Sehanine a Lolth byli touto rasou nadšeni a všechna tři božstva v nich viděla vlastnosti, kterých si nejvíc cenila. Corellon je oceňoval pro jejich řemeslnou zručnost, jejich vrozený smysl pro příliv a odliv magie, jejich písně a jejich lítou zlobu v boji. Sehanine milovala jejich kradmost, jejich lehké kročeje stíny lesa a jejich zvědavost a podiv nad nově zrozeným světem. A Lolth se zvláště těšila těmi, kteří vyhledávali moc a zmocnili se jí, kteří k dosažení svých cílů špehovali a kuli pikle, kteří svým sokům a nepřátelům neprokazovali žádného milosrdenství.
Protože tato mladá rasa, jako většina z víl, měla velmi odlišný smysl pro morálku než ostatní rasy. Moradin, Pelor nebo Bahamut učili své přívržence ušlechtilé cestě zákona a dobra, povzbuzovali je, aby zavrhli zlo, cenili si život a budovali společnosti, které ochrání slabší občany. Leč elfové byli proměnliví jako fáze měsíce, nestálí ve svých vášních. Corellon je učil milovat krásu a vychutnávat život, jenže také zabíjet v extatické zuřivosti nebo rozpoutat magii a víření čepelí, když čelili svým protivníkům v bitvě. Sehanine je učila najít si svou vlastní cestu bez následování jakéhokoliv konkrétního etického kodexu. A Lolth dovedla Sehaninu doktrínu do extrému, učila elfy stavět své vlastní cíle nad všechny ostatní potřeby a nenechat se zastavit čímkoliv, dokud jich nedosáhnou.
Elfové jako rasa nebyli ani dobří ani zlí - neuvažovali v těchto termínech. Zbožňovali krásu a kratochvíli, a mnozí z nich našli potěšení v příjemnosti a nádheře jakékoliv zákruty života, a tak jednali dobře. A přesto mohli způsobit bolest či dokonce smrt, ne z krutosti, ale čistě ze zvědavosti. Jiní nacházeli potěšení ve způsobování bolesti a obrátili svou cestu ke zlu.
Sehanine, bohyně úplňku, je světlé pleti a tmavých vlasů, zatímco Lolth, bohyně novu, to má přesně naopak. Jak se rasa elfů šířila a budovala svoje první města, značila si Lolth svoje oblíbence - ty elfy, kteří se oddávali vraždění a ničení, tím, že jim přiřadila zbarvení odpovídající jejímu. I před Lolthinou rebelií si tito elfové tmavé pleti nárokovali jméno drow, ohavné elfí slovo značící věci, které obchází nocí.
Až do tohoto okamžiku se mýty a legendy všech tří ras povětšinou shodují. Některé detaily se liší - zejména jméno, pod nímž byla tehdy sjednocená rasa známa - ale hlavní rysy jsou stejné. S příchodem povstání Lolth se však příběhy různí. Shodují se na skutečnosti, že k povstání Lolth došlo: obrátila se proti své sestře a Corellonovi a vedla svoje vyvolené do bitev proti ostatním elfům. Příčiny její revolty jsou už méně jasné. Nejběžnější legendy zahrnují následující:
  • Lolth přestalo bavit sdílet svou moc a postavení se Sehanine a pokusila se svou sestru zabít, přisvojujíc si stíny a měsíc jako výhradně svoji doménu.
  • Lolth žárlila na náklonnost mezi Corellonem a jeho sestrou a pokusila se zabít jednoho nebo druhého z nich.
  • Lolth sestoupila do Živelného chaosu a dokonce se ponořila i do Propasti při hledání vědění či moci a ukula zde spojenectví s démony - Corellon a Sehanine se pokusili ztrestat ji za toto rouhání.
  • A nebo Lolth věřila, že jí vyvolený lid by měl vládnout elfí rase a vést ji k uchopení moci, což vedlo ke konfliktu mezi božstvy.
Ať už byly příčiny povstání Lolth a drowů jakékoliv, důsledky byly zničující. Uprostřed třpytivých vílích měst vypukla válka, která ohněm zachvátila i hvozdy Světa. Někteří říkají, že tehdy se Svět a Vílí divočina sobě navzájem vzdálily, což znesnadnilo cestování mezi nimi a tak zatlouklo klín mezi elfy, kteří dávali přednost jednomu či druhému. Nakonec byli drowové odříznuti a vykázání z elfích a eladriních komunit, zahnáni do temných míst Světa, Vílí divočiny a Stínopádu. Lolth se usadila v Propasti a přiřkla si titul Démonická královna pavouků.
Na konci povstání byli elfové, eladrini a drowové třemi různými rasami. Každá z nich utvářená povahou jejího domova a přízní jejích bohů.
Napsal Alnag 01.01.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 32 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1375138759613 secREMOTE_IP: 3.93.173.205