Od Naokiho, co se vymlouvá že to sem z mobilu nemůže poslat.
Collections: Coinage and the Tyranny of Fantasy ‘Gold’
Článek (blog) specificky o historii a vývoji mincí (s větší historickou hloubkou a detailem než mám já; pár pro RPG zajímavějších/inspirativnějších detailů sem do článku už zapracoval) a o vztahu k reálným cenám a užívání.
Dost se soustředí na ceny a hodnotu mincí, což je něco co já ve svém článku (záměrně) spíš ignoroval, ale stojí za vypíchnutí (TLDR):
- dobrý (ne průměrný, ale ani závratně velký) plat v 1. století byl cca 1 denár/drachma
- většina dospělých neměla pravidelnou
v mincích placenou práci
- 1 denár/drachma in RPG terms = 1 stříbrňák
- reálná hodnota nejde moc přepočítat na koruny (eura, dolary), protože dobová ekonomika (produktivita, vzájemné poměry cen věcí...) byla příliš odlišná
- 1 denár/drachma měly hodnotu cca týdne jídla pro rodinu.
Tzn. ekvivalent
stříbrňáku by byla klidně pětitisícovka (dvouset eurovka) (v době Říma by jídlo tvořilo víc jak polovinu životních nákladů) nebo i víc (jako jídlo pro celou rodinu spíš 2x tolik, protože to dneska reprezentuje 2 příjmy). Což říká hodně k historické smysluplnosti používání zlaťáků.
Stejný trend pak pokračuje i dál do středověku (ani rytíři nejsou placení v librách, jednotky liber koupí celou zbroj atp.)
Samozřejmě, jak píšu ve svém článku, hodnota kovů není vůbec absolutní, nicméně zase pokud se platí zlaťáky běžně, tak co to říká o hodnotě zlata (nebo, samozřejmě, o velikosti těch mincí).
Co do world-buildingové inspirace to taky říká hodně o tom jaké byly rozdíly mezi socio-ekonomickými třídami
Další zajímavá úvaha tam je že i někdo kdo je schopný zaplatit v mincích (místní šlechtic) bude preferovat alternativu - často v podobě výbavy jako jsou zbraně, zbroje nebo koně. Pro něj je to "levnější", pro dobrodruhy to je stejně to co by si koupili a navíc pokud "přeplatí" tak tím vzniká i nějaký závazek plynoucí z daru ohledně např. budoucí pomoci, ale zároveň i status pro postavy co se můžou chlubit a ohánět darem od mocnáře (což, well, může být správně zrádné,
jak jsem psal tady). Samozřejmě největší terno je udat vám půdu v mocnářově panství.