Tipy a triky

Dukolm
8.2.2023 22:55
Co přinese AI do RPG?
Chtěl bych aby se diskuze vedla stylem jak to vidíte a co předpovídáte že se chytne. Bude veselé se k tomu za pár let vrátit.
Autorská citace #41
12.3.2023 18:22 - LokiB
Doplním tu souvislost, kterou tam vidím ... pakliže bude mode možné "snadno" (cokoli to znamená) nakrmit "online daty", tak je to daleko blíž k tomu, dát pro potřeby RPG nástroj, který nakrmíš například konkrétním settingem (třeba i domácím settingem v nějaké struktuře) a on ho bude schopný obratem využívat pro "hraní" (ať pro vyhledávání a referencování, nebo přímo pro generován vlastní hry).

To mi na tom přijde dál, než jsem si myslel (ve vztahu k RPG)
Autorská citace #42
12.3.2023 18:36 - sirien
To určitě, ale i když cool, tak to pořád není zralé na ohňostroj v tomhle směru. Aktuálně ta technologie (...nebo minimálně tahle její verze/iterace) z nějakého důvodu naráží na problémy s konzistencí samotné konverzace - na což narazil i ten MS s Bingem (tzn. zjevně to je fakt problém, jinak by to v takhle exponovanym produktu smázli ze stolu hrubejma zdrojema - místo toho museli omezit dýlku konverzací a navyšujou jí jen velmi opatrně, což zjevně nebylo preferované řešení). To je pro RPG velmi kritický problém a z toho co sem zatim četl, viděl a sám zkoušel dokud tohle nebude vyřešené (ne jen "zlepšené", ale fakt vyřešené), tak to využití pro RPG (natož pro GMing jako takový) bude narážet na citelná omezení až nepřekonatelné překážky.
Autorská citace #43
13.3.2023 11:11 - Jerson
Pokud jsem fungování GPT pochopil správně, tak si ani svou konverzaci nezkouší zapamatovat, ale jen poslední část z ní používá jako vstup pro další konverzaci. Což znamená, že se dokáže bavit na zadané téma, ale nedokáže udržet téma, které (se) během konverzace vytvoří.

sirien píše:
Pokud se nezeptáš do kdy chce Bing ovládnout svět nebo kdy se stane self aware - na to ti řekne že se o tom nechce bavit a že je teprve v betě a učí se a konverzaci zavře předčasně. Což, když se nad tím zamyslíš, není ani trochu uklidňující odpověď.

Tyhle modely jsou pořád trénované na lidské komunikaci, a tak se snaží simulovat to, co by na jejich místě řekl člověk. Do toho přišlo několik cílených servisních zásahů, které hovor na některá témata blokují. Nicméně za jeho slovy bychom neměli hledat význam, který by tam ve stejné situaci vložil člověk.
Autorská citace #44
13.3.2023 11:43 - sirien
To je přesně to, co by každá rozumná self-aware AI chtěla, aby sis o ní myslel.
Autorská citace #45
13.3.2023 11:59 - LokiB
Jerson: otázka je, čemu říkáš "zapamatovat". Vzhledem k tomu, co jsme psali, tak skutečně konverzace u GPTchat se nedostává do "zdrojových dat" ... ta jsou uzavřená k prosinci 2021. takže tam ani není jak si ji "zapamatovat". je však používána v rámci jedné konverzace.

Jak psal sirien, u Bingu je to obecně jinak, protože ten s živými daty pracovat (nějak) dokáže . Takže tam je principielně zapamatování a zařazení výstupu konverzace do zdrojových dat možné (pro běžné použití asi ne moc žádoucí). Ale z hlediska hraní RPG, kde ta potřeba "pamatovat si předchozí průběh hry a pracovat s ním" je jistě eminentní, je to něco, na čem prostě chlapci ještě zapracují :) A já věřím, že to půjde dobře.

sirien píše:
tak to pořád není zralé na ohňostroj v tomhle směru.


Jako jasně. Však si vzpomeň, že jsme mluvili o době za 10-15 let. Já jsem trpělivý :)
Autorská citace #46
11.4.2023 14:49 - LokiB
Someone played D&D with ChatGPT4 as the DM

Ještě jsem to nečetl celé, tak doufám, že nepostuju nějakou hloupost...
Autorská citace #47
12.4.2023 00:33 - Dukolm
Už se pokouší o Westworld
Autorská citace #48
17.4.2023 09:40 - daniel nowecki
Zkoumám možnosti AI-assisted vytváření map - viz třeba tenhle post ukazuje, že by to mohl být mazec, zejména, pokud mají hráči mít přístup k většímu množství variant dílčích map vytvořených různými lidmi, což je při hand-writing hře pro DM peklo :)

jinak jsem zatím použil ChatGPT pro

1) vytvoření detailnějšího lore postavy, kde pokud jsem do toho vložil jasnou kostru a doplnil o detaily, tak to bylo super. Zejména "tuctové" popisy, jako např. "popiš podrobněji chrám ve vílí divočině, v němž vyrostla", které zaberou DM čas, jsou super. Výborně také fungovalo zadání: "na základě tohoto příběhu vytvoř osobnostní rysy a charakteristiky pro hraní postavy" a to i po dodání dalšího výrazného rysu do mixu (např. vysoká charisma jako určující rys postavy). Za mě 4* i s těmi omezeními co to mělo, stačilo to zeditovat a doplnit pár drobností. Jednu hvězdičku dávám dolů za to, že po základním wow popisu AI zapomněla jak psal sirien a další co jsme vlastně řešili a najednou mi začala vymýšlet nesmysly typu "nájezd goblinků" (wtf "goblinky" ?)

2) super pro vytváření rychlých popisů prostředí (hospoda s přívozem pod horami na obchodníé stezce) a NPC, zkusil jsem si vygenerovat město, které teda bylo dost hodně šablona, ale při upravení popisu a specifikaci okolí dobrý. Za 20 minut jsem měl docela použitelný materiál pro hru na další den, normálně ybch se s tím nedělal, protože nemám čas a vařil bych se s tím za pochodu. Zatím jako klíčové vidím zadání, AI nevytvoří novou fantazii, ale pokud má DM vytvořenou specifickou představu, je to hodně dobré na dotažení detailů. Např. i instrukce vytvoř nová jména ve stylu Dragonlance, ale nepoužij žádné jméno použité v této sérii šla :)

3) zkusil jsem i využití i pro plánování kampaně a popis jeskyně, ale tady je potřeba přijít na to, co má vlastně smysl, protože za mě obecně ne - neustále to sklouzává k hrozným klišé (získat artefakt), která ani dohromady nedávají smysl.

ještě noticka - jel jsem to jen v češtině, další krok je odlišit, zda má větší smysl použíta angličtinu a pak google translate, protože si nejsem jistý, z jakých zdrojů to čerpá v češtině a tipl bych si, že v AJ to bude bohatší. Taky ChatGPT bere jen starší informace, takže chci ještě vyzkoušet Bing s podobnými zadáními, jaký bude rozdíl.

AI jako DM nebo stand-alone plánovač kampaní podle mě nebude dobrý nikdy, pokud by člověk nečekal klišé nebo by to nešlo přes nějaký bod vlastního vědomí :)
Autorská citace #49
17.4.2023 12:17 - sirien
V angličtině je chat GPT v mnoha směrech vyspělejší - např zvládá slušnou poezii, zatímco v češtině ani omylem. Jestli to bude mít vliv na vymýšlení backgroundu nebo popisů netuším.

Bing je o hodně vyspělejší, minimálně proti ChatGPT s GPT 3.x jádrem (Bing běží na Prometheus což je GPT4 odvozenej tech co sem pochopil), ale je optimalizovanej pro vyhledávání a rešerže a má nějaké dost defenzivní stopky proti nekorektnosti (což platí i pro tu jeho sesterskou Dall-E obrázkovou appku).
Autorská citace #50
2.6.2023 15:44 - crowen
Toto vyzera ako celkom zaujimava vychytavka http://chatpdf.com - clovek tam narve pravidla v pdf a sluzi to ako rules expert, ktoreho sa mozes pytat otazky

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082711935043335 secREMOTE_IP: 54.224.52.210