Dukolm
26.9.2014 20:27
Nightfall
Grey Council

"neviditelné" (s uvozovkami), uzamčené jen pro členy skupiny

Feature list spreadsheet

Midday which never was

Součet článků v klíčích

dev

Call #1
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
4.2.2026 21:26 - Dukolm
No větší CTA mají odkazy a přehledy pod obsahem než někde na boku v místech než bývají banery.

Novinky pod položkami v menu si úplně neumím představit že by fungovalo.
4.2.2026 22:31 - sirien
Já si nejsem jistej že obecné pravdy jsou pravdivé ve všech případech. Na Kostce např. pod obsahem máš max. odkaz na diskusi k danému článku, pokud jsi u článku - ale prostor pro odkazy na aktuálně živé diskuse tam neni. Že by někdo pro výpis živejch diskusí chodil někam na druhou úroveň hloubky dost pochybuju. Pokud ten výpis nebude na první úrovni webu, tak sem fakt přesvědčenej že to ty diskuse efektivně zabije úplně.

Na druhou stranu boční přehled aktualit tady nevypadá jako reklamní baner, takže ta míra ignorance vůči jeho obsahu myslim tak velká nebude.

Zároveň s tím funkčním bottom barem pro webový rozhranní popravdě trochu nechápu kde je vlastně problém? Pokud můžeš nechat na dolní mobile lištu spadnout hlavní menu, tak proč ne i menu aktualit? Tam je pak už jedno jestli je v PC view nalevo nebo napravo, ne?
4.2.2026 23:02 - Dukolm
sirien píše:
Zároveň s tím funkčním bottom barem pro webový rozhranní popravdě trochu nechápu kde je vlastně problém? Pokud můžeš nechat na dolní mobile lištu spadnout hlavní menu, tak proč ne i menu aktualit? Tam je pak už jedno jestli je v PC view nalevo nebo napravo, ne?

Třeba v tom že vedle desktopu a telefonu je ještě tablet kde to nějak musíš poskládat. Pořád tam vidím problém v tom že to bude složitý pokud budeš mít rozklikávací pravé a levé menu z pohledu běžného uživatele. A kolika lidem na telefonu co přijdou na článek dojde že někde jsou nějaký novinky, pod nějakým tlačítkem, místo aby je měl naservírované pod tím článkem co právě dočetl. A jestli se z tlačítka proklikne na stamostatnou stránku nebo se mu zobrazí poup vlastně nevidím moc rozdíl, mimo hoho že ho bude chtít zavířit swipem tak poup ho vrátí zpátky na google nebo odkud přišel.
5.2.2026 10:14 - sirien
Jakože chceš vzít celej panel novinek a umístit ho dolů pod článek? A na home page bys ho dal někam pod výpis X posledních článků?

To mi nedává smysl popravdě - to je logika komerčního blog-webu který cílí na náhodné okolojdoucí co se tma dostanou přes nějakej random odkaz na sockách nebo přes google a pak se tam už moc nevrátěj, ale Kostka je primárně komunitní web kam většina návtěvníků chodí (semi)pravidelně.

Přijde mi že ten panel novinek dost podceňuješ. Kdysi dávno když jsme řešili design Midday tak jsem se chtěl toho panelu zbavit já - jiná doba, byl tu mnohem větší diskusní traffic a aktivnější komunita autorů i diskutérů a mě tenkrát přišlo že ten prostor je lepší využít na zobrazení jinejch věcí (osnova nadpisů článku, kontextově podobné články - dneska se vypisujou po otevření článku pod panelem novinek atp.) a že lidi si pro ty diskuse to jedno kliknutí navíc klidně udělaj. A dostal sem těžkou sprchu protože se ukázalo že ten panel je primární navigace pro valnou většinu (semi)pravidelnejch návštěvníků, ale že to je i primární indikátor existence diskusí a možnosti se zapojit pro nově příchozí. A co vim se na tom vůbec nic nezměnilo. Cemi se včera ptala proč se zamyšleně mračim do monitoru tak sem jí řek o týhle diskusi a její okamžitá první reakce byla "to je první místo kam se dívám co se tam děje když tam občas přijdu".

Ten význam toho panelu vidíš i z toho jak spousta článků je lidma nepovšimnutá, dokud se k nim nespustí diskuse kterou najednou viděj v pravym menu novinek - tak moc že některý lidi (vč třeba Gurneyho) si z toho dělali srandu a k článkům co třeba tři dny neměly diskusi napsali první post ve stylu "ping ať si toho lidi všimnou".

Co se tabletu týče, tak tam popravdě tak moc problém nevidim - i pokud by tam ta viditelnost byla snížená, tak přístupy přes tablet sou (tipuju) dost druhotnej traffic (což se už nezmění, boom tabletů je dávno za náma, kdo ho chce používat ho používá). A Klidně se na tebletu může prostě objevit ta dolní mobile lišta ne? Že tam nebude mít těch tlačítek jen polovinu popř. se mu v tomhle layoutu některý zduplikujou se stále viditelnym levym menu tak moc nevadí.
5.2.2026 10:24 - Aegnor
Podepisuju využívání sekce Novinky.

Obvyklý flow: Otevřu kostku, kouknu na novinky a když tam nic nového nesvítí tak kostku zavírám. Občas koutkem oka zaregistruju nějakej divnej obrázek k top článku a zjistím, že tam už týden existuje nový článek kterého jsem si nevšiml.
5.2.2026 20:07 - Dukolm
sirien píše:
Jakože chceš vzít celej panel novinek a umístit ho dolů pod článek? A na home page bys ho dal někam pod výpis X posledních článků?

Ne ten chci pořád na samostatnou stránku. Pod článkem jen podle štítků související aktivní diskuze.

Na homepage pro přihlášené uživatele už se plánovalo jiné zobrazení a to feed novinek takže takhle.

sirien píše:
Přijde mi že ten panel novinek dost podceňuješ.

Mě zase přijde že prostě zatvrzele trváš na něčem ze zvyku. Doba se změnila i rychlost jakou si novou stránku schopen naservírovat uživateli. A pěkný že to posuzuješ z pohledu počítače ale aktuálně je to 50:50 telefon desktop, na telefonu v nové verzi novinky nevidíš pokud neklikneš na tlačítko ani aktuálně. Takže pokud věříš že to pohřbí diskuze tak to i nová verze kterou aktuálně máme.

Aegnor píše:
Obvyklý flow: Otevřu kostku, kouknu na novinky a když tam nic nového nesvítí tak kostku zavírám. Občas koutkem oka zaregistruju nějakej divnej obrázek k top článku a zjistím, že tam už týden existuje nový článek kterého jsem si nevšiml.

No pro tyhle případy tu bude to že jako přihlášený uživatel uvidíš jinou HP i spo spolu se články. A budeš na tom i lépe protože bude víc prostoru pro zobrazení potřebných informací a ne jen diskuzí. Prostě takový informační feed.

A reakace na 435

sirien píše:
- patička v levém sloupci by nemusela být až na scrollovacím dně a bylo by lepší jí mít staticky prostě dole (netuším jak to je implementovatelné pro responzivitu, ale na compu by to rozhodně bylo plus)

Tam ještě nejsou styly jinam bude přes celý spodek stránky na šířku

sirien píše:
BUG: v určitý moment scrollování se rozhoděj obrázky a ukazuje to špatnej obrázek k danýmu článku.

To je že se nepromazala cache obrázků na dev verzi po aktualizaci poznačil jsme si a upravím sehrání.

sirien píše:
Pořád si nejsem jistej jestli tam tu Sunrise strukturu zachovat nebo ne - na jednu stranu by možná někomu usnadnila přechod, na stranu druhou bych jí asi radši zahodil hned z kraje aby to vynutilo přechod na novou strukturu - jak u návštěvníků tak u nás (co do oprav a doplnění štítkování obsahu atp.)

V nastavení štítku se to dá vypnout.

sirien píše:
Pořád si nejsem jistej tim stránkovánim přes tlačítko - většina webů co sleduju které mají vertikální obsah dneska přešla na to že po doscrollování dolů to prostě načte další dávku.

Tohohle nejsem moc zastáncem protože nemáš jak si zapamatovat kde si skončil.

sirien píše:
Tlačítka v dolní části postu jsou weird. Ale možná to je jen protože nejsem zvyklej.

No další alternativa je mít kuli telefonům, ... tři tečkové menu a tohle mi přišlo lepší. Kuli telefonům musíš mít větší tlačítka až to v té hlavičce nevypadalo tak pěkně. Ale kouknu na to ještě. spolu ze změnou šířky. Plus většina uživatelů tam tlačítka bude mít jen u svých postů.

sirien píše:
Simple enter ve zdroji postu neudělá nic - v příspěvku se to sežadí za sebe jakoby se nechumelilo. To je bohužel těžce kontraintuitivní pro takřka všechny uživatele (plus popravdě mi přijde že ani nechceme odebrat možnost jednoduchého odřádkování v diskusnim postu)

Je to standartní chování markdown syntaxe s tím nic neudělám pokud nechceš jiný formát a editor. sirien píše:
Co tam určitě chybí je nějaký seznam autorů

Existuje https://d20-dev.dukolm.cz/blogy jen kam na to dát odkaz.
5.2.2026 21:44 - sirien
Píše:
kam na to dát odkaz.

Tam kde jsou u článků a diskusí štítky - klidně to může i vypadat jako šítek. Dá se tam dát "výpis autorů" nebo "blogy autorů" nebo cokoliv podobnýho.

Dukolm píše:
Je to standartní chování markdown syntaxe s tím nic neudělám pokud nechceš jiný formát a editor.

hacknout to nejde? Aby to vložilo BR za jednoduchej enter?
Jakože já bych si na to asi zvyknul a i se s tim naučil žít, ale je to chování které jakkoliv může bejt standard markdownu, tak dneska prakticky nikde neexistuje - bylo pro lidi tak nepříjemný že ho odevšaď ostranili (socky, fóra, chaty, Discord...) a bojim se že to moc lidí neocení ani tady :/

Dukolm píše:
tři tečkové menu

ne to je asi zbytečný - ono ty tlačítka dole pod postem dávaj smysl, jen jsou divnej nezvyk - ale to je myslim jen otázka nějakýho přivyknutí.

Dukolm píše:
nemáš jak si zapamatovat kde si skončil

pravda. A co hůř, i když si to zapamatuješ, tak nemáš jak se k tomu snadno vrátit.

Dukolm píše:
A pěkný že to posuzuješ z pohledu počítače ale aktuálně je to 50:50 telefon desktop, na telefonu v nové verzi novinky nevidíš pokud neklikneš na tlačítko ani aktuálně. Takže pokud věříš že to pohřbí diskuze tak to i nová verze kterou aktuálně máme.

To neni úplně pravda.

Pokud to necháš vytažené v desktop verzi, ale ukryješ to v mobile verzi, tak lidem pořád držíš v paměti že tam to menu je. Zejména když ho v mobile verzi budou mít na quick-access bottom baru. Tapnout (odkudkoliv na stejný místo) abych si to menu otevřel je v podstatě stejný jako swypenout abych na něj odscrolloval - lidi myslim intuitivně chápou, že na mobilu prostě nemáš tolik místa a přistupujou k tomu jako ke zjednodušený / specificky zazoomovaný podobě stránky.

Když ho ale schováš do hloubky i v desktop menu, tak to upozadíš úplně. Pak se stane jedna ze dvou věcí, přičemž ani jedna z nich neni žádoucí:
- lidi najedou na RPG F logiku a do speed dialu si místo d20.cz daj rovnou d20.cz/novinky, čímž úplně přeskočí home (se všemi články) (stejně jako nikdo nechodí na rpgforum.cz, ale všichni skáčou rovnou na rpgforum.cz/forum/index.php - ať už protože to maj ve speed dial nebo protože je tam pošle v URL baru auto-fill z jejich historie)
- lidi přestanou novinky používat což bude pro místní diskuse poslední hřebíček do rakve.

Obecně na desktop verzi máš vytažené nahoru věci, které na mobile verzi schováváš - to je tak nějak celá podstata desktopu. Tzn. argument "na mobile to je stejně skryté" mi nedává úplně smysl - jasně, je, ale stejně tak tam je vždycky skryté hlavní menu a neni to argument pro to nemít na desktopu hlavní menu viditelné vždycky a všude.

A jinak o můj zvyk fakt nejde - já nemám problém si v quick access nastavit skok rovnou na novinky (pochybuju že by mi tu kdy utekl nějaký článek :D ). Mě jde o to že se fakt bojim toho že to těm diskusím, které už tak zažívají dost zlou dobu, ještě víc ublíží.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.060685157775879 secREMOTE_IP: 18.97.14.90