Oblíbenost ras a povolání v D&D 5e

Výsledky posledního průzkumu o oblíbenosti ras a povolání v D&D 5e.
Článek vložil ShadoWWW | WotC

V našem posledním průzkumu jsme se vás ptali, jaké oblasti D&D podle vás potřebují rozšířit. Také jsme vás žádali o zpětnou vazbu na poslední revizi hráčského povolání mystik a nová pravidla pro psioniky.

 

Co se týče celkového obsahu, zdaleka nejpožadovanějším prvkem byly nové odbornosti. Víc než 70% z vás chce pro svou hru více odborností. Vůči rozšíření odborností byl také nejmenší odpor. Víme, že po nich zcela určitě existuje jistá poptávka, protože od vyjití hry jsme nevydali žádné nové produkty zaměřené na nové odbornosti. Ale odbornosti jsou snad nejsložitějším prvkem na designování pro D&D, protože mají tendenci zahrnovat několik schopností a mohou spouštět podivné interakce, se kterými jádro designu hry ne vždy dokáže počítat. Proto si při zkoumání možností a výchozích bodů pro vývoj nových odborností dáme načas.

 

Za odbornostmi je v žebříčku touha po nových hráčských povoláních, s kouzly a rasami seskupenými hned za nimi. Na povolání jsme se ptali podrobněji, přičemž hraničář s přehledem vede. Čaroděj a druid byli další populární volby, po nichž následuje bojovník a černokněžník. Zbytek povolání byl většinou nastejno, s výjimkou kouzelníka a klerika. Obě tato povolání získala mnohem menší podporu pro nové možnosti, což nás vede k dojmu, že většina hráčů by pro tato povolání viděla raději spíš další kouzla než možnosti povolání.

 

Nakonec se pojďme podívat na prvních pět ras a povolání z hlediska jejich využití ve hře:

Rasy

1. Člověk

2. Elf

3. Půlelf

4. Trpaslík

5. Drakorozený

 

Jako nejméně populární rasa se ukázala árakokra, zatímco z ras mimo Příručku hráče je nejoblíbenější goliáš. Mezi trpaslíkem a rasami, které následují, je velká mezera, přičemž tiefling a několik dalších ras šlapají drakorozenému na paty.

 

Povolání

1. Bojovník

2. Klerik

3. Tulák

4. Kouzelník

5. Paladin

 

Paladin na pátém místě jen o chlup předstihl černokněžníka. Nicméně, na rozdíl od ras, povolání byla mnohem vyrovnanější. Pro srovnání, nejméně populární povolání (druid) bylo ve využití jen o jeden dva body za drakorozeným.

 

Kromě zpětné vazby na hru jako celek jsme se vás také ptali na povolání mystika. Celkově lze říci, že povolání bylo hodnoceno velmi dobře a má silné základy. Dvě specifické oblasti, které vyžadují pozornost, jsou schopnosti povolání Mystická obnova (Mystical Recovery) a Stravující síla (Consumptive Power). Jinak všechny ostatní schopnosti povolání uspokojivě splňují naše cílová čísla. Takže kromě dvou prvků, které potřebují významně přepracovat, jsme připraveni posunout povolání do 20. úrovně a přidat další obory (subclasses). Můžete je čekat ještě v tomto roce.

Originál zde.
Článek vložil ShadoWWW | WotC 18.05.2016
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 7 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12078380584717 secREMOTE_IP: 3.238.5.144